JAPAN – Osaka

JAPAN – Osaka

*Tekst i fotografije deo su publikovane knjige „Umetnost putovanja“ (ISBN 978-86-7963-499-3) u izdanju Samizdata B92, zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik Republike Srbije, br. 104/2009 i 99/2011. Nije dozvoljeno kopiranje, niti objavljivanje teksta, delova teksta, niti fotografija, bez dozvole autora (Ivana Dukčević) i izdavačke kuće (za Samizdat B92 – Veran Matić).

.

*The text and photographs are parts of the published book „Umetnost putovanja“ (ISBN 978-86-7963-499-3), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.
.

 

.

 

.

.

OSAKA

.

prestonica japanske gastronomije,

komedije i noćnog života

.

.

.

.

.

Grad Osaka, drugi je, tj. treći najveći grad Japana (u slučaju kada Jokohamu nadomak Tokija računaju kao poseban grad, a ne deo Tokija). Važi za trgovačku, najtemperamentniju metropolu u zemlji, centar japanske gastronomije, komedije, šou biznisa i lutkarskog pozorišta Bunraku (jednog od tri najčuvenije verzije japanskog tradicionalnog teatra), ali i kao jedan od nezvaničnih sedišta jakuze (yakuza) – japanske mafije. U gradu se nalazi i jedna od 12 preostalih, očuvanih samurajskih tvrđava Japana, a četrdesetak kilometara južnije i jedan od najsavremenijih aerodroma na svetu – Kansai International, sagrađen 1994. na veštačkom ostrvu nadomak kopna, do kojeg se stiže tunelom ispod mora.

.

.

 

 

Pogled na Osaku sa poslednjeg sprata Umeda Sky Building © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Panorama Osake sa vidikovca samurajskog dvorca Osaka Castle © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Samurajski dvorac Osaka Castle © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Kanal Dotonbori, centar noćnog života i gastronomije Osake sa čuvenom reklamom Glico Running Man © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Osaka Aquarium Kaiyukan, jedna od mnogih vrsta meduza © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Dvorac u Osaki (Osaka Castle) © Ivana Dukčević

.

.

.

.

UMETNOST PUTOVANJA zahvaljuje se: kompaniji Japan Experience (sedište u Londonu) najvećem svetskom sajtu o putovanju u Japan, Japan Rail (Japanskim železnicama), Nishimuraya Honkan iz Kinosaki Onsena (jednom od TOP 10 japanskih onsena), kompaniji Voyagin – vodećem turističkom sajtu za putovanje na Daleki istok, i predstavništvu aviokompanije Turkish Airlines u Beogradu, koji su marketinški pomogli 17-dnevno putovanje Japanom.

.

The ART of TRAVEL would like to thank: Japan Experience – the world leading site on traveling to Japan (London office) and Japan Rail (Shinkansen bullet trains), Voyagin (the leading web site on traveling to East Asia), Nishimuraya Honkan in Kinosaki Onsen – one of the TOP 10 Japanese onsen and Turkish Airlines, for providing the 17-day journey to Japan.

.

.

.

.

.

.

 

Osaka je i veliki regionalni centar, odakle šinkansen vozovima možete ići na jednodnevne izlete u Hirošimu, obližnji Kjoto ili Naru, japansku svetu planinu Kojasan, Takajamu, regionalni centar u Japanskim Alpima, posetiti japansku banju (onsen) u mestu Kinosaki Onsen, ili čuveno zapadno gradsko predgrađe Osake – Kobe, grad u malom koji je širom planete postao poznat nakon što je jedan njegov deo urušen prilikom razornog zemljotresa u januaru 1995. godine (Great Hanshin Earthquake).
.
.

