TURSKA / Istočno od Alanje: Alanya – Anamur

TURSKA / Istočno od Alanje: Alanya – Anamur

.

.

.

.

.

 

Istočno od Alanje

.

Alanya – Anamur

.

.

 

Turistička gužva mediteranske obale Turske, odjednom se prekida poslednjim hotelskim kompleksima na istočnom obodu gradića Alanje. Nakon par kilometara, novim delom autoputa u narednih dvadesetak kilometara prolaze još samo oni turisti koji žele da stignu do lokalnog Aerodroma Gazipaša-Alanja. Posle aerodroma, na putu ka istoku – gradu Mersinu (350 km) i dalje ka sirijskoj granici (još oko 250 km), počinje deo obale duž koje strani turisti u okviru “paket aranžmana” retko zalaze, a zaljubljenici u letovanje bez velikih hotelskih kompleksa, zanimljivu istoriju ovih čudesnih predela i arheološka nalazišta – jedva čekaju da posete. 
.
.
.

 

Drumska kafana na magistrali Alanja – Anamur © Ivana Dukčević

 

 

Plantaže banana na litici kraj arheološkog nalazišta Antiochia ad Cragum © Ivana Dukčević

 

 

Anamur, arheološko nalazište Anemurium © Ivana Dukčević

 

 

Anamur, Restoran Konak © Ivana Dukčević

 

 

Mamure Kalesi, najistočnija krstaška tvrđava © Ivana Dukčević

 

 

 

 “Unutrašnje more” kod Arheološkog nalazišta Antiochia ad Cragum © Ivana Dukčević

.

.
.

*Tekst i fotografije deo su publikovane knjige o Turskoj (ISBN 978-86-7722-422-6), zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik Republike Srbije, br. 104/2009 i 99/2011. Nije dozvoljeno kopiranje i objavljivanje, bez dozvole autora.

.

*The text and photographs are parts of the published book on Turkey (ISBN 978-86-7722-422-6), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.

.
.

.

.
.
.

Plan našeg jednodnevnog izleta kolima iz Alanje, bio je da posetimo gradić Anamur (udaljen 135 km) sa velikim arheološkim nalazištem Anemurijumom (Anemurium) na zapadnom ulazu u grad, kao i Mamure Kalesi, najistočniju krstašku tvrđavu na nekadašnjem putu do “Svete zemlje”, na istočnom kraju grada. U povratku, na 40-ak kilometara pre istočnog ulaza u Alanju, skrenuli smo do arheoloških ostataka tvrđave i luke Antiohije ad Kragum (Antiochia ad Cragum) – nemojte je pomešati sa mnogo poznatijom Antiohijom (Antakijom).

.

Drum koji od Alanje vodi ka Anamuru, nakon dela autoputa oko aerodroma usponom se lagano pretvara u dvosmernu magistralu. Krivudajući na priličnoj visini iznad mora, osim ponekog kamiona koji sa istočnih plantaža ka zapadu i centralnom delu zemlje prevozi citruse i banane, nije naročito opterećen. U nekim delovima, drum prolazi kroz prelepu borovu šumu.

.

Pored magistrale, na okukama i na pristojnoj visini litice iznad mora videćete usputne drumske kafanice u kojima možete popiti turski crni čaj, kafu, mezetiti ili pazariti sveže voće i domaći džem koji prave meštanke iz okolnih sela. Osim uobičajenih vrsta koje se mogu kupiti i u našim krajevima, jedan od najzastupljenijih u ovom delu obale je domaći, retki džem od rogača, sladak kao med!

.

.

.

.

 

Drumska kafana na magistrali Alanja – Anamur: domaći džem od rogača, kajsije i borovnice, kukuruzno mleko, turšija. mleko banane (muzlu süt) © Ivana Dukčević

 

 

Drumska kafanica sa pogledom na Mediteran © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Anamur

.

.

Gradić Anamur (opština Mersin), najjužnija je tačka Turske. Tokom vedrog dana, u doba godine bez letnjih isparenja od vlage, samo 65 km južno od Anamura vide se obrisi severnog dela ostrva Kipra (na turskom: Kibris). Ukoliko poželite da posetite ovo ostrvo – njegov turski deo i predivni gradić Kirenju (Kyrenia, na turskom: Girne), najbolje je da produžite još oko 200 kilometara do gradića-luke Silifke i ukrcate se na trajekt. Nakon 6 sati vožnje, doplovićete do “Afroditinog ostrva” koje je nakon par decenija potpune podele između kiparskih Grka i Turaka, od pre desetak godina najzad ponovo moguće videti celo, bez pribavljanja vize, “zelene linije” i “plavih šlemova”.

