MEKSIKO / Jukatan – plivanje sa kit ajkulama

MEKSIKO / Jukatan – plivanje sa kit ajkulama

 

 

 

 

 

 

 

 

Plivanje sa kit ajkulama

  https://stickershop.line-scdn.net/sticonshop/v1/sticon/5c590e32100cc31de786a78d/iPhone/033.png

 

Jednodnevni izlet sa ostrva Holboš

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tokom boravka na Jukatanu u Meksiku, saznali smo da je pučina u ovom delu Karipskog mora jedno od samo nekoliko mesta na svetu gde je moguće plivati sa kit ajkulama, i to samo u periodu između juna i početka septembra. Kit ajkule (whale shark), spadaju u neke od najvećih životinja na planeti i mogu da se vide u vodama severno od ostrva Holboš – Isla Holbox, u vreme kada stotine ovih životinja posećuje ovaj deo okeana u potrazi za planktonima. Rano ujutro, isplovili smo iz luke na ostrvu Holboš – blizu mesta gde se vode Meksičkog zaliva sreću sa Karipskim morem, i krenuli ka pučini nevelikim čamcem koji je tri i po sata skoro neprekidno bukvalno skakao po talasima. Usput, prošli smo pored ogromnog prekookeanskog broda koji je prevozio na stotine kontejnera (i dobro nas zaljuljao!), i najzad – nadomak međunarodnih voda sa Kubom spazili jato tamno sivo-plavih, tufnastih grdosija čija najveća dužina iznosi oko 18 metara (iz vode im viri samo peraje). Osim obaveznog zaštitnog prsluka, dobili smo i peraje, masku i disaljku, i dva puta uskočili u vodu u momentu kada je kit-ajkula prolazila tik pored našeg čamca – jedino nismo smeli da je dodirnemo 🙂 Ovo neverovatno iskustvo, možete videti klikom na ova tri linka:

 

 

 

 

 

3,5-časovna plovidba čamcem ka pučini…

 

 

 

 

 

 

 

 

Priprema i skok…

 

 

 

 

 

 

 

 

Plivanje sa kit-ajkulama…

Da li znate da kit ajkule nisu ni kit, niti ajkule, već najveća vrsta ribe na svetu!

Najveća kit ajkula viđena do sada, bila je dužine 18,8 metara.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pozicija našeg čamca blizu mesta gde smo plivali sa kit ajkulama (oko 45 km severoistočno od Kankuna, i otprilike isto toliko od središnjeg dela ostrva Holboš)

 

 

 

 

 

 

Fitoplanktoni spadaju u omiljenu hranu ogromnih kit-ajkula. Biolozi su pre nekoliko godina, u Meksiku napravili veličinu usnog otvora kit-ajkule i pokušali da ploveći pučinom ustanove koliko je vremenski kit-ajkuli potrebno da „lovi“ planktone kako bi dostigla količinu od 21 kg dnevno, koliko ova vrsta prosečno pojede tokom dana. Na njihovo iznenađenje, tokom 5 do 6 sati konstantnog „lova“, nisu uspeli da sakupe ni 500 grama planktona!

 

Osim kit ajkula, ponekad je u vodama Karipskog mora moguće videti i delfine, morske kornjače i raže.

 

 

 

 

 

 

 

u saradnji sa

.

 

www.mangatrip.rs

 

 

 

 

 

 

 

 

Plivanje sa kit ajkulama na pučini, nadomak međunarodnih voda sa Kubom, oko 50 km od ostrva Holboš i 45 km Kankuna © Ivana Dukčević

 

 

 

OVDE pogledajte video klip pripreme za skok i plivanje sa kit ajkulama

 

 

 

Povratak s pučine

 

 

 

 

 

 

Skulptura kit ajkule, u luci ostrva Holboš © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Whale Shark Scuba Divers

Fotografija kit ajkule sa stranice Scitech Daily  

 

 

 

 

 

 

 

Fotografija kit ajkule sa stranice Wikipedia, photo © Matthew T Rader https://matthewtrader.com

 

 

 

 

 

 

 

Nakon plivanja sa kit ajkulama, krenuli smo čamcem nazad ka kopnu koje se prvih sat vremena plovidbe čamcem nije naziralo.  Talasi koji su nam u smeru ka pučini išli u susret – uslovljavali skakanje čamca i tako nas usporavali, u suprotnom smeru – ka kopnu, kretali su se u istom smeru kao i mi, i do ostrva Holboš stigli smo skoro dvostruko brže nego do pučine. Pre povratka u rizort i hotel na krajnjem zapadu ostrva, zastali smo tridesetak kilometara istočnije, na najseverniji deo ostrva – gotovo pust rt Katoče – Cabo Catoche (u prevodu sa majanskog, „katoće“ znači: „naš dom“). Na obali, povrh peščane plaže belog peska, okruženo morem boje vode koju je nemoguće zaboraviti, u šumi palmi nalazi se nekoliko baraka restorana „na kraju sveta“, koji ovde opstaje bez struje i tekuće vode, i gosti turiste u povratku sa izleta posmatranja kit ajkula. S obzirom da struje nema, jedino jelo u ponudi je seviće (Ceviche), riba (ponekad i morski plodovi), sa iseckanim paradajzom, paprikom, krastavcem, crnim lukom i svežim korijanderom – marinirani u soku od limete, zbog čega riba pobeli od kiseline i izgleda kao da je skuvana. Služi se uz naćose i sveže đuseve od manga i još nekoliko vrsta voća.

 

 

 

 

 

 

 

Rt Katoče (Cabo Catoche) na krajnjem, nenaseljenom istoku ostrva Holboš © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Rt Katoče (Cabo Catoche) © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rt Katoče, u „bašti“ restorana na ležaljci izrađenoj od čuvenih vlakana heneken agave

 

 

 

 

 

 

 

 

Rt Katoče, „parking“ ispred restorana © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Rt Katoče, ručak – seviće (Ceviche) © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Rt Katoče, dezert posle ručka © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Meksiko plivanje sa kit ajkulama, Meksiko plivanje sa kit ajkulama, Meksiko plivanje sa kit ajkulama

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.