Kolima kroz IRAN / III deo – Zapadni Iran – Hamadan i Kermanšah

Kolima kroz IRAN / III deo – Zapadni Iran – Hamadan i Kermanšah

 

 

.

.

.

.

.

ZAPADNI IRAN

.

Hamadan, Kermanšah, planine Zagros

.

.

.

.

.

 

 

300 km jugozapadno od Teherana, u podnožju centralnog iranskog, planinskog venca Zagros, na nadmorskoj visini od 1850 m smestio se grad Hamadan. Antička Ekbatana ili Ekbatan, negde u VIII veku pre naše ere bio je centar Medije, a zatim i jedna od četiri prestonice Ahemenida – dinastije persijskih careva kojoj su pripadali čuveni car Darije I, Kserks i drugi.

.

.

 

 

Hamadan, ostaci antičkog Ekbatana u centru grada (na 1850 m nadmorske visine) i još viši snežni vrhovi u daljini, krajem aprila © Ivana Dukčević

 

 

 

Ghar Alisadr, najveća vodena pećina na svetu nalazi se 80 km od Hamadana © Ivana Dukčević

 

 

 

 

Arheološko nalazište Bisotoun (UNESCO), antički reljefi u stenama © Ivana Dukčević

 

 

 

.


Magistrala između Hamadana i Kermanšaha na jugozapadu Irana, sa ostacima arheološkog nalazišta Bisotun (UNESCO) u podnožju brda sa desne strane, na nadmorskoj visini od oko 1500 m Iranskog platoa © Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

.

*Tekst i fotografije deo su publikovane knjige “Umetnost putovanja” (ISBN 978-86-7963-499-3), zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik Republike Srbije, br. 104/2009 i 99/2011. Nije dozvoljeno kopiranje, niti objavljivanje bez dozvole autora.

.

*The text and photographs are parts of the published book “Umetnost putovanja” (ISBN 978-86-7963-499-3), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.

.

.

.

.

.

.

.

 

HAMADAN

 

 

Oko 300 km jugozapadno od Teherana, u podnožju centralnog iranskog, planinskog venca Zagros, na nadmorskoj visini od 1850 m smestio se grad Hamadan. Antička Ekbatana ili Ekbatan, negde u VIII veku pre naše ere bio je centar Medije, a zatim i jedna od četiri prestonice Ahemenida – dinastije persijskih careva kojoj su pripadali čuveni carevi Darije I, Kserks i drugi. Na brdu u blizini centra nalaze se delimično natkriveni arheološki ostaci Ekbatana (Hegmataneh Hill), ni nalik nekadašnjem opisu grada iz antičkih spisa (7 slojeva zidina obojenih različitim bojama, a spoljne – u zlatnoj boji). 

 

Tik uz  nalazište smestio se solidan, manji Arheološki muzej i jermenska Crkva Svetog Grigorija Stefana. Jermeni su u Iranu prisutni još od XVI veka. Bežeći od Osmanlija, najveći broj njih za vreme vladavine persijskog šaha Abasa I naselio se u gradu Isfahanu i okolini, a njihove bogomolje mogu se videti i u drugim delovima Irana – i u Teheranu, na primer. 

.

.

 

 

Hamadan, jermenska Crkva Svetog Grigorija Stefana © Ivana Dukčević

 

 

 

Hamadan, ostaci antičkog Ekbatana (VIII vek p. n. ere) © Ivana Dukčević

 

 

 

Hamadan, muzej na lokalitetu antičkog Ekbatana, srebrne kutlače iz V veka p. n. ere © Ivana Dukčević

 

 

 

Hamadan, Arheološki muzej na lokalitetu antičkog Ekbatana © Ivana Dukčević

 

 

 

Hamadan u aprilu © Ivana Dukčević

 

 

 

Hamadan, prodavnica marama – hidžaba © Ivana Dukčević

 

 

.

Hamadan, centar grada sa centralnim trgom od kojeg se glavne ulice zrakasto šire ka periferiji (po nacrtu nemačkog arhitekte Friča) © Ivana Dukčević

.

.

.

.

 

Interesantno je da je idejno, građevinsko rešenje centra modernog Hamadana 1929. godine osmislio nemački arhitekta Frič (Frisch). Nalik Trijumfalnoj kapiji u Parizu, centralne ulice grada Hamadana zrakasto se šire od kružnog trga ka periferiji, u svim smerovima.

.

