JAPAN – Japanska banja – onsen / Kinosaki Onsen

JAPAN – Japanska banja – onsen / Kinosaki Onsen

*Tekst i fotografije deo su publikovane knjige „Umetnost putovanja“(ISBN 978-86-7963-499-3) u izdanju Samizdata B92, zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik Republike Srbije, br. 104/2009 i 99/2011. Nije dozvoljeno kopiranje, niti objavljivanje teksta, delova teksta, niti fotografija, bez dozvole autora (Ivana Dukčević) i izdavačke kuće (za Samizdat B92 – Veran Matić).

.

*The text and photographs are parts of the published book „Umetnost putovanja“ (ISBN 978-86-7963-499-3), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.

.
.
.
.

.

.

.

 

.

.

Japanska banja – onsen

.

Kinosaki Onsen

.

.

.
.

Prema broju termalnih voda i banja – njih oko 3000, Japan se nalazi na prvom mestu, na svetu. Pet većih i 6848 manjih ostrva Japana – nalik ogrlici, nalaze se na „vatrenom pojasu” Pacifika, gde sudaranjem tektonskih ploča i gotovo svakodnevnim zemljotresima iz pukotina ispod zemlje na stotine mesta izbija lekovita, termalnna voda. Kultura onsena deo je tradicije. U središnjem delu Japana, na tri veća ostrva postoji nekoliko oblasti gde možete uživati u čarima termalnih voda. Osim u okviru velikih hotela, lekoviti bazeni nalaze se i u javnim kupatilima, kao i u dvorištima rustičnih, privatnih gostinskih kuća (ryokan) u kojima se obično provodi vikend. Na našem putovanju po Japanu, posetili smo gradić Kinosaki onsen (Banju Kinosaki), nadomak obale Japanskog mora, sa velikim brojem javnih i privatnih kuća sa banjskim bazenima, i bili gosti jedne od najčuvenijih – Nišimuraja Honkana.

.
.

 

Kinosaki Onsen, jedan od TOP 10 japanskih onsena – Nishimuraya Honkan © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Kinosaki Onsen, jedan od TOP 10 japanskih onsena – Nishimuraya Honkan © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Banjsko mesto Kinosaki Onsen nalazi se na rečici kilometar od obala Japanskog mora, manje od dva sata vozom od Kjota © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Kinosaki Onsen, Nishimuraya Honkan © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Kinosaki Onsen, Nishimuraya Honkan © Ivana Dukčević

.

 

 

.

 

Kinosaki Onsen, ulaz u japanski onsen – Nishimuraya Honkan © Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

.

.

 

UMETNOST PUTOVANJA zahvaljuje se: kompaniji Japan Experience (sa sedištem u Londonu) najvećem svetskom sajtu o putovanju u Japan, Japan Rail (Japanskim železnicama), Nishimuraya Honkan iz Kinosaki Onsena (jednom od TOP 10 japanskih onsena), kompaniji Voyagin – vodećem turističkom sajtu za putovanje na Daleki istok, i predstavništvu aviokompanije Turkish Airlines u Beogradu, koji su marketinški pomogli 17-dnevno putovanje Japanom.

.

The ART of TRAVEL would like to thank: Japan Experience – the world leading site on traveling to Japan (London office) and Japan Rail (Shinkansen bullet trains), Voyagin (the leading web site on traveling to East Asia), Nishimuraya Honkan in Kinosaki Onsen – one of the TOP 10 Japanese onsen and Turkish Airlines, for providing the 17-day journey to Japan.
.
.
.

.

.

.
.
.
.
.

U našem stanu za vreme boravka u Tokiju, prostor za stanovanje iskorišten je maksimalno. U odnosu na evropske prilike, prilično mali stan ovde spada u srednje velike. Jedina veća soba ujedno je dnevni boravak i prostor za spavanje, sa dva kreveta u dnu prostorije. Čajna kuhinja je u zglobnom delu predsoblja, sa mašinom za veš u koju se garderoba za pranje ubacuje odozgo, a različiti programi i podešavanje temperature ne postoje (u nekoliko stanova širom Japana ustanovili smo isto). I pored malog prostora, u hodniku su tri odvojene plastične kante za razdvojeno smeće (papir-plastika-staklo), kraj kojih je mesto za dva para papuča – papuče za sobu i za kupatilo, jer u Japanu nije pristojno ući u kupatilo sa papučama za po kući, a u kuću sa obućom za ulicu. U jednom delu hodnika su vrata iza kojih je minijaturno, gotovo montažno kupatilo. Kupatila u japanskim domovima, kao da su obložena plastičnom masom koja dovodi do zablude da je zid zgrade samo privid; kada ste u njima, ponekad imate čudan utisak da ste u kapsuli koja se čak i pomalo ljulja. Ogoljena, svedena, klaustofobična; ni nalik onim božanstvenim onsenima, japanskim banjama – bazenima u prirodi, u kojim se često sa savršenim pogledom koji puca na japanske pejzaže, na spoljnih 0 stepeni okruženi snegom kupate u vreloj vodi.