Centar provoda i noćnog života Osake smestio se oko dela grada po imenu Dotonbori, čije središte čini kanal okružen soliterima sa svetlećim reklamama, restoranima, kafeima, uličnom zabavom, koji još nazivaju i Broadway of Osaka. Osaka je i centar gastronomije Japana, sa najvećim brojem lokala upravo u i oko Dotonborija, mesta sa nekim od najluđih i najvećih restoranskih, neonskih (ponekad i pokretnih, mehanizovanih) reklama u Japanu, kao na primer: Takoyaki shop (sa oktopodom koji se pomera), znak – Glico Running Man, i ogromna kraba – Kani Doraku. Kada su postavljane, ove reklame imale su za cilj da budu predimenzionirane kako bi bile veće od reklama mnogobrojnih, obližnjih lutkarskih pozorišta bunraku i teatara komedije, po kojima je Dotonbori prvobitno bio poznat. 

.

I danas se u Osaki nalazi najveći u zemlji Nacionalni bunraku teatar (National Bunraku Theatre), smešten u velikoj ulici desetak minuta pešice od centra Dotonborija. Ova vrsta lutkarskog teatra stekla je slavu tokom Edo perioda (1603 – 1868), i kao i kabuki teatar služila zabavi mahom običnih ljudi a ne vlastele. Kao i čuveni Kabuki-za teatar u Tokiju, i ovo pozorište možete posetiti i čak u okviru karte dobiti slušalice sa engleskim prevodom predstave. Predstave se održavaju tokom tri nedelje u: januaru, aprilu, junu, avgustu i novembru, a u zavisnosti od mesta, karte koštaju ¥ 1000 do 6000 (isto je u dinarima).

.

.

.

 

Dotonbori, Takoyaki shop sa reklamom oktopoda koji se pomera © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Kobe govedina spada u jedan od najcenjenijih i najskupljih delikatesa Japana – sveža, isečena na tanke šnicle poklanja se i prilikom odlaska u goste, božanstveno upakovana, nalik bombonjeri © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Nacionalni Bunraku Teatar © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Šinkansen stanica voza – Grad Kobe (Shin-Kobe), danas predgrađe Osake © Ivana Dukčević

.

.


.

Kansai-ben

.

.


Osim zvaničnog, najpoznatiji japanski dijalekat je Kansai-ben, nazvan prema perfekturi Kansai čiji je Osaka glavni grad. Ovim dijalektom govore i u obližnjem Kobeu, Kjotu i okolini. Poznavaoci japanskog jezika kažu da se od klasičnog naglaska, kansai-ben razlikuje po zvučnosti jer je „živahan i pun energije” i često ga upotrebljavaju u humorističkim emisijama. Ako dolazite sa Zapada, primetićete da japanski humor nije lako razumljiv. Nije u pitanju samo jezička barijera već i vizuelni utisak, koji odaje utisak prenaglašenog gestikuliranja i kreveljenja pomalo nalik i američkim komedijama sredine XX veka.

.

Japanci kažu da su nalik naglasku i svemu onome što čini grad, i stanovnici Osake u skladu sa time – veseli i „luđi“ u odnosu na ostatak Japana. Istina. U Osaki mi se par puta desilo da je u komunikaciji izostala ona tipična japanska ljubaznost, čak sa dozom grubosti inače poslovično vezanom za „Južnjake“. Možda bi se zbog gastronomije, komedije, temperamenta i mafije, građani Osake na neki način mogli uporediti sa Napolitancima u Italiji (pizza, temperament, opera, mafija).

.

Osaka je u Japanu poznata i po velikoj korejskoj zajednici. Korejanci su inače najveća nacionalna manjina u Japanu i ima ih oko milion. Iz političkih razloga, ali i nemilih dešavanja tokom Drugog svetskog rata, između Japanaca i njima najbližih kopnenih suseda Korejanaca još uvek postoji određen animozitet. U Osaki se nalazi najveća korejska četvrt u Japanu (Korea Town), poznata po tradicionalnim radnjama, odličnim korejskim restoranima i mestu autentičnog šopinga. Miyukimori Shopping Street je najpoznatija trgovačka ulica Korejske četvrti.

.

.

.

Dotonbori, Kani Doraku – čuvena reklama krabe koja se pomera © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Dotonbori © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Ogromni, stotinama metara dugi šoping prolazi, nadomak Dotonborija, sa rekom ljudi, vikendom © Ivana Dukčević

.

