IZRAEL / Jerusalim i Vitlejem (Bethlehem)

IZRAEL / Jerusalim i Vitlejem (Bethlehem)

.
.
.
.

 

.

.

Crkva Hristovog rođenja u Vitlejemu

.

Najstarija crkva na svetu, 7 km od Jerusalima

.

.

.

.

 

Nedaleko od Rima, 28. oktobra 312. godine na Milvijskom mostu vodila se žestoka bitka za prevlast između careva tetrarha (suvladara) Konstantina i Maksentija. Nakon višečasovne borbe Maksentijeva vojska je ubedljivo izgubila, a Konstantin postao jedini vladar Rima preselivši prestonicu u Vizantion (kasnije po njemu nazvan – Konstantinopolj, danas Istanbul). Priča se da je dan pre toga, 27. oktobra usred bela dana marširajući prema mestu predstojeće bitke paganski vladar Konstantin imao viziju – pogledavši u sunce, na nebu je ugledao Hristov monogram „chi-ro“ (ХР), ili (prema nekim izvorima) krst, simbol vere koju je već podržavala njegova majka Helena (Jelena). Uz viziju, čuo je i reči na grčkom jeziku kako mu govore: „Kroz ovaj simbol, pobedićeš!“ Sledećeg dana, Konstantin je svojim vojnicima naredio da pre nego što će krenuti u bitku, prednji deo štitova ofarbaju simbolom – krstom. I pobedio.

.

.

 

Crkva Hristovog rođenja – najstarija na svetu, Vitlejem © Ivana Dukčević

 

 

 

.Pogled na stari Jerusalim i Vitlejem na brdu iza

.

.

.

*Tekst i fotografije deo su publikovanog teksta o Izraelu, zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik RS, br. 104/2009 i 99/2011. Nije dozvoljeno kopiranje, niti objavljivanje bez dzvole autora.

.

*The text and photographs are parts of the published article on Israel, protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.

.

.

.

.

.

Ubeđen da mu je sam (hrišćanski) bog pomogao u poduhvatu, Konstantin je prihvatio hrišćanstvo. U početku, Milanskim ediktom izjednačio je novu veru sa paganskim običajima Rima, te je od tog momenta moćni Jupiter stao ravnopravno uz Isusa Hrista. Tek nekoliko decenija kasnije, Konstantina je nasledio car Teodosije I, koji je hrišćanstvo prvi put proglasio – jedinom zvaničnom verom Istočnog Rimskog carstva i zabranio prethodne, paganske običaje. Za ovo nije bio zaslužan Konstantinov Milanski edikt, kako mnogi pogrešno veruju.

 

Nedugo potom, tragajući za mestima vezanim za život Isusa Hrista u „Svetoj zemlji“, Konstantinova majka Helena (Jelena) ustanovila je navodno tačno mesto Hristovog rođenja – pećinu u kojoj je desetak kilometara od Jerusalima, na brdu u seocu po imenu Vitlejem (Bethlehem) rođen Sin Božji, i iznad pećine u IV veku podigla – prvu crkvu na svetu.

.

Pre 1600 godina, ulazak u crkvu zidan je da bude izuzetno nizak. Pravougaoni kameni otvor, terao je putnika namernika da se pokorno sagne pri ulasku u hram božji, a konjanike da siđu sa svojih lađa i ostave ih privezane – ispred crkve.

.

.

 

 

 

Hrišćanski deo starog grada Jerusalima, 10 km od Vitlejema – Crkva Hristovog Groba

.

.

 

 

Stari Jerusalim, „Zid plača“ ili Zapadni zid, jedini deo koji je ostao od originalnog, antičkog hebrejskog hrama kraj kojeg se danas mole Jevreji – kao i kod muslimana: odvojeno, žene i muškarci

.

.

.

.

.

Danas, unutar jednostavne, jednobrodne kamene crkve poduprte drvenim gredama, neposredno kraj oltara stariji monah prodaje tečnost u minijaturnim flašicama. Sveta vodica stiže na dnevnoj bazi iz obližnje reke Jordan, prirodne granice Izraela i Jordana – vode u kojoj je Jovan Krstitelj krstio Isusa Hrista. U početku, sve svete vodice u crkvama donošene su iz svete reke Jordan. Kasnije – širenjem hrišćanstva na zapad, crkva je ustanovila da sveta voda ne mora biti iz svete reke Jordan, već da bilo koju vodu sveštenik može osveštati i proglasiti – svetom. Na jednom delu toka ove zelene reke, postoji i navodno mesto gde je Isus kršten, gde se i danas upliličavaju moderna krštenja.

.

Odmah pored oltara, stepenište vodi na nivo ispod prizemnog dela crkve. U nevelikoj prostoriji u kojoj je često prisutan turistički stampedo, ispod mesta nalik kaminu okruženog orijentalnim lampama i kandilom, na podu se nalazi kružno udubljenje širine oko 10 – 15 cm, oivičeno srebrnom „zvezdom“ (Star of Nativity) – prema predanju, tačno mesto na kojem je Isus Hrist rođen.

.

Danas je Crkva Hristovog rođenja u Vitlejemu (The Church of Nativity) obavezno mesto na ruti turista kroz Izrael, kojem danas pripada. Možda ćete tokom turističkog ili verskog pohoda u Vitlejem imati prilike da kao mi, vidite protest arapske manjine i njihove zbog štrajka zatvorene radnje, ili da za vašu prijateljicu plavojku (u nedostatku muških persona kraj nje) mlađani momci od petnaestak, Vama (crnokosoj, koja nekome i zaliči na lokalku), ponude stotinak kamila 🙂

.

U Crkvi Hristovog rođenja, već godinama se organizuju proslave najvažnijih hrišćanskih praznika u Svetoj zemlji, naročito Božića, ali i Uskrsa – događaji koje često prenose lokalne, ali i svetske TV stanice.

.

.

 

 

 

Crkva Hristovog rođenja, Vitlejem © Albert Nemeček

 

.

.

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.