MEKSIKO – Rio Lagartos – Las Coloradas

MEKSIKO – Rio Lagartos – Las Coloradas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rezervat biosfere RIO LAGARTOS

 

i

 

Slana jezera LAS COLORADAS

 

 

 

 

 

 

 

Za vreme putovanja poluostrvom Jukatan, na krajnjem jugoistoku Meksika jedno vreme boravili smo na obalama Meksičkog zaliva i upoznali izuzetno zanimljiv biljni i životinjski svet centralne Amerike. Na severoistoku Jukatana, posetili smo zaštićeno područje rezervata biosfere koje čini park prirode Rio Lagartos. U bukvalnom prevodu s španskog – „reka guštera“, na  području Latinske Amerike „lagartos“ znači i “aligator”, jer su prvi Španci koji su ovde stigli pomešali krokodile sa aligatorima i laguni dali ovaj naziv. Takođe, naziv „rio“ (reka) nastao je još jednom zabunom osvajača koji su (kao u slučaju Rio de Žaneira) od lagune pomislili da je u pitanju delta reke. Na istoku rezervata, nalazi se Las Coloradas („Pink Lakes“) – nekoliko jarko ružičastih, slanih jezera u čijem se sastavu nalazi i istoimeno selo. Na osnovu nekoliko različitih izvora, svoju ružičastu  boju jezera duguju ili algama u ovoj boji, planktonima ili vrsti škampa koji žive u slanoj vodi. U rezervatu žive flamingosi koji se rađaju beli, i svoju jarko ružičastu boju dobijaju vremenom, hraneći se algama iz ovih jezera.

 

 

 

 

 

Plovidba lagunom biorezervata Rio Lagartos © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

U selu Rio Lagartos © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Plovidba lagunom biorezervata Rio Lagartos © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Slana jezera Los Coloradas

 

 

 

 

 

 

OVDE pogledajte video klip ružičastih, slanih jezera

 

 

 

 

Rio Lagartos © Vlada Šušteršić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rio Lagartos © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Mapa područja rezervata biosfere Rio Lagartos, na obali Meksičkog zaliva

 

 

 

 

 

 

 

 

u saradnji sa

.

 

www.mangatrip.rs

 

 

 

 

 

 

Iz centralnog dela Jukatana, u prepodnevnim satima stigli smo na obale Meksičkog zaliva, u park prirode koji čini velika laguna sa ostrvcima šume mangrova. Pristigavši u istoimeno, uspavano ribarsko selo Rio Lagartos, na obali, ukrcali smo se u čamac i krenuli u plovidbu lagunom. U ovom, najzapadnijem delu, laguna je široka i voda dublja, te je naš čamac pojurio ka istoku, gde je zbog dubine vode od polovine do jednog metra brzina kretanja na određenim mestima, donekle ograničena. Kao što i sam naziv sugeriše, najčuveniji stanovnici lagune su krokodili. Zbog izuzetne turističke posećenosti – čamaca koji lagunom plove tokom čitave godine, krokodili su potpuno navikli na prisistvo ljudi. Skrivaju se u ostrvcima šuma mangrova i prilaze blizu čamaca jer ih barbe – radi dobrih fotografija i zadovoljnih turista – često hrane. Kada pojedu poslednji zalogaj, krokodili podignu glavu i usprave je visoko iznad vode. Nalik bebama koje nakon jela držimo u naručju uspravno kako bi podrignule, i krokodili imaju istu fiziološku potrebu, i ako pažljivo ih posmatrate, primetićete kako ovo čine delimično zaklonjeni od radoznalih pogleda, zalonjeni šumom mangrova.

 

 

 

 

 

 

Rio Lagartos, ostrva od šume mangrova i krokodili © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Rio Lagartos © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Plovidba lagunom biorezervata Rio Lagartos © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Plovidba lagunom biorezervata Rio Lagartos i slikanje krokodila

 

 

 

 

 

 

 

Rio Lagartos, krokodil nakon što smo ga nahranili © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

Ukusna hrana u obliku ribe često privuče i druge stanovnike lagune u kojoj živi veliki broj različitih vrsta ptica, s obzirom da je Rio Lagartos pravi mali raj za ljubitelje posmatranja ptica i orintologe. Čaplje, pelikani, galebovi i turistima najomiljeniji – ružičasti flamingosi, žive na ostrvima šume mangrova i na vrhovima drveća svijaju svoja gnezda. Pelikani koji žive na Jukatanu nisu beli, već sivkasti i pegavi, i nije ih uvek lako primetiti jer se bojom – naročito na kopnu, često utope u okolinu. Iako sam na nekoliko mesta pročitala da je vreme za posmatranje flamingosa između marta i juna, u većem broju videli smo ih i tokom našeg boravka, u avgustu. Kasnije sam čula svedočenje nekih putnika da su ih u aprilu videli samo nekoliko.