.

Sa druma koji se nakon 130 km od Alanje strmo spušta ka Anamuru, pruža se pogled na kotlinu prepunu plastenika sa voćem i povrćem. Presijavajući se na letnjem suncu, beskrajni plastenici u daljini podsećaju na površinu mora koje je nekako doprlo do samog grada. Čim drum krene da se spušta ka obali i sa desne strane u predgrađu počnu da se nižu prvi neprivlačni, novi soliteri, obratite pažnju na putokaz koji najavljuje skretanje na desno, iza brda, sporednim putem još kilometar, dva ka Arheološkom nalazištu Anemurijumu (Anemurium – Ανεμούριον).

.

.

.

 

Arheološko nalazište Anemurium, nekropola © Ivana Dukčević

 

 

Arheološko nalazište Anemurium, buleterion © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Antički grčki i kasnije rimski grad, prelazio je tokom istorije u ruke Sasanida (Persijanaca) i bio u posedu Vizantije, sve dok nije napušten u VII veku nakon arapskih osvajanja. Na veoma širokoj površini obronka brda i na vrhu susednog, brojni su arheološki ostaci koji govore u prilog značaju ove naseobine. Cik-cak zidine nalik onim u Alanji izgrađene su kasnije, tokom srednjeg veka, a tu su i ostaci antičkog amfiteatra, bazilike, krstionice, buleteriona, malog i velikog javnog kupatila i četiri ranohrišćanske crkve. Nedaleko odatle nalazi se i velika nekropola koja potiče iz perioda između I i IV veka, sa nadgrobnim spomenicima u obliku kućica sa lukom, na sprat i unutrašnjim dvorištem. I na mestu nekropola, i u okviru ostalih delova arheološkog nalazišta pronađeni su ostaci podnih mozaika.

.

Ukoliko u Anamurijum stižete kolima, nakon što prošavši rampu parkirate auto i krenete u razgledanje, ne zaboravite da ponesete kupaći kostim i peškir za plažu! Na kraju putića koji vodi kroz nalazište i prolazi između par visokih pinija, nalazi se velika, potpuno pusta šljunkovita plaža sa čistim morem i pogledom na antički lokalitet u pozadini. U jednom delu plaže, ostaci zidova građevine iz antičkog perioda mogu da posluže kao kabina za presvlačenje, a položeni antički stub kao mesto za odlaganje stvari!

.

.

.

 

Arheološko nalazište Anemurium © Ivana Dukčević

 

 

Arheološko nalazište Anemurium © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Šest kilometara istočno od Anamura, na izlazu iz grada tik pokraj magistrale koja dalje vodi u Mersin nalazi se ogromna, najistočnija od svih krstaška tvrđava Mamure – Mamure Kalesi (Mamure Castle). Interesantno je da su na ostacima kasno-rimske tvrđave, prvu veću fortifikaciju na ovom mestu sagradili nekadašnji, srednjovekovni vladari jermenskog kraljevstva Kilikije. Kasnije su je radi odbrane od pirata obnovili Vizantijci i koristili krstaši, pre nego što su je 1221. osvojili Turci Seldžuci (pod vođstvom najčuvenijeg sultana Aladina Kejkubada I). Naziv “mamure” navodno znači “prosperitetno”, što je naziv koji tvrđava nosi od XV veka, nakon dolaska Turaka Osmanlija. Jedno vreme, unutrašnjost fortifikacije sa čak 39 kula i bastiona služila je i kao karavansaraj, srednjovekovni “hotel” za putnike-trgovce, njihovu robu i konje/kamile.

.

Tvrđava Mamure okružena je kanalom, u kojem danas u žabokrečini stotinak metara nadomak mora, živi velika kolonija rečnih kornjača. Unutar tvrđave nalaze se tri odvojena dvorišta u kojima i nema preterano toga da se vidi: ostaci osmanlijske džamije i turskog kupatila, kao i svetionika.

.

.

.

 

Mamure Kalesi, najistočnija krstaška tvrđava © Ivana Dukčević

 

 

Mamure Kalesi, kanal sa kornjačicama © Ivana Dukčević

 

 

Mamure Kalesi © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Ukoliko se u Anamuru i okolini zateknete u vreme ručka, svratite u Restoran Konak koji se nalazi u gradu. Predivna stara osmanlijska vila (na turskom: konak) nekako je uspela da opstane u šumi novih, ne naročito arhitektonski privlačnih stambenih zgrada koje je potpuno okružuju, i ne samo nju. Čitav Anamur je novi grad i ne naročito turistički zanimljiv, osim možda mola sa plažom, pored mora.

.

