MEKSIKO – Tulum

MEKSIKO – Tulum

 

 

 

 

 

Arheološko nalazište

 

TULUM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

62 km južno od turističkog rizorta Plaja del Karmen (Playa del Carmen) i 128 km od Kankuna (Cancun), tik do obala Karipskog mora nalazi se arheološko nalazište Tulum. Tokom XIII i XIV veka, utvrđeni Tulum bio je jedan od najmoćnijih gradova drevnog Jukatana. Kada su 1518. Španci prvi put otkrili Tulum, zapisali su da je bio veličine Sevilje! Iako se mislilo da je Tulum grad Maja, naučnici su ustanovili da potiče još iz VI veka i da su njime vladale različite civilizacije – pa i Maje, sve dok zarazne bolesti koje su Evropljani doneli nisu pokosile najmanje polovinu stanovništva. U XVI veku, Tulum je napušten.

 

 

 

 

 

 

Tulum © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Tulum © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Tulum © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Tulum © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Tulum – prvi sa leve strane: „Hram fresaka“ („Temple of the Frescoes“), pozadi: „El Castillo“ („Tvrđava“) © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Tulum © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Tulum © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Tulum, piramida „El Castillo“ („Tvrđava“) © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

OVDE pogledajte naš video sa Arheološkog nalazišta Tulum

 

 

 

 

File:Tulum Maya-13.jpg

Tulum © Wikipedia – autor: Dronepicr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

u saradnji sa

.

 

www.mangatrip.rs

 

 

 

 

 

 

Drevni, mezoamerički grad Tulum (Tulu’um), nekada je bio luka velikog, majanskog grada Kobe (Coba). Zidine Tuluma, nalaze se na samoj ivici dvanaest metara visoke litice, u meksičkoj saveznoj državi Kintana Ro (Quintana Roo). Iako prvobitni Tulum nisu podigle Maje, bio je jedan od njihovih poslednjih gradova koji je procvat doživeo u periodu između XIII i XV veka – pre dolaska španskih konkistadora, i uspeo da opstane nekoliko decenija nakon početka španske okupacije Meksika. 

 

Tulum je poznat kao jedan od retkih majanskih gradova Jukatana podignut na samoj obali okeana (Karipskog mora), i jedan od njihovih retkih utvrđenih gradova. I sama reč „tulu’um“, na majanskom – jukatečkom jeziku, znači „zid“ ili „jarak“. Kroz grad je prolazila glavna saobraćajnica koja je spajala Meksički zaliv i Jukatan – zajednicu naroda Maja u današnjem Hondurasu, sa centralnom Amerikom. Originalan naziv grada u stvari je Zamá što znači „Mesto gde Sunce izlazi“ – zbog njegovog položaja na istoku, na obali okeana. Smatra se da je u njemu živelo oko 1000 do 1500 stanovnika, i da se stanovništvo između ostalog bavilo i trgovinom (vulkanskim kamenom opsidijanom, na primer).

 

 

 

 

 

 

Tulum, zidine © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Tulum, prolaz kroz zidine © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Tulum, zidine i prolaz © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Tulum, oficijelni vodič pokazuje kako su izgledale piramide pre nego što su izgubile boju © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

OVDE pogledajte panoramu Arheološkog nalazišta Tulum

 

 

 

S obzirom na mnogobrojne predstave majanskog „Silazećeg boga“ Kukulkana (Kukulcan – Descending God), u obliku reljefa na fasadama hramova i pronađenih freski – koji izgleda kao da puzi naglavačke i silazi s Nebesa na Zemlju, smatra se da je Tulum bio i njegovo najveće svetilište (na engleskom jeziku, „Silazeći bog“ nekad nosi naziv i „Bog koji roni“ – Diving God). Smatra se da je Tulum bio neka vrsta religioznog ili ceremonijalnog sedišta.

 

 

 

 

 

 

Tulum, prikaz „Silazećeg boga“ Kukulkana © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Tulum, „Hram fresaka“ („Temple of the Frescoes“) – u donjem, levom uglu vidi se reljef „Silazećeg boga“ Kukulkana © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Tulum, „Hram fresaka“ („Temple of the Frescoes“) – ostaci boje na freskama © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Istočni deo Tuluma nalazi se na samoj litici iznad obale sa peščanom plažom, na koju je moguće sići i kupati se. Fotografije s društvenih mreža, na kojima se vide ostaci majanskog grada i more u pozadini, pripadaju Tulumu. Pentranje na piramidu i druge kamene građevine, nije dozvoljeno.

 

Arheološko nalazište nalazi se 15 kilometara udaljeno od istoimenog mesta Tulum, na obali, i 3 km od Rajske plaže (Playa Paraiso), sa palmama i belim peskom, koja je osim Kankuna jedan od izbora za letovanje mnogih turista. Zanimljivo je da je – verovatno zbog blizine turističkog rizorta Plaje del Karmen – nakon Čičen Ice (takođe na Jukatanu) i Teotihuakana kod Mekisko sitija, Tulum treće najposećenije arheološko nalazište u čitavom Meksiku.

 

 

 

 

 

 

Tulum, na obali Karipskog mora © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Tulum – iza: Hram boga Vetra („Templo Dios del Viento“)

 

 

 

 

 

 

 

Tulum, mnogobrojne suvenirnice na putu ka arheološkom nalazištu © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Tulum, prodaja voća i sokova od ceđenog voća © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Tulum – iguana © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Meksiko Tulum, Meksiko Tulum, Meksiko Tulum

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.