VATIKAN (Vatican City), Rim

VATIKAN (Vatican City), Rim

 .

.

.

.

.

.

Vatikan

.

Muzeji Vatikana, Sikstinska kapela, Bazilika Svetog Petra

.

.

.

.

.

Ukoliko se crvenom linijom metroa iz centra Rima odvezete ka zapadu i izađete na stanici Ottaviano – San Pietro, nakon deset minuta hoda naćićete se kraj zidina Vatikana. U kompleksu Vatikana nalazi se: Papska rezidencija sa pomoćnim zgradama i vrtovima, Vatikanski muzeji (Musei Vaticani / Vatican Museums) smešteni u nekadašnjem sastavnom delu papske palate, Bazilika Svetog Petra (Basilica di San Pietro / St. Peter’s Basilica) na istoimenom trgu i Sikstinska kapela (Capella Sistina / Sistine Chapel), pored nje. U obilasku Vatikana, moguće je obići sve osim Papske rezidencije, iako ukoliko rezervišete putem interneta na vreme, uz vođenje vatikanskog vodiča moguće je obići i neke od privatnih delova Papske stolice.

.

.

.

.
.
Stepenište Vatikanskih muzeja © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Vatikanski muzeji, čuvena Rafaelova „Atinska škola“ (1509 – 1511) © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Unutrašnje dvorište Muzeja Vatikana © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Bazilika Svetog Petra – vidikovac unutar crkve, slikan iz podnožja kupole © Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

*Tekst i fotografije deo su publikovane knjige o Rimu (ISBN 978-86-7722-408-0), zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik Republike Srbije, br. 104/2009 i 99/2011. Nije dozvoljeno kopiranje, niti objavljivanje bez dozvole autora.

.

*The text and photographs are parts of the published book on Rome (ISBN 978-86-7722-408-0), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.

.

.

.

.

 

 

 

 

Smešteni u jednom krilu nekadašnje Vatikanske papske palate, na površini od oko pet hektara nalaze se Muzeji Vatikana. Sadrže najveću svetsku kolekciju antičke grčke i rimske skulpture (rimske kopije antičkih grčkih dela), Vatikansku biblioteku, veliku egipatsku i etrursku kolekciju, kao i značajnu kolekciju italijanskih majstora slikarstva (Leonardo da Vinči, Ticijan, Rafael, Belini, Đoto, itd) i skulpture iz perioda između XV i XVIII veka od kojih su mnoga dela bila naručena od strane vladajućih papa. S obzirom da je muzej ogroman (treći po veličini na svetu, nakon Ermitaža u Rusiji i Luvra u Francuskoj), za njegovo razgledanje potrebno je izdvojiti barem 3 – 4 sata.
.
.
.
.
.
.
Unutrašnje dvorište Muzeja Vatikana © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Muzeji Vatikana © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Unutrašnje dvorište Muzeja Vatikana © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Kompleks Muzeja Vatikana (sa dva unutrašnja dvorišta) – nekada sastavni deo papske palate, snimljen sa vrha kupole Bazilike Sv. Petra / Prvo unutrašnje dvorište (iza) je uređeno i otvoreno za posete (fotografije iznad), dok je drugo dvorište rezervisano za parking zaposlenih u muzeju  © Ivana Dukčević

.

.

.

.
.
.
Na kraju velelepno dekorisanih hodnika Vatikanskih muzeja, stepenište direktno vodi u prizemlje – Sikstinsku kapelu. Sazidana je 1473. za papu Siksta IV, i po njemu dobila naziv. U prošlosti, služila je za potrebe najznačajnijih crkvenih ceremonija, na primer svečanosti prilikom izbora novog pape. Razlog iz kojeg milioni turista posećuju ovo mesto svake godine je tavanica Sikstinske kapele, koju je za papu Julija II između 1508. i 1512. godine oslikao čuveni skulptor Mikelanđelo Buonaroti. Čuvene su, i u filmovima opisane svađe oko oslikavanja kapele između Mikelanđela i pape Julija II. Jedan od razloga bio je i taj što je Mikelanđelo pokušavao da ubedi papu da ne želi da prihvati posao oslikavanja jer ne zna ništa o fresko-slikarstvu, s obzirom da je bio vajar.
.
Na Dan svih svetih 1512. godine, tavanica je ipak završena. Dočekavši da vidi završetak naručenog dela, nakon samo 3,5 meseca papa Julije II je preminuo. Najčuvenije Mikelanđelove kompozicije sa tavanice Sikstinske kapele: Stvaranje Adama, Prvi greh i Izbacivanje Adama i Eve iz Raja, kao i Strašni sud, danas su delovi nekih od najčuvenijih i najprepoznatljivijih suvenira Vatikana i Rima, uopšte. I ne samo Rima. Logo Beogradskog ZOO vrta na primer, sa rukama čoveka i majmuna u krupnom planu koje samo što se nisu dodirnule, jedan je od mnogobrojnih inspiracija ili „kopija“ freske „Stvaranje Adama“ sa tavanice Sikstinske kapele. Fotografisanje unutar kapele je zabranjeno, iako su oba puta tokom naše posete  (u razmaku od 10 godina), blicevi fotoaparata sevali bez prestanka.
.
.
.
.
.
.
Vatikanski muzeji © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Vatikanski muzeji © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Vatikanski muzeji, najčuvenija antička skulpturalna kompozicija iz perioda helenizma „Laokon i sinovi“, iz čuvene ptriče o Troji / Trojanski sveštenik Laokon, pokušao je da svojim sunarodnicima objasni da je „Trojanski konj“ grčka prevara i da ga ne uvode unutar zidina Troje. Grčki bog Posejdon – na strani Grka tokom Trojanskog rata, poslao je morsku zmiju da ubije Laokona i njegove sinove, kako se za prevaru ne bi saznalo © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Vatikanski muzeji, egipatska mumija © Ivana Dukčević

