ENGLESKA / Stratford na reci Ejvon (Stratford-upon-Avon)

ENGLESKA / Stratford na reci Ejvon (Stratford-upon-Avon)

 

 

 

.

.

 

Stratford na reci Ejvon

.

Stratford-Upon-Avon

.

U poseti Šekspiru

.

.
Nakon samo dva sata vozom, sa železničke stanice Merilebon (Marylebone) iz centra Londona stigli smo u slikovito mesto na severozapadu Engleske, u neposrednoj blizini jednog od najvećih gradova zemlje, Birmingema (Birmingham). Širom sveta, Stratford na reci Ejvon poznat je kao mesto rođenja i smrti najčuvenijeg dramskog pisca svih vremena Vilijema Šekspira. Možda i iz ovog razloga, stare kuće Statforda izuzetno su očuvane i o njima se vodi računa. Bajkovite, bele, sa tipičnim potpornim drvenim gredama u crnoj boji, najprepoznatljiviji su zaštitni znak ovog gradića. Zanimljivo je i da su prema mnogima, dva najveća pisca Evrope – Vilijem Šekspir (William Shakespeare) i Migel Servantes (Miguel de Cervantes) umrli u razmaku od jednog dana, iste godine, 22. i 23. aprila 1616, te je 1995. godine UNESCO 23. april proglasio Međunarodnim Danom Knjige i Izdavaštva.

.

.

.

.

Citati o ljubavi iz Šekspirovih komada, u suvenirnici Šekspirove rodne kuće © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Stratford na reci Ejvon, barže © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Stratford na reci Ejvon © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Stratford na reci Ejvon, Šekspirova rodna kuća © Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

*Tekst i fotografije deo su publikovane knjige o Londonu i okolini (ISBN 978-86-7722-432-5), zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik Republike Srbije, br. 104/2009 i 99/2011. Nije dozvoljeno kopiranje, niti objavljivanje bez dozvole autora.

.

*The text and photographs are parts of the published book on London (ISBN 978-86-7722-432-5), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.

.

.

.

.

 

 

 

Osim arhitekture, najlepši deo Stratforda je šetalište kraj reke Ejvon (Avon). Osim Šekspirovog kraljevskog pozorišta i Labudovog pozorišta (Swan Theatre), pastoralni ambijent kraj reke čine šarene barke – barže, ali i čamci koji se mogu iznajmiti. Dok plove rekom, čamci često dobiju iznenadnu pratnju u vidu jata belih labudova, koji ih u grupama slede i bez straha prilaze turistima. Na jednoj od parkiranih barži, kupiti smo izuzetno ukusan, domaći britanski sladoled. Naš obilazak ovog živopisnog gradića obuhvatio je posetu nekoliko mesta značajnih za život Šekspira: Šekspirova rodna kuća – Shakespeare’s Birthplace (u ulici Henley Street), u kojoj smo kupili objedinjenu ulaznicu za ukupno tri kuće vezane za život Šekspira i njegove porodice, i saznali osnovne podatke ne samo o njemu, već i životu u Engleskoj u XVI veku.

.

.

 
Stratford na reci Ejvon © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Stratford na reci Ejvon, Šekspirova rodna kuća © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Stratford na reci Ejvon, ulična predstava Šekspirovog komada © Ivana Dukčević

.

.

.
.

Druga kuća obuhvaćena cenom ulaznice je Nash’s House & New Place, mesto gde je živela Šekspirova unuka sa mužem Tomasom Nešom, i gde se nalaze arheološki ostaci njegovog poslednjeg doma „New Place“ (Chapel Street). Nakon posete unutrašnjosti kuće, obiđišli smo baštu iza kuće i arheološko nalazište sa velikim šatorom u kojem se pronađeni predmeti razvrstavaju. Osim onih iz vremena Šekspira, na nalazištu su otkriveni i mnogo stariji artefakti.

