ŠPANIJA / Alcala de Henares

ŠPANIJA / Alcala de Henares

 

  .

.

.

 

.

.

Alkala de Enares (Alcala de Henares)

.

Jedan od dva najstarija univerziteta Španije

 i rodno mesto Servantesa

.

.

.

 

30 km istočno od Madrida, na nadmorskoj visini od 654 m, kraj autoputa u smeru ka Barseloni nalazi se gradić od oko 204 000 stanovnika – Alkala de Enares (Alcala de Henares, od arapskog “Al-qualat-en-Nahr” što znači: “Tvrđava na reci Nahr”). Iako je prva naseobina na ovom mestu nastala za vreme vladavine Mavara odakle potiče i naziv grada, mesto je danas poznato širom Španije kao jedan od dva najstarija univerzitetska centra u zemlji (osnovan 1293. godine) i jedan od najstarijih u Evropi. Ceo kompleks univerzitetskih zdanja koji potiču s kraja srednjeg veka, UNESCO je 1998. godine uvrstio na listu svetske kulturne baštine.
.
.
.
.
Univerzitet u Alkali de Enares (Alcala de Henares) © Ivana Dukčević

 

 

Alkala de Enares (Alcala de Henares) © Ivana Dukčević

 

 

Spomenik Servantesovim junacima – Don Kihoteu i Sančo Pansi ispred Muzej-kuće Servantesa © Ivana Dukčević

 

 

 

Alcala de Henares, jedno od univerzitetskih zdanja (Arhitektonski fakultet) © Ivana Dukčević

.

.

.

*Tekst i fotografije deo su publikovanih knjiga o Španiji (ISBN 978-86-7722-374-8) i o Madridu (ISBN 978-86-7722-353-3), zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik Republike Srbije, br. 104/2009 i 99/2011. Nije dozvoljeno kopiranje, niti objavljivanje bez dozvole autora.

.

*The text and photographs are parts of the published books on Spain (ISBN 978-86-7722-374-8) and on Madrid (ISBN 978-86-7722-353-3), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.

.

.

.

.

 

Iako je prvi univerzitet u ovom gradu osnovan još 1293. godine, čuveni španski inkvizitor, kardinal Sisneros (Cisneros), godine 1499. izvršio je reformu obrazovanja i osnovao prvi planski univerzitetski grad „Universitas Complutensis“ u Evropi. Za svoju ideju dobio je dozvolu lično od pape. 

.

.

Glavna ulica – Kalje Major (Calle Mayor) © Ivana Dukčević

 

 

Glavna ulica – Calle Mayor © Ivana Dukčević

.

.

.
.
Univerzitet  / Universidad – Colegio Mayor de San Ildefonso
.
.
.

U narednom periodu u gradu je osnovan koledž Colegio Mayor de San Idefonso (danas najočuvaniji renesansni univerzitet Evrope) čije zdanje možete obići, zatim koledž Colegio Menor de San Jeronimo, gde su u sali “Patrio Trilingue” predavanja držana na latinskom, hebrejskom i arapskom.

.

Danas se u sali nalazi studentski restoran Meson del Estudiante – Inn de Alcala de Henares, u kojem se mogu ručati tipična stara jela Španije: supa od belog luka i čokolada sa prepečenim parčićima hleba, na primer.

.

U okviru univerzitetskog kompleksa nalazi se i Palacio de Laredo, danas muzej osnivača univeziteta, kardinala Sisnerosa (Museo Cisneriano), kao i Kraljevski koledž – Colegio del Rey, u kojem su studirala deca kraljevskih sluga. Na Univerzitetu u Alkali da Enares između ostalih su studirali i najčuveniji pisci Španije: Migel Servantes (Miguel de Cervantes), Lope de Vega i Kalderon de la Barka (Calderon de la Barca).

 

KAKO STIĆI: U centru starog grada, ulaz iz slepe uličice kod trga Plaza de Cervantes.
RADNO VREME: Dvorišni deo Univerziteta možete obići sami, a u obilazak ostatka zdanja možete samo sa vodičem: vikendom na svakih pola sata, 11 – 19.30 h, a radnim danima na svakih sat vremena, 10 – 19 h.
ULAZNICE: Obilazak dvorišnog dela je besplatan, dok obilazak zdanja košta 5 evra.
.
.
.

 

Univerzitet – Colegio Mayor de San Ildefonso © Ivana Dukčević

 

 

Univerzitet – Colegio Mayor de San Ildefonso © Ivana Dukčević

 

 

Jedno od zdanja Univerziteta © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Kuća-muzej Servantesa  

(Museo Casa Natal de Cervantes – Casa Museo Cervantes)

.

.

