MEKSIKO – Isla Holbox (Ostrvo Holboš)

MEKSIKO – Isla Holbox (Ostrvo Holboš)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rajsko ostrvo Holboš

 

 ISLA HOLBOX

 

 

 

 

 

 

 

Skoro tačno na “raskršću” između Meksičkog zaliva na severozapadu i Karipskog mora na jugoistoku, na severu poluostrva Jukatan nalazi se rajsko ostrvo Holboš (Holbox – u prevodu s majanskog “crna rupa“). Deo je rezervata prirode Yum Balam, i jedno od retkih gde nema asfaltnih puteva. Osim turista, duž zemljanih puteva u centru naselja meštani kao prevozno sredstvo ovde koriste golf vozila i bicikle. Uzano ostrvo širine samo 600 metara i dužine oko 45 kilometara, poznato je po dugim, peščanim plažama belog peska, beach barovima s karipskom muzikom, neobičnom biljnom i životinjskom svetu, oslikanim fasadama – street-artu i po kite-surfing-u. Obale Holboša zapljuskuju vode Meksičkog zaliva, predivnih boja između rezedo zelene i boje limete (Karipsko more je tirkizno plavo i razlika u boji između njih je očigledna). U lagunu Punta Cocos, u maju, junu i julu, u sumrak put okeana kreću bebe kornjača koje se ovde legu. Tu je i Mosquito point, mesto sa predivnom plažom koje je od aprila do juna stanište jatima flamingosa. Oko ponoći, na rtu Punta Cocos dešava se prirodni fenomen – bioluminiscencija fito planktona koju smo posmatrali, ali je nije bilo moguće fotografisati jer je vidljiva jedino u mrklom mraku. Najlepši zalazak sunca sa ostrva Holboš, vidi se sa Whaleshark Pier.

 

 

 

 

 

 

Plaža na ostrvu Holboš, prodaja kokosa na kolicima © Ivana Dukčević

 

 

 

 

OVDE pogledajte video klip prodaje kokosa, snimljen na plaži ostrva Holboš

 

 

 

 

 

Plaža na ostrvu Holboš © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostrvo Holboš © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaža na ostrvu Holboš © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Velika plaža u centru mesta na ostrvu Holboš © Ivana Dukčević

 

 

 

 

OVDE pogledajte video klip predivnih boja Meksičkog zaliva

 

 

 

 

 

 

 

Ostrvo Holboš © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostrvo Holboš © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaža na ostrvu Holboš © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostrvo Holboš © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

 

u saradnji sa

.

 

www.mangatrip.rs

 

 

 

 

 


Holboš ima verovatno najlepše plaže u ovom delu Meksika. Iako ostrvo posećuje veliki broj turista, na Holbošu nema velikih hotelskih kompleksa i skoro u potpunosti sačuvana je njegova autentičnost. Takođe, zbog izuzetne dužine i male širine ostrva – ali i činjenice da su centralni i istočni deo ostrva gotovo nenaseljeni, kilometarske plaže Holboša nikada nisu prepune turista, čak i tokom najposećenijih meseci. U samom centru jedinog turističkog mesta, moguće je peščanim stazama iz hotela direktno doći do plaže na kojoj desetine metara oko vas, nema kupača. Hoteli na Holbošu podignuti su na način da se uklope u prirodni ambijent (od drveta i kamena), i često su u pitanju bungalovi koji mogu da budu veoma luksuzni. Na drvenom tremu ispred bungalova, postavljene su mreže za spavanje od vlakana čuvene meksičke henekven agave, od koje se krajem XIX veka pravila brodska užad, i izvozila širom sveta.

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaža ispred hotela na ostrvu Holboš © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Hotel na ostrvu Holboš © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostrvo Holboš © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hotel na ostrvu Holboš © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Hotelska soba u bungalovu, na ostrvu Holboš © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hotel pored plaže, na ostrvu Holboš © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Hotel u ulici, na ostrvu Holboš © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Ostrvo Holboš nalazi se u Meksičkom zalivu, čije su vode veoma drugačije od nedalekog Karipskog mora. Zaštićene Floridom i jugom SAD-a – na severu, delom istočne obale Meksika – na zapadu i Kubom – na istoku, zelene – od rezede do boje limete – vode Meksičkog zaliva su u ovom delu plitke, mirne i veoma tople. Pesak na plažama je prijatno hladan, beo i neverovatno sitan, krečnjačkog porekla, i skoro potpuno utaban. U potpunoj suprotnosti od Mediterana gde je pesak vreo i u koji se hodanjem „upada“, i gde je često je potrebno bosonog pretrčati do mora, a zatim se polako prilagoditi na nižu temperaturu vode. Na plažama Meksičkog zaliva, obuća često nije ni potrebna. S obzirom da je voda plitka, do pristojne dubine za plivanje potrebno je prilično hodati, ali se razlika u dubini tačno vidi i sa plaže, kada na udaljenosti od oko 50 metara, neverovatno svetlo rezedo-zelena, odjednom pređe u tamno zeleno-plavu.