 

 

 

 

 

 

 

 

Rio Lagartos, flamingosi © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

OVDE pogledajte video naše plovidbe lagunom

 

 

 

 

 

Plovidba lagunom biorezervata Rio Lagartos – šume mangorva formirale su ostrva u laguni, gde u krošnjama živi veliki broj vrsta ptica © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Rio Lagartos, flamingosi u izuzetno plitkoj vodi lagune © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Rio Lagartos, pelikani © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Rio Lagartos – iza flamingosa, sa druge strane nasipa od soli je solana i jezera Los Colorados © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Biorezervat Rio Lagartos © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

Dok smo u najistočnijem delu lagune zastale kako bismo posmatrali flamingose, gledali ih kako u plitkoj vodi i u jatima hodaju po peščanom tlu u potrazi za ribom, jedan pelikan doleteo je do našeg čamca i kao da je to nešto uobičajeno – sleteo na pramac i bez prekida nas na udaljenosti od metra posmatrao nekoliko minuta 🙂 Zamolili smo barbu da nam da poslednju ribu iz kofe. Uz prethodno pripremljen fotoaparat ovekovečila sam našeg pelikana i Vladu, kako ga hrani. Hranjenje pelikana privuklo je i druge ptice u laguni, koje su odjednom u jatu doletele u potrazi za ručkom. Plovili smo čamcima duž Rio Lagartos, a zatim i kroz lagunu sa šumom mangrova, gde smo izbliza videli i krokodile. Nadvivši se nad hraniteljem u niskom letu, prizor je bio nalik onom iz Hičkokovog filma „Ptice“.

 

 

 

 

 

 

Plovidba biorezervatom Rio Lagartos, pelikan © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Plovidba biorezervatom Rio Lagartos © Ivana Dukčević

 

 

 

Plovidba biorezervatom Rio Lagartos © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

U najistočnijem delu lagune, gde su u plitkoj vodi u nekoliko grupa hodali flamingosi, nalazi se Las Coloradas – grupa od nekoliko povezanih, slanih jezera ružičaste boje, mesta gde se flamingosi često hrane. Prema različitim izvorima, svoju ružičastu  boju jezera duguju ili algama u ovoj boji, planktonima ili vrsti škampa koji žive u slanoj vodi. Flamingosi koji se rađaju beli, svoju jarko ružičastu boju dobijaju vremenom, hraneći se algama iz ovih jezera. Kao nekada davno, kada su drevne Maje ovde dolazile po so, i danas se na ovom mestu nalazi solana. Brda soli, primetićete na samom prilazu jezerima Los Coloradas, kao i mašine koje so prikupljaju. Do pre nekoliko godina, bilo je moguće plivati, ili bolje rečeno -plutati u ružičastim jezerima, ali je 2016. država zabranila plivanje zbog korištenja soli u komercijalne svrhe. (Do ružičastih jezera se dolazi isključivo drumom. Iako se nalaze sa druge strane niskog nasipa i mesta kuda se plovi rezervatom Rio Lagartos, jezera nije moguće videti iz čamca).

 

 

 

 

 

 

 

Los Coloradas © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Los Coloradas © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Los Coloradas – brdo soli © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Los Coloradas

 

 

 

 

 

 

 

Los Coloradas – brda soli © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Na kraju boravka u rezervatu prirode, čamcem smo se odvezli još zapadnije od sela Rio Lagartas, skoro do kraja lagune gde ona završava otvorenim morem – Meksičkim zalivom. Pristali smo uz uzanu plažu na kojoj osim povremenih ribara sa uzanim, drvenim brodovima i specifičnim pecaljkama, nema ni traga od turista. Kako bismo začinili izlet i pre kupanja u moru, barba nas je ponudio specifičnim, lekovitim blatom koje je napunio u obližnjoj „majanskoj banji“ (Mayan Spa) i poneo u plastičnoj kofici. Mazanje blatom i vreme da se ono osuši (pre ispiranja), poslužilo je za šetnju pustom plažom gde sam naišla na „groblje kraba“, rupice u koje se skrivaju, bezbroj školjki ali i jednu mrtvu morsku bubašvabu – „la cucaracha de mar„! Još kao dete, volela sam da šetam pustim plažama udaljenih dalmatinskih ostrva i često pronalazila zanimljive, ponekad neuobičajene morske životinje.

 

 

 

 

 

 

 

Plaža u laguni biorezervata Rio Lagartos © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

„Groblje“ kraba © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Plaža u laguni biorezervata Rio Lagartos

 

 

 

 

 

 

 

Rio Lagartos, „la cucaracha de mar“ – morska bubašvaba!  © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Nakon skidanja lekovitog blata i kupanja u moru, vratili smo se čamcem u selo Rio Lagartos i prepustili se specijalitetima lokalne kuhinje. Lokalne vrste ribe, škampi i jastog, i ovde se smenjuju na meniju. Osim pržene i pečene ribe, specijalitet ovog dela Jukatana je seviće (ceviche), inače poreklom iz Perua. Jelu od žive ribe koja se isecka i marinira u soku od limete, limuna ili gorke pomorandže – naranja agria – zbog čega od kiselosti potpuno pobeli, i izgleda kao da je skuvana – dodaju se iseckani paradajz, crni luk, čili paprika (i druge lokalne vrste paprike), krastavci i svež korijander, i jelo izgleda kao veliki tanjir salate. Određen broj ljudi izbegava seviće jer je u pitanju živa riba koja ponekad niej bezbedna za jelo (nalik sušiju), ali je meni najviše zasmetao izuzetan stepen kiselosti koji potpuno „ubija“ sve ukuse sastojaka u jelu, i koji se zbog soka limete gotovo i ne osećaju.

 

 

 

 

 

 

 

 

Selo Rio Lagartos u istoimenoj laguni © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Restoran u selu Rio Lagartos – seviće (ceviche), čuveno jelo sa mariniranom ribom, uz naćose © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

U selu Rio Lagartos © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Meksiko Rio Lagartos, Meksiko Rio Lagartos, Meksiko Rio Lagartos, Meksiko Rio Lagartos, Meksiko Rio Lagartos, Meksiko Rio Lagartos

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.