ENGLESKA / Oksford (Oxford)

ENGLESKA / Oksford (Oxford)

.

.
.

.

Oksford (Oxford)

.

Grad najstarije evropske biblioteke, Alise u zemlji čuda i Hari Potera

.

.

.

.

Piktoreskni gradić u centralnom delu Engleske, spada u red najpoznatijih univerzitetskih gradova sveta, i jedan od dva najpoznatija u Engleskoj. U odnosu na ne manje značajni gradić Kembridž, Oksford je nešto veće mesto sa zavidnim brojem koledža, tj. univerziteta. Najstariji koledži Oksforda – Baliol (Balliol), Merton i Juniversiti koledž (University College), osnovani su još sredinom XIII veka. Ako u Oksford stižete vozom iz Londona, potrebno je desetak minuta hoda kako bi pešice stigli do centra. Na putu do centra, sa desne strane videćete ostatke Oksfordske tvrđave (Oxford Castle) sagrađene 1071. godine (posle osvajanja Normana), u čijem se kompleksu nalazi muzej, ali i hotel. U okviru kompleksa nalaze se ostaci Tornja Svetog Đorđa (St. George’s Tower), osnove Kružnog tornja (Round Tower) i veštačkog brežuljka (Mound).

.

.

.

.

Oksford © Ivana Dukčević

 

 

Oksford © Ivana Dukčević

 

 

Oksford, Moudlin koledž © Ivana Dukčević

 

 

Oksford, iznajmljivanje čamaca © Ivana Dukčević

.

.

.

*Tekst i fotografije deo su publikovane knjige o Londonu i okolini (ISBN 978-86-7722-432-5), zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik Republike Srbije, br. 104/2009 i 99/2011. Nije dozvoljeno kopiranje, niti objavljivanje bez dozvole autora.

.

*The text and photographs are parts of the published book on London (ISBN 978-86-7722-432-5), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.

.

.

.

.

.

.

Došavši do centra, većina posetilaca uputi se pravo u obilazak Hristovog koledža – Christ College, osnovanog 1525. godine, za vreme vladavine kralja Henrija VIII. Turisti uglavnom pohrle u univerzitetsku trpezariju koledža – The Great Hall. Predivna dvorana, sa fantastičnim duborezima i portretima nekadašnjih kraljeva, dekana i velikodostojnika, bila je deo scenografije prvog filma serijala o Hari Poteru („Harry Potter and the Philosopher’s Stone“). Trpezarija je otvorena u toku dana, ali samo dva do tri sata, i u dva termina (pre i popodne), o čemu se možete unapred raspitati putem internet stranica (najčešće: 10 – 11.30 i 14.30 – 16.30 h / odrasli £ 7, deca 5 – 15 god £ 5.50).

.

.

.

 

Oksford, Univerzitetska trpezarija Hristovog koledža, deo scenografije prvog dela serijala o Hari Poteru © Ivana Dukčević

 

 

Oksford, Hristov koledž © Ivana Dukčević

 

 

Oksford, Kapela Hristovog koledža © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Osim po Hari Poteru, ovaj koledž poznat je i po tome što je u njemu pre stotinak godina matematiku studirao Čarls Lutvidž Dodson (Charles Lutwidge Dodson), alias Luis Kerol (Lewis Carrol), pisac „Alise u zemlji čuda“ („Alice in Wonderland“), zbog čega se simboli ove knjige nalaze na mnogim gradskim suvenirima (zvanična suvenirnica: „Alice’s Shop“, 83 St Aldates). 

.

Interesantno je da je sam Kerol, po vokaciji profesor matematike, započeo sa pisanjem kako bi deci tadašnjeg dekana Hristovog koledža putem pričica približio matematiku. Iako se dekanova najstarija ćerka i zvala Alisa, Kerol je uvek tvrdio da je njeno ime samo slučajno identično imenu glavne junakinje romana. Interesantno da je Alisa iz Kerolove knjige tokom poslednjih decenija likovno potpuno drugačije predstavljena od „prave“ Alise (Alice Liddell), ćerke dekana koja, barem na slici deluje više kao „tom-boy„, devojčurak nalik likovima dečaka iz avanturističkih romana, na primer onog o Tomu Sojeru. Ili možda izgled vara.

