ETIOPIJA – Kafa i etiopska kuhinja

ETIOPIJA – Kafa i etiopska kuhinja

 

 

 

 

 

Etiopska kuhinja

Etiopska kafa

 

 

 

 

 

Etiopija je zemlja prebogata neverovatnim šarenilom kultura, nacija i religija, i zemlja prelepih i raznovrsnih pejzaža – visokih, zelenih planina, reka i vodopada, pustinja i savana. Etiopija je postojbina kafe. Kafa u Etiopiji je odličnog ukusa, izuzetno je jaka i jeftina. Ipak, Etiopija u nečemu nije na glasu. Nakon prvog dana provedenog u prestonici Adis Abebi – boravka u dobrom hotelu gde odsedaju stranci, shvatila sam da će ishrana tokom putovanja ovom zemljom biti prilično jednolična, i za one koji nisu ljubitelji crvenog mesa, prilično jednolična. U Etiopiji ne postoje mlečni i suhomesnati proizvodi. Za doručak, ručak i za večeru (bukvalno), Etiopljani jedu na parčiće isečeno, pečeno goveđe, jareće ili jagnjeće meso, koje je neretko nestvarno žilavo i veoma ljuto, umotano u indžeru (injera). Najčešće obeduju prstima. Indžera je mekana, sivkasto-smeđa, sunđerasta hlebna palačinka, koja se pravi od u zemlji najzastupljenije žitarice tef (postoji beli i crni tef), i kiselkastog je ukusa. Ova bezglutenska žitarica, izuzetno bogata kalcijumom, cinkom i magnezijumom, sadrži pet puta više gvožđa od pšenice, i gaji se jedino u Etiopiji i Eritreji, gde predstavlja osnovnu hranu. U poslednje vreme, tef, ali i žitarica sirak (koju konzumira stoka i koju kao osnovnu hranu jedu stanovnici etiopskih plemena na jugozapadu), odjednom su postali popularni na Zapadu, i počeli su da ih sade u Australiji jer su pogodni za dijetalnu ishranu, a sadrže i veliki broj vitamina…

 

 

 

 

 

 

 

OBIČAJI PRILIKOM JELA: Ako ste gost na ručku u Etiopiji, imaćete čast da vas domaćih nahrani. Ovaj običaj naziva se „gurša“ (gursha), i u prevodu s amharskog jezika znači „puna usta“. Naime, u prvih nekoliko zalogaja, zvanica mora da dopusti da je domaćin hrani, tako što će uz pomoć parčeta indžere, rukom zahvatiti komade mesa iz tanjira, i staviti u usta cenjenog gosta 🙂

 

 

 

 

 

Crveno meso i indžera (braonkasto-sivkasta, rupičasta palačinka na dnu tepsije), sa salatom, i veoma retka surutka sa parčićima kiselog mleka © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

U restoranu…

 

 

 

 

 Hranjenje cenjenog gosta © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

Doručak, ručak i večera, izgledaju isto © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

Tibs (pečeno crveno meso s lukom i paprikom), indžera (uvijena hlebna, kiselkasta palačinka), ljuta paprika © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

Polja tefa u regiji oko Bahira Dara, bezglutenske žitarice izuzetno bogate kalcijumom, cinkom i magnezijumom, koja sadrži pet puta više gvožđa od pšenice, i gaji se jedino u Etiopiji i Eritreji, gde čine osnovnu hranu © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

Širo, ljutkasti pire od leblebija © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

Pirinač s povrćem kao prilog, a često i kao jedino jelo, kao u ovoj maloj kafani u planinama, na putu između Afarske pustinje i regije Tigraj © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

Širo, ljutkasti pire od leblebija…

 

 

 

 

 

Pasulj i sočivo.. na jugozapadnu Etiopije, u planinama iznad Arba Minča © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Jelovnik u restoranu © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Tibs od komada crvenog mesa, crna i bela indžera (od crnog i belog tefa), zemička, Coca Cola i medovača, u restoranu u Adis Abebi © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Etiopska piva: Habeša, Sveti Đorđe i Dašen © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Etiopsko pivo Harar © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Etiopska medovača © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Osim nekoliko kriški potpuno bezukusnog, belog kačkavalja, i to jedino u luksuznom hotelu u Adis Abebi, jedini mlečni proizvod koji smo na dva mesta videli u Etiopiji, bio je ovaj napitak nalik turskom ajranu, u kojem plivaju komadi kiselog mleka (služi se s mlevenom alevom paprikom). © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Aleva paprika se pospe na „etiopski jogurt“…

