TURSKA / Jezero Uzungöl

*Tekst i fotografije deo su publikovane knjige „Umetnost putovanja 2“ (ISBN 978-86-82136-01-9) u izdanju Media Sfere, ali i knjige-vodiča o Turskoj (ISBN 978-86-7722-422-6), zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik Republike Srbije, br. 104/2009 i 99/2011. Nije dozvoljeno kopiranje, niti objavljivanje teksta, delova teksta, niti fotografija, bez dozvole autora (Ivana Dukčević) i izdavača (Media Sfera: Gordana Radisavljević-Jočić).

.

*The text and photographs are parts of the published book „Umetnost putovanja 2“ (ISBN 978-86-82136-01-9) and published travel book and the book on Turkey (ISBN 978-86-7722-422-6), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.

.

.

.

.

.

 

.

.

 

 

.

.

.

.

U saradnji sa…

 

 

Turkish Airlines

Beograd, Knez Mihailova 9 / I, (+381 11) 3036 195 / 209 7225 / 209 7226

© Ivana Dukčević

 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Jezero Uzungöl

 

u  planinama Kačkar

 

 

 

 

 

Prelepo modro-zeleno jezero Uzungol (na turskom „dugačko jezero“), nalazi se 97 km južno od centra Trabzona i obale Crnog mora u zelenilu planina Kačkar. Na livadi iznad jezera, nalazi se i istoimeno selo. Osim seoskih kuća visoko na obronku brda, na samoj obali jezera vremenom je zaživeo masovni turizam, te je postalo izuzetno popularno kao jednodnevna izletnička destinacija. Osim jedne džamije, čiji se minareti u određeno doba dana ogledaju u jezeru, oko jezera se se nižu restorani i kafei, suvenirnice, a iznad jezera i nekoliko hotela u planinskom stilu. Za sada, po jezeru dužine kilometra plove samo iznajmljene pedaline, i šepure se patke. Na jednom kraju jezera, uliva se rečica Haldizen, a na drugom iz jezera izlazi i nastavlja svoj tok.

 

 

 

Jezero Uzungol i rečica Haldizen © Ivana Dukčević

 

 

 

 

Jezero Uzungol © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

Jezero Uzungol (i vidikovac iznad jezera, levo-iznad, u šumi) © Ivana Dukčević

.

.

.

.

 

 

Gužva oko jezera, tokom letnje sezone je prilično velika. Osim domaćih gostiju, najveći broj stranih turista dolazi iz zemalja Arabijskog poluostva (Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija, na primer) čiji stanovnici možda prvi put na ovom mestu vide zelenilo, ali i iz susednih zemalja – Azerbejdžana, na primer. U vreme naše posete, najviše turista bilo je iz Irana, čiji prilično imućni i obrazovani stanovnici jedino za posetu Turskoj nemaju vize, te su i ovde česti gosti. Prepoznaćete ih po najskupljim kamerama i fotoaparatima, brendiranoj garderobi i šminki, i često po vidno prepoznatljivim obavljenim plastičnim operacijama, najčešće nosa. Većina Iranki je bez hidžaba (marama koja pokriva kosu), koji je u Iranu početkom 1980-tih nametnut kao obavezan. Zanimljivo je bilo posmatrati mnogobrojne mlade Turkinje koje sve više ponovo – dobrovoljno nose hidžab, nasuprot Irankama koje jedva čekaju da pređu granicu svoje zemlje kako bi nametnuti, suvišni deo garderobe odbacile (što je bio naš utisak i tokom posete Iranu). Nasuprot njima, turistkinje iz Saudijske Arabije u društvu supruga i dece, potpuno su pokrivene burkom. Ovaj kontrast u shvatanju i prihvatanju vere, u svakoj od ovih zemalja nosi i svoje socijalne i političke posledice.

 

U ovom delu Turske, postoji nekoliko specifičnih udaljenih sela u kojim stariji stanovnici još uvek govore pontskim grčkim jezikom – onim kojim su pre više od 2000 godina govorili antički Grci (koji je i današnjim Grcima manje razumljiv). Smatra se da su u pitanju Grci koji su prešli u islam kako bi izbegli bolnu razmenu stanovništva između Grčke i Turske u periodu od 1922. do 1923. godine, i time osigurali da ostanu u svom zavičaju. Ovaj jezik Turci nazivaju i „romejka“ (Romeyka).

 

 

 

 

 

Sa vidikovca u šumi, iznad jezera Uzungol

 

 

 

 

Selo Uzungol © Ivana Dukčević

 

 

 

 

Iznad jezera Uzungol © Ivana Dukčević

 

 

 

 

Turistički sadržaji kraj jezera Uzungol i rečice Haldizen © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Info

 

Iako postoji vidikovac na uzbrdici magistrale – u šumi, gde posetioci zastaju kako bi ovekovečili prelepo jezero i napravili selfi, najbolji panoramski pogled na čitavo jezero pruža se visoko, iznad samog sela. Osim pedalina, saobraćaj motornim čamcima po jezeru na sreću nije dozvoljen. Iznad jezera je moguć paraglajding, a na padinama i zip-line. Osim taksijem (povratna: 90 – 100 evra), do jezera se najbolje stiže nakon nešto više od sat vremena vožnje, jednodnevnim izletima dolmušem iz centra Trabzona (oko 9 evra za povratnu kartu). U centru Trabzona postoji nekoliko agencija u kojima dan pred putovanje možete rezervisati izlet.

 

 

 

 

 

Jezero Uzungol © Ivana Dukčević

 

 

 

Jezero Uzungol, reklama za zip-line © Ivana Dukčević

 

 

 

 

Selo Uzungol © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.