.

 


“Osaka wa kuidaore!“ 

.

.

… čuvena je izreka stanovnika grada Osake, koja u slobodnom prevodu glasi: “Stanovnici Osake jedu dok ne puknu!“ („Osaka people eattil they drop!”), u skraćenoj verziji „Jedi dok ne pukneš!“ U Dotonboriju je ova izreka više nego primenjiva, sa na stotine lokala – štandova japanske „brze hrane“, koju možete pojesti tu, stojeći kraj mesta gde ste je kupili, za improvizovanim stolovima i stolicama, ili unutar restorana. U ponudi je na desetine raznih uglavnom prženih vrsta riba, hobotnice, kraba, piletine ili govedine, tofu, pirinča, itd, koji se mahom prodaju nanizani na štapić nalik ražnjiću, u interesantnim oblicima i koštaju oko ¥ 200 do 400. Iako nisu naročito jeftini, jer da se zaista najedete potrebno je barem 6 – 7 ovakvih ražnjića, u Dotonboriju jednom morate jesti i zbog atmosfere ludila i gužve koja (vikendom), naročito u večernjim časovima tamo vlada, i kako bi probali najčuveniju brzu hranu Japana na mestu gde je nastala.

.

.

 

Dotonbori, reklame za mnogobrojne restorane (fugu, čuvena otrovna riba, specijalitet Japana) © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Dotonbori, jedan od mnogih štandova brze hrane na ražnjiću © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Dotonbori, centar noćnog života i gastronomije Japana, za koji važi japanska izreka: „Jedi dok ne pukneš!“ © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Dotonbori, izlog restorana sa neverovatno vernim, plastičnim replikama hrane koja se služi i precizno prikazanom količinom i sastavom koji ćete dobiti © Ivana Dukčević

.

.
Nadomak centralnog dela grada (u Japanu je to često prilično širok pojam), u predivnom parku sa pogledom na solitere modernog grada u okolini i u daljini, smestio se jedan od 12 najočuvanijih samurajskih dvoraca Japana – Dvorac u Osaki / Osaka Castle / Ōsaka-jō („Osaka-đo“, 9 – 17 h, ¥ 600, svakog dana osim ponedeljkom). Iako ćete pre odlaska u Japan možda imati informaciju da je dovoljno posetiti samo dvorac Himeđi (Himeji Castle), savet je da nikako ne propustite ovaj u Osaki. Naime, dvorac Himeđi jeste najočuvaniji jer je kompletno rekonstruisana njegova spoljašnost i unutrašnjost – pod i zidovi, ali se u Dvorcu u Osaki kao u muzeju na nekoliko spratova može videti kompletan život samuraja iz Edo (i ranijih) perioda, kroz izuzetno interesantnu postavku. 

.

Ulazom kroz glavnu kapiju Ote-mon (Ote-mon Gate) na zapadnoj strani kompleksa (2 – 3 minuta pešice od metro stanice Tanimachi 4-chome: Tanimachi Subway Line i Chuo Subway Line / ili: JR Osakajokoen Station – JR Loop Line), osim velikog kanala niže zidina i vrta (Nishinomaru Garden), na putu do samog dvorca možete videti i „Octopus stone“ („kamen oktopod“), najveći pojedinačni kamen upotrebljen za gradnju zidina. I inače, zidine samurajskih dvoraca Japana pomalo su nalik kiklopskim zidinama naseobina iz bronzanog doba na Mediteranu (Mikena u Grčkoj, i slično).

.

.

 

Pogled na grad sa vrha samurajskog Dvorca u Osaki (Osaka Castle) © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Dvorac u Osaki (Osaka Castle) – rat za prevlast čuvenih klanova Toyotomi i Tokugawa © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Dvorac u Osaki (Osaka Castle), „Octopus Stone“ © Ivana Dukčević

.

.

 

.

