TURSKA – Ski centar na vulkanu-planini Erdžijes (Erciyes Kayak Merkezi)

TURSKA – Ski centar na vulkanu-planini Erdžijes (Erciyes Kayak Merkezi)

 

 

 

 

 

 

Ski centar Erdžijes

Erciyes Kayak Merkezi

 

 

 

 

 

Samo dvadeset minuta vožnje od grada Kajserija (Kayseri) u srcu centralne Anadolije, duž novog autoputa stigli smo u ski centar Erdžijes – Erciyes Kayak Merkezi (na turskom, kayak znači – skijanje). Smešten na nadmorskoj visini između 2200 i 3400 metara, u ski centru je između ostalih takmičenja tri godine za redom – 2016, 2017. i 2018. održan svetski kup u snoubordu (Snowboard World Cup). Vrh planine-vulkana Erdžijes iznosi 3917 metara. Ovaj vulkan je najpoznatiji po tome što su njegovom erupcijom pre nekoliko miliona godina, zajedno sa vulkanom Hasan Dağı u južnoj Kapadokiji nastali bajkoviti predeli oblasti Kapadokije – „vilinski dimnjaci“ od mekanog vulkanskog tufa.

 

 

 

 

Ski centar Erdžijes © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Ski centar Erdžijes © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Ski centar Erdžijes, recepcija Hotela DAS © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Ski centar Erdžijes, red za gondolu © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Upravna zgrada Ski centra Erdžijes i džamija © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Ski centar Erdžijes, dva hotela u blizini staze © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Erdžijes, figurina skijaša na recepciji Hotela DAS © Ivana Dukčević

.

.

.

OVDE pogledajte video podnožja ski centra na planini Erdžijes

.

.

.

OVDE pogledajte video panorame podnožja skijališta

.

.

.

OVDE pogledajte video noćnog skijanja sa bakljama u ski centru Erdžijes

.

.

.

.

 

Krajem 2009. godine, zbog blizine planine u Kajseriju se rodila ideja da bi beživotni vulkan Erdžijes – skoro potpuno bez drveća i na priličnoj nadmorskoj visini, mogao da bude pretvoren u zimski ski centar. U pomoć su pozvani Austrijanci koji su pune dve godine na Erdžijesu radili na projektovanju staza i pomagali u planiranju infrastrukture budućeg ski centra. Tokom zimske sezone 2011/2012, prvi domaći skijaši došli su na ovu planinu, koja je do tada bila posećena samo tokom letnjeg perioda od strane planinara. Danas na skijalište dolazi veliki broj stranaca (njih oko 30.000 u toku ski sezone).

.

Zanimljivo je da su u ski centru Erdžijes, svi skijaši u obavezi da na glavi nose kacigu koja se iznajmljuje uz opremu.

.

.

.

.

.

.

Klupa u obliku četvoroseda

.

.

.

.

U gondoli, na putu ka gornjoj stanici © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Kućice za izletnike, tokom leta © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Ski centar Erdžijes © Ivana Dukčević

.

.

.

.

 

U ski centru Erdžijes postoji pet hotela, koji su raspoređeni duž glavnog puta na međusobnoj udaljenosti od oko 200 do 500 metara, i nalaze se u neposrednoj blizini početka ski staza. Najluksuzniji je Hotel DAS, u kojem postoji bazen, spa centar i luksuzni bar-restoran (oko 90 € dnevno za polupansion, po osobi). Cene smeštaja na planini su međutim skoro duplo više nego u gradu Kajseriju, do kojeg se od ski centra stiže za samo 20 minuta. Iz ovog razloga mnogi turisti opredeljuju da svoju bazu postave u samom gradu (gde u centru postoje dva velika, luksuzna hotela – Raddison Blue koji se nalazi desetak minuta pešice istočno od centra i čija cena polupansiona je slična onoj na planini, i Wyndham Grand Kayseri u samom centru, čija je cena polupansiona skoro duplo niža – oko 50 €  za dve osobe u dvokrevetnoj sobi). Svakog jutra, hotelskim taksijem (ili gradskim) za samo 20 minuta stiže se do podnožja skijališta. Cena taksi prevoza od grada do skijališta je oko 100 TL u jednom smeru (po kursu iz februara 2021) – oko 12 evra. Taksi možete zakazati, ili pronaći na velikom parkingu u podnožju skijališta, ali je prva varijanta sigurnija.

.

.

.

.

Ski centar Erdžijes, Hotel DAS © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Hotel DAS © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Hotel DAS © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Hotel DAS © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Hotel DAS © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Hotel DAS © Ivana Dukčević

.

.

.

.

hotelski taksi © Ivana Dukčević

.

.

.

.

 

Ski centar Erdžijes ima 34 staze dužine 102 kilometra, od kojih je 36% plavih i zelenih – za početnike, 42% crvenih i 22% crnih staza za iskusne skijaše, do kojih prevoze 2 gondole, dvosedi i četvorosedi. U ski centru je omogućeno i noćno skijanje. Dnevni ski pass u ski centru košta 30 , poludnevni 15 , a onaj koji obuhvata samo gondolu od početne do gornje stanice i nazad – 1,5 €. U centralnj zgradi u podnožju skijališta moguće je iznajmiti kompletnu ski opremu.

.

Od decembra 2020, u Turskoj je zbog pandemije korona virusa uveden policijski čas svakodnevno od 21 h do 5 h ujutro, i vikendom – od petka u 21 h do ponedeljka u 5 h. Ova zabrana međutim, ne važi za strane turiste kojima je kretanje dozvoljeno bez ograničenja. Nošenje zaštitne maske obavezno je i unutar zatvorenih prostora, ali i na otvorenom – na ulici, Kazna za nenošenje maske (što kontroliše komunalna policija) iznosi oko 100 .

.

Od početka pandemije, na skijalištu je moguće jesti i piti samo u „baštama“ restorana i kafea na stazi, jer je većina unutrašnjosti restorana zatvorena za posetu.

.

.

.

.

Propusnica za gondolu © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Ski centar Erdžijes, u podnožju © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Ski centar Erdžijes, u podnožju © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Planina Erdžijes © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Autoput koji saobraća od grada Kajserija do ski centra Erdžijes:

 

Autoput od ski centra do grada Kajserija (na fotografiji) © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Autoput od ski centra do grada Kajserija (na fotografiji) © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Autoput od ski centra do grada Kajserija © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Konferencijska sala u upravnoj zgradi ski centra © Ivana Dukčević

 

 

 

 

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.