FINSKA / Rovaniemi – U poseti Deda Mrazu

FINSKA / Rovaniemi – U poseti Deda Mrazu

 

 

 

 

U poseti Deda Mrazu…

.

.

.

.

.

Oblast po imenu Laponija prostire se duž arktičkog polarnog kruga nekoliko severnoevropskih država: Norveške, Švedske, Finske i delom Rusije. Okovana snežnim pokrivačem koji se gotovo nikad ne topi, osim delova Rusije predstavlja najseverniju tačku evropskog kontinenta. Centralni i najposećeniji deo Laponije (Lapland) pripada Finskoj, čiji je gradić Rovaniemi (oko 62.000 stanovnika) ujedno i glavni grad ove oblasti.
.
Početkom XXI veka, Rovaniemi je doživeo pravi mali turistički bum (oko pola miliona turista godišnje), naročito kada je 8 kilometara od centra grada sazidan Grad Deda Mraza, tematski turistički zabavni park za decu (ali i odrasle) – selo u kojem živi Deda Mraz.
.
Iako je „pravi“ Deda Mraz – paroh Nikola – zaštitnik dece i mornara, kasnije proglašen svecem (na engleskom „Santa Claus“, skraćeno od „Saint Nicolas“) živeo u IV veku mestu Mira (Myra – danas Demre, u Turskoj) u Maloj Aziji na obali Mediterana, zbog jedne božićne reklame za Coca-Colu iz 30-tih godina XX veka, njegov identitet i sedište „preseljeno“ je se hiljadama kilometara daleko – na sever Finske. Naime, američki ilustrator skandinavskog porekla Hadon Sandblom (Haddon Sundblom), osmislio je lik Deda Mraza za potrebe božićne reklame osvežavajućeg napitka prema svom liku, obukao ga u boje Coca-Cole (crvenu i belu) i smestio u domovinu svog porekla, ne sluteći da će time postati autor jednog od najprepoznatljivijih likova na svetu, ikada.
.
.
.
.
.
,
Rovaniemi, selo Deda Mraza
.
.
.
.
Rovaniemi, selo Deda Mraza
.
.
.
.
.
Ukoliko odlučite da posetite Selo Deda Mraza u mestu Rovaniemi, najbolje je da to učinite za vreme božićnih i novogodišnjih praznika, kada je u selu najživlje. Tokom boravka možete upoznati „pravog“ Deda Mraza (kojeg na laponskom nazivaju Julupuki) i njegovu suprugu Baka Mrazicu (na lokalnom jeziku: Muori), ali i njihove verne pomagače – patuljake, vile i vilenjake koji svi zajedno učestvuju u pravljenju poklona za decu i pakovanju, pre nego što ih crvenonosi irvas Rudolf – upregnut u saonice, ponese deci koja su poklone naručila.
.
Ukoliko Rudolf ili njegovi drugari nisu suviše zauzeti, selom se možete provozati saonicama koje vuku. Dodatno, u okviru kompleksa postoji i farma irvasa i haskija, Park haskija, Muzej električnih sanki, ali i mesto gde ih možete iznajmiti za vožnju. Tu je i nekoliko restorana, mali tržni centar sa velikim izborom različitih suvenira, kao i radnja sa odećom od kože irvasa, galerija sa skulpturama od leda, i drugo. Dodatno, agencija „Unique Lapland“ organizuje „safari ture“ sankama, ture sa irvasima i haskijima – posetu mestima gde možete videti polarnu svetlost, ili delovima gde u ledu možete pecati.
.
Ukoliko u Rovaniemiju ostajete nekoliko dana, u ovom idiličnom, snegom pokrivenom selu možete izabrati da prespavate u nekoj od drvenih koliba u Deda Mrazovom selu, ili u pravom pravcatom iglou (Snowman Igloo Hotel) sazidanom od leda i snega. Svaki gost koji odluči da prespava u iglou, umesto klasične posteljine dobiće specijane vreće za spavanje koje održavaju toplotu, a ujutro, posle doručka i sertifikat o tome da je prespavao u iglou na arktičkom, polarnom krugu (Arctic Night Survival Certificate). 
.
.
.
.

 

Rovaniemi, selo Deda Mraza
.
.

 

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.