 

 

 

 

 

 

 

Velika plaža u centru mesta na ostrvu Holboš © Ivana Dukčević

 

 

 

 

OVDE pogledajte video plaže na ostrvu Holboš

 

 

 

 

 

Velika plaža u centru mesta na ostrvu Holboš © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Velika plaža u centru mesta na ostrvu Holboš, ispred jednog od beach barova © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Velika plaža u centru mesta na ostrvu Holboš © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veliki pojas između plićaka i ivice plaže, čine školjke © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Na plažama Holboša možete postaviti svoj peškir (hoteli često iznajmljuju gostima peškire za plažu), ili iznajmiti ležaljku koja je na ovom ostrvu najčešće drvena. Ukoliko suncobran i ležaljku iznajmite na plaži ispred beach bara, platićete dnevnu „kartu“ u koju je osim ležaljke i suncobrana najčešće uključen jedan obrok i nekoliko pića, kao i besplatni wi-fi. Cene su raznolike, i one koje su bile u okruženju hotela gde sam odsela bile su oko 40 do 50 €.

 

 

 

 

 

 

 

Prodaja kokosa na plaži © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Restoran na plaži, u centru © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Velika plaža – burito sa jastogom i povrćem u beach baru © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Salata od avokada u beach baru © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Restoran na plaži u centru mesta © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Duž plaže, tokom čitavog dana prolaze trgovci koji na improvizovanim kolicima nude iseckan mango, papaju i liči, ili kokosov orah – za piće. Slamčica u kokosovom orahu je biorazgradiva, te vodite računa da vam posle nekog vremena na nabubri (te više ne možete piti iz nje), iskrivi se i ne upadne unutar kokosa, te postane neupotrebljiva. Iako je belo „meso“ kokosovog oraha većini poznat ukus, i providno „mleko“ kokosa – bledo-zelenkasto žute boje, je takođe veoma osvežavajuće. Cena iseckanog manga, kokosa sa slamčicom i ostale osvežavajuće ponude sa pokretnih kolica, pojedinačno košta oko 50 do 60 Mex$ (meksičkih pezosa), što je između 4 i 5 €.

 

 

 

 

 

 

 

Velika plaža

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prodaja voća na kolicima (liči i mango) © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lokalna kafana sa domaćom kuhinjom © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Lokalno pivo © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Atmosfera na ostrvu je prilično opuštena i neformalna, i asocira na nekakvo novootkriveno pusto tropsko ostrvo, koje kao da su tek nedavno naselile veće grupe turista. Na Holbošu ne postoji saobraćaj, a glavna ulica nosi naziv Avenija kit ajkule 🙂 – Avenida Tiburon Ballena. Jedini prevoz na ostrvu čine električna golf vozila – taksi vozila i za iznajmljivanje, i poneki mali moped koji ima dozvolu za dostavu. Ulice su od utabane zemlje, čiji delovi nakon jake tropske kiše često dobiju kratere, te i vožnja golf vozilima (brzinom 20 do 50 km/h), ponekad može biti neprijatna. Osim jedinog mesta, ostatak ostrva je relativno nenaseljen, iako je do određene mere moguće voziti golf vozilima do iza poslednjeg dela gradića. Duž utabanih zemljanih ulica nalaze se radnje sa suvenirima, odećom za plažu, restoranima i barovima, i punktovi nalik drvenim kućicama gde možete uplatiti neki od popularnih jednodnevnih izleta koji polaze sa ostrva:

 

  • Posmatranje kit ajkula na pučini;
  • Posmatranje bioluminiscencije fitoplanktona;
  • Izlet čamcem „Tri ostrva“.

 

 

 

 

 

Jedino mesto na ostrvu Holboš © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Jedino mesto na ostrvu Holboš – Avenija kit ajkule © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Jedino mesto na ostrvu Holboš © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Mesto na ostrvu Holboš © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Crkva na ostrvu Holboš © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Holboš © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Noćni barovi © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koktel © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Bar sa živom muzikom © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IZLET na „TRI OSTRVA“ (Tres Islas)

 

 

U zalivu između ostrva Holboš na severu, i kopna na jugu, nalazi se nekoliko malih ostrva koja su uključena u popularni izlet čamcem, a koji traje između tri i četiri sata (po ceni od 20 €).