U Restoranu Konak probajte čorbe, Adana kebab (jednu od četiri poznatije turske verzije kebaba) i turske slatkiše. Na gornjem spratu vile,nnalazi se veliko predsoblje iz kojeg se na četiri strane kroz pojedinačna stara drvena vrata ulazi u 4 veće sobe. Prostor je organizovan tako da svaka soba ima veliki sto sa klupama i udobnim jastucima, i praktično predstavlja izdvojeni restoranski separe. Ceo prostor je fantastično uređen, sa nameštajem, zavesama i posuđem u duhu prohujalih vremena.

.

.

.

.

Anamur, Restoran Konak © Ivana Dukčević

 

 

Anamur, Restoran Konak © Ivana Dukčević

 

 

Anamur, Restoran Konak – Adana kebab © Ivana Dukčević

 

 

Anamur, Restoran Konak © Ivana Dukčević

.

.

.

.

U povratku ka Alanji, oko 40 kilometara pre ulaska u grad, primetićete putokaze smeđe boje (kulturno-istorijski spomenici) za helenističko Arheološko nalazište Antiohija ad Kragum (Antiochia ad Cragum) koje se nalazi sa leve strane magistrale, i čiji naziv znači “Mala Antiohija” (kako je ne bi pomešali sa onom čuvenom, na krajnjem istoku koja danas na turskom nosi naziv – Antakya). Grad je osnovao jedan od naslednika Seleukidskog carstva Aleksandra Velikog – Antiohije IV, u II veku pre naše ere, kasnije su ga osvajali Jermeni, Vizantijsko carstvo, a u XIV veku i krstaši – Vitezovi Hospitalci u pohodu ka Jerusalimu. Na ovom nalazištu inače je pronađen i najveći starorimski podni mozaik na području Turske.

.

Do arheološkog nalazišta na vrhu strmog i brdovitog poluostrvca stiže se nakon par kilometara uspona, a zatim spušta serpentinama kraj kaskadnih plantaža banane, sa božanstvenom panoramom na more. I to nije sve. Sa parkinga ispred brdovitog poluostrva, sa leve strane videćete “unutrašnje more”, zatvoreni zaliv u borovini i oleanderima, sa tirkiznom bojom vode kroz koji se samo sa jedne strane može izaći na pučinu – kroz stenu sa lukom. Iako plaža i nije plaža u pravom smislu reči, lokalci ovo predivno neveliko mesto koriste za piknik i na žalost za roštiljanje. Pretpostavlja se da je čudesno mesto – “unutrašnje more” koje ponekad nazivaju i Rajem u blizini Alanje, nekada davno nastalo urušavanjem pećine.

.

.

.

 

Plantaže banana i Arheološko nalazište Antiochia ad Cragum © Ivana Dukčević

 

 

“Unutrašnje more” kod Arheološkog nalazišta Antiochia ad Cragum © Ivana Dukčević

 

 

“Unutrašnje more” kod Arheološkog nalazišta Antiochia ad Cragum © Ivana Dukčević

 

 

“Unutrašnje more” kod Arheološkog nalazišta Antiochia ad Cragum © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Kako stići…

.

.

Ukoliko putujete u ove krajeve, do najistočnijeg dela turističke obale Turske možete stići letovima aviokompanije Turkish Airlines (begtkinfo@thy.com / tel: 011 3036 195) do Antalije ili još bolje – do Aerodroma Gazipaša-Alanja, 40 km istočno od Alanje. Na aerodrom barem dva puta u toku dana stiže se letovima iz Istanbula (u trajanju od 1 h 5 min), sa oba aerodroma – Aerodrom Istanbul i Sabiha Gokčen.

.

Aerodrom je sagrađen pre više godina, ali je jedno vreme (do juna 2017) bio zatvoren kako bi se na njemu izgradila duža pista. Naime, prvobitna starija pista nije bila dovoljno dugačka da na nju slete veći avioni kojima je potrebna duža zaustavna traka, što je sada moguće.

.

.

.
.
www.turkishairlines-com / begtkinfo@thy.com / Knez Mihailova 9 / I, tel: (+381) 011 3036 195 © Ivana Dukčević

.“Unutrašnje more” kod Arheološkog nalazišta Antiochia ad Cragum

 

 

Moji domaćini iz Turističke organizacije Alanje, na press/fam putovanju

.

.

.

*Tekst i fotografije deo su publikovane knjige o Turskoj (ISBN 978-86-7722-422-6), zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik Republike Srbije, br. 104/2009 i 99/2011. Nije dozvoljeno kopiranje i objavljivanje, bez dozvole autora.

.

*The text and photographs are parts of the published book on Turkey (ISBN 978-86-7722-422-6), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.

.

.

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.