TURSKA / Kapadokija – let balonom (Cappadocia – Hot air balloon flight)

TURSKA / Kapadokija – let balonom (Cappadocia – Hot air balloon flight)

 

 .

.

*Tekst i fotografije deo su publikovane knjige „Umetnost putovanja“ (ISBN 978-86-7963-499-3) u izdanju Samizdata B92, i knjige-vodiča o Turskoj (ISBN 978-86-7722-422-6), i zaštićeni su Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik Republike Srbije, br. 104/2009 i 99/2011. Nije dozvoljeno kopiranje, niti objavljivanje teksta, delova teksta, niti fotografija, bez dozvole autora (Ivana Dukčević) i izdavačke kuće (za Samizdat B92 – Veran Matić).

.

*The text and photographs are parts of the published book „Umetnost putovanja“ (ISBN 978-86-7963-499-3) and the book on Turkey (ISBN 978-86-7722-422-6), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Let balonom iznad Kapadokije

.

Pogled na vilinske dimnjake… 

.

.

.

.

.

Verovatno nikada neću zaboraviti prvo jutro u Kapadokiji, kada me je nešto pre šest sati probudio neobičan huk. A zatim ih je usledilo još nekoliko… Kada sam ustala i otvorila drvena vrata sobe, „pećine“ u pansionu-hotelu jednog od „vilinskih dimnjaka“ smeštenog na samom vrhu mesta Goreme, ushićeno sam ugledala jedan od najčarobnijih prizora na svetu. Mnoštvo šarenih balona jedrilo je nebom iznad stena čudesnih oblika i presijavalo se na jutarnjem suncu. Savremena tehnologija može da nas iznenadi svakakvim čudima, ali teško da iko osim Majke prirode može da stvori predeo tako čaroban kao što je Kapadokija.
.
.

Pročitajte i priču o Severnoj Kapadokiji, i o manje poznatoj a jednako zanimljivoj Južnoj Kapadokiji

.

.

.

.

.

Let balonom iznad Kapadokije © Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

Punjenje balona gasom, pre poletanja © Ivana Dukčević

.

.

.

.Let balonom iznad Kapadokije © Ivana Dukčević

.

.

.

 

.

Let balonom iznad Kapadokije © Ivana Dukčević

 

 

 

.

 

Let balonom iznad Kapadokije © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

.

.

.
.
Početkom XXI veka, u Njujorku je objavljena knjiga „1000 mesta koje morate videti pre nego što umrete“. Na početku knjige, ispisane su reči nepoznatog autora: „Život se ne meri brojem udisaja koje tokom života načinimo, već momentima i mestima koja nam oduzimaju dah“. 
.
.
.

 

U cik zore, oko pola šest, sedeli smo na stepeniku ispred kapije pansion-hotela u gornjem delu mesta Ürgüp. Tek je počelo da sviće. U hotelima i pansionima u pećinama svuda unaokolo – mir i tišina. Dok smo čekali da se prevezemo na poljanu odakle ćemo leteti balonom, začuo se zvuk motora i iza krivine se pojavio beli kombi. Tek tad primećujem da dva vilinska dimnjaka niže od našeg, troje pospanih turista sedi na pločniku. Kombi se zaustavlja ispred kapije njihovog hotela i oni ulaze. Nakon pet minuta, još jedan kombi projurio je pustim drumom između kapija i izduženih stena, i zaustavio se malo dalje, kod sledećeg pansiona. Ulaze još dvoje. Sunce je počelo da se promalja iza stena na istoku, kada smo se ukrcali u kombi i dovezli se do livade kilometar-dva izvan mesta Goreme, gde smo između čudesnih stena ugledali prizor za pamćenje. Sivkaste nijanse kamenih formacija u praskozorje nasuprot crvenkastom nebu na istoku i na desetine šarenih balona u prućanim korpama, koje „balonari“ skidaju sa prikolica džipova i pune toplim vazduhom. Apsolutni mir narušavaju užurbani pokreti i glasovi balonara i raspoređivanje po korpama – u svaku po 24 ljudi. Poslednji pogled ka zemlji van korpe i kratak kurs prinudnog sletanja: „Kad kažem – sad, svi u čučeći položaj!“… I onda odjednom, uz huku vrelog vazduha koji puni balon, samo se odlepite od zemlje – bukvalno. Nema potiska kao u avionu, ni osećaja sile zemljine teže – za petnaestak sekundi već ste na stotinak metara iznad prelepih pejzaža kapadokijskih kanjona.
.
.

