PORTUGAL – Braga – Bom Jesus do Monte

PORTUGAL – Braga – Bom Jesus do Monte

 

.

.

.

.

.

Braga i Gimaraeš

.

.

Tamo gde je nastao Portugal

.

.

.

.

.

Ako posećujete sever Portugala, svratite u Bragu, jedan od najlepših gradića u zemlji, i zvanično najstariji. Udaljen 57 km od prestonice severnog Portugala – Porta, u doba Rimskog carstva bio je poznat pod imenom Bracara Augusta, kao centar provincije Galicije. Danas je ovaj mali grad od oko 175 000 stanovnika prepun zaostavštine srednjovekovne istorije ove zemlje, i prelepih kuća iz XVIII veka, kao zvanični centar čitavog regiona Minjo (Minho).

.

.

.

.

Tekst i fotografije deo su publikovane knjige „Umetnost putovanja 2“ (ISBN 978-86-82136-01-9) u izdanju Media Sfere, ali i knjige o Portugalu (ISBN 978-86-7722-380-9). Zaštićeni su Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik Republike Srbije, br. 104/2009 i 99/2011. Nije dozvoljeno kopiranje, niti objavljivanje teksta, delova teksta, i fotografija, bez dozvole autora (Ivana Dukčević) i izdavača (Media Sfera: Gordana Radisavljević-Jočić).

 

 

 

Crkva na vrhu Bom Žezuš do Monte © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

Azuležosi – pločice u dvorištu Crkve Bom Žezuš do Monte © Ivana Dukčević

 

.

.

.

.

.

.

Braga

.

.

Tokom obilaska ovog simpatičnog gradića, prošetajte starim centrom, pešačkom ulicom Rua do Souto, kroz kapiju Arco da Porta Nova, napravite pauzu u Cafe Brasileira i obiđite Sé de Braga, najstariju katedralu u zemlji (XI vek). Pored stare episkopije iz XII veka – Antigo Paço Episcopal nalazi se prelepa bašta Jardim de Santa Barbara s ostacima srednjovekovnih zidina i palata Palacio do Raio.

.

U Bragu je najbolje doći krajem juna kada se održava veliki festival Festa de São João – Festival Svetog Jovana (Ivana). Ovaj praznik se inače slavi i u ostatku Portugala, na primer u Lisabonu gde se ovim povodom pravi velika fešta.

.

Dok ste u Bragi, ne propustite posetu čuvenom brdu na čijem se vrhu nalazi Crkva Bom Žezuš do Monte – Bom Jesus do Monte, s veličanstvenim stepeništem, udaljeni oko 1 km od centra.

.

.

 

 

Braga, Arco da Porta Nova © Ivana Dukčević

 

 

 

 

Braga © Ivana Dukčević

.

.

.

.

 

 

 

Bom Jesus do Monte

Bom Žezuš do Monte

.

.

1 km istočno od centra Brage nalazi se najpoznatiji spomenik kulture ovog dela zemlje, crkva na vrhu brda – Igreja Bom Jesus do Monte (u slobodnom prevodu „Crkva Dobrog Isusa na Brdu“, čita se: Igreža Bom Žezuš do Monte), na visini od 116 metara od podnožja. Slična mnogim crkvama u Portugalu, tipični je primer portugalske barokne gradnje – bela, oivičena delovima od tamno sivog kamena, sa mnoštvom plavo-belih dekorativnih pločica (azuležosa) kojim su oblepljeni spoljni zidovi. 

.

Ipak, ovaj kompleks najčuveniji je po samom prilazu crkvi – fantastičnim geometrijskim rešenjem monumentalnog stepeništa koje svojim cik-cak dizajnom krivuda od podnožja do vrha, ali i po alternativnom načinu na koji možete doći do vrha brda – uspinjači na vodeni pogon. Jedna od mnogih starih uspinjača Portugala puštena je u pogon 1882, i danas izgleda identično kao i tada.

.

.

.

.

.

Stepenište i Crkva Bom Žezuš do Monte © Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

Bom Žezuš do Monte, stajalište uspinjače na vrhu brda © Ivana Dukčević

.

