ITALIJA / Salerno

ITALIJA / Salerno

 

*Tekst i fotografije deo su publikovane knjige „Umetnost putovanja“ (ISBN 978-86-7963-499-3) u izdanju Samizdata B92, zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik Republike Srbije, br. 104/2009 i 99/2011. Nije dozvoljeno kopiranje, niti objavljivanje teksta, delova teksta, niti fotografija, bez dozvole autora (Ivana Dukčević), i izdavača (za Samizdat B92 – Veran Matić).

.

*The text and photographs are parts of the published book „Umetnost putovanja“ (ISBN 978-86-7963-499-3), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.

.
.
.
.
.

.

.

.

.

Salerno

.

.

Nadomak Obale Amalfi

.

.

.

.

.

 

Tokom obilaska juga Italije, osim Napulja i Napuljskog zaliva, arheoloških nalazišta Pompeje, Herkulanuma i vulkana Vezuva, grada Sorenta i Obale Amalfi, turisti ponekad zaborave na Salerno, jedan od najslikovitijih gradića južne Italije. Zbog prostrane luke i kaskadnog položaja mesta koje seže do polovine brda, Salerno iz daleka odaje utisak metropole, iako realno uopšte nije tako. Gradić je moguće komotno obići pešice tokom jednodnevnog / poludnevnog izleta.
.
.

 

Salerno © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Kripta Katedrale u Salernu, gde je sahranjen apostol Matej (Matija) © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Salerno © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Salerno, promenada kraj mora – Lungomare Trieste © Ivana Dukčević

.

.

,
.
Smešten u korenu istoimenog zaliva, na samo dvadesetak kilometara od nadaleko poznatih malenih mesta Obale Amalfi, Salerno je jedno od obaveznih stanica železnice na putu kroz južnu Italiju i njenu pokrajinu Kampanju (Campania), i poznata luka (izgled novog doka u luci kraj kojeg pristaju veliki brodovi, osmislila je legendarna Zaha Hadid).

 

Osim luke, promenada kraj mora (Lungomare Trieste) u Salernu neodoljivo podseća na šetališta Azurne obale (u Nici, na primer). Svojim širokim bulevarom, redovima palmi i drugog rastinja konkuriše mnogo poznatijim gradovima Mediterana i spada u neke od najlepših promenada u Evropi.
.
.
.
.

 

Salerno, promenada Lungomare Trieste © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Salerno, promenada Lungomare Trieste © Ivana Dukčević

.

.

.

.

 

Istina je da široki bulevar sa promenadom kraj mora možda ne bi ni postojao da njegov obalni deo nije prilično stradao 1943. godine, u savezničkom napadu američke vojske (Bitka za Salerno, septembar 1943). Nakon završetka rata, doneta je odluka da se i ostatak urušenih zdanja ukloni, i napravi šetalište.

 

Odmah iza prvog reda zdanja kraj promenade, nalazi se najinteresantniji deo Salerna – njegov stari, istorijski centar, jedan od najslikovitijih u ovom delu zemlje. Osim pastelnih i okerastih kuća nalik onim u mnogo većem i poznatijem, sat vremena udaljenom Napulju, u Salernu možete videti i jednu od najznačajnijih romaničkih katedrala Italije i Mediterana uopšte, koja svojim istorijskim značajem konkuriše onim na listi UNESCO-ve kulturne baštine – na severu Italije (Ravena) i u Istri (Poreč).
.
.
.
.

 

 

Salerno © Ivana Dukčević

.

.

.

.

 

Salerno © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Salerno © Ivana Dukčević

.

.

 

.
.
.
Duomo di Salerno ili Katedrala Salerna na Trgu Alfano (Piazza Alfano), sazidana je davne 1085, u vreme kada su se Vizantijci – „Istočni Rimljani“ iz Konstantinopolja, još uvek zavaravali da će od „varvara“ trajno uspeti da povrate Apeninsko poluostrvo i ostatak nekadašnjeg Rimskog carstva. Zidavši crkve u romaničkom stilu sa značajnim arhitektonskim uticajem Istoka, u svakom gradu (privremeno ponovo) osvojenom u korist Istočnog Rimskog carstva, rađala se nova nada u povratak na pređašnje teritorije. Ipak, to se nije desilo ali su predivne katedrale u Salernu, kao i ona u obližnjem Amalfiju, ostale kao svedoci fantastične arhitektonske mešavine vizantijskog, arapskog i normanskog uticaja na ovim prostorima.

 

Katedralu u Salernu podigli su Normani, koji su vladali južnim delom Italije (i Sicilije) tokom XI i XII veka. Poznata je po predivno ukrašenoj kripti u suterenskom delu crkve i činjenici da je u njoj sahranjen jedan od 12 Isusovih sledbenika – apostol Matija ili Matej (Jevanđelje po Mateju), kojem je crkva i posvećena. Šest vekova kasnije, delovi katedrale su rekonstruisani u tada popularnom, kitnjastom baroknom stilu. Osim apostola, u crkvi se nalaze mošti čuvenog pape Gregorija VII (XI vek), koji se usprotivio normanskoj vlasti nad južnom Italijom. Ipak, kada su u XI veku Normani osvojili ove prostore, pod njihovom vlašću u Salernu je počela sa radom jedna od tada najsavremenijih bolnica južne Evrope (Scuola Medica Salernitana).

 

Ukoliko imate vremena, osim starog gradskog jezgra, katedrale i promenade, u Salernu možete prošetati istorijskim grobljem (Cimitero Monumentale di Salerno) na kojem je sahranjeno više značajnih Italijana, ili se popeti do srednjovekovne tvrđave Castello D’Arechi, radi predivnih panoramskih pogleda na grad i čitav zaliv.
.
.
.
.


Salerno, Katedrala (Duomo) posvećena Svetom Mateju – Hristovom sledbeniku, koji je navodno ovde sahranjen © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Kripta Katedrale u Salernu © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Kampanila (toranj) Katedrale u Salernu © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Salerno, Katedrala (Duomo) © Ivana Dukčević

.

.

.
.
.

KAKO STIĆI

.

 

Salerno se nalazi udaljen oko sat vremena autobusom / vozom južno od Napulja, u korenu narednog zaliva pokrajine Kampanje, nadomak Obale Amalfi. Svi vozovi koji iz Napulja kreću put juga, staju na železničkoj stanci u Salernu na kojoj je tokom letnjeg perioda poprilična gužva.

 

Ukoliko iz Napulja krećete na jednodnevni izlet do Pestuma (Paestum), jednog od najdivnijih arheoloških nalazišta antičke Grčke u Italiji (UNESCO-va kulturna baština), brzi voz od Salerna do Pestuma putovaće još nešto više od pola sata.

.

.

.

.

 

Panorama Salerna, iz luke © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Salerno, natpis na stubovima perona železničke stanice © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Salerno © Ivana Dukčević

.

.

 

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.