MEKSIKO – Cenote Jardin del Eden

MEKSIKO – Cenote Jardin del Eden

 

 

 

 

 

Cenote Jardin del Eden

 

Prirodno, delimično podzemno krečnjačko jezero „Rajski vrt“

 

 

 

 

 

Meksiko… Olmeci, Maje, Asteci, i španski konkistadori; revolucionari Pančo Vilja i Emilijano Zapata; umetnici Dijego Rivera i Frida Kalo; pisci Oktavio Paz i Karlos Fuentes; filmski radnici Entoni Kvin, Giljermo del Toro i Salma Hajek; prava Pokahontas – La Malinče, i prvi predsednik Meksika poreklom starosedelac – Benito Huares (Benito Pablo Juárez García)… Postojbina vanile, kakaovca, paprike, pasulja i kukuruza. I tekile! Meksiko je bez sumnje jedna od najlepših, najraznovrsnijih i najatraktivnijih zemalja na planeti – po broju poseta stranih turista, sedma najposećenija na svetu. Počev od Meksiko sitija (Mexico City), astečke prestonice – Tenočtitlana (Tenochtitlán) i hramova Teotihuakana (Teotihuacán), i magičnog vulkana simpatičnog naziva Popokatepetl (Popocatepetl) u podnožju predivne Pueble… Taska (Taxco), gde se iz rudnika vadi srebro i pravi božanstveni nakit… Savezne države Halisko (Jalisco) iz čijeg grada Gvadalahare (Guadalajara) dolaze čuveni „ajajajaja!“ marijači, i nepregledna polja plave agave od koje je – u istoimenom gradiću Tekili (Tequila), nastalo čuveno meksičko alkoholno piće… Sve do krajnjeg juga (jugoistoka) – poluostrva Jukatan, mesta gde je pre 66 miliona godina pao legendarni meteorit koji je sa Zemlje zbrisao dinosauruse, i formirao jedine na svetu – krečnjačke pećine sa podzemnim, slatkovodnim jezerima i rekama – senote (cenotes). I gde se – na špicu Jukatana, nadomak rezervata prirode Rio Lagartos i rajskog ostrva Holboš (Holbox) sreću predivne, svetlo puder-rezedo zelene boje Meksičkog zaliva, sa tirkiznim nijansama Karipskog mora. Meksiko – četrnaesta po veličini država na svetu, čiji kolonijalni gradovi neodoljivo podsećaju na špansku pokrajinu Andaluziju – oduvek se kotirala visoko na mojoj listi posete, na američkom kontinentu.

 

 

 

 

 

 

Slatkovodno, krečnjačko jezero Cenote Jardin del Eden © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Cenote Jardin del Eden © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Cenote Jardin del Eden, iguane – stanovnici Jukatana © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

iguana © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

u saradnji sa

.

 

www.mangatrip.rs

 

 

 

 

 

U drugoj polovini XX veka, utvrđeno je da je veliki meteorit koji je pao na Zemlju pre otprilike 66 miliona godina, završio u južnom Meksiku, na severu poluostrva Jukatan (Yucatán). Krater Chicxulub (Čikšulub), nastao je u vreme kada su sa Zemlje nestali veliki dinosaurosi. Kada je pre oko 40 godina mesto udara pronađeno, bilo je to iznenađujuće otkriće jer je krater meteorita izuzetno dobro skriven ispod mekih i veoma debelih (dubine oko kilometra) krečnjačkih stena. Međutim, duž čitavog Jukatana, na površini se vide tragovi kratera u vidu velikog broja vrlo dubokih i velikih ponornica ispunjenih vodom – senota, koje su poravnate uz ivicu bazena kratera.

 

Poluostrvo Jukatan, isprepleteno je podzemnim rekama i slatkovodnim jezerima koja se vide unutar krečnjačkih pećina, i koje nazivaju senote (cenotes). Zanimljivo je da preko 6000 senota postoji samo na poluostrvu Jukatan i više nigde na svetu (nekoliko geoloških formacija nalik senotama, postoji u središnjem Meksiku i na obližnjoj Kubi). Ispunjene su hladnom, slatkom vodom tokom čitave godine i nalaze se širom poluostrva. Tradicionalno su korištene kao izvori pijaće vode ali i kao sveta mesta drevnih Maja. U kraterima – pećinama unutar bazena, pronađeni su majanski ritualni predmeti koji se danas nalaze u muzejima širom Meksika. Na dijalektu majanskog jezika, reč cenote – Ts’ono’ot, znači „rupa ispunjena vodom“.