Glavna ulica mesta, Calle Mayor (čita se: Kalje Major i znači “glavna ulica”), nije samo poznata po srednjovekovnim kućama od opeke koje stoje na starinskim, kamenim stubovima. U njoj se u XVII veku u kući na broju 48, rodio najpoznatiji pisac Španije i osim Šekspira jedan od dva najpoznatija ikada – Miguel de Cervantes Saavedra.

.

Ulaz u njegovu rodnu kuću je besplatan i možete je posetiti svakodnevno. U njoj ćete videti kako su izgledale prostorije u kojima je rođen i odrastao Servantes, njegovu kolevku, očevu sobu, kuhinju i veliki unutrašnji patio (dvorište) sa bunarom na samom ulazu. Kuća-muzej Servantesa otvorena je svakim danom osim ponedeljkom, 10 – 18 h, a ulaz je besplatan.

.

.

.

Muzej-kuća Servantesa © Ivana Dukčević

 

 

Muzej-kuća Servantesa © Ivana Dukčević

 

 

Muzej-kuća Servantesa © Ivana Dukčević

.

.

.
.
Ono najsimpatičnije u Alkali de Enares su krovovi, dimnjaci, čak tornjevi crkava i univerzitetskih zdanja koji su u proleće i leto prepuni ogromnih gnezda roda. Udobno smeštene, na jednom krovu često ih ima i po dve do tri porodice. 
.
.

 

 

Rode u Alkali de Enares © Ivana Dukčević

 

 

Alkala de Enares © Ivana Dukčević

.

.

 

O Servantesu…

.

 

Migel de Servantes Savedra (Miguel de Cervantes Saavedra, 29. IX 1547 – 23. IV 1616) bio je četvrto od sedmoro dece u imućnoj građanskoj familiji koja je sticajem okolnosti vremenom osiromašila, te se njegov otac pridružio španskoj vojsci gde je radio kao lekarski pomoćnik i pratio je svuda gde se ratovalo.

.

I mladom Migelu sticanje novca nije išlo od ruke, pa se iako fakultetski obrazovan oprobao u mnogo raznih zanimanja. Godine 1569, obreo se u Rimu gde je u Vatikanu jedno kratko vreme radio kao asistent izvesnog kardinala, usput proučavajući umetnost i književnost italijanske renesanse. Kasnije, i sam je dospeo u špansku vojsku sa kojom je brodom putovao po celom Istočnom Mediteranu, video Grčku, Tursku, deo Azije i Afrike, učestvovao u čuvenoj Bici kod Lepanta (1571, Nafpaktos / Patra, Grčka – kada je ogromna hrišćanska flota pod vođstvom Španije porazila flotu Osmanske imperije), a u povratku sa putešestvija 1575, kod obala Katalonije bio zarobljen od strane alžirskih gusara.

.

Kada se nakon pet godina zarobljeništva vratio u Španiju (otkup gusarima platili su njegovi roditelji i katolička crkva, red trinitaraca), prvo je otišao u Madrid, a kasnije se naselio u gradu Valjadolidu (Valladolid) gde je počeo da piše. Prvi deo svoje najčuvenije knjige “Don Kihote” (Don Quixote” ili “Don Quijote“) završio je kada je imao 61 godinu, a roman je prvi put objavljen 1605. godine.

.

Interesantno je da su dva velikana svetske književnosti – Viljem Šekspir (William Shakespeare) i Migel de Servantes (Miguel de Cervantes), umrli, tj. sahranjeni istog dana, iste godine – 23. aprila 1616, te je ova neverovatna koincidencija bila povod da UNESCO 23. april proglasi za Međunarodni dan knjige i izdavaštva.

.

.

.

 

Spomenik Servantesovim junacima – Don Kihoteu i Sančo Pansi ispred Muzej-kuće Servantesa © Ivana Dukčević

 

 

Univerzitet u Alkali de Enares © Ivana Dukčević

.

.

 

Grinički meridijan

.

.

Ukoliko od Alkale de Enares nastavite autoputem dalje ka istoku (ka Saragosi i Barseloni), nakon oko 400 km proći ćete ispod interesantnog luka na mestu gde Zemljom “prolazi” grinički meridijan. To praktično znači da se više od 80 % Španije ustvari nalazi zapadno od Griniča, ali sa časovnom zonom istom kao u Srbiji. Nakon ovog, verovatno ćete razumeti zbog čega se u isto vreme kada u Srbiji sunce izlazi oko 6, to u Španiji dešava oko sat i po, do dva kasnije. Iz ovog razloga, radnje i škole u Španiji počinju sa radom tek u 10 h. Suprotno Španiji, časovna zona susednog Portugala je ista kao i ona u Velikoj Britaniji.
.
.
.
Grinički meridijan na autoputu Madrid – Barselona © Ivana Dukčević

 

 

Grinički meridijan na autoputu Madrid – Barselona © Ivana Dukčević

.

 

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.