ŠPANIJA / Andaluzija (IX deo) – Costa del Sol – Málaga

ŠPANIJA / Andaluzija (IX deo) – Costa del Sol – Málaga

 .

.

.

.

.

.

 

ANDALUZIJA

.

.

Kosta del Sol (Costa del Sol) i Málaga

.

.

.

 

Istočna obala Andaluzije – Kosta del Sol (Costa del Sol, što znači „Obala sunca“), najjužnija je, najvrelija, turistički najrazvijenija i najnaseljenija obala kopnene Španije. Prenaseljena i često bučna, proteže se duž oko 160 kilometara – od luke Alhesiras (Algeciras) na jugu, do Malage na severu – glavnog grada obale. Duž obale mora i kilometrima uzbrdo – ka obroncima venca Sijera Nevada (Sierra Nevada), kaskadno se spuštaju apartmanski kompleksi kojima se ne zna broj, hoteli sa bazenima i golf tereni koji se u blizini magistrale kraj mora na nekim mestima pretvore u velike solitere, tržne centre, zabavne parkove ili one sa neverovatno zanimljivim i raznovrsnim tropskim biljem.

.

.
Malaga © Ivana Dukčević

.

.

.

 

 

Toranj Katedrale u Malagi © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Estepona, gradska plaža sa pogledom na 40 km udaljeni Gibraltar © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

 

Malaga, svadbene kočije © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

 

Malaga, Katedrala La Manquita © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Marbelja © Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

.

.

*Tekst i fotografije deo su publikovane knjige „Umetnost putovanja“ (ISBN 978-86-7963-499-3), u izdanju Samizdata B92, i vodiča o Španiji (ISBN 978-86-7722-374-8), zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik Republike Srbije, br. 104/2009 i 99/2011. Nije dozvoljeno kopiranje, niti objavljivanje teksta, delova teksta, niti fotografija, bez dozvole autora.

.

*The text and photographs are parts of the published books „Umetnost putovanja“ (ISBN 978-86-7963-499-3) and the travel book on Spain (ISBN 978-86-7722-374-8), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.

.

.

.

.

.

.

.

Málaga

.

.

Glavni grad obale Kosta del Sol je prelepa Malaga (oko 572.000 stanovnika), rodni grad slikara Pabla Pikasa, glumca Antonija Banderasa (koji ga glumi u filmu) i sladoleda od malage. Osim širokih avenija sa drvoredom palmi i parkova sa neverovatnim tropskim rastinjem, u starom delu Malage se na vrhu brda smestila i velika mavarska tvrđava Castillo de Gibralfaro (svakodnevno, 10 – 18 h) i palata Alkazaba – Alcazaba (svakodnevno, 10 – 19 h) za koju se trvdi da je po lepoti i raskoši bila ravna čuvenoj Alhambri u Granadi, da tokom prethodnih vekova nije ostavljena nebrizi i oronula. U podnožju tvrđave nalazi se polukružni rimski teatar Teatro Romano. Ispod Alkazabe je prokopan tunel, kojim vodi jedna od glavnih saobraćajnica u starom delu grada. Malagu su u antičkom periodu osnovali Feničani iz Tira (današnji Liban) i dali joj naziv Málaka (grčki Μάλακα).

.

.

.

.

.

.

Malaga, Mavarska tvrđava Castillo de Gibralfaro / Alcazaba i rimski teatar (Teatro Romano) © Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

.

Malaga, Katedrala La Manquita © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Malaga, zvonik Katedrale © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Malaga, latinoameričko tropsko drvo „svileni konac“ (Ceiba Speciosa), sa bodljama © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Malaga, romantične kočije za turiste © Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

U donjem delu grada, u ulici Molina Lario smestila se arhitektonski zanimljiva gradska katedrala La Manquita (La Mankita), a nekoliko minuta peške od nje i Muzej Pikasa (Museo Picasso). Muzej je smešten u staroj vili u mudehar stilu – Palacio Buena Vista (C/ San Augustin 8, svakodnevno osim ponedeljkom: 10 – 20 h), iz XVI veka. Iako muzej nije veliki (najveći je u Barseloni), na dva sprata može da se pogleda zbirka od 155 predmeta iz većine Pikasovih slikarskih i skulptorskih faza, a u prizemlju se održavaju gostujuće izložbe posvećene Pikasu i u vezi sa njim.

 

Nedaleko od Pikasove rodne kuće, na velikom trgu Plaza de la Merced, na samom ćošku – na broju 15 (koji je drugačijim rasporedom brojeva nekada bio broj 36), nalazi se rodna kuća Pabla Pikasa (Pablo Riuz Picasso) – Casa Natal de PicassoFundacion Picasso. Čuveni slikar i borac protiv režima generala Franka, izbegao je u Francusku i odbio da se vrati u zemlju i svoju rodnu Malagu pre nego što se Frankova vladavina okonča, i nije joj doživeo kraj – umro je dve i po godine pre Franka. Nakon smrti, sva svoja platna zaveštao je domovini – Španiji nakon pada vojne diktature. Na prvom spratu njegove rodne kuće, u stanu gde je Pablo rođen možete pogledati skromnu postavku sa delovima nameštaja, radnu sobu i par uramljenih platna koje je naslikao njegov otac Don Hoze, slikar i kustos lokalnog muzeja, ali i nekoliko njegovih prijatelja, takođe slikara. Tu je i odelce u kojem je beba Pablo kršten u crkvi, kao i omiljene srebrne minđuše njegove majke Marije Ruiz. Postavka je koncipirana i kao prikaz kuće bogate građanske porodice u Malagi krajem XIX veka, kada je u njoj 25. oktobra 1881. rođen Pablo Ruiz Pikaso.Nedaleko od Pikasove rodne kuće, nalazi se i jedan od dva Muzeja Pikasa u Španiji.

