MEKSIKO – Playa del Carmen

MEKSIKO – Playa del Carmen

 

 

 

 

 

 

 

PLAYA DEL CARMEN

 

Turistički rizort Rivijere Maja

 

 

 

 

 

Playa del Carmen (Plaža Karmen) je turistički, obalski gradić na poluostrvu Jukatan (Yucatán) na Rivijeri Maja (Riviera Maya), duž obale Karipskog mora. Nalazi se u najmlađoj, saveznoj državi Meksika – Kintana Ro (Quintana Roo), i poznat je po dugoj plaži gde se istočno od obale nalazi deo drugog najvećeg koralnog grebena, na svetu. Najčuvenija, pešačka ulica Plaje del Karmen je Quinta Avenida (5-ta Avenida, tj. Peta avenija) – paralelna s morem, u kojoj se nalazi najveći broj radnji, restorana, barova i noćnih klubova, i šoping mol.

 

 

 

 

 

 

 

Autoput iz Tuluma do Plaje del Karmen © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Autoput blizu Plaje del Karmen © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Plaja del Karmen, suvenirnica © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Plaja del Karmen, suvenirnica u stilu Fride Kalo © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Plaja del Karmen © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Plaja del Karmen, suvenirnica sa kubanskim cigarama © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Plaja del Karmen © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaja del Karmen © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

u saradnji sa

.

 

www.mangatrip.rs

 

 

 

 

 

 

U jednom delu Pete avenije, niže jedne od ulica koja izlazi na plažu, nalazi se mali, privatni Muzej Fride Kalo (Frida Kahlo). Zbog renoviranja i situacije sa koronavirusom, muzej je zvanično zatvoren do kraja 2021. Osim ovog muzeja, u Plaji del Karmen nema drugih kulturno-istorijskih mesta za posetu, a velika plaža nije ništa posebno – u odnosu na mnoge druge u istoj regiji. Ni arhitektura Plaje del Karmen nije autentična. Verovatno zbog blizine drugih atrakcija u ovom delu Jukatana, mesto je očigledno izabrano da bude baza iz koje se prave jednodnevni izleti do: Zabavnog parka prirode Škaret (Xcaret Park), arheoloških nalazišta Tulum i nešto udaljenije Kobe (Coba), ostrva Kozumel (Cozumel) udaljenog oko 30 minuta vožnje trajektom od luke Playa del Carmen, i nekih od obližnjih senota – prirodnih, podzemnih krečnjačkih jezera, kao što je senota Rajski vrt (Cenote Jardin del Eden).

 

 

 

 

 

 

 

Plaja del Karmen, gradska plaža i crvene alge © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Plaja del Karmen, Muzej Fride Kalo © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Plaja del Karmen, pešačka Peta avenija © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Plaja del Karmen, pešačka Peta avenija © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Plaja del Karmen, dan nakon uragana © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

U večernjim satima, na uglovima sa sporenim ulicama, Petu aveniju ispune pokretne tezge prodavaca markesite (marquesitas), tvrdog testa nalik vaflu u obliku palačinke, koja se, prema želji i na licu mesta puni Nutelom, marmeladom ili rendanim kačkavaljem. Najčešća, jukatanska kombinacija je Nutela i kačkavalj, zajedno (nije toliko loša i nejestiva opcija, iako je donekle čudna). Markesita košta oko 50 Mex$ (oko 2,5 €).

 

Za vreme boravka u Meksiku, često sam uveče – pre odlaska u sobu kupovala po dve sa Nutelom, i ostavljala u kesi jutro, za doručak. Veliki broj hotela na Jukatanu, u gradu, ne nude noćenje sa doručkom – i kod onih koji imaju (američki) doručak kao opciju, obroci su prilično oskudni u odnosu na prosečne hotele iste klase – „švedski sto“ na ovoj strani Atlantika. Osim jedne ili dve u većim gradovima, institucija pekara na Jukatanu ne postoji i ujutro je izuzetno teško pronaći nešto za jelo što bi zamenilo nepostojeći hotelski doručak (tezge sa markesitas i drugom hranom, postavljaju se na ulice tek u predvečerje. Na Jukatanu su na ulici u prodaji i ćurosi (churos), preliveni Nutelom, ali je ovaj slatkiš ipak mnogo rasprostranjeniji u Španiji gde u Madridu na primer, važi za obaveznu opciju za doručak.

