ENGLESKA / Kembridž (Cambridge)

ENGLESKA / Kembridž (Cambridge)

 .

.

.

.

 

.

.

Kembridž (Cambridge)

.

Univerzitetski gradić na reci Kem

.

.

.

.

 Verovatno postoji mali broj ljudi koji nikada nisu čuli za prestižni britanski, univerzitetski gradić Kembridž, njegova stara zdanja i program univerziteta prema kojem se odvija nastava u mnogim britanskim školama, ali i onim internacionalnim, širom sveta. Ovo izuzetno simpatično, neveliko mesto, prepuno je predivnih srednjovekovnih univerziteta – njih čak 31, okruženo negovanim zelenim travnjacima, kako u dvorištima univerzitetskih kompleksa, tako i kraj pastoralnih obala reke Kem (River Cam). Kembridž se nalazi oko 100 km severno od Londona, i do njega stižete nakon oko 1,5 sata vožnje.
.
.
.
.
Veslanje rekom Kem © Ivana Dukčević

 

 

Veslanje rekom Kem © Ivana Dukčević

.

.

.

*Tekst i fotografije deo su publikovane knjige o Londonu i okolini (ISBN 978-86-7722-432-5), zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik Republike Srbije, br. 104/2009 i 99/2011. Nije dozvoljeno kopiranje, niti objavljivanje bez dozvole autora.

.

*The text and photographs are parts of the published book on London (ISBN 978-86-7722-432-5), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.

.

.

.

.

 

 

 

Rekom Kem, tokom letnjeg perioda u svako doba dana plove dugački, plitki čamci kojima se „upravlja“ štapovima, a koji se odbijaju o dno reke (na engleskom „punting“). Najčešće ih voze studenti, kojima cilj da im se čamci što više približe i sudare, ali i mnogobrojni turisti. Po ceni od ukupno £ 12 – 15 (oko 20 evra), osim čamca možete iznajmiti i „vozača“. Vožnja rekom Kem donekle podseća na vožnju Kanalom Grande u Veneciji, ali u manje pompeznom maniru i po nižim cenama.

.

Pre par vekova, omiljena hrana studenata Kembridža (i ne samo Kembridža) bilo je pečenje od labuda, večitih stanovnika okoline reke Kem, ali i na primer Temze, u Londonu. Međutim, pre oko 500 godina kraljevskim dekretom „Act on Swans“ („Zakon o labudovima“, iz 1482. godine), na nivou čitave zemlje labud je postao životinja pod zaštitom Krune i postepeno prestao da se koristi u ishrani.

.

.

.

Studentska trpezarija Triniti koledža © Ivana Dukčević

 

 

Triniti koledž © Ivana Dukčević

.

.

 

 

U samom gradiću Kembridžu, osim turista, na trotoaru se tiskaju i mnogobrojni „parkinzi“ za bicikle, omiljeno prevozno sredstvo studenata. Postoji priča o tome da budući studenti Kembridža, pošto stignu u grad, a pre nego iznajme smeštaj prvo sebi obezbede – bicikl.

 

 

Kembridž je najlakše obići pešice, a za detaljiniji obilazak dovoljno je par sati. Posetioci se obično prvo upute ka najpoznatijem koledžu u gradu (iz 1441), velikom Kraljevom koledžu – King’s College (King’s College of Our Lady and St. Nicholas ili – King’s Parade), sa čuvenom, velikom raskošnom Kapelom Kraljevog koledža – King’s College Chapel. Iako su slične crkvama, kapele engleskih koledža razlikuju se od njih po tome što na vrhu – nemaju zvonik.

.

.

.

.

Kraljev koledž i kapela © Ivana Dukčević

 

 

Kapela Kraljevog koledža © Ivana Dukčević

 

 

Kapela Kraljevog koledža © Ivana Dukčević

.

.

 

Ako imate dovoljno vremena, po ceni karte od nekoliko funti možete obići još nekoliko poznatih koledža: Kraljičin koledž – Queen’s College (Silver Street), Hristov koledž – Christ’s College (St. Andrew’s Street), Korpus Kristi koledž (tj. „Telo Hristovo“) – Corpus Cristi College i Triniti – Trinity College (Trinity Lane) najveći koledž u gradu, podignut 1546. godine koji je osnovao kralj Henri VIII.

 

Na kraju obilaska Kembridža (ili na početku), možete se popeti se na vrh zvonika Univerzitetske crkve Svete Marije, Great St. Mary’s –The University Church sa koje se pružaju predivni pogledi na čitav gradić, naročito na gradsku pijacu na trgu i šarene prugaste perde na tezgama, u samom podnožju crkve.

.

.

 

Sa vrha Univerzitetske crkve Svete Marije © Ivana Dukčević

 

Veslanje rekom Kem © Ivana Dukčević

.

.Tik uz obalu reke, u ulici Silver Street nalazi se izuzetno popularan restoran-pab „The Anchor“ („Sidro“), u kojem možete popiti piće ili ručati. Nalik lancu restorana „Hard Rock Cafe“, obroci su odlični i izdašni.

 

 

Među Englezima, Kembridž spada u jedno od najpoželjnijih mesta za stanovanje. Shodno tome, cena kvadratnog metra stambenog prostora je prilično visoka, uz veoma dobre uslove za svakodnevni život, ali i kupovinu. Interesantno je da obično subotom, mnogi stanovnici ovog dela Engleske dolaze u Kembridž isključivo – u šoping.

.

.

 

Kembridž © Ivana Dukčević

 

 

 

 

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.