.

Na centralnom ostrvu Honšu, na severu, nadomak obale Japanskog mora odakle se tokom najvedrijih dana može nazreti južna obala Korejskog poluostrva, nadomak reke Otani koja se kilometar dalje uliva u okean krenuli smo vozom iz Kjota put Kinosaki Onsena. Starinski gradić – banja, smestila se duž rečnog kanala dužine par stotina metara sa čije se obe strane nalaze veća ili manja, javna i privatna banjska zdanja. Bili smo gosti Nišimuraja Honkana, jedne od deset najlepših japanskih banja. Prostrana stara drvena kuća, do detalja je luksuzno preuređena u banjski hotel sa desetak soba, ima veliko unutrašnje dvorište sa potokom u kojem plivaju beli, narandžasti, crni i šareni azijski dekorativni šarani (nishikigoi – na Zapadu često pogrešno nazivani zlatnim ribicama) i bujnom japanskom baštom.

.

Unutrašnjost samog banjskog dela, tradicionalno je podeljena prema polovima, jer se u onsen isključivo ulazi nag; bez odeće, ali sa malim peškirićem uredno složenim na temenu,kojim se možete obrisati nakon polivanja iz bačvi, pročišćenja pre ulaska u termalni bazen. Postoji unutrašnji i spoljni bazen. Zbog visoke temperature vode, preporučeno vreme ostanka je oko desetak minuta; vrelo je i nalik sauni. Spoljni bazen je prihvatljiviji; i kada je napolju hladno, u vrelom bazenu lakše se diše. U cenu dnevne ulaznice za onsen, često ali ne i obavezno ulazi: peškir, jukata (yukata – kratki kimono-ogrtač), kao i drvene nanule (geta – japanske drvene koje se koriste u onsenima i koje imaju nešto više drvene platforme, radi izdizanja stopala u odnosu na vlažno tlo). Prosečna cena dnevnog boravka u onsenu iznosi oko 1000 jena (isto je u dinarima).

.
.
.
.

 

Mesto Kinosaki Onsen, na rečici kilometar od Japanskog mora © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Kinosaki Onsen, mali banjski hotel Nishimuraya Honkan © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Kinosaki Onsen, Nishimuraya Honkan © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Kinosaki Onsen, u bašti Nishimuraya Honkan © Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

.

.

.

TETOVAŽA i pravila onsena

.

.

S obzirom da se u Japanu tetovaže tradicionalno vezuju za kriminal i pripadnike jakuze (yakuza) – japanske mafije, u japanskim onsenima tetoviranim osobama ulaz je zabranjen. Ovo pravilo u većini banja važi i za ne-Japance. Čak i ako imate sasvim malu tetovažu na telu, teško da ćete uspeti da je sakrijete od osoblja pošto se u japanske onsene ulazi potpuno nag. Ova predostrožnost nastala je u vreme kada su u ne tako dalekoj prošlosti mnoge mafijaške egzekucije vršene u banjama, u momentima kada nagi protivnik uz sebe nije imao ni odeću, ni hladno oružje. Čak i ako nemaju veze sa jakuzom, tetovaže (irezumi) su u Japanu i dalje u većini slučajeva tradicionalno znak loše reputacije i kriminala. Tradicija seže do VII veka kada je tadašnji car umesto smrtne, kao doživotnu kaznu naredio tetoviranje izvesnog okorelog kriminalca. Danas je zbog velikog broja stranih turista od kojih neki imaju tetovaže, određen broj japanskih onsena počeo da odobrava njihov ulazak u iste, ali je taj broj i dalje veoma mali (potražite ih putem interneta). Ukoliko odsedate u japanskim privatnim butik-hotelima ili gostinskim kućama (ryokan) koji u okviru kuće – u bašti imaju svoj privatni onsen, u njima pravilo o tetovažama za goste ne važi.

.

Nakon kupanja u banjskoj vodi, odenuli smo jukatu i obuli gete, i u bašti onsena okrepili se uz zeleni čaj i sok od ume – vrste japanske kisele šljive. Iako se šljiva po ukusu slična dženariki koristi za spravljanje japanskih slanih kolačića, sok ove voćke je rezak i sladak, pravo energetsko osveženje nakon vreline onsena. Tokom dana, između nekoliko deset-minutnih tura kupanja, odeveni u japansku tradicionalnu odeću turisti izlaze iz banjskih hotela, šetajući kraj kanala reke Otani. Na dnu plitkog kanala, nad kojim se duž par stotina metara u proleće nadvijaju duge svetlo-zelene grane japanske žalosne vrbe, praćakaju azijski šarani kojima deca odozgo, sa mostića bacaju mrvice.