 

Prva stanica na izletu u stvari se nalazi na kopnu, i deo je Lagune Jalahau (Yalahau lagoon), tj. Nacionalnog parka Jala’au ili Jalahau (Parque Estatal Lagunas de Yalahau) u okviru Nacionalnog rezervata Yum Balam (na majanskom jeziku, „balam“ znači „jaguar“). Nakon pristajanja čamcem uz drveni dok, šetnja duga oko 5 minuta vodila nas je kroz šumu mangrova gde sam u korenju ugledala veliku krabu, čije su boje od narandžaste do ljubičaste privukle moju pažnju. Na kraju puta, ugledali smo prelepo krečnjačko jezero – slatkovodnu, hladnu, delimično podzemnu senotu Jalahau (cenote Yallahau), koju nazivaju i Hoyo Negro („crna rupa“) ili Ojo de Agua („vodeno oko“), i koju su koristile još drevne Maje. Radi lakšeg hodanja, na ivici jezera postavljene su drvene daske, a za kupanje u senoti obavezno je odenuti zaštitni prsluk. Pored jezera, nalazi se drveni toranj do čijeg je vrha moguće stići stepeništem. Sa vrha tornja čija je visina otprilike kao visina četvorospratnice, vidi se čitava senota, šuma mangrova i savana koja ih okružuje. U laguni je između aprila i oktobra često moguće videti flamingose, čak delfine.

 

 

 

 

 

 

Nacionalni park Jala’au ili Jalahau © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Jezero – senota „Vodeno oko“ © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nacionalni rezervat Yum Balam (na majanskom jeziku „balam“ znači „jaguar“) © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Park prirode Jalahau © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Velika, šarena kraba u korenju šume mangrova © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Jezero – senota „Vodeno oko“

 

 

 

 

 

 

 

Nakon obilaska lagune Jalahau i plivanja u senoti, krenuli smo čamcem dalje ka Ostrvu ptica (Isla Pájaros). Poznato i kao ostrvo Morena, važi za raj pasioniranih ornitologa. Ostrvo koje u prečniku ima oko 500 metara, dom je više od 140 vrsta ptica, koje ovde svijaju svoja gnezda. Osim belih i sivih pelikana, ovde je moguće videti i američkog belog ibisa, ušatog kormorana, fregata (Fregata magnificens), veliku belu i crvenu čaplju, ružičaste čaplje (Egretta rufescens), i flamingose. Na ostrvo se nije moguće iskrcati, jer spada u zaštićenu zonu. Oko 20 metara ispred njegovih obala, podignut je drveni dok za čamce i dve “kućice za posmatranje” ptica, u visini krošnji i njihovih gnezda.Ptice koje žive na ostrvu ne boje se ljudi, i često sleću na dok gde borave posetioci.

 

 

 

OVDE pogledajte video klip snimljen na Ostrvu ptica

 

 

 

 

 

Ostrvo ptica © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostrvo ptica, pelikan u gnezdu na vrhu drveća © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostrvo ptica – dok za posmatranje © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostrvo ptica, dok gde pristaju čamci © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostrvo ptica © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Dok kod ostrva ptica © Ivana Dukčević

.
.
.
.
.
.

Poslednja stanica na popodnevnom izletu čamcem, bilo je Ostrvo strasti (Isla Pasión). Nenaseljeno ostrvo koje čini šumarak drveća i mangrova, popularno je zbog male plaže belog peska i često ružičastih školjki. I na ovom ostrvu postoji drvena kula „osmatračnica“, odakle je sa pristojne visine moguće videti čitavo ostrvo i deo lagune. Na ovom ostrvu, nekada je bilo postavljeno gnezdilište za morske kornjače.

 

 

 

 

 

 

 

Ostrvo strasti © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostrvo strasti © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostrvo strasti © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostrvo strasti, na plaži © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostrvo strasti © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POSMATRANJE BIOLUMINISCENCIJE FITOPLANKTONA

 

 

Fitoplanktoni spadaju u omiljenu hranu ogromnih kit ajkula. Biolozi su pre nekoliko godina, u Meksiku napravili veličinu usnog otvora kit-ajkule i pokušali da ploveći pučinom ustanove koliko je dugo kit ajkuli potrebno da „lovi“ planktone kako bi dostigla količinu od 21 kg dnevno, koliko ova vrsta prosečno pojede tokom jednog dana. Na njihovo iznenađenje, tokom 5 do 6 sati konstantnog „lova“ fitoplanktona, nisu uspeli da sakupe ni 500 grama!