.

.

.

.
.

Odmah pored Muzeja Vatikana nalazi se velelepni Trg Svetog Petra, oivičen dvema polukružnim kolonadama, na čijem se kraju nalazi Bazilika Svetog Petra. Čuveni arhitekta Bernini konstruisao je kolonade kao simbolične ruke Hrista, kako – spajajući se, grle nepregledne reke vernika prilikom ulaza u baziliku. Sazidana na mestu gde su navodno pronađene mošti Svetog Petra, ova crkva zidana je počev od 1506. godine – tokom narednih 120 godina, te su u njenom uređenju manje ili više imali udela gotovo svi najpoznatiji umetnici renesanse.

.

Ispred crkve, obično su pojačane mere obezbeđenja, dok sa leve strane paradno stoje pripadnici Švajcarske garde (Gardes Suisses) U pitanju su članovi bivše plaćeničke vojske, koja još od srednjeg veka tradicionalno čuva ulaz u Papsku rezidenciju, na početku prolaza ka unutrašnjem delu bedema sa papskim odajama.

.

Bazilika Svetog Petra je centralna i najveća katolička crkva na svetu i nijedna druga ne sme biti veća od nje. Interesantno je da gledajući od spolja, nije moguće sagledati stvarnu veličinu same građevine. Ipak, njenoj gradnioznosti svedoče linije sa nazivima velikih katoličkih crkvi sveta koja možete videti urezana u mermerni pod unutar crkve, a koje pokazuju kolike su njihove razmere odnosu na Baziliku Svetog Petra. Tokom razgledanja, u crkvi Svetog Petra skoro se možete izgubiti, do mere da u nekom momentu možda nećete biti sigurni na kojoj strani je izlaz. Najposećenije mesto u crkvi sigurno je čuvena Mikelanđelova „Pieta (Bogorodica oplakuje Hrista), mermerna skulpturalna kompozicija koja se nalazi pod staklom, s desne strane po ulasku u crkvu.

.

.

.
.
Vatikan, pogled na Trg Svetog Petra sa vrha kupole Bazilike Sv. Petra © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Vatikan, kupola Bazilike Sv. Petra © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Vatikan, Bazilika Sv. Petra, Mikelanđelova „Pieta“ © Ivana Dukčević

.

.

.

.
.
Ne bi trebalo da propustite da se popnete na sam vrh kupole Bazilike Svetog Petra, jer se odozgo vidi skoro čitav grad sa jedne strane, i papske odaje sa vrtovima i baštama (sa povrćem) sa druge, jer visina crkve odgovara visini solitera od oko 33 sprata. Desno od ulaza u crkvu nalazi se pasaž, gde se po ceni od nekoliko evra kupuju karte za lift koji vodi do krova crkve. Lift vozi samo do prvog nivoa – na vrh crkve i u podnožje kupole – do samog vrha unutar kupole stiže se pešice. Table na početku uspona stepeništem unutar kupole, obaveštavaju o tome da se do vrha kupole penjete na sopstvenu odgovornost, jer do samog kraja ima 330 stepenika, a uspon je u uzanoj koloni ljudi bez mogućnosti da zastanete i odmorite – i nikako nije za klaustofobične. Takođe, kako se približavate vrhu, stepenice se postepeno sužavaju jer prate liniju kupole kroz koju se penjete, koja se i sama sužava. Ipak, osim ako imate ozbiljnijih zdravstvenih problema, neizostavno se popnite na vrh jer je pogled veličanstven. 

