TURSKA / Afrodizijas (Aphrodisias)

TURSKA / Afrodizijas (Aphrodisias)

.

.

.

.

.

.

Afrodizijas

Afroditino svetilište

.

 

 

Podignut u širokoj ravnici, na oko 600 m nadmorske visine nedaleko od mesta gde se tokom čitavog perioda antike vadio čuveni mermer nalazi se Afrodizijas (Aphrodisias), nekadašnja prestonica antičke države Karije. Posvećen boginji Afroditi, lokalitet je smešten oko 110 km (45 km vazdušnom linijom) od kompleksa Pamukkale, blizu sela Gejre (Geyre). S obzirom da se nalazi na priličnoj udaljenosti od glavnih magistralnih puteva, posećuju ga uglavnom oni upućeniji koji su čuli priče o nekadašnjoj raskoši i lepoti ovog grada. Iz ovog razloga, u julu 2017. odlukom saveta UNESCO-a, Afrodizijas je dospeo na listu svetske kulturne baštine. (Autorske fotografije u ovom postu, snimila sam tokom posete Afrodizijasu u avgustu 2010).

.

.

 

Afrodizijas ©  Ivana Dukčević

.

.

 

 

Afrodizijas, ispred muzeja ©  Ivana Dukčević

.

.

 

 

Afrodizijas, muzej ©  Ivana Dukčević

.

.

 

 

Afrodizijas, friz Tiberijevog portika ©  Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

*Tekst i fotografije deo su publikovane knjige o Turskoj (ISBN 978-86-7722-422-6), zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik Republike Srbije, br. 104/2009 i 99/2011. Nije dozvoljeno kopiranje, niti objavljivanje, bez dozvole autora.

.

*The text and photographs are parts of the published book on Turkey (ISBN 978-86-7722-422-6), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.

.

.

.

.

.

Najpoznatiji graditelj Afrodizijasa bio je rob Julija Cezara – Gaj Julije Zoil, nakon što ga je prvi i najprosperitetniji rimski imperator Oktavijan Avgust, oslobodio ropstva. Uz zahvalnost svom oslobodiocu od kojeg je dobio i značajnu otpremninu, Zoil se vratio u rodnu Malu Aziju, zavladao gradom i podržao Oktavijana Avgusta u njegovoj borbi za prevlast nad Markom Antonijem, što se ispostavilo kao dobar politički potez. Jedno vreme Afrodizijas je uživao posebne privilegije grada koji nije plaćao taksu, jer se obavezao na dobre usluge caru.

 

Zbog blizine velikog kopa mermera, umetnici Afrodizijasa vremenom su postali poznati po prelepim statuama od mermera, a njihova umetnička, skulptorska škola znana širom zapadnog dela Male Azije. Mnoge od ovih statua i danas se mogu videti u malom muzeju, blizu ulaza u sam lokalitet.

.

.

.

.

Afrodizijas, Hadrijanove terme © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Afrodizijas © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Afrodizijas © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Afrodizijas, rimski teatar © Ivana Dukčević

.

.

.
.
.
Afrodizijas je vremenom postao poznat i po čuvenom hramu posvećenom boginji Afroditi, kao i po monumentalnoj, dvostrukoj kapiji Tetrapilon podignutoj u II veku, sa po četiri korintska stuba zbog čega je i dobila ovaj naziv (tetra – četiri). U Afrodizijasu smo videli i ostatke termi cara Hadrijana i veliki stadion koji je mogao da primi 30.000 gledalaca.
.
Najveće otkriće ovog nalazišta je Sebastion (Sebasteion), religiozno svetilište posvećeno obožavanju rimskih imperatora kao bogova – kulta koji se praktikovao u kolonijama Male Azije sa većinskim grčkim stanovništvom. Reč „Sebasteion“ i znači „Hram imperatora“. Sebastion je sagrađen u I veku naše ere i sastavljen je iz hrama i 80 metara dugačkog dvorišta sa kolonadama u tri nivoa, statuama u prirodnoj veličini i predivnim reljefima. Od ukupno 190 originalnih reljefnih panela, danas se u Muzeju Afrodizijasa čuva otprilike polovina do sada pronađenih.

 

Na nalazištu Afrodizijas, arheološka istraživanja predvode američki i italijanski arheolozi koji su svojevremeno i započeli iskopavanja na ovom mestu. Finansirali su i izgradnju Muzeja Afrodizijasa, koji se danas smatra jednim od najbolje uređenih, manjih muzeja zapadne Turske. U njemu možete videti mozaike, sarkofage, reljefe i statue, posebno čuvenu statuu afrodizijske Afrodite. U poslednjoj, izduženoj sali, sa leve i desne strane redom su poređani originalni reljefi sa Sebastiona, dok se na samom hramu prave odlivci – kopije koje će biti postavljene umesto pronađenih originala (u muzeju).
.
.
.

 

Afrodizijas © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Afrodizijas, Sebastion © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Afrodizijas © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Afrodizijas © Ivana Dukčević

.

.

 

 

KAKO STIĆI

 

Najbliže turističko mestu Afrodizijasu su čuvene travertine Pamukale. Od Pamukala do Afrodizijasa ima oko 115 km (vazdušno je mnogo kraće, ali magistralni drum prilično obilazi zbog visokih brda). Najlakše je stići ako na magistrali od Ajdina ka Denizliju skrenete desno na sporedni put, odmah posle mesta Kujudžak (Kuyucak).

 

Radno vreme: 8.30 – 19 h (zimi do 18.30 h) / Ulaznice: oko 4 evra + oko 3 evra za parking koji se nalazi dalje od lokaliteta, odakle put ulaza kreće turistički vozić (traktorče sa prikolicom).
.
.

 

 

Afrodizijas, muzej – friz Sebastiona © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Afrodizijas, muzej © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Afrodizijas, Sebastion © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Afrodizijas, ispred muzeja © Ivana Dukčević

.

.

.
.
Aphrodisias Turska, Aphrodisias Turska, Aphrodisias Turska, Aphrodisias Turska

 

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.