 

Fitoplanktoni se na ostrvu Holboš posmatraju kasno uveče, po mrklom mraku. Za posmatranje je potrebno da Mesec nije pun, i poželjno da je dodatno prekriven oblacima, kako bi mrak bio veći i planktoni vidljiviji. Na posmatranje planktona, ponesite crnu majicu – ali ne kao odeću. Kada se crnom majicom, po mrklom mraku zahvati voda iz plićaka, na njoj se odjednom vidi na stotine, čak hiljade fitoplanktona kako plutaju. Umeće je majicu polako vaditi iz vode, tako da vam planktoni „ne pobegnu“, kako bi možda uspeli jednog da „uhvatite“ i postavite na dlan. Lokalni vodič – lovac na planktone, tokom polučasovnog posmatranja uspeo je da mi dva puta „ulovi“ po jedan fitoplankton a da ga voda ne „odnese“, i postavi mi na unutrašnjost dlana. Izgledaju kao jarko-beli, fluorescentni vrhovi čiode, i bez vode mogu da žive nekoliko minuta kad počinju da se „gase“. Međutim, ukoliko ih prilikom prvog gašenja blago dodirnete, od toplote ponovo zasijaju na još minut ili dva. Zbog potpunog mraka koji je neophodan, ovaj fenomen nije moguće fotografisati, a za snimanje je potrebna profesionalna kamera sa specijalnim objektivom. Iz ovog razloga, za posmatranje bioluminiscencije ni kamere na mobilnim telefonima nisu od koristi.

 

 

 

 

 

 

Ostrvo Holboš, mesto gde mogu da se kupe karte za večernji izlet – posmatranje bioluminiscencije fitoplanktona © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Ostrvo Holboš, mesto gde mogu da se kupe karte za večernji izlet – posmatranje bioluminiscencije fitoplanktona © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

PLIVANJE SA KIT AJKULAMA

 

 

Tokom boravka na Jukatanu u Meksiku, saznali smo da je pučina u ovom delu Karipskog mora jedno od samo nekoliko mesta na svetu gde je moguće plivati sa kit-ajkulama, i to samo u periodu između juna i septembra. Kit-ajkule (whale shark), spadaju u neke od najvećih životinja na planeti i mogu da se vide u vodama severno od ostrva Holboš i od Kankuna (Cancun) u vreme kada stotine ovih životinja, posećuje ovaj deo okeana u potrazi za planktonima.

Ovo neverovatno iskustvo zabeleženo kamerom, i sve dodatne informacije o posmatranju kit ajkula, možete videti:

OVDE

 

 

 

 

 

Ostrvo Holboš, mesto gde mogu da se kupe karte za izlet – plivanje sa kit ajkulama © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Skulptura kit ajkule u luci ostrva Holboš © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Plivanje sa kita ajkulama na pučini, nadomak međunarodnih voda sa Kubom – oko 50 km od ostrva Holboš i 45 km od Kankuna © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

KAKO STIĆI

 

Ostrvo Holboš nalazi se na severoistoku Jukatana, i do njega se stiže tokom 20-minutne vožnje brodom iz male luke gradića Čikile (Chiquila). Pomalo zastareli trajekti, plove do Holboša i nazad tokom čitavog dana, i poslednji sa kopna ka ostrvu polazi oko 22 h. Čikila se nalazi oko 160 km od Valjadolida (Valladolid), i 140 km od Kankuna (Cancun). Iz Čikile, postoje međugradski autobusi do svakog od ovih gradova, ali je red vožnje predmet česte promene. U jednom smeru, taksi od Čikile do Kankuna košta oko 100 .

 

 

 

 

 

 

 

 

Luka u mestu Čikila (Chiquila) © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Brod Holboš – Čikila

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostrvo Holboš, luka © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostrvo Holboš, luka © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostrvo Holboš, luka © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostrvo Holboš, luka – kupovina karata i čekaonica sa plastičnim stolicama ispod strehe © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Meksiko Isla Holbox, Meksiko Isla Holbox, Meksiko Isla Holbox, Meksiko Isla Holbox, Meksiko Isla Holbox, Meksiko Isla Holbox, Meksiko Isla Holbox

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.