U centru Hamadana, na stotinak metara od glavnog gradskog trga nalazi se grobnica sa kupolom od cigle sagrađena u XIV veku – Mauzolej Ester i Mordekaj (Tomb of Esther & Mordechai). U srcu muslimanske zemlje, jedan od najsvetijih hebrejskih spomenika i danas posećuju mnogi. Iako se Ester, poreklom Jevrejka, druga žena persijskog cara Kserksa i njen ujak Mordekaj – u službi cara, dovode u vezu sa hebrejskim nasleđem, mnogi naučnici sugerišu na njihovo još starije poreklo s obzirom da njihova imena neodoljivo podsećaju na nazive ranije mesopotamske (vavilonske) vrhovne boginje Ištar i boga Marduka.

.

Malu sinagogu u suterenu i mauzolej iznad nje opslužuje donekle navalenti, stariji rabin, koji je iako nismo pripadnici judaizma pre nego što smo se dovoljno snašli, ljubazno insistirao da nad nama obavi kratak verski „obred” (tražeći da mu tokom obreda izgovorimo svoje ime i ime majke), na kraju nas obavestivši da bi bilo prikladno da ostavimo novčani prilog. Zauzvrat smo dobili par interesantnih informacija u vezi samog mauzoleja i podatak da u Hamadanu još uvek živi 15 jevrejskih porodica.

.

.

 

 

 

Hamadan, Mauzolej Ester i Mordekaja, XIV vek © Ivana Dukčević

 

 

 

Hamadan, Mauzolej Ester i Mordekaja © Ivana Dukčević

 

 

 

Hamadan, sinagoga ispod Mauzoleja Ester i Mordekaja © Ivana Dukčević

.

.

.

 

 

Petnaestak minuta pešice od sinagoge, uzdiže se moderni toranj – spomenik od betona koji označava mesto gde je sahranjen najpoznatiji persijski lekar svog vremena, cenjen širom tada poznatog sveta –  Abu Ibn Sina, na Zapadu znan kao Avicena (preminuo u Hamadanu, u XI veku). Osim što je u 13-toj godini počeo da studira medicinu (a usput, u 10-toj znao Kuran napamet), Avicena je širom sveta najpoznatiji po svojim delima iz obasti filozofije i medicine („Knjiga lečenja“ i „Oporavak“). Njegov obimni „Kanon (pravila) medicine“ iz 1025. godine, bio je prvi univerzitetski udžbenik medicine srednjovekovne Evrope (prvi put preveden sa persijskog na latinski u Kremoni – Italiji, u XII veku), iz kojeg su evropski studenti medicine učili sve do XIX veka!

.

U okviru Mauzoleja Avicene nalazi se mali muzej u kojem su prikazane biljke koje se u Aviceninim delima pominju kao lekovite, njegove knjige, uključujući i sam „Kanon medicine“, koji (ovaj izloženi) ipak deluje kao nešto mlađa kopija originala iz XI veka.

.

.

 

 

 

Hamadan, Mauzolej i muzej Avicene, jednog od najčuvenijih medicinara u istoriji čovečanstva © Ivana Dukčević

 

 

 

Hamadan, Mauzolej i muzej Avicene – Avicenina knjiga Kanon medicine (XI vek), preveden na latinski, studentima medicine u Evropi bila je glavni udžbenik sve do XIX veka! © Ivana Dukčević

 

 

 

Hamadan, Mauzolej Avicene © Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

.

.

Gandžname (Ganjnameh)

.

 

 

Na obronku planine, par kilometara iznad Hamadana, tik uz veliki vodopad – popularno izletište u prirodi, u steni se nalaze dva reljefna natpisa u klinastom pismu iz V i IV veka pre naše ere. Gandžname (Ganjnameh) se nalazio na nekadašnjem Carskom putu cara Darija I (prvom “autoputu” na svetu, pre rimskih), i u eri mnogo pre marketinga imao ulogu bilborda – u ovom slučaju obaveštenja antičkim putnicima o tome da su Darije I i kasnije Kserks, najbolji carevi, i da su uspešno pobedili svakog koga su naumili, što im je od prvog ikada jednobožačkog – zoroastrijskog boga, dato.

.

.

 Hamadan, Gandžname, V – IV vek p. n. e © Ivana Dukčević

 

 

 

Hamadan, Gandžname © Ivana Dukčević

.

.

.

.

 

 

 

Ghar Alisadr

Najveća vodena pećina na svetu

.

.

