Veliki porast u broju poseta stranih turista Japanu od čak 250%!

Veliki porast u broju poseta stranih turista Japanu od čak 250%!

 

 

 

 

Porast u broju poseta stranih turista Japanu

od čak 250 %

 

 

 

Između 1995. i 2012. godine, broj stranih turista u Japanu porastao je sa 3,3 miliona  poseta na godišnjem nivou na 8,4 miliona, što je bio rast od oko 6 % godišnje. Međutim, prema najnovijim podacima UNTWO – Svetske turističke organizacije pri Ujedinjenim nacijama u 2017. godini čak 28,7 miliona stranih turista posetilo je Japan. Ova promena – porast od 20 miliona turista na godišnjem nivou desila se između 2012. i 2017, i smatra se najvećim porastom koji je neka zemlja u tom vremenskom roku doživela ikada, još od 1995. godine otkad UNWTO vodi statistike u vezi turizma u svetu.

 

 

 

Šinđuku (Shinjuku), jedan od najmodernijih delova Tokija / Photo: Ivana Dukčević

 

 

Na svetskom nivou, 1995. oko pola milijarde stranih turista putovalo je svetom, dok je 2017. taj broj skoro tri puta veći – 1,3 milijarde godišnje. Međutim, iako je prema ovoj statistici turizam na svetskom nivou u poslednjih dvadesetak godina nesumnjivo u zamahu, u UNWTO tvrde da je ono što se dešava u Japanu ipak nešto posebno. Nikada se naime nije desilo da u roku od pet godina porast poseta nekoj državi bude i preko 250 %.

 

Osnovni razlozi za ovakve rezultate leže u ukidanju viza (važi i za građane Srbije – za boravak u Japanu u trajanju do tri meseca), zbog čega Japan u velikom broju posećuju i građani Kine, Tajvana, Tajlanda, ali i Malezije, Južne Koreje. Veliki je porast turista iz SAD-a i Evrope.

 

 

Omiljena japanska prolećna kafa od sakure – cveta japanske trešnje, po ceni od 390 jena (isto je u RSD) / Photo: Ivana Dukčević
Šibuja (Shibuya), jedan od najživljih delova Tokija poznat po noćnom životu / Photo: Ivana Dukčević

 

 

Osim viza, uzrok porastu stranih turista je i u padu japanskog jena (JPY) što je dovelo do prilično nižih cena u Japanu i učinilo boravak stranih turista izuzetno pristupačnim. U našim postovima o Japanu već smo pisali o tome da se tokom boravka ovoj predivnoj zemlji možete hraniti u konbini radnjama (malim samoposlugama) za ne više od 15-ak evra dnevno. Ulaznice za muzeje i gradski prevoz takođe su veoma pristupačni. Svi ovi razlozi učinili su da Japan – poslovično skupa turistička destinacija koju su posećivali oni najimućniji, postane pristupačna prosečnom turisti.

 

Ovaj rast doveo je i do suprotnih efekata, te se u Osaki, a naročito u Kjotu na svakom ćošku mogu sresti strani turisti. Tokom boravka, ponekad smo i sami imali utisak da je u staroj prestonici Japana više turista nego lokalaca. Japanci su ovaj fenomen u šali prozvali „tourism pollution“ („zagađenje turistima“). S obzirom na njihovu viševekovnu zatvorenost za strance koja je bila na snazi sve do pre dvestotinak godina, za neke Japance ovo je priličan šok. Mnogi od njih još uvek ne govore strane jezike i iako su veoma ljubazni, sporazumevanje često može da predstavlja problem.

 

Japanski premijer Šinzo Abe izjavio je da se tokom 2020. godine kada će u Tokiju biti organizovane Olimpijske igre, očekuje da Japan psoeti oko 40 miliona stranih turista, a UNWTO potvrđuje da je i prema njihovim statistikama ova procena veoma blizu mogućem.

 

 

Gion, centar starog Kjota / Photo: Ivana Dukčević

 

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.