Na ovom mestu prepunom priča i legendi, tokom Edo perioda svoje snage odmeravale su dve najčuvenije vladarske porodice tadašnjeg Japana: Tojotomi (Toyotomi) i Tokugava (Tokugawa). Prvobitno, ovaj dvorac i čitav ovaj kraj pripadali su porodici na čelu sa Tojotomi Hidejošijem (Toyotomi Hideyoshi – u Japanu se tradicionalno još uvek piše prezime, pa ime), koji su kasnije prvo vodili rat a onda bili primorani da se orode sa Tokugavama radi postizanja mira. Tokugave su vladale iz Kjota, a zatim premestili prestonicu u Edo (Tokio), ali je čitava priča između ove dve porodice kroz period njihove vladavine nalik pravoj srednjovekovnoj „španskoj seriji“ čije je sve delove nemoguće baš skroz upamtiti, osim ako niste pasionirani poznavalac japanske istorije (ubistva, samoubistva, orođene porodice, odbrana časti, itd). 

.

U dvorcu čija je izgradnja počela 1583. godine (na temeljima ranije razrušenog zamka), možete videti i Zlatnu sobu za ispijanje čaja Tojotomi Hidejošija (Toyotomi Hideyoshi’s Golden tea room), nekadašnjeg vladara ovih prostora. Iako je Hidejoši bio najistaknutiji vladar ovog klana, vladavina Tojotomijevih održala se samo do 1615. kada je par godina nakon njegove smrti klan Tokugava osvojio i uništio zamak. Kasnije su Tokugave renovirale dvorac i u njemu vladali do 1665, kada je dvorac uništio grom i zapalio ga.

.

.

 

 

Dvorac u Osaki (Osaka Castle) © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Dvorac u Osaki (Osaka Castle) © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Na vrhu Dvorca u Osaki (Osaka Castle) © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Na vrhu Dvorca u Osaki © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Dvorac u Osaki (Osaka Castle) © Ivana Dukčević

 

 

Dvorac u Osaki (Osaka Castle), ko želi da se slika sa samurajskim šlemom? © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Iako je manji grad od Tokija, snalaženje na mapi Osake bilo je donekle teže i ponekad zbunjujuće. Mislim da je osnovni razlog tome što Osaka ima tri ogromne železničke/metro stanice koje su smeštene u tri odvojena centra grada (Namba, Umeda-Osaka Station i Shin-Osaka), a koje se dodatno nalaze međusobno odvojene rekom, tj. razgranatim kanalima reke pre nego što se na jugozapadu uliju u zaliv Tihog okeana, i oko kojih su koncentrisane različite gradske atrakcije. Skoro sa svake od ovih stanica kreću drugi vozovi (linije i kompanije)/metro linije, što zahteva priličnu koncentraciju.

.

U okolini najjužnije železničke/metro stanice Namba Station nalazi se čuvena ogromna robna kuća koja je preživela Drugi svetski rat, a kroz trgovački pasaž dug par stotina metara stiže se na već pomenuti Dotonbori. Sa železničke stanice Nambe kreću lokalni vozovi (Nankai Railways) do predivne, svete planine Kojasan (UNESCO) kuda možete otići na jednodnevni izlet.

.

Železnička/metro stanica Umeda Station dodatno zbunjuje svojim drugim nazivom – Osaka Station. Sa baroknim ulazom (Hankyu) tek pomalo je nalik železničkim stanicama centralnog Londona. Na pola sata hoda zapadno od stanice nalazi se Gate Tower Building, ogromni soliter kroz čiji jedan sprat vodi ulična saobraćajnica. 

.

.

.

 

Železnička/metro stanica – Umeda Station © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Umeda Station © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Osaka, oznaka metro stanice/linije © Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

Dvadesetak minuta pešice od Umeda stanice nalazi se najpoznatiji soliter grada – Umeda Sky Building („Nebeska građevina Umeda“) koji ne bi trebalo da propustite. Najbolje je da ga posetite u kasno popodne, predveče, ali računajte na manju gužvu jer i ostali turisti najčešće žele da dođu u to vreme. Zgrada „sa rupom“ u sredini i vidikovcem na visini od 173 metra (40 spratova), nalazi se 15 minuta pešice od Umeda-Osaka station (10 – 22.30 h, ¥ 1000) i sastoji od dva tornja koji su međusobno povezani „Vidikovcem sa plutajućom baštom“ (Floating Garden Observatory) na 39-tom spratu. Iako je „tek“ 19-ta najviša zgrada Osake, sa vrha Umeda Sky Building pružaju se sjajni pogledi na čitav grad, šumu visokih staklenih solitera ovog kraja, reku i okean u daljini.