 

            Po povratku, nakon izlaska iz kupole provedite neko vreme na na prvom nivou (do kojeg ste prvobitno došli liftom) i pre konačnog silaska prošetajte se po krovu crkve. Sa ovog mesta, izbliza se vide skulpture na prednjem delu crkve, a moguće je sesti i odmoriti se. Na istom nivou postoji i prodavnica za turiste u kojoj će vam kaluđerice prodati krstiće, brojanice kao i razglednice sa sve poštanskim markicama Vatikana. Poštansko sanduče na krovu najveće katoličke crkve na svetu nalazi se tačno ispred radnje i jedino ovde ubačene razglednice – imaće žig Vatikana.
.
.
.
.

 

Bazilika Svetog Petra © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Vatikan, Bazilika Svetog Petra © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Papska rezidencija unutar zidina Vatikana, slikana sa vrha kupole Bazilike Svetog Petra © Ivana Dukčević

.

.

.

.

 

            Tik oko zidina Vatikana i u neposrednoj okolini nalaze se brojni mali restorani i kafeterije. Cene nisu najpovoljnije, a kvalitet hrane je prosečan. Možda zvuči neverovatno, ali u Rimu ćete retko naići na dobru picu. U odnosu na božanstvene napolitanske pice, rimske su za naš pojam često suve i oskudne, i većina njih osim paradajz sosa i origana nema nikakve dodatke (nasuprot tome, u malim radnjama Rima možete kupiti moderniju verziju pice „na metar“, kvadratno parče pice sa raznolikim nadevima). Za razliku od pice, rimske paste su odlične. Postoji lanac restorana testenine „Pasteria“, u kome možete odlično jesti – cene su prosečne, izbor širok, a količina hrane zadovoljavajuća.
.
.
.
.
.
.
Na krovu Bazilike Sv. Petra nalazi se suvenirnica i poštansko sanduče odakle poslata razglednica ima žig Vatikana © Ivana Dukčević

.

.

.

.

 

Deset do petnaest minuta peške u smeru ka centru grada, na reci Tibar nalazi se Kastel Sant Anđelo (Castel Sant’ Angelo) sa istoimenim mostom. Kružna građevina nalik utvrđenju, sazidana je 125. godina naše ere kao Mauzolej cara Hadrijana i njegovih naslednika. Početkom srednjeg veka pretvorena je u odbrambeno utvrđenje, a zatim i u sklonište nekoliko rimskih papa u doba najezde „varvara“ (u slučaju napada, postojao je skriveni podzemni prolaz koji je iz utvrđenja vodio direktno do 200 metara udaljenog Vatikana). Danas se u Tvrđavi Sant Anđelo nalazi muzej grada Rima, a sadašnji izgled zdanja datira iz XVI i XVII veka. Gledano od spolja, u središnjem delu građevine i danas možete da se vidi originalni kružni oblik mauzoleja čuvenog cara Hadrijana na vrhu, gde je u II veku sahranjen. Na vrhu mauzoleja, nekada je bio zasađen šumarak čempresa okružen skulpturama.
.
.
.
.
 
Tvrđava i most Sant Anđelo © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Model Hadrijanovog mauzoleja

.

.

.

.

.

 

VATIKAN INFO

.

.

Obilazak Vatikana počinje od Vatikanskih muzeja. Savet je da ulaznicu u muzej i vreme ulaska, rezervišete putem interneta (objedinjena ulaznica za Muzeje Vatikana i Sikstinsku kapelu). U suprotnom, iako su redovi do ulaza prilično dugački, kolona koja iz susedne ulice duž zidina Vatikana zavija do ulaza, prilično brzo kreće – verovatno i zbog toga jer unutar muzeja postoji veliki broj šaltera za kupovinu karata. Na kraju obilaska Vatikanskih muzeja, stepenište sa gornjih spratova direktno vodi u Sikstinsku kapelu, a iz nje izlazite iz kompleksa – direktno na Trg Svetog Petra. Za razliku od muzeja, Trg i Bazilika Svetog Petra nalaze se van zidina. Ulaz u crkvu je besplatan, ali su redovi za ulaz prilično dugački (tokom letnjih meseci, čeka se prosečno oko dva sata). Ukoliko želite da posetite Papsku rezidenciju i vrtove, to je moguće uz prethodnu rezervaciju putem interneta.

.

.

.

 

Ulaz u Papsku palatu Vatikana, tradicionalno već vekovima čuva Švajcarska garda © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Papske palate i vrtovi, sa vrha kupole Bazilike Sv. Petra © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Vatikanski muzeji

 

.

.

.
.

.

.

 

 

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.