.

.

.

.

Let balonom iznad Kapadokije © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

„Dolina ljubavi“ © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Let balonom iznad Kapadokije, vulkanske stene i vinogradi u (vulkanskom) pesku © Ivana Dukčević

.

.

.

.
.

 

Jedno vreme balon lebdi na pristojnoj visini (baloni sa toplim vazduhom lete na visini do 1000 metara), a onda kreće da se postepeno spušta ulazeći u procepe, kanjone i doline sa neobičnim stenama. Dok jedrimo između njih, kapetan namerno spušta naš brod sve niže, na samo nekoliko metara od žbunastih vinograda i peskovitog, vulkanskog tla. U momentu kada svima biva jasno da ćemo udariti u prvi vilinski dimnjak ispred nas, topli vazduh kao od šale za nekoliko sekundi penje naš balon i spektakularno izlazimo iz kanjona. Ne postoje reči koje mogu da opišu ovaj doživljaj. Po sletanju, na skoro u metar predviđenom mestu, tačno na prikolicu džipa koji vozi balon i korpu nazad, dobijamo „sertifikat“ o uspešno obavljenom letu iznad Kapadokije. Nešto dalje od nas, gledam kojom brzinom ogromni balon pun vazduha postaje tek parče tkanine, i na koji način ga balonari prazne.
.
.

 

 

 

Let balonom iznad Kapadokije © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

Let balonom iznad Kapadokije © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Let balonom iznad Kapadokije © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

Izduvavanje balona nakon sletanja © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

Poletanje balona © Ivana Dukčević

.

.

.

.

 

Jednočasovni let balonom iznad nestvarnih pejzaža Kapadokije, u cik zore, uz crvenkasto nebo i bez daška vetra, jedna je od stvari koje boraveći u centralnoj Anadoliji ne bi trebalo propustiti. Iako visoka cena leta može da promeni već možda pozitivno donešenu odluku, nećete znati šta ste propustili. Čudesne oblike stena, koji ponekad liče na izdužene kućice, na turskom nazivaju peri badžalari (peri bacaları), u prevodu „vilinski dimnjaci“. Nastali su pre oko 30 miliona godina, nakon erupcija nekada aktivnih vulkana, a sada konusnih planina: Erdžijes Dagi, na severoistoku Kapadokije (Erciyes Daği, 3.917 m) i Hasan Daği, na jugozapadu (3.268 m). Dokazano je da su sve do perioda neolita ovi vulkani bili aktivni, jer su u Kapadokiji – na čuvenom neolitskom arheološkom nalazištu Čatalhojuk, pronađeni praistorijski crteži za koje se smatra da prikazuju erupcije iz tog perioda.

.

.

.

INFO

.

Do Kapadokije najbrže možete stići avionom iz Istanbula, letom Turkish Airlines-a do grada Kajserija (Kayseri – 1 do 3 leta dnevno, u trajanju od 1h 20min), a zatim do mesta Goreme još oko 60 km. Druga opcija je međugradski autobus. Od Istanbula do Nevšehira (centralnog grada oblasti severne Kapadokije) ima 750 km, ili oko 9,5 sati vožnje autobusom. Gradić Goreme udaljen je desetak kilometara od Nevšehira.

.

Postoji nekoliko kompanija koje organizuju let balonima u Kapadokiji. Cene leta se kreću između 130 i 180 evra. Probajte da let rezervišete unapred, preko pansiona/hotela u kojem odsedate, jer ukoliko znaju nekog od balonara postoji mogućnost da dobijete let po nižoj ceni od oko 110 – 120 evra (deca do 12 godina, najčešće plaćaju 50 % cene).

.

 

 

 

.

.

 

 

 

 

Let balonom iznad Kapadokije © Ivana Dukčević

.

.

.

.

 

Let balonom iznad Kapadokije © Ivana Dukčević

.

.

 

Kapadokija let balonom , Kapadokija let balonom, Kapadokija let balonom, Kapadokija let balonom
.
error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.