.

Kada je podizana 1993, zgrada je važila za arhitektonsko čudo zbog načina na koji je sazidana. Naime, prvo su podignuta oba solitera, a zatim je već konstruisani „plutajući vidikovac“ jedan čitav dan, centimetar, po centimetar, sa prizemlja podizan na vrh kako bi povezao zgrade što je uživo propratila i nacionalna televizija. Naknadno su dograđene pokretne stepenice koje u staklenom tunelu, u vazduhu između dve zgrade posetioce prevoze sa poslednjeg sprata do kojeg u soliteru vozi lift, do same opservatorije-vidikovca. Interesantno je da je vlasnik zgrade od izgradnje do nedavno bila korporacija Toshiba, koja je dve trećine zdanja prodala drugom vlasniku. Unutar čuvenog solitera nalaze se privatne lekarske ordinacije, kancelarije, Nemački konzulat u Osaki, restoran, i drugo.

.

.

.

 

Sa vrha (40-ti sprat) Umeda Sky Building – panorama predgrađa Osake, reke Jodo (Yodo) i Tihog okeana u daljini © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Sa vrha Umeda Sky Building, panorama Osake © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Umeda Sky Building, na vrhu se vidi rupa-vidikovac „Floating Garden Observatory“ © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Umeda Sky Building, na vrhu se vidi rupa-vidikovac „Floating Garden Observatory“ © Ivana Dukčević

.

.

 

.

Najnovija i najveća železnička/metro stanica Osake, ujedno i centralna nosi naziv Šin-Osaka (Shin-Osaka) i nalazi se nekoliko metro stanica severno od centra, na „ostrvu“ severno od korita reke/kanala reke koje se na zapadu uliva u more. U blizini ove stanice nema ničeg posebno turistički atraktivnog, ali je značajna jer je čvorište međugradskog saobraćaja Osake – jedina je u gradu na koju stižu šinkansen vozovi – iz Tokija sa istoka i Hirošime sa zapada zemlje. Osim šinkansen vozova, sa nekoliko nivoa stanice Šin-Osaka polaze i regionalni vozovi, linije metroa, itd.

.

Ukoliko putujete Japanom, najbolju opciju za prevoz čine vozovi, a najbolji i najjednostavniji način je da pre polaska putem interneta naručite i platite 7-dnevnu, 14-dnevnu ili 21-dnevnu propusnicu za japanske vozove, koja će vam omogućiti nesmetano kretanje između stanica  (pokazivanjem propusnice umesto očitavanjem i prolazom kroz rampu), odabir skoro bilo voza na željenoj liniji (osim šinkansena oznaka Nozomi i Mizuho) i značajan popust pri prevozu: JR Pass https://www.japan-rail-pass.com/. Krajem 2017, propusnicu JR Pass postalo je moguće kupiti i u samom Japanu.

.

.

 

 

 

Shin-Osaka, centralna stanica Osake na koju stižu JR šinkansen vozovi, za koje možete naručiti propusnicu JR Pass, putem interneta © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Shin-Osaka centralna železnička i metro stanica © Ivana Dukčević

.

.


Zaliv Osake / Osaka Bay

.

.

U zapadnom predgrađu Osake, duž obala ograđenih dokova i luka sa kojih se u daljini vidi Tihi okean, nalazi se nekoliko novih, modernih atrakcija. Najpoznatiji među njima su tematski park američkog Universal Studios i veliki Akvarijum – Osaka Aquarium Kaiyukan.

.

