ITALIJA / Obala Amalfi (Amalfijska obala)

ITALIJA / Obala Amalfi (Amalfijska obala)

umetnost.putovanja

.

.

.

*Tekst i fotografije deo su publikovane knjige „Umetnost putovanja“ (ISBN 978-86-7963-499-3) u izdanju Samizdata B92, zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik Republike Srbije, br. 104/2009 i 99/2011. Nije dozvoljeno kopiranje, niti objavljivanje teksta, delova teksta, niti fotografija, bez dozvole autora (Ivana Dukčević), i izdavača (za Samizdat B92 – Veran Matić).

.

*The text and photographs are parts of the published book „Umetnost putovanja“ (ISBN 978-86-7963-499-3), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.

.

.

.

.

.

.
.
.
.

.

.

Obala Amalfi (Amalfijska obala)

.

.

.
.
.
Gotovo da ne postoji oblast na svetu do Mediterana, u kojoj su na najdivniji način spojeni lepota i raznovrsnost prirode, prisustvo istorijskih spomenika drevnih civilizacija, spoj različitih kultura, uz jednostavnost i jedinstven stil lokalne arhitekture. Na čijem pragu možete uživati u romantičnim zalascima sunca, na granici tri kontinenta: Evrope, Afrike i Azije. Odatle potiče i latinski naziv „Mare Mediterraneum“ ili „Sredozemlje“, vodeni prostor „između 3 kopna“. U blizini najvećeg grada južne Italije – Napulja, smestilo se Sorentinsko poluostrvo sa Sorentom i ostrvom Kapri, u Napuljskom zalivu. Sa južne strane Sorentinskog poluostva nalazi se Amalfijska obala – obala Amalfi.
.
.
.
.

 

Amalfijska obala, gradić Atrani © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Amalfi, Katedrala Svetog Andreje (Duomo di Amalfi) © Ivana Dukčević

.

.

.

 

 

Pozitano (Positano) © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Ravelo, bašte Vile Rufolo © Ivana Dukčević

.

 

.
.
.
.
.
.

Sorentinsko poluostrvo (Penisola Sorrentina)

Obala Amalfi – Amalfijska obala (Costiera Amalfitana)

.

.

.

.

 Sa severne strane Sorentinskog poluostrva nalazi se čuveni gradić Sorento (Sorrento), smešten na litici, na južnoj obali Napuljskog zaliva. Sa južne strane Sorentinskog poluostrva, jedno do drugog nižu se mestašca čuvene Obale Amalfi. Na početku našeg jednodnevnog izleta iz Napulja, prošetali smo prelepim, malenim i izuzetno simpatičnim, turistički slabije posećenim Atranijem (Atrani), i na glavnom trgu posetili crkvu, probali napolitansku picu i sladoled. Među turistima, Atrani je poznat po uređenoj plaži sa ležaljkama i suncobranima, na kojoj je gužva značajno manja od one u susednom Amalfiju. Lični utisak koji je ostao, govori u prilog tome da Atrani nije ništa manje zanimljiv od Amalfija, očigledno bez dovoljno dobre reklame.

.

.

.

.

Atrani © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Atrani © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Atrani © Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

 

Iz Atranija, duž magistrale krenuli smo put deset minuta pešice udaljenog turistički izuzetno posećenog Amalfija (Amalfi), po kojem je čitava nevelika južna obala Sorentinskog poluostva dobila naziv. U ovom gradiću, na glavnom trgu obišli smo predivnu Katedralu Svetog Andreje (Duomo di Amalfi – Cattedrale di Sant’Andrea) sa bazilikom iz IX veka (Basilica del Crocifisso), sazidanu u romaničkom stilu sa veoma jakim uticajem arapske i normanske arhitekture (Arapi i Normani, između ostalih su vladali Napolitanskim kraljevstvom). Ceo kompleks smešten je na vrhu velikog stepeništa. 

.

.

.

.

Magistrala na Amalfijskoj obali – nekoliko minuta pešice potrebno je da se stigne iz Atranija u Amalfi © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Amalfi, jedna od mnogobrojnih tezgi sa proizvodima od amalfijskog limuna (Sfusato Amalfitano) © Ivana Dukčević

.

.

.

.

 

Amalfi © Ivana Dukčević

.

.

.

 

 

Amalfi, Katedrala Svetog Andreje (Duomo di Amalfi) © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Amalfi, Katedrala Svetog Andreje (Duomo di Amalfi), fasada u prugama od dve različite boje kamena, tipična je za građevine na Bliskom istoku, i danas je najzastupljenija u Siriji © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Amalfi, Katedrala Svetog Andreje (Duomo di Amalfi) © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Amalfi, unutrašnje dvorište Katedrale Svetog Andreje (Duomo di Amalfi) © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Amalfi, kripta Katedrale Svetog Andreje (Duomo di Amalfi) © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Amalfi © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Iz Amalfija, sa lokalne autobuske stanice blizu obale i plaže, strmom uzbrdicom put predivnog mestašca po imenu Ravelo (Ravello) kreću gradski autobusi (tokom letnje sezone, polaze na svakih pola sata). Odvezli smo se do krajnje stanice – na sam vrh brda iznad gradića, gde autobus staje nedaleko od predivne Vile Rufolo (Villa Rufollo). Ukoliko odlučite da je posetite, po ceni od nekoliko evra videćete fantastično uređene mediteranske bašte na strmoj litici iznad mora, sa skulpturama i klupama, malim amfiteatrom koji je leti domaćin koncertima klasične muzike, i posetiti muzej u kojem se smenjuju izložbe. Između elegantnih pinija i cvetnih bugenvilija, pruža se božanstven pogled na Mediteran i deo obale Amalfi.

