GRUZIJA / Mtskheta (Mcheta) – Manastir Jvari (Džvari) – Uplistsikhe (Upliscihe)

GRUZIJA / Mtskheta (Mcheta) – Manastir Jvari (Džvari) – Uplistsikhe (Upliscihe)

 

Tekst i fotografije, deo su knjige u pripremi i zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik Republike Srbije, br. 104/2009 i 99/2011. Nije dozvoljeno kopiranje, niti objavljivanje teksta, delova teksta, niti fotografija, bez dozvole autora.

🍀

Samostalno istraživačko putovanje Gruzijom, ostvarila sam u saradnji sa dugogodišnjim partnerom – aviokompanijom Turkish Airlines, i uz podršku Ambasade Gruzije u Srbiji. Velika zahvalnost otpravniku poslova diplomatske kancelarije Ambasade Gruzije u Srbiji, gospodinu Koberidzeu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mcheta (Mtskheta) – Manastir Džvari (Jvari) –

Upliscihe (Uplistsikhe)

 

 

 

 

Uz jutarnji pogled na dvadeset metara visoku statuu “Majke Gruzije” (Kartlis Dede) koja sa vrha tvrđave Narikala posmatra grad – sa vrčom vina u jednoj ruci kojim dočekuje goste, i mačem u drugoj – spremnim za borbu, na kratko smo napustili Tbilisi i krenuli u obilazak centralnog i istočnog dela zemlje. Veoma brzo, kolima smo pristigli u najznačajniji gruzijski Manastir Džvari. Podignut u VI veku na brdu sa druge strane reke u odnosu na nekadašnju prestonicu Mchetu, mesto je gde je Sveta Nino – najčuvenija svetica Gruzije, podigla drveni krst – simbol pobede hrišćanstva u Gruziji.

 

 

 

 

 

 

Pogled na staru prestonicu Mchetu, sa vrha brda kod Manastira Džvari © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Manastir Džvari © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Manastir Džvari, mesto je gde je Sveta Nino – najčuvenija svetica Gruzije, podigla drveni krst – simbol pobede hrišćanstva u Gruziji © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Manastir Džvari – spoljna, reljefna dekoracija, prisutna je kod gruzijskih i jermenskih crkvi © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Nino je u Mchetu – staru prestonicu kavkaske Iberije (Kartli) stigla u I veku, i postala poznata nakon što je od ozbiljne bolesti izlečila kraljicu Nanu. Zahvalna vladarka prihvatila je hrišćanstvo i naredila podizanje prve crkve Svetitskhoveli, koja će kasnije postati centralna bogomolja. Gruzini veruju da je crkva podignuta na mestu gde je u zemlju pokopana tunika Isusa Hrista, i gde se nalazi grob Sidonije – sestre Jevrejina koji je odoru iz Jerusalima doneo na ovo mesto. Tokom molitve za podizanje crkve, Sveta Nino je drvo čempresa koje je raslo na ovom mestu, ugradila kao jedan od sedam nosećih stubova buduće bogomolje. U krstionici crkve kršten je kralj Mirijan III, vladar koji je nekoliko decenija nakon jermenskog kralja 337. godine prihvatio novu veru, i hrišćanstvo proglasio zvaničnom verom Gruzije. U crkvi u kojoj je sahranjeno nekoliko kraljeva Gruzije, postoji kapela – replika one iz Crkve Hristovog Groba u Jerusalimu, zbog čega ovu crkvu neki smatraju drugim najsvetijim hrišćanskim mestom na svetu.

 

 

 

 

 

 

Mcheta, Crkva Svetitskhoveli © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Mcheta, Crkva Svetitskhoveli © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Mcheta, Crkva Svetitskhoveli © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Mcheta, Crkva Svetitskhoveli © Ivana Dukčević

 

 

 

 

Na putu od velikog parkinga do turistički izuzetno posećene bogomolje, nalaze se mnogobrojne tezge sa suvenirima. Osim zanimljivog, srebrnog prstenja i privezaka u kombinaciji sa geometrijskim detaljima raznobojnog poludragog kamenja – gde najčuveniji oblik predstavlja zanimljiv krst Svete Nino – probali smo i široko zastupljen domaći sladoled od crvenog vina iz automata, u zemlji koja se osim Jermenije i Persije smatra jednom od kolevki ovog napitka.

 

 

 

 

 

 

Mcheta, sladoled od crnog vina © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Mcheta, sladoled od crnog vina © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Nedaleko od Mchete, nalazi se jedna od najstarijih naseobina Zakavkazja uklesana u steni, nalik poznatijoj, turskoj Kapadokiji. Lokalitet čiji naziv Upliscihe (Uplistsikhe) na gruzinskom znači „gospodareva tvrđava“, bio je naseljen još u trećem milenijumu pre nove ere. Najstarije pećine koje su uklesane u steni, datiraju iz X veka pre nove ere, a najmlađe su iz perioda antike. Između III i I veka pre nove ere, tokom rimskog perioda grad je bio sedište prve istočne gruzijske kraljevine Kartli (Gruzijska Iberija). U to vreme, Upliscihe je bio opasan zidinama sa rovovima, sa nekoliko ulaza i tunela, ulica i cisternama za dotok vode, Na vrhu današnjeg lokaliteta, u drugoj polovini X veka podignuta je crkva u tipičnom gruzijskom srednjovekovnom stilu. Kada su Mongoli u XIII i XIV veku prošli ovim prostorima u svom pohodu ka zapadu, mesto je opustošeno i kasnije napušteno.

 

 

 

 

 

 

Upliscihe (Uplistsikhe) © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Upliscihe © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Upliscihe (Crkva podignuta u X veku) © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Upliscihe © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

U saradnji sa…

 

Turkish Airlines / Beograd, Knez Mihailova 9 / I (tel +381 11) 3036 195 / 209 7225 / 209 7226

© Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

KAKO STIĆI

 

Za obilazak Gruzije sa bazom u Tbilisiju (jednodnevni izleti) – koristili smo usluge kvalitetne, povoljne i besprekorno tačne agencije GoTrip (klikom na narandžasti naziv, izaći ćete na link za odabir prevoza, izleta). Na ovoj stranici, možete naći bezbroj opcija za izlete, a prilikom rezervacije osim rute izleta izabrati i vozača (u odnosu na koji jezik govori – ruski ili engleski, ali i na recenzije koje je dobio od prethodnih putnika), i samim tim i automobil koji želite (od malog, gradskog vozila, do terenskog). Takođe, vreme polaska i dolaska sami izabirate – sat i minut (dolaze po vas do adrese koju ste naveli, i vraćaju vas). Preko ove agencije mogu se rezervisati transferi od/do aerodroma (što smo takođe koristili), autobuske ili železničke stanice, a vozača i vozilo možete iznajmiti i na nekoliko dana. U odnosu na kvalitet usluge, ovo je bez premca najbolja opcija tokom boravka u Gruziji, i uz to – veoma solidnih cena. Sve preporuke za GoTrip i našeg vozača Samvela, koji nas je vozio nekoliko dana prema našem planu, i od kojeg smo saznali bezbroj zanimljivih podataka u vezi ove lepe zemlje.

 

 

 

 

OVDE pogledajte ponudu agencije za najam vozila sa vozačem, čije usluge smo koristili tokom boravka u Gruziji – za prevoz, transfere i izlete, koje sami kreirate – počev od liste mesta na ruti, vremena polaska i povratka sa bilo koje adrese u Gruziji, sve do toga da sami određujete koliko ćete se zadržati na određenim mestima.

 

 

 

 

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.