Još dalje, sa pokretnih stepenica prilikom ulaza u Akvarijum u daljini se vidi velika fabrika za reciklažu Maishima Incineration Plant u kojoj se prerađuje otpad – oko 900 tona dnevno (Japanci recikliraju oko 80 % svog otpada!), a koja je sama po sebi umetničko delo – dizajn je osmislio poznati, luckasti austrijski arhitekta Hundertwasser (preminuo 2000. godine). Obilazak ove fabrike za reciklažu otpada spada u turističku atrakciju, ali se grupni obilazak mora rezervisati par nedelja unapred, putem interneta. Simpatično je da su Japanci (i zaposleni u fabrici) veoma iznenađeni brojem stranaca koji u sve većem broju posećuju ovo zdanje i nikako ne mogu da razumeju šta je strancima toliko interesantno, jer se radi o „najobičnijoj“ reciklaži 80 % lokalnog japanskog otpada!

.

.

.

.

 

Pogled na Zaliv Osake (Osaka Bay), iz metroa © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Maishima Incineration Plant, u daljini se vidi ogromna fabrika za reciklažu, dizajn Austrijanca Hundertwassera (žuta kupola na tornju) © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Zaliv Osake, ogromne hale i kontejneri na dokovima (ovde – kompanije Mitsubishi) © Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

Akvarijum u Osaki / Osaka Aquarium Kaiyukan

.

.

Čak iako ste prethodno posetili neke zvučne akvarijume Evrope (Akvarijum u Barseloni ili Lisabonski Okeanarijum, na primer), ukoliko imate vremena nemojte propustiti da obiđete i ovaj u Osaki (¥ 2300, u kombinaciji sa panoramskim točkom: ¥ 3000). Koncentrisan oko velikog, središnjeg tanka sa raznim vrstama raža i ajkula, u prvom delu akvarijuma iza stakla možete videti pingvine, foke, američke vidre i druge kopnene životinje povezane sa morima. Životinja koju verovatno retko gde možete videti je veliki, bradavičasti japanski morski salamander za koji mnogi tvrde da je jedna od najružnijih životinja na svetu. Tu je i kapibara, najveći (južnoamerički) glodar na svetu iz porodice morskih prasadi.

.

U drugom delu akvarijuma, iza stakla ćete videti čudesnu vrstu raka sa izuzetno dugim nogama – japansku pauk-krabu (Japanese spider crabtakaashigani), nalik ogromnim jastozima-paucima (inače, spada u retke primerke stanovnika velikih dubina mora koje je uopšte moguće videti!). Tu su i šarene ribe, i neki stanovnici mora za koje možda niste znali da postoje. Ipak, najinteresantniji deo akvarijumskih „esponata“ je prostorija u kojoj se u više manjih akvarijuma jedni do drugih nalazi nekoliko vrsta čudesnih meduza, različitih oblika i veličina.

.

.

.

 

Osaka Aquarium Kaiyukan © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Dokovi kod Osaka Aquarium Kaiyukan © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Osaka Aquarium Kaiyukan, japanska pauk-kraba © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Osaka Aquarium Kaiyukan, meduze © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Osaka Aquarium Kaiyukan, japanski morski salamander © Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

Negde pred kraj obilaska, u ogromnoj svetloj prostoriji, u velikom, otvorenom plitkom bazenu praćakaju male ajkule i velike jednobojne i tigraste raže. U ovom delu, u bazenu je dozvoljeno „pomaziti“ raže i ajkule (postoji uputstvo na japanskom i engleskom na koji način to treba činiti) i nakon toga na česmama oko bazena oprati ruke. Dodirnula sam ražu čije je telo prilično ljigavo, i ajkulu čija je koža neobično suva, tvrda i hrapava.

.

Pored Akvarijuma se nalazi veliki panoramski točak koji je noću osvetljen i menja boje, tržni centar, a u blizini i par solidnih, neformalnih restorančića japanske kuhinje tipa izakaje (izakaya). Prilaz luci i dokovima nije moguć, jer kao i svuda u Japanu – okean se mahom „drži“ na odstojanju.
.
.