 

Treće rezidencijalno zdanje u Stratfordu vezano za Šekspira je Hall’s Croft, kuća Šekspirove najstarije ćerke Suzane (Sussana) u kojoj je živela sa svojim suprugom, jedinim doktorom u gradu, i njihovom ćerkom – jedinom i poslednjom naslednicom Vilijema Šekspira (Old Town), koja nije imala potomke.

.

.

.

.

Stratford na reci Ejvon – Hall’s Craft © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Stratford na reci Ejvon iskopavanja  na lokalitetu Nash’s House & New Place © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Arheološka iskopavanja u bašti kuće Nash’s House & New Place © Ivana Dukčević

.

.

.
.

Tokom obilaska Šekspirove rodne kuće, čuli smo zanimljive priče iz života u Engleskoj tokom XVI i XVII veka. Na primer, u spavaćoj sobi familije Šekspir, sa leve i desne strane na ivici drvenog kreveta bile su postavljene drvene drške u obliku vretena koje su ulazile u za to predviđene otvore. Imale su višestruku namenu: kako bi pričvrstile posteljinu da ne spada s kreveta; kako bi sprečile osobu da padne s kreveta; i kako bi predupredile da u toku noći, u polusnu, osoba ne ustane na „pogrešnu stranu“ i zgazi u noćnu posudu (nužnik).

 

Smrtnost dece usled raznih bolesti bila je u Šekspirovo vreme veoma visoka, te su uvek poželjnija muška deca često za spavanje bivala odevena u žensku garderobu, kako ih đavo tokom noći „ne bi prepoznao da su muškarci i uzeo sebi“ (izgleda da žensku decu đavo nije preferirao). Osim ove „predostrožnosti“, deca su postavljana da u krevetu spavaju gotovo u sedećem položaju, kako đavo ne bi pomislio da leže umrla, i poveo ih sa sobom.

.

.

 

Stratford na reci Ejvon © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Uvredljivi citati iz Šekspirovih komada, suvenirnica u Šekspirovoj rodnoj kući © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Stratford na reci Ejvon © Ivana Dukčević

.

.

.

.

 

 

Stratford na reci Ejvon, tipične fasade kuća © Ivana Dukčević

.

.

.

 

Na početku promenade kraj reke Ejvon, 2010. godine renoviran je Šekspirov kraljevski teatar (Royal Shakespeare’s Theatre), zdanje u okviru Royal Shakespeare’s Company, prestižnog udruženja nekih od najboljih glumaca i glumica u zemlji. U Londonu možete pogledati i Šekspirov teatar Globe – Shakespeare’s Globe, teatar koji je vodila Šekspirova trupa i koji je takođe renoviran početkom XXI veka. Nešto južnije uz reku, kraj starog groblja smestila se Crkva Svetog Trojstva (Holy Trinity Church) u kojoj su sahranjeni članovi porodice Šekspir, i sam pisac – u oltaru crkve, kao njen počasni rektor. U severnom delu crkve nalazi se Šekspirova bista koju su sedam godina posle njegove smrti podigli članovi njegove porodice.

.

.

 

Stratford na reci Ejvon, Šekspirov teatar © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Stratford na reci Ejvon, Šekspirov grob u Crkvi Sv. Trojstva © Ivana Dukčević

.

.

.
.
U centru grada možete posetiti i nagrađenu atrakciju u stilu kuća strave „Tudor World – The Falstaff Experience“, koja evocira na Englesku iz vremena vladavine kraljevske porodice Tudor, tj. vremena Šekspira (40 Sheep Street).

 

 

Nešto dalje od centra grada, u širem predgrađu nalazi se još jedna kuća vezana za Šekspira – rodna kuća njegove supruge En Hetavej – Anne Hathaway’s Cottage, sa romantičnom baštom.

.

.

 

 

Suvenirnica u Šekspirovoj rodnoj kući © Ivana Dukčević
.

 

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.