 

 

 

 

 

Nilski grgeč (Nile Perch) iz jezera Tana, najvećeg jezera u Etiopiji, odakle izvire Plavi Nil © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Etiopija je postojbina kafe (potiče iz regije Kaffa, na jugozapadu zemlje), i male kafedžinice nalaze se širom zemlje, od gradova sve do najmanjih sela © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Drvca i žbunove kafe, videli smo na nekoliko mesta na našem putovanju Etiopijom, na primer na obali jezera Tana © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

Služenje kafe u Etiopiji, u svakoj kafani, počinje ceremonijom spravljanja kafe. Najpre se u posudi na slici, zapali tamjan, koji označava početak ceremonije (tamjan potiče s juga Arabijskog poluostrva i s Roga Afrike, i u Etiopiji može da se kupi beli i crni – za ceremoniju kafe i za crkvene obrede. © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Kada tamjan počne da gori i dim krene da se širi, spravljanje kafe može da počne…

 

 

 

 

Na početku, u maloj šerpici se prži sveža kafa…

 

 

 

 

— dok se u džebeni (zemljani vrč), kuva voda… © Ivana Dukčević

 

 

 

Ceremonija spravljanja kafe…

 

 

 

Presipanje kafe iz jedne u drugu džebenu..

 

 

 

 

 

 

Etiopska kafa je odličnog ukusa i veoma je jaka, služi se u malim šoljicama kao naša crna kafa © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

Usput ubrana zrna kafe.. © Ivana Dukčević

 

 

 

 

Nekoliko vrsta kafe različitih proizvođača, mogu da se kupe u samoposlugama u Adis Abebi © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

U poznatoj kafeteriji u Adis Abebi, može da se popije i da se kupi kafa © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

„Tomoca“, poznata kafeterija u Adis Abebi…

 

 

 

 

 

 

Nalik Tanzaniji, Ugandi i Keniji, i Etiopija je zemlja istočne Afrike u kojoj se uzgaja čaj © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Pohovana banana, jedini dezert koji smo pojeli u Etiopiji, u jednom od restorana gde je u jelovniku postojao dezert © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Šećerna trska © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

Grana svežih banana u selima kroz koja smo prolazili, može da se kupi za 0,5 evra © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Osim klasične banane, u Etiopiji raste i etiopska ili lažna banana, biljka koja spada u istu porodicu, ali ne daje plod. Od „mesa“ stabljike lažne banane, pravi se „pica“, a fermentacijom – rakija, dok se vlakna upredaju i od njih se tka teksti, kao ovaj šareni komplet, na fotografiji © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

Komadi „pice“ od lažne banane, služe se s ljutim ajvarom, ili sa etiopskim belim medom – u obe varijante, veoma su ukusni. U vrču od tikve, nalazi se rakija od lažne banane © Ivana Dukčević

 

 

 

 

Ishrana plemena na jugozapadu Etiopije, sastoji se skoro isključivo od kaše žitarice sirak, kojom hrane goveda i koze © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

U plemenu Hamer, za vreme proslava prave hlepčiče od brašna sirka © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

U plemenima jugozapadne Etiopije, meso nije na jelovniku svakog dana, ali je gozba priređena u našu čast, kada smo jedne noći bili gosti plemena Hamer i prespavali kod njih © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Pušenje listova kafe, na pijaci, na planini iznad Arba Minča, ma jugozapadu zemlje © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

Listovi duvana, na pijaci © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

Žvakanje kata, zeljaste biljke koja raste na Rogu Afrike i na jugu Arabijskog poluostrva, s druge strane Adenskog zaliva (u Jemenu). Nalik žvakanju koke u Andima Južne Amerike, kat spada u laku drogu © Ivana Dukčević

 

 

 

 

Etiopija kafa Etiopska kuhinja, Etiopija kafa Etiopska kuhinja, Etiopija kafa Etiopska kuhinja

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.