 

Osaka Aquarium Kaiyukan, prostorija za „maženje“ raža i ajkula © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Osaka Aquarium Kaiyukan, prostorija za „maženje“ raža i ajkula © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Osaka Aquarium Kaiyukan, hrapava koža ajkule

.

.

 

 

Osaka Aquarium Kaiyukan, meduze © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Osaka Aquarium Kaiyukan, meduze © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Osaka Aquarium Kaiyukan, Panoramski točak © Ivana Dukčević

.

.

 

Ako imate vremena…

.

.

U Osaki još možete obići šinto-budistički Hram Osaka Temagu (Osaka Temmagu shrine) iz X veka, koji se nalazi blizu metro stanice Minamimorimachi. Najpoznatiji je po tome što se u njemu održava Tenjin Matsuri, najveći letnji festival u gradu, ujedno i jedan od tri najveća u Japanu koji prate vatrometi i procesija, povorka iz hrama obučena u tradicionalne kostime.

 

U centralnom delu grada nalaze se kvartovi rezervisani za šoping, raspoređeni prema tome koju robu prodaju: hranu, elektroniku i sve u vezi kompjutera (Den Den Town, Naniwa-ku, Nipponbashi, Kuromon market, itd). Nešto dalje, 2,6 km duga trgovačka ulica Tenjinbashi-Suji smatra se najdužom šoping ulicom u Japanu. Nastala je još tokom Meiđi perioda (Meiji: 1868-1912) i broji oko 600 malih radnji.
.
.

 

 

 

Osaka, jedna od mnogih kafanica – izakaja (izakaya) © Ivana Dukčević

.

.

 Japanska mafija – jakuza / Yakuza

.

.
.
Iako je Japan širom sveta poznat kao zakonima uređena zemlja, čiji stanovnici se odgajaju u duhu izraženog osećaja za zajedništvo (suprotno individualizmu), a pravila poštuju skoro bez izuzetka, neka od uobičajenih pravila ne važe i u “južnjačkom” gradu Osaki. Izgleda da su i istetovirani pripadnici japanske mafije – jakuze (yakuza ili gokudō), osim na ostrvu Kjušu (Kyushu) gde ih ima najviše, i ovde pronašli plodno tlo. Navodno su i dalje surovi i imaju uticaj na delove pravosuđa, iako je veliki broj slučajeva u koje su bili umešani ipak završen dugogodišnjim presudama protiv članova mafije.
.
Jakuza klanovi na neki način neodoljivo podsećaju na srednjovekovne klanove šoguna i samuraja, gde je pripadnost i odanost grupi ključna. U turističkoj poseti Osaki teško da ćete naleteti na nekog od pripadnika ove organizacije. Ipak, možda je interesantan podatak da se osim tetovaže jakuze još uvek raspoznaju i po odsečenom malom prstu na ruci (ponekad i više od jednog prsta), koji je znak da osoba nije uspela da plati dug na vreme (te umesto novca polaže svoj prst), ili je učinila nešto loše po organizaciju, ali ipak nedovoljno loše za ubistvo. Danas je praksa sečenja prstiju slabo zastupljena i većina novih bosova jakuze odbacila je tradiciju odsečenog malog prsta u zamenu za keš.
.
Japanska mafija ne bi bila japanska, da o tačnom broju njenih članova ne postoje i zvanični podaci na internetu, navodno njih 102.560. Sami sebe nazivaju “viteškom organizacijom” („ninkyō dantai“), a njihovi počeci sežu do XVII veka, vreme kada su u Japanu zabeležena prva kriminalna udruženja. U početku, najniži stalež društva uključen u jakuze obavljao je poslove “ličnog obezbeđenja” i učestvovao u nezakonitim klađenjima. Kasnije, nakon Drugog svetskog rata profitirali su u trgovini na crnom tržištu, sindikatima, postali deo estrade, a zatim ušli i u politiku, poslove sa drogom, prostitucijom (koja je u Japanu zabranjena) i poslovnom pratnjom, tržište nekretnina i banke, čak u industriju nuklearki. Neki tvrde da je neopravdano dugo otklanjanje posledica tragedije nakon zemljotresa i cunamija u Fukušimi 2011. godine upravo rezultat učešća jakuze u tim poslovima.
.