 

.

.

.

 

Kinosaki Onsen, Nišimuraja Honkan, polivanje vodom pre ulaska u bazen © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Kinosaki Onsen, Hišimuraja Honkan – pravila japanskog onsena © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Kinosaki Onsen, Hišimuraja Honkan © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Kinosaki Onsen, soba sa privatnim bazenom u Nišimuraja Honkanu © Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

.

Onsen je japanska reč za izvor termalne vode. Izraz se odnosi na sve termalne banje – i one u okviru privatnih, gostinskih kuća (ryokan) u kojima možete odsesti, one na otvorenom, kao i onsene u okviru hotela (sento).

.

.

Najpoznatiji onseni u Japanu nalaze se:

.
– Na centralnom ostrvu Honšu (Honshu): u podnožju planine Fuđi (oko 90 km jugozapadno od Tokija), u okolini mesta Nikko (oko 120 km severoistočno od Tokija), u Japanskim Alpima i u okolini Kjota (gradić Kinosaki Onsen, na primer);
– Na istoku ostrva Kjušu (Kyushu), u mestu Beppu;
– Na zapadu ostrva Šikoku (Shikoku) u Matsujami (Matsuyama), do koje se najbrže stiže hidrogliserom iz Hirošime (1 sat i 10 minuta).

Jedno od najboljih mesta gde u Zemlji izlazećeg sunca možete isprobati čari japanskog onsena je Kinosaki Onsen, mestašce na dva sata vožnje vozom od Kjota (ukoliko imate JR Pass, vožnja do Kinosaki Onsena je uključena u propusnicu: JR Pass https://www.japan-rail-pass.com/. Kinosaki Onsen smešten je duž rečnog kanala, u nevelikom procepu između brda, na manje od dva kilometra od obala Japanskog mora (unutrašnje more između Japana i Kine/Korejskog poluostrva).

.

Možete izabrati neko od sedam javnih kupatila i po ceni od oko 800 – 1000 jena (isto je u dinarima) čitav dan se povremeno banjati u vreloj mineralnoj vodi (radno vreme je najčešće od 7 do 23 h), na japanski način. U banji ćete dobiti drvene nanule (geta) i kratki kimono (yukata), te ovako odeveni možete u svakom momentu izaći iz zdanja onsena i prošetati se jedinom uličicom u centru mesta, duž kanala (većina turista, naročito stranaca uobičava da ovako „paradira“ mestašcem), i vratiti se nazad. Banjska voda je vrela (nešto iznad 40 stepeni) i ne preporučuje se boravak duži od 10 minuta u kontinuitetu, te su iz ovog razloga povremene šetnje u pauzi između dva kupanja deo lokalnog folklora u kojima danas mahom učestvuju strani turisti.

.

.

.

.

.

 

Kinosaki Onsen © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Kinosaki Onsen, jedno od sedam javnih kupatila © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Kinosaki Onsen, jedno od javnih kupatila © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Kinosaki Onsen © Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

.

Ukoliko želite da u ovom simpatičnom mestu provedete više od nekoliko sati, prenoćite i ostetite atmosferu japanske banje, predlog je da izaberete boravak u jednom od najlepših, najtradicionalnijih i najluksuznijih banjskih rjokana – ne samo u Kinosaki Onsenu već i u čitavom Japanu. Nishimuraya Honkan (Nišimuraja Honkan), najčuvenija je banja Kinosaki Onsena osnovana pre skoro jednog veka, i među turistima važi za jedan od TOP 10 onsena u čitavom Japanu (global@nishimuraya.ne.jp / honkan@nishimuraya.ne.jo / tel: +81-796-32-2211 / fax: +81-796-32-4456).

.

Predivno, staro zdanje onsena preuređeno je sa izuzetnim ukusom u tradicionalnom, minimalističkom stilu. U njemu je moguće odsesti u fantastično uređenim sobama koje gledaju na unutrašnju, tradicionalnu japansku baštu. Počev od lobija, gde ostavljate svoju obuću i dobijate papuče, gde možete popiti japanski zeleni čaj, preko sa izuzetnim ukusom uređenih hodnika, stepeništa i prolaza, pa sve do soba u kojima se spava na madracima prostrtim na podu, na tatami prostirkama, pri uređenju ovog onsena vodilo se računa o svakom i najsitnijem detalju. Unutar Nišimuraja honkana postoji i mali muzej, gde možete videti ne samo predmete koji su pre stotinak godina korišćeni u ovoj banji (češljevi, kutijice, ogledalca, čak samurajski kostim), već i stare fotografije na kojima se vidi kako je izgledao život u nevelikoj banji pre više od 70 godina.