,

,

,

 

Najbolje ionako morate ostaviti za kraj – spust dvorednim geometrijskim stepenicama sa fontanama, čija se leva i desna strana naizmenično približavaju i udaljavaju u „cik-cak“ maniru, i tako čine zanimljivu geometrijsku kompoziciju koju najbolje možete sagledati iz samog podnožja stepeništa.

.

INFO: 1 km istočno od centra Brage, svakodnevno: 7.30 – 20 h. Ukoliko želite da do vrha brda s crkvom stignete starinskom uspinjačom, cena karte u jednom smeru je oko 2 evra po osobi.

.

.

 

 

 

Crkva Bom Žezuš do Monte © Ivana Dukčević

 

 

 

 

Bašte na brdu Bom Žezuš do Monte © Ivana Dukčević

 

 

 

 

Bom Žezuš do Monte © Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

Guimarães

Gimaraeš

.

.

Gimaraeš je najstarija prestonica Portugala i dom prve portugalske vladarske porodice – grofova Braganse (Bragança). Godine 840, kralj Alfonso de León na ovom mestu sazvao je prvo Veće biskupa i grofova, a 28 godina kasnije plemić pod imenom Vimara Peres osnovao grad kao centar grofovije.

.

Gradom je u X veku vladala gospođa Mumadona, koja je podigla drveni zamak odakle je uspešno branila svoje veliko imanje. Unutar imanja, u XI veku je osnovan manastir, a zatim je podignut i kameni zamak. Vizigotski grof Henri od Burgundije premestio je prestonicu u ovaj grad, a njegov sin Dom Alfonzo Enrikeš (Dom Alfonso Henriques), 1139. postao je prvi kralj Portugala.

.

U starom delu grada koji je deo UNESCO-ve svetske kulturne baštine, nalaze se istorijski spomenici Gimaraeša, pre svega palata vojvoda Braganse iz nešto kasnijeg perioda (XV vek), mesto na kojem je navodno rođen i u maloj romaničkoj crkvi kršten prvi portugalski kralj. Tokom obilaska možete pogledati interesantnu tvrđavu (Castelo) iz X – XII veka i ispred nje statuu prvog portugalskog kralja Dom Alfonzo Enrikeša, trg Largo da Oliveira i Praça de São Tiago, proći istorijskim ulicama Rua de Santa Maria i Travessa dos Caquinhos, videti zdanje Casa dos Laranjais i trg Largo do Toural.

.

Šest kilometara severno od Gimaraeša nalazi se Campo da Ataca, gde se – kod mesta São Mamede, odigrala bitka presudna za Dom Alfonzo Enrikeša i njegovo postavljenje na mesto prvog portugalskog kralja.

.

.

.

 

Gimaraeš

 

 

 

 

Gimaraeš, Tvrđava (Castelo)

.

.

.
.

Legenda o petlu iz Barseloša

O galo de Barcelos

.
.

15 km zapadno od Brage, na severu zemlje nalazi se Barseloš (Barcelos), selo poznato širom Portugala po nesvakidašnjoj narodnoj Priči o petlu, koja je ušla u istoriju. U XIII veku, tokom godišnjeg hodočašća ka Santiago de Komposteli (Santiago de Compostela, u Španiji), jedan siromah – hodočasnik, našao je prenoćište u delu za sluge, u palati lokalnog velmože gde je narednog dana nepravedno optužen da je ukrao srebrne kašike i osuđen na smrt vešanjem.

.

Tog dana, ručku u palati velmože prisustvovali su visoki lokalni dostojanstvenici, uključujući i sudiju koji se upravo spremao da počne obrok od pečenog petla. Nemajući kud, nevini čovek je uzviknuo: „Ako nisam kriv, neka petao u tanjiru ovog čoveka zakukuriče!“ Na iznenađenje prisutnih, to se i dogodilo. Hodočasnik je oslobođen optužbi, a petao iz Barseloša (O galo de Barcelos) ušao je u legendu i postao zaštitni znak severnog Portugala. Kada je i ostatak zemlje oslobođen od Mavara, petao je postao nezvanični nacionalni simbol. Figurine u obliku crnog ili belog petla mogu se pronaći u gotovo svakoj prodavnici suvenira.   

.

.

Petao iz Barseloša © Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

Braga Portugal, Braga Portugal, Braga Portugal, Braga Portugal

 

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.