.

.

.

.

Alice Liddel, ćerka dekana Hristovog koledža prema čijem je liku Luis Kerol napisao „Alisu u Zemlji čuda“

.

.

.

.

Osim čuvenog Hristovog koledža, u Oksfordu postoji još 37 koledža. Jedan od arhitektonski najlepših i ujedno najvećih je Moudlin KoledžMagdalene College (Parks Rd, Oxford OX1 / odrasli: £ 8.50, deca 5 – 15 god: £ 7), iz 1458. godine. Kraj kapele ovog koledža nalazi se most preko jedne od dve rečice koje protiču obodnim delom centralnog Oksforda – River Cherwell. Kao u Kembridžu, i ovde je u modi vožnja čamcima koji se pokreću veslanjem štapom („punting“). Možete ih iznajmiti odmah ispod mosta, po ceni od oko £ 16 – 20, za vožnju (do 5 osoba u čamcu).

.

.

.

.

Oksford, Moudlin koledž © Ivana Dukčević

 

 

Oksford, Moudlin koledž © Ivana Dukčević

 

 

Oksford, Moudlin koledž, trpezarija © Ivana Dukčević

 

 

Oksford, Moudlin koledž – nagrada u takmičenju koledža u veslanju © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Dok ste u Oksfordu, nemojte propustiti da posetite najstariju biblioteku Evrope još uvek sa istom namenom Bodlejn Bodleian Library (najstarija biblioteka na svetu nalazi se u gradu Fesu, u Maroku i deo je Keruanskog univerziteta, iz IX veka). Možete je videti od spolja i posetiti njeno unutrašnje dvorište. U koliko želite da vidite više, možete krenuti u jednu od organizovanih tura sa vodičem, uz izvesnu nadoknadu, koje se organizuju na svaka 2 sata (Broad Street Oxford, OX1 3BG / radnim danima i subotom 9 – 17, nedeljom 11 – 17 h / www.bodleian.ox.ac.uk).

.

Odmah pored zdanja biblioteke nalazi se jedan od simbola Oksforda, kružna građevina sa kupolom – Redklif Kemera (Radcliffe Camera) iz 1747. godine. Ova univerzitetska čitaonica, kasnije je postala stecište isključivo studenata nauke (Radcliffe Science Library) i nije otvorena za posetioce.

.

U neposrednoj blizini, potpuno besplatno možete posetiti i izuzetno zanimljiv univerzitetski Muzej istorije nauke (Museum of History of Science), gde ćete videti veliki broj predmeta koje su studenti i profesori univerziteta upotrebljavali u svojim eksperimentima, tokom nekoliko proteklih vekova. Stotinak metara od muzeja, nalazi se interesantan most koji spaja dve zgrade i podseća na one venecijanske.

.

.

.

.

 

Oksford, Bibilioteka Bodlejn, najstarija u Evropi © Ivana Dukčević

 

 

Oksford, Biblioteka Bodlejn © Ivana Dukčević

 

 

Oksford, Biblioteka Bodlejn © Ivana Dukčević

 

 

Oksford, Univerzitetska čitaonica Redklif © Ivana Dukčević

 

 

 

Oksford, Muzej istorije nauke © Ivana Dukčević

.

.

 

.

KAKO STIĆI 

.

.

Iz centra Londona, nakon oko sat vremena vozom sa železničke stanice London Paddington, stiže se do železničke stanice u Oksfordu koja se nalazi 10 minuta pešice od centra grada. Ako rezervišete i kupite unapred, putem veb stranica www.thetrainline.com, cena povratne vozne karte može koštati samo £ 10 (deca od 3 do 15 godina imaju popust od oko 30 – 50 %). Kupljena na licu mesta i na dan putovanja, cena karte je višestruko veća. Vozovi za ovu destinaciju, u oba smera polaze više puta u toku dana. Ako ne volite da pešačite, u obilazak Oksforda možete poći i turističkim autobusom na sprat, po sistemu „hop on – hop off“.

.

.

.

 

Oksford © Ivana Dukčević 

 

 

Oksford © Ivana Dukčević

 

 

 

.

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.