80 km severozapadno od Hamadana, ispod jednog malo neobičnijeg duguljastog, golog brda nalazi se ulaz u zvanično najveću vodenu pećinu na svetu – Alisadr (Ghar Alisadr). Interesantno je da za razliku od cena ulaznica za mnogo važnije lokalitete i muzeje u Iranu, koje za strance po pravilu koštaju deset puta više od onog koliko plaćaju lokalci (ali su i dalje izuzetno  jeftine: 2 – 4 evra), ulaz u pećinu Alisadr košta čak 7 evra (9 US$). Ukoliko uzmete u obzir podatak da 1 litar bezina u Iranu košta oko 0,2 US$, a obilni ručak u restoranu sa supom, glavnim jelom i limenkom koka-kole u proseku oko 5 US$, razumećete da je ulaz u ovu pećinu verovatno najskuplja stvar za koju ćete u Iranu na dnevnoj bazi izdvojiti novac.
.
Unutar pećine koja se ne nalazi na velikoj dubini ispod brda, nalazi se ogromno, uzano „jezero“ dugo oko 17 km, na nekim mestima dubine i do 20 metara. Pećina se obilazi u konvoju od po tri čamca, koje pedalinama „vuče“ zaposleni u pećini (ukoliko su sva tri čamca dupke puna, dodatni dobrovoljac za pedalinom nije naodmet).

 

Tokom posete koja traje oko sat vremena, na određenim mestima čamac ćete napušati kako bi posetili podzemno „ostrvo“ na „jezeru“. Ako pećinu posećujete u zimskim ili prolećnim mesecima, savet je da obujete gumenu obuću. U suprotnom, na nekim mestima bićete primorani da ugazite u vodu dubine do 10 cm. 
.
.
.
.

 

Najveća vodena pećina na svetu – Alisadr © Ivana Dukčević

.

.

.

.

 

 

Kermanšah (Kermanshah)

Bisotoun i Taq-e Bostan (UNESCO)

.

 

.
Još uvek na iranskom planinskom platou prosečne nadmorske visine 1500 – 2000 metara, jugozapadno od Hamadana delom solidnim magistralnim, delom odličnim autoputem nedaleko od mesta Kermanšah nalazi se Bisotun (Bisotoun). Stenovitu planinu sa velikim brojem reljefnih prikaza iz perioda vladavine careva Darija I i Kserksa (V vek p.n.e), godine 2006. UNESCO je uvrstio na listu svetske kulturne baštine.
.
Na reljefu u najvišoj steni, nad obličjima careva nadvio se lik krilatog Ahura Mazde, vrhovnog božanstva zoroastrizma (ili zaratustrizma), najstarije jednobožačkereligije na svetu, nastale u antičkoj Persiji nešto pre judaizma u Izraelu (Judeji). U okviru lokaliteta, najinteresantnija je reljefna skulptura nagog „Herkulesa“, ostavština umetnost antičke Grčke.
.
.

Na obodu grada Kermanšaha, u severoistočnom delu oko jezerceta po kojem plove patke nalazi se 900 godina mlađi arheološki park Tak-e Bostan / Taq-e Bostan (IV vek naše ere), sa nekoliko reljefa u stenama koju su uklesali carevi kasnije persijske dinastije Sasanida. 

 

Preko puta arheološkog nalazišta, na rečici u hladu drveća smestilo se nekoliko restorančića sa izdignutim, drvenim postoljima prekrivenim tepisima i jastucima, za ručak u poluležećoj varijanti (tipičnih za Tursku i ostatak Bliskog istoka). U ovakvim restoranima, kao i na gotovo svakom mestu u Iranu dobićete kratak meni koji mahom obuhvata tri verzije kebaba- pileći, jagnjeći i “Baktijari” (mešani) kebab – tj. ražnjić, sa prilogom u vidu pirinča i nezačinjenom mešanom salatom. Probajte da u Iranu bez dodatnog napora u klasičnom restoranu dobijete nešto drugo osim kebaba. Nije lak zadatak. 

.

.

 

 

Bisotun (UNESCO) © Ivana Dukčević

 

 

 

Kermanshah, Taq-e Bostan (UNESCO) © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Južno od Kermanšaha, krajolik se naglo menja te kroz brda i klance planina Zagros prolazite kraj rečica na kojima se nalaze ostaci dva sasanidska mosta iz III veka – „Kćerkin ili Devojački most“  (Pol-e Dokhtar – “dokhtar“ na farsiju, tj. persijskom znači isto što i „daughter“ na engleskom – farsi je jezik indo-evropskog porekla).

Nakon pređenih četiri stotine kilometara, noć je već padala kada smo kolima stigli u drevnu Susu, 40 km od iračke granice i 80 – 100 km od Kuvajta i Persijskog zaliva

.

.

 

 

 

Planine Zagros, ostaci mosta Pol-e Dokhtar “br. 1” (IV vek n. ere) © Ivana Dukčević

 

 

 

 Ostaci mosta Pol-e Dokhtar “br. 2” (III vek n.ere) © Ivana Dukčević

.

 

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.