ITALIJA / Sorento (Sorrento) i ostrvo Kapri (Capri)

ITALIJA / Sorento (Sorrento) i ostrvo Kapri (Capri)

umetnost.putovanja

.

.

.

*Tekst i fotografije deo su publikovane knjige „Umetnost putovanja“ (ISBN 978-86-7963-499-3) u izdanju Samizdata B92, zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik Republike Srbije, br. 104/2009 i 99/2011. Nije dozvoljeno kopiranje, niti objavljivanje teksta, delova teksta, niti fotografija, bez dozvole autora (Ivana Dukčević), i izdavača (za Samizdat B92 – Veran Matić).

.

*The text and photographs are parts of the published book „Umetnost putovanja“ (ISBN 978-86-7963-499-3), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.

.

.

.

.

.

.

.
.
.
.

.

.

Napuljski zaliv

.

Sorento i ostrvo Kapri

.

.

.
.
.
Gotovo da ne postoji oblast na svetu do Mediterana, u kojoj su na najdivniji način spojeni lepota i raznovrsnost prirode, prisustvo istorijskih spomenika drevnih civilizacija, spoj različitih kultura, uz jednostavnost i jedinstven stil lokalne arhitekture. Na čijem pragu možete uživati u romantičnim zalascima sunca, na granici tri kontinenta: Evrope, Afrike i Azije. Odatle potiče i latinski naziv „Mare Mediterraneum“ ili „Sredozemlje“, vodeni prostor „između 3 kopna“. U blizini najvećeg grada južne Italije – Napulja,  smestilo se Sorentinsko poluostrvo, gde se sa na severu poluostrva nalaze Sorento i ostrvo Kapri, a sa južne, čuvena Obala Amalfi – Amalfijska obala.
.
.
.
.

 

.

 

 

Ostrvo Kapri, južna obala © Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

.

Ostrvo Kapri © Ivana Dukčević

.

.

.

.

 

 

Sorento © Ivana Dukčević

.

.

.

.

 

 

Mesto Kapri, na istimenom ostrvu © Ivana Dukčević
.
.
.
.
.
.
Sorento © Ivana Dukčević
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Sorentinsko poluostrvo (Penisola Sorrentina)

Sorento (Sorrento)

.

.

.

.

Sa severne strane Sorentinskog poluostrva, u južnom delu Napuljskog zaliva nalazi se centar ovog dela italijanske rivijere Sorento (Sorrento). Smešten na dramatičnoj litici – sa kućama koja gotovo vise sa nje, romantični gradić sa interesantnom arhitekturom pastelnih kuća, uzanim prolazima sa lukovima i predivnim mediteranskim baštama palmi ukrašenih kamenim statuama, obavezna je stanica svih turista koji dolaze u ovaj kraj Italije.

.

Bujne gradske bašte Sorenta, bore se za naklonost sa bajkovitim pogledom sa strme litice sa koje pogled puca na Napulj u izmaglici, sa druge strane zaliva, ali i dole, u podnožju – na gradsku plažu sa drvenim platformama i šarenim, prugastim kabinama. Do plaže i platformi na vodi može se stići liftom (koji se naplaćuje), ili mnogo zanimljivijim putem, nizbrdo kroz samu stenu.

.

.

.

.

.

Sorento © Ivana Dukčević

.

.

.

 

 

Sorento © Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

Sorento © Ivana Dukčević

.

.

.

 

 

Sorento © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Sorento © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

.
.
.

KAKO STIĆI

.

.

Do Sorenta se najlakše stiže iz Napulja šinobusom „Ćirkumvezuviana“ (Circumvesuviana). Voz koji polazi iz Napulja, nakon oko 50 minuta vožnje završava na železničkoj stanici Sorenta (10 minuta pešice od centra grada). U centru grada postoji stanica kružnog autobusa koji odavde vodi do Napulja i do Obale Amalfi – u smeru od Pozitana u smeru ka Salernu. Šinobus „Ćirkumvezuvijana“ saobraća iz Napulja za Sorento i obratno, na svakih dvadesetak minuta, tokom letnje sezone. Ukoliko želite da prvo vidite obalu Amalfi, autobusi koji iz Napulja prođu Amalfijskom obalom završavaju u Sorentu, i zatim nastavljaju dalje do Napulja, u kružnoj turi.