Prema nekim zvaničnim podacima, danas je najviše članova jakuze iz mešanih korejsko-japanskih porodica, praunuci Korejanaca koji su nekada dovedeni u Japan na prisilni rad (Osaka je najveći “korejski” grad u Japanu). Ipak, Japan se danas prilično uspešno bori sa ovim problemom koji gledano brojkama čini manje od 0,1 % ukupne populacije (prema policijskim podacima – pripadnika mafije je između 50.000 i 100.000 u odnosu na 126 miliona stanovnika). Yamaguchi-gumi sa sedištem u Kobeu (predgrađu Osake), trenutno se smatra najvećom od 20-ak mafijaških grupa u Japanu.

.

.

.

.

.

Osaka, Muzej Osake nedavno je premešten u novoizgrađeni soliter preko puta Dvorca u Osaki © Ivana Dukčević

.

.


Osaka INFO

.

.

Kako stići i kako se kretati kroz grad…

.

.

Ako Osaku koristite kao bazu za odlazak na jednodnevne izlete (što mnogi čine, jer je zaista najjednostavnije), najbolje je da smeštaj u gradu pronađete u blizini železničke/metro stanice Šin-Osaka (Shin-Osaka). Ukoliko želite da obilazite grad i imate JR Pass https://www.japan-rail-pass.com/, to možete učiniti besplatno ali samo metro linijama JR – Japanskih železnica (Japan Rail). U suprotnom, celodnevna karta za gradski saobraćaj košta ¥ 800 (isto je u dinarima), a pojedinačna ¥ 160 (može se kupiti u metro stanici na automatu – Japan je zemlja automata i dugmića, te ćete ovome morati da se prilagodite).
.
.
.

Predlog za smeštaj

.
U zavisnosti od toga kakav smeštaj u Osaki želite, možete ga pronaći i rezervisati putem intereneta na nekom od poznatih sajtova: Booking.com ili Airbnb (preko ovog sajta, opremljen stan sa kupatilom, malom kuhinjom u hodniku, terasom, wi-fi, A/C, TV-om i dva zasebna kreveta u blizini stanice Shin-Osaka koja nam je bila baza za jednodnevne izlete, u aprilu za vreme sakure, cvetanja trešnjinog cveta pronašli smo za 35 $ po osobi, dnevno). Nalik sajtu Booking.com, u istočnoj Aziji postoji veliki, izuzetno poznat i posećen sajt: Agoda.com, preko kojeg i mnogi Evropljani vrše rezervacije smeštaja.

.

Bilo koji od ova tri (ili neki drugi) da koristite, ono što pre rezervacije obavezno treba da proverite je veličina, tj. širina kreveta u ponudi. Naime, skoro tri četvrtine smeštaja čine za naše pojmove – izuzetno uzani dupli kreveti, u koje često sa poteškoćom mogu da se smeste dvoje prosečno visokih/širokih Zapadnjaka. Možda zbog toga što se u Japanu tradicionalno i dalje spava na dušecima koji se razvuku na podu samo za spavanje, a možda zbog većine turista koji u Zemlju izlazećeg sunca dolaze iz Kine i Malezije a koji su mahom sitnije građe – nalik Japancima, tek u izboru kreveta prilikom rezervacije obavezno pokušajte da pronađete – pojedinačne krevete, kako kasnije, na licu mesta ne bi došlo do neprijatnih iznenađenja! Iz ovog razloga, na mnogim veb stranicama koje nude smeštaj, kao informacija za turiste je postavljena i širina kreveta.

.

.

.

Osaka Aquarium Kaiyukan, tigrasta raža © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Osaka Aquarium Kaiyukan © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Osaka Aquarium Kaiyukan, meduze © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Osaka Aquarium Kaiyukan, meduze © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Osaka Aquarium Kaiyukan, velika raža © Ivana Dukčević

.

.

 

 

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.