 

 

 

 

 

 

 

Cenote Jardin del Eden, ivica krečnjačkog jezera © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Cenote Jardin del Eden, ronioci istražuju pećinu koja se nalazi u dubini jezera © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Cenote Jardin del Eden © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Krečnjačko jezero Rajski vrt (Cenote Jardin del Eden) nije atraktivna i popularna kao druge, ali je kupanje u njoj znatno opuštenije nego u onim koje posećuje značajan broj turista. Prirodni bazen slatkovodne vode ovde je prilično veliki, a samu senotu okružuje džungla i putić kojim je moguće obići oko čitavog jezera. Za razliku od drugih, poznatijih senota, osim ulaza u kompleks koji se naplaćuje, ovde nema sandučića i lokera, već tek nekoliko natkrivenih, drvenih klupa sa stolicama. Umesto ulaznice, i ovde smo dobili papirnu narukvicu (kao na primer, u all inclusive hotelima) sa kojom je moguće kretati se unutar kompleksa. Za plivanje u ovom jezeru, nije potrebno imati zaštitni prsluk.

 

Cenote Jardin del Eden, nalazi se na autoputu između Plaje del Karmen (Playa del Carmen) i Tuluma. Od Plaje del Karmen do ove senote, vožnja traje oko 20 do 25 minuta.

 

 

 

 

 

 

Džungla – prilaz jezeru Cenote Jardin del Eden © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Manje krečnjačko jezero kod Cenote Jardin del Eden © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Cenote Jardin del Eden

 

 

 

 

 

 

ZANIMLJIVO!

 

Tokom boravka kraj slatkovodnog, krečnjačkog jezera Rajskog vrta, dok sam fotografisala različite vrste iguana koje su slobodno šetale džunglom i verale se po drveću ulazeći u otvore u kori kako bi se sakrile od znatiželjnih turista, prišao mi je Amerikanac koji živi na Jukatanu i ispričao zanimljivu priču o dve vrste drveta – ČAKA i ČEČEN (ili ČEČEM), koje se pominju i u „majanskoj Bibliji“ Popol Vuh. Čaka i Čečen predstavljaju „dobrog i lošeg brata“. Kora drveta čaka je bezopasna, dok je kora stabla čečen – naročito delovi sa površinskim, crnim flekama – otrovna, iako i na sreću – nije opasna po život. Kada se dodirne neka od crnih fleka krokodilske kore drveta čečen, taj deo tela kreće da svrbi i ukoliko se počešete, sledi izuzetno visok nivo iritacije. Priča se da je kora drveta čečen (Metopium brownei – chechem, chechen, ili black poisonwood – „otrovno crno drvo“), u stvari najstariji vid biološkog oružja koji su drevne Maje (III – IX vek) koristile u ratovima protiv neprijatelja. Kora drveta čaka, protivotrov je za iritaciju prouzrokovanu korom drveta čečen. Kora stabla čake skuva se u vreloj vodi, i dobijena tečnost se stavi na mesto iritacije koja zatim veoma brzo prestaje! Jedno od prvih pravila koje sam u Meksiku naučila je da ne dodirujem stabla drveća i ne naslanjam se na njih (i mravi opasno grickaju).

 

 

 

OVDE pogledajte naš video o drvetu čaka

.

.

 

OVDE pogledajte naš video o drvetu čečen

 

.

.

.

 

 

Cenote Jardin del Eden – desno: drvo ČAKA, nalik ljudskoj ruci koja je uronila u zemlju © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Cenote Jardin del Eden – „otrovno crno drvo“ ČEČEN (ili ČEČEM), sa crnim flekama koje izbijaju iz kore (koja liči na krokodilsku kožu), i čiji dodir izaziva svrab koji se može „izlečiti“ jedino tečnošću od skuvane kore drveta ČAKA © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Cenote Jardin del Eden – plod drveta čečen © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Meksiko Cenote Jardin del Eden, Meksiko Cenote Jardin del Eden, Meksiko Cenote Jardin del Eden, Meksiko Cenote Jardin del Eden,

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.