.

.

.

.

Sorento, šinobus Ćirkumvezuvijana © Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

.

Sorento, šinobus Ćirkumvezuvijana © Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

U Sorentu – kao i u čitavoj regiji, možete kupiti neki od oslikanih suvenira od keramike ili probati proizvode od čuvenog, slatkog amalfijskog limuna iz ovog kraja, latinskog naziva Sfusato Amalfitano. Limun specijalne sorte koji se kaskadno gaji duž Obale Amalfi, nekoliko puta je veći od „običnog“ limuna, nije jarko žut i nalik je omanjoj dinji. Turisti koji prvi put ugledaju napolitanski limun, obično imaju potrebu da ga dodirnu i uvere se u ono što vide, te iz ovog razloga lokalni trgovci na tezgama postavljaju natpise: Molimo, ne dirati limun!

.

Od napolitanskog limuna koji je manje kiseo od „običnog“, pravi se čuveni liker „Limončelo“ (Limoncello), ali i božanstveni osvežavajući đus sa izmrvljenim ledom, koji u ovom delu Italije po ceni od 1 evra možete kupiti gotovo na svakom ćošku.  

.

.

.

.

.

.

Kapri, suveniri u oslikanoj keramici mogu da se kupe širom Kampanje © Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

Sorento, suveniri u oslikanoj keramici © Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

 

Sorento, ogromni, amalfijski limun – Sfusato Amalfitano / turisti koji prvi put ugledaju napolitanski limun, obično imaju potrebu da ga dodirnu i uvere se u ono što vide, te iz ovog razloga lokalni trgovci na tezgama postavljaju natpise: Molimo, ne dirati limun! © Ivana Dukčević

.

.

.

.

 

 

„Običan“ limun (gore) i amalfijski (dole) © Ivana Dukčević

.

.

 
Ostrvo Kapri

Isola di Capri

.

 

U samom Napuljskom zalivu nalaze se tri ostrva. Iako u poslednjih nekoliko godina, gradu najbliži Iskija (Ischia) i Proćida (Procida) beleže nagli porast turista, najpoznatije ostrvo u zalivu i dalje je već decenijama popularni, romantični Kapri (Capri).

.

„Sećaš li se one italijanske serije koja se dešava na Kapriju? Gledala sam je samo zbog predivnih pejzaža!“, čula sam pre putovanja u Napuljski zaliv. Nekada ekskluzivno mesto, rezervisano samo za one sa dubokim džepom, Kapri danas posećuje veliki broj turista, većinom tokom jednodnevnog izleta hidrogliserom iz Napulja. Ipak, ukoliko poželite da tokom izleta popijete kafu ili ručate, računajte na cene nekoliko puta više od onih na kopnu, u Napulju (prosečna cena kafe, u kafeu u samom mestu Kapri: oko 8 – 10 evra).

.

Nakon oko 40 minuta vožnje, iz napolitanske luke brodovi krcati turistima stižu na Kapri, pre svega u potrazi za legendarnim romantičnim mestima dramatičnih pejzaža i panoramama sa pogledima na čitav Napolitanski zaliv od kojeg zastaje dah. U rano jutro, kada je vreme vedro, Napulj se vidi u daljini.

.

.

.

 

Kapri, južna obala – pogled iz bašte Giardini di Augusto © Ivana Dukčević

.

.

.

 

 

Pogled na Napolitanski zaliv, sa Kaprija © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Pogled na Napolitanski zaliv, sa Kaprija © Ivana Dukčević

.

.

.

 

 

Gradić Kapri © Ivana Dukčević

.

.

.

.

 

 

Na Kapriju, trajekti i hidrogliseri pristaju u luku Marina Grande na severu ostrva, te u istraživanje ostrva krenite upravo odatle. Stitinak metara pešice od lučkog doka, u zgradi tik uz rivu nalazi se početna stanica uspinjače koja u roku od nekoliko minuta (oko 3 evra, u jednom smeru) vozi strmo do vrha ostrva, u gradić Kapri – centar ostrva. Po izlasku iz podzemne stanice uspinjače, popnite se na nivo sa terasom, klupama i panoranskim pogledom. Veliki broj fotografija Kaprija snimljen je sa ovog mesta.