.

.

.

.

 

Kinosaki Onsen, lobi Nišimuraja Honkana © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Kinosaki Onsen, jedna od soba Nišimuraja Honkana © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Kinosaki Onsen, muzej Nišimuraja Honkana © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Kinosaki Onsen, muzej Nišimuraja Honkana © Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

.

S obzirom na pravilo japanskog onsena da se u deo sa bazenom ulazi nag, u suterenskoj bašti postoje dva odvojena dela – za žene i za muškarce. Oba su predivno uređena, a kako bi posetioci mogli da iskuse i jedan i drugi, svakog dana u popodnevnim satima (posle 14 h) prepodnevni ženski deo postane muški, i obratno. Dizajn ova dva kupatila razlikuje se po tome što jedan ima centralni deo u pločicama nalik kineskoj banji, dok je drugi u kamenu i uklopljen u prirodu – japanski, i ima spoljni i unutrašnji bazen.

.

Pre ulaska u banju (bazen), dobićete mali peškirić (za ovlaš brisanje) i istuširati se polivajući se vodom iz dvrenih bačvi (većina Japanaca tokom boravka u banji drži peškirić sklopljen na glavi). Kada završite sa kupanjem, na izlasku ćete dobiti veliki peškir za brisanje. U najluksuznijim sobama Nišimuraja honkana, u okviru kupatila postoji privatni bazen za banjanje, a pogled iz bilo koje sobe, sa prvog sprata na unutrašnju baštu – praznik je za sva čula. Na najisturenijem delu sobe potpuno u staklu, iz fotelja čija su sedišta na podu, osim predivno okresanog japanskog drveća i stilizovanog kamenja, u potočiću bašte plivaju ribice nalik zlatnim – na engleskom Koi fish, na japanskom nishikigoidekorativna vrsta azijskog šarana. Narandžaste, žute, crne i bele boje, kao i kombinacije u šarama dve ili tri ove boje zajedno, dekorativne šarane možete videti i u centralnom rečnom kanalu gradića kako se u grupama „ukopavaju“ u rečni mulj, i kako im sa mostića koji kanal premošćuju oduševljena deca bacaju mrvice.

.

.

.

.

.

 

Kinosaki Onsen, kinesko kupatilo Nišimuraja Honkana, sa pločicama © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Kinosaki Onsen, Nišimuraja Honkan – japansko kupatilo sazidano kao neodvojivi deo okolne prirode © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Kinosaki Onsen, japansko kupatilo Nišimuraja Honkana © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Kinosaki Onsen, Hišimuraja Honkan, osveženje nakon kupanja – ledeni zeleni čaj i sok od japanske šljive © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Kinosaki Onsen, Hišimuraja Honkan, u bašti sa „zlatnim ribicama“ (vrsta azijskog dekorativnog šarana) © Ivana Dukčević

.

.

.

.

 

Tipični suvenir Kinosaki onsena je hrana od sušene ribe i morskih kraba obližnjeg Japanskog mora (udaljenog manje od 2 km), koja je u radnjama najčešće božanstveno upakovana.

.

.

.

.

KAKO STIĆI

.

.

Do Kinosaki Onsena stiže se iz Osake ili iz Kjota, regionalnim vozovima sa centralnih železničkih stanica. Iz oba mesta, JR vozovi ponekad zahtevaju presedanje u mestu Fukučijama (Fukuchiyama – susedni peron, samo se bukvalno pređe preko perona i uđe u voz, u čemu će vam pomoći i zaposleni), ili su direktni bez presedanja. Kinosaki Onsen je poslednja stanica. Nosiocima JR Pass, ove vožnje su uključene u propusnicu. Nekoliko vozova iz Osake i iz Kjota svakodnevno polazi do Kinosaki Onsena. Za povratak je slično (pogledajte red vožnje na: http://www.hyperdia.com/en/ ).

.

.

.

.

.

 

Kinosaki Onsen, regionalni voz iz Kjota JR Pass – https://www.japan-rail-pass.com//© Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Kinosaki Onsen, suveniri – hrana od ribe i plodova mora © Ivana Dukčević

 

 

 

Kinosaki Onsen Japan, Kinosaki Onsen Japan, Kinosaki Onsen Japan, Kinosaki Onsen Japan, Kinosaki Onsen Japan, Kinosaki Onsen Japan, Kinosaki Onsen Japan, Kinosaki Onsen Japan,

.

.
.
.
.

 

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.