MEKSIKO – Cenote Ik Kil

MEKSIKO – Cenote Ik Kil

 

 

 

 

 

 

Cenote Ik Kil

 

Prirodno, podzemno krečnjačko jezero Ik Kil

 

 

 

 

 

 

Meksiko… Olmeci, Maje, Asteci, i španski konkistadori; revolucionari Pančo Vilja i Emilijano Zapata; umetnici Dijego Rivera i Frida Kalo; pisci Oktavio Paz i Karlos Fuentes; filmski radnici Entoni Kvin, Giljermo del Toro i Salma Hajek; prava Pokahontas – La Malinče, i prvi predsednik Meksika poreklom starosedelac – Benito Huares (Benito Pablo Juárez García)… Postojbina vanile, kakaovca, paprike, pasulja i kukuruza. I tekile! Meksiko je bez sumnje jedna od najlepših, najraznovrsnijih i najatraktivnijih zemalja na planeti – po broju poseta stranih turista, sedma najposećenija na svetu. Počev od Meksiko sitija (Mexico City), astečke prestonice – Tenočtitlana (Tenochtitlán) i hramova Teotihuakana (Teotihuacán), i magičnog vulkana simpatičnog naziva Popokatepetl (Popocatepetl) u podnožju predivne Pueble… Taska (Taxco), gde se iz rudnika vadi srebro i pravi božanstveni nakit… Savezne države Halisko (Jalisco) iz čijeg grada Gvadalahare (Guadalajara) dolaze čuveni „ajajajaja!“ marijači, i nepregledna polja plave agave od koje je – u istoimenom gradiću Tekili (Tequila), nastalo čuveno meksičko alkoholno piće… Sve do krajnjeg juga (jugoistoka) – poluostrva Jukatan, mesta gde je pre 66 miliona godina pao legendarni meteorit koji je sa Zemlje zbrisao dinosauruse, i formirao jedine na svetu – krečnjačke pećine sa podzemnim, slatkovodnim jezerima i rekama – senote (cenotes). I gde se – na špicu Jukatana, nadomak rezervata prirode Rio Lagartos i rajskog ostrva Holboš (Holbox) sreću predivne, svetlo puder-rezedo zelene boje Meksičkog zaliva, sa tirkiznim nijansama Karipskog mora. Meksiko – četrnaesta po veličini država na svetu, čiji kolonijalni gradovi neodoljivo podsećaju na špansku pokrajinu Andaluziju – oduvek se kotirala visoko na mojoj listi posete, na američkom kontinentu.

 

 

 

 

OVDE pogledajte video o krečnjačkom jezeru Ik Kil

 

 

 

 

 

 

Podzemno, krečnjačko slatkovodno jezero Cenote Ik Kil © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Cenote Ik Kil © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

u saradnji sa

.

 

www.mangatrip.rs

 

 

 

 

 

 

U drugoj polovini XX veka, utvrđeno je da je veliki meteorit koji je pao na Zemlju pre otprilike 66 miliona godina, završio u južnom Meksiku, na severu poluostrva Jukatan (Yucatán). Krater Chicxulub (Čikšulub), nastao je u vreme kada su sa Zemlje nestali veliki dinosaurosi. Kada je pre oko 40 godina mesto udara pronađeno, bilo je to iznenađujuće otkriće jer je krater meteorita izuzetno dobro skriven ispod mekih i veoma debelih (dubine oko kilometra) krečnjačkih stena. Međutim, duž čitavog Jukatana, na površini se vide tragovi kratera u vidu velikog broja vrlo dubokih i velikih ponornica ispunjenih vodom – senota, koje su poravnate uz ivicu bazena kratera.

 

Poluostrvo Jukatan, isprepleteno je podzemnim rekama i slatkovodnim jezerima koja se vide unutar krečnjačkih pećina, i koje nazivaju senote (cenotes). Zanimljivo je da preko 6000 senota postoji samo na poluostrvu Jukatan i više nigde na svetu (nekoliko geoloških formacija nalik senotama, postoji u središnjem Meksiku i na obližnjoj Kubi). Ispunjene su hladnom, slatkom vodom tokom čitave godine i nalaze se širom poluostrva. Tradicionalno su korištene kao izvori pijaće vode ali i kao sveta mesta drevnih Maja. U kraterima – pećinama unutar bazena, pronađeni su majanski ritualni predmeti koji se danas nalaze u muzejima širom Meksika. Na dijalektu majanskog jezika, reč cenote – Ts’ono’ot, znači „rupa ispunjena vodom“.

 

 

 

 

 

 

Cenote Ik Kil © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Mapa Jukatana – podzemna jezera i linija udara meteorita, koji je pao pre oko 66 miliona godina

 

 

 

 

 

 

 

 

Stepenište koje nizbrdo vodi do jezera Cenote Ik Kil © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Cenote Ik Kil

 

 

 

 

 

 

 

Prirodno, podzemno krečnjačko jezero Ik Kil (Cenote Ik Kil) važi za jednu od najlepših i najfotogeničnijih krečnjačkih pećina, sa bazenom vode zagasito tirkizne boje. Ova senota nije poznata samo kao prirodno čudo neverovatnog kolorita i visećih lijana, već i kao istorijsko mesto. Pećinu sa bazenom dubine 26 metara, u drevna vremena posećivali su hodočasnici koji su ovde žrtvovali predmete i ljude u čast Boga kiše, munja i oluje – Chaac. Na dnu jame, pronađeni su mnogi vredni predmeti koji se danas čuvaju u istorijskim muzejima širom zemlje. Do podzemnog jezera stiže nizbrdo, stepeništem.

 

Nalik drugim senotama, nedaleko od kratera postoji uređeni ulaz u kompleks koji se naplaćuje. Umesto ulaznice, dobili smo papirnu narukvicu (na primer, kao u all inclusive hotelima) sa kojom je moguće kretati se unutar kompleksa, koristiti toalet i svlačionice koje su ovde u izuzetno dobrom stanju (u odnosu na druge koje smo posetili). Takođe, svlačionice i tuševi nalaze se skoro tačno pored spusta u dubinu jame, što skraćuje šetnju u slučaju da ste nešto zaboravili, ili želite da ostavite u sandučiću. Redovi za stepenište – spust u senotu, često su prilično dugi. Nakon što se u svlačionici svučete u kupaći kostim, prvo se morate istuširati i odenuti zaštitni prsluk za plivanje. Bez prsluka, nije dozvoljeno plivati u jezeru.

 

 

 

 

 

OVDE pogledajte video o plivanju u senoti

 

 

 

Cenote Ik Kil

 

 

 

 

 

 

 

Hotelski bungalovi u kompleksu Cenote Ik Kil © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Cenote Ik Kil – u cenu ulaznice ($150 ili 150MX$ meksičkih pezosa – oko 6,6 ) uključeni su lokeri i zaštitni prsluci © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Cenote Ik Kil, tuševi i svlačionice nalaze se odmah pored stepeništa za silazak u podzemno jezero © Ivana Dukčević

 

 

 

 

Prirodno jezero – cenote Ik Kil, nalazi se samo nekoliko kilometara od najčuvenijeg majanskog arheološkog nalazišta Čičen Ice (Chichen Itza), i ovo je jedan od razloga njene izuzetne posećenosti. Drugi razlog sigurno je fotogeničnost zelenih lijana naspram zagasitih zidova prirodne jame, i tamno tirkizne boje vode, u dnu.

 

 

 

 

 

Meksiko Cenote Ik Kil, Meksiko Cenote Ik Kil, Meksiko Cenote Ik Kil

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.