 

 

 

 

 

 

Plaja del Karmen, lokalna kafana © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Plaja del Karmen, lokalna kafana gde je 90% hrane ljuto © Ivana Dukčević

 

 

 

 

OVDE pogledajte naš video o uličnoj prodaji markesita u Plaji del Karmen

.

.

.

.

 

 

Markesitas © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Plaja del Karmen – prodaja svežeg voća i ceđenih sokova, na Petoj aveniji © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Ukoliko ste ljubitelj predivnog, meksičkog nakita od srebra (najčuvenije je iz mesta Tasko – Taxco de Alarcón, južno od Meksiko sitija), u središnjem delu Pete avenije, sa desne strane (u odnosu na kraj avenije i veliku crkvu) nalazi se jedina, velika radnja sa neverovatno velikim izborom “Tasko srebra” u gradu (prstenje od 40 US$, narukvice od 100 US$). Osim srebra, tipičan suvenir Jukatana su sombrero šeširi. Jednostavniji – od trske, i luksuzniji – od filca, nastali su u XV veku, u Meksiku (od španske reči “sombre”, što znači “hlad”) i mogu se kupiti po ceni od 10 – 40 US$. Na Jukatanu, u velikoj meri moguće je hranu u restoranima, piće i suvenire plaćati u američkim dolarima, ali ćete kusur uvek dobiti u meksičkim pezosima (po kursu veoma sličnom onom u menjačnicama).

 

 

 

 

 

„Obični“, slamnati meksički sombrero

 

 

 

 

 

 

 

Plaja del Karmen, sombrero šeširi od filca © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Čuevno meksičko „Tasko“ srebro © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

U suvenirsku ponudu Plaje del Karmen i Meksika, uopšte, spadaju i šarene lobanje od keramike, koje su simbol praznika Dana mrtvih (Dia de los Muertos), velikog praznika Meksika na katolički verski Dan Svih Svetih 1. i 2. novembra. Osim kermaičkih, u Plaji del Karmen mogu da se kupe i majice sa nacrtanim šarenim lobanjama koje izgledaju veoma dekorativno. Majice sa lobanjama, dopunjuju one sa likom Če Gevare i Fride Kalo, na primer. Ukoliko ste ljubitelj kubanskih cigara, ili meksičke tekile (tequila), ova dva proizvoda takođe spadaju u obaveznu, turističku suvenirsku ponudu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaja del Karmen, majice sa motivima iz proslave tokom Dana mrtvih © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Plaja del Karmen, lobanje iz proslave tokom Dana mrtvih © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaja del Karmen, kubanske cigare na Petoj aveniji © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Plaja del Karmen, torbe u stilu Fride Kalo © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Plaja del Karmen, majica sa Če Gevarom © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Lokal sa verovatno najboljom živom latinoameričkom muzikom u Plaji del Karmen je „Yanga Rum Salsa“ (Calle 30 Norte, između Quinta Avenida – Pete avenije i Primera Avenida – Prve avenije). Svake večeri od 19 h, uz koktele i sjajni orkestar muzičara iz Meksika i sa Kube, možete slušati ili plesati uz muziku. Zbog pandemije, svi lokali u turističkim rizortima Meksika su otvoreni samo do ponoći.

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaja del Karmen, fenomenalni Janga Rum Salsa bar © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Jednog poslepodneva – pre nego što je do nas stigao uragan Grejs (Hurrican Grace) koji je 19. avgusta 2021. protutnjao Plajom del Karmen – na autoputu ka Tulumu skrenuli smo na prelepu plažu Špuhu (Xpuha beach), jednu od retkih na ovom delu obale koja nije bila predmet “napada” crvenih algi. Zbog problema s globalnim otopljenjem, u poslednjih nekoliko godina priobalje toplog, Meksičkog zaliva često potpuno ispune crvene alge, zbog čijeg je prisustva plivanje u okeanu često skoro nemoguće. Iako se Meksikanci “bore” protiv ove najezde, za sada alge odnose pobedu i jedno mesto gde ih još nema u velikom broju, su ostrva.

 

 

 

 

 

 

 

Prelepa plaža Špuha (Xpuha beach), 20 min vožnje od Plaje del Karmen © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Prelepa plaža Špuha © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Prelepa plaža Špuha © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Meksiko Playa del Carmen, Meksiko Playa del Carmen, Meksiko Playa del Carmen

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.