.

Nešto dalje putujući uz obalu, u procepu ispod magistrale videli smo nekoliko predivnih, skrivenih uvala sa plažama. Smeštene u dubokom zalivu klanca, uz dramatične pejzaže klisura koje se strmo spuštaju ka moru, i peščano-šljunkovitom plažom (Furore i La Praia na primer), čine neke od skrivenih bisera Obale Amalfi. Do njih se na žalost može doći samo ukoliko imate sopstveni prevoz, jer lokalni autobus ne staje ni blizu.

.

.

.

.

.

Strm uspon autobusom od Amalfija na obali, do Ravela i Vile Rufolo, prošaran vinogradima i plantažama amalfijskog limuna © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Pogled sa krajnje stanice autobusa u Ravelu, na Amalfijsku obalu © Ivana Dukčević

.

.

.

.

 

Ravelo, pogled iz Vile Rufolo © Ivana Dukčević

.

.

.

 

 

Ravelo, Vila Rufolo © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Ravelo, Vila Rufolo © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Ravelo, Vila Rufolo © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Ravelo, Vila Rufolo © Ivana Dukčević

.

.

.

 

Na samom kraju Obale Amalfi nalazi se šarmantni Pozitano (Positano). Iako i ovaj gradić na strmom obronku stene privlači pažnju, ukoliko niste ljubitelj preterane gužve preporuka je da svoju bazu na obali ne postavljate na ovom mestu. Naime, Pozitano važi za meku pretežno imućnijih američkih turista, te su cene robe prilagođene njima. Takođe, zbog ogromnog broja turista, onaj dobro znani mediteranski šarm ovde se unekoliko izgubio i nalik istočnijem Amalfiju, prilično podlegao masovnom turizmu.
.
.
.
.
Pozitano © Ivana Dukčević

.

.

.

 

 

Pozitano © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Pozitano © Ivana Dukčević

.

.

 

 

.

.

.

Limun iz Kampanje

.

Na Amalfijskoj obali i u čitavoj regiji Kampanje (Campania), možete kupiti neki od oslikanih suvenira od keramike ili probati proizvode od čuvenog, slatkog amalfijskog limuna iz ovog kraja (Sfusato Amalfitano). Limun specijalne sorte koji se kaskadno gaji duž Obale Amalfi, nekoliko puta je veći od „običnog“ limuna, nije jarko žut i nalik je omanjoj dinji. Turisti koji prvi put ugledaju amalfijski limun, obično imaju potrebu da ga dodirnu i uvere se u ono što vide, te iz ovog razloga lokalni trgovci na tezgama postavljaju natpise: Molimo, ne dirati limun!

Od napolitanskog limuna koji je manje kiseo od „običnog“, pravi se čuveni liker „Limončelo“ (Limoncello), ali i božanstveni osvežavajući đus sa izmrvljenim ledom, koji u ovom delu Italije po ceni od 1 evra možete kupiti gotovo svuda.  

.

.

.

.

Predmeti od keramike u tipičnim nijansama žute, narandžaste, plave i zelene boje, mogu da se kupe širom Kampanje, od Napulja do Amalfijske obale © Ivana Dukčević

.

.

.

 

Amalfijski limun i liker Limoncello koji se od njega pravi © Ivana Dukčević

.

.

 

 

„Običan“ limun (gore) i amalfijski (dole) © Ivana Dukčević

.

.

 

.

KAKO STIĆI

.

.

Do mesta na Obali Amalfi možete stići autobusom iz Napulja. Svakodnevno, tokom letnje sezone autobusi put obale kreću sa parkinga luke za trajekte u centru grada, na svakih sat, dva, počev od 10 h. Ukoliko kupite trodnevnu turističku karticu Unico Campania (za muzeje i gradski prevoz), autobus do Obale Amalfi je takođe besplatan.

.

Kada stignete do najistočnijeg dela obale, nadomak Salerna (oko sat vremena vožnje), možete ući / izaći iz autobusa u svakom manjem mestu duž čitave obale (duge oko 35 km), sve do poslednjeg – Pozitana (Positano), po sistemu hop-on, hop-off. Ipak, vodite računa o tome da su autobusi tokom leta često prepuni, pa ukoliko zbog toga ne budete mogli da uđete u prvi autobus, provešćete i do 45 minuta do čak sat vremena čekajući naredni. Autobusi iz Napulja koji prođu Obalom Amalfi, završavaju u Sorentu, ili nastavljaju dalje do Napulja, u kružnoj turi.

.

Osim autobusom, do Obale Amalfi možete stići šinobusom „Ćirkumvezuviana“ (Circumvesuviana). Voz koji polazi iz Napulja, nakon oko 50 minuta vožnje završava na železničkoj stanici Sorenta (desetak minuta pešice od centra grada). U centru grada pronađite stanicu istog kružnog autobusa koji odavde vodi do Napulja istim putem duž Obale Amalfi, ali u suprotnom smeru (od Pozitana u smeru ka Salernu), duž čitave Obale Amalfi, i nazad do Napulja. Šinobus „Ćirkumvezuvijana“ saobraća iz Napulja za Sorento i obratno, na svakih dvadesetak minuta, tokom letnje sezone.

.

.

.

.

.

Amalfijska obala © Ivana Dukčević
.
.
.
.
.

Italija Amalfi, Italija Amalfi, Italija Amalfi, Italija Amalfi, Italija Amalfi, Italija Amalfi, Italija Amalfi, Italija Amalfi, Italija Amalfi

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.