.

A zatim krenite u šetnju gradićem belih i pastelnih kuća u mediteranskom stilu. Istražite lavirint njegovih ulica pokraj radnji sa luksuznom robom najpoznatijih svetskih brendova odeće, obuće, parfema i aksesoara, iznad čijih se krovova viju venci ružičastih i belih bugenvilija, i žbunova cvetnih oleandera. Sedite u neki od kafea i ukoliko to želite, priuštite sebi italijanski espreso ili kapućino po ceni od oko 10 evra, prosečnoj ceni kafe u centru Kaprija.

.

Oni koji preterano ne mare za poznate brendove, na Kapriju mogu kupiti unikatne, kožne sandale, sa štanda na ulici. Izabravši već napravljeni đon u veličini vaše obuće, i boju kožne trake u kojoj želite da sandale budu, kao i stil vezivanja (od nekoliko ponuđenih), vešti majstori će za samo par minuta napraviti sandale samo za vas.

.

.

.

.

.

.

Glavna luka Marina Grande, i grad Kapri na vrhu brda (severna obala ostrva) © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Sandale po narudžbini © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Uspinjača u luci Marina Grande, vozi do gradića Kaprija © Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

Šetajući gradićem dalje ka jugu ostrva, posetite malenu, predivno uređenu Avgustovu baštu (Giardini di Augusto), raj tropskog drveća i cveća, prozvanu po prvom i najprosperitetnijem rimskom imperatoru Oktavijanu Avgustu. Naime, Kapri je procvat doživeo još tokom perioda antike, kada je Oktavijanov naslednik na tronu – car Tiberije, na ostrvu veličine 10 km2 sagradio čak 12 vila. Najveća i najpoznatija od njih – Villa Imperiale di Damecuta, leži u ruševinama na krajnjem zapadu ostrva.
.
.
.
.
.

 

Gradić Kapri © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Gradić Kapri © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Gradić Kapri © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Gradić Kapri © Ivana Dukčević

..

.

.

.

 

U središnjem delu ostrva dužine od oko 4, a širine oko 2 km (u najširem delu), nalazi se još jedno mesto – Anakapri (Anacapri), i najviši vrh Kaprija – Monte Cappello (514 m).

.

Nakon posete Avgustovoj bašti, na manje od pola sata pešice nizbrdo interesantnog, vijugavog puta nalazi se mestašce Marina Pikola (Marina Piccola), sa uvalom od nekoliko malih, povezanih plaža – najbliže mesto za kupanje onima koji borave na vrhu. Pre nego što vaš brod sa severne strane ostrva krene nazad put Napulja, na ovom mestu – na južnoj obali, možete uživati plivajući u Tirenskom moru. Plaža u Marini Pikoli gotovo je otrgnuta od pejzaža čiji najveći deo čine izdužene, špicaste stene koje štrče iz mora, jedna kraj druge.

.

.

.
.

.

 

Pešački spust do mesta Marina Pikola, na južnoj obali ostrva © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Marina Pikola © Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

KAKO STIĆI

.

.

Iz jedne od dve luke Napulja – Molo Beverello (odakle kreću manji brodići i hidrogliseri), na svakih sat, dva tokom letnje sezone do ostrva Kapri stiže se hidrogliserom. Povratna karta košta oko 40 evra, a plovidba traje oko 40 minuta. Poslednji hidrogliser sa Kaprija nazad u Napulj kreće oko 19.30 h, i vodite računa da ga ne propustite.

.

Iz napolitanske luke odakle polaze trajekti (Molo Immacolatella Vecchia), takođe može da se stigne do Kaprija, po nešto nižoj ceni (od oko 35 evra), uz plovidbu trajektom koja traje 2 sata. Trajekti međutim imaju manji dnevni broj polazaka od hidroglisera, te se prethodno raspitajte za red vožnje.

.

.

.

.

.

Marina Grande © Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

.

Italija Sorrento Capri, Italija Sorrento Capri, Italija Sorrento Capri, Italija Sorrento Capri, Italija Sorrento Capri, Italija Sorrento Capri, Italija Sorrento Capri, Italija Sorrento Capri

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.