.

Sa druge strane trga Mersed, u ulici San Agustin nalazi se crkva Iglesia de Santiago – omiljeno mesto za venčanja u starom delu grada. U Malagi se nalazi i velika gradska korida (Plaza de Toros), jedna od najvećih i najznačajnijih u zemlji.

.

.

.

.

.

Malaga, Rodna kuća Pabla Pikasa © Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

Malaga, Rodna kuća Pabla Pikasa © Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

Malaga, „U ovoj kući rođen je Pikaso, 25. oktobra 1881…“ © Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

Malaga, Muzej Pikasa © Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

Malaga, drvo i plod fikusa © Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

 

Costa del Sol (Obala sunca)

.

.

Od Malage obalom ka jugozapadu, jedno za drugim nižu se mesta kojima se ne zna ni početak, ni kraj, poznate centre španskog priobalnog turizma. Od mesta Toremolinos (Torremolinos), Benalmadena, Fuengirola, preko turistički prenaseljene Marbelje (Marbella) u kojoj rado letuju i filmske zvezde, kraljevske familije, kao i članovi mafije, veštačke luke Puerto Banus sa gusto poređanim jahtama, te nešto manje posećene Estepone, pa sve do Gibraltara, duž obale Kosta del Sol tokom turističke sezone možete putovati takozvanim „donjim“ autoputem (A 7) kroz turistička mesta i nikada ne izaći iz gužve.

.

.

.

.

.

.

.

Puste ulice tokom podnevne pauze – sieste, u centru Marbelje © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Gradska plaža u Fuengiroli © Ivana Dukčević

 

.

.

 

Velike, pretežno peščane plaže ove ne tako razuđene obale, tokom letnje sezone prepune su turista, i za razliku od nama poznatog dela Mediterana, duž obale ne postoji ni jedna koju biste eventualno mogli otkriti kao skrivenu. Plaže su ili gradske, ili privatne (hotelske). Gradske se obično protežu duž skoro čitave obale mesta, uz šetalište i glavnu ulicu, preko puta niza stambenih zgrada, hotela i solitera. Naseljena turistička mesta na obali Kosta del Sol veoma su nalik jedna drugim. Razlika je samo u tome da li je gužva velika, ili nešto umerenija. U mesta sa velikim brojem turista tokom sezone spadaju: Toremolinos, Benalmadena i Marbelja, a sa umerenijim – Fuengirola i Estepona.

 

Tokom 70-tih i 80-tih godina XX veka, mnogi su britanski kriminalci bežeći od zakona našli utočište na obali Kosta del Sol. Zbog vekovnog spora između Engleza i Španaca oko poseda nad Gibraltarom, Španci su odbili da vrše ekstradiciju britanskih državljana u matičnu zemlju, pa je Kosta del Sol u šali postala znana i kao Costa del Crime („Obala kriminala“). Danas u Marbelji mahom odmaraju članovi ruske mafije, pojedinci koji su se obogatili sumnjivim rabotama tokom raspada Sovjetskog Saveza, ali ima i onih iz balkanskih krajeva. S vremena na vreme, na vestima španske televizije videćete nekog člana mafije kako ga iz Marbelje privode u policiju, ili na suđenje. Zbog svega ovog, u susednom, turistički nešto manje razvijenom Portugalu na jednom zidu postoji veoma zanimljiv grafit, koji slikovito objašnjava razliku između turizma u ove dve zemlje: „Dear tourists, respect Portuguese privacy or go to Spain!“ („Dragi turisti, poštujte portugalsku privatnost, ili idite u Španiju!“).

.

.

.

.

Skver u centru Benalmadene © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Veliki apartmanski kompleksi duž Koste del Sol, sežu i do par kilometara iznad obale © Ivana Dukčević

.

.

 

.

.

 

Uprkos velikoj gužvi, obala Kosta del Sol je iznenađujuće čista i uredna. Njene uličice sa posađenim drvoredima palmi ili živicama, hotelima ili apartmanima u nizu, dopunjuju zelene površine sa brižljivo negovanim cvećem i drugim rastinjem koje se redovno zaliva.  Eksterijer između ulica često dopunjuju mali, interesantno uređeni kružni tokovi sa travom, aranžiranim kamenjem, fontanama ili skulpturama. Iako se čini da je izgledom i sadržajem Kosta del Sol mesto skrojeno pretežno za mlađu populaciju, najveći broj turista čine britanske i nemačke familije sa decom. Britanci su (osim nešto manje, Nemaca) i glavni kupci placeva po brdima blizu obale, koji iako smešteni i desetak kilometara od mora, dostižu neverovatne cifre koje se mere stotinama hiljada evra. Sa nekih brda, u izmaglici od vlage i isparenja ponekad se more i ne vidi, ali su naturalizovani Englezi i Nemci prezadovoljni potpunim mirom i tišinom, vrelom klimom i ušuškani u privatnosti svojih kuća sa bazenima, a o kupanju u moru i ne razmišljaju. S druge strane neki Španci ljuti su što (osim rak-rane Gibraltara) veliki deo obale kupovinom placeva i kuća sada pripada Englezima, ali su u isto vreme mnogi lokalci – vlasnici udaljenih brdskih placeva koji su decenijama bili zapušteni, prodajom strancima preko noći postali bogataši.

 

.

.

.

.

.

Vile, „hacijende“ mahom u posedu Engleza i Nemaca, nalaze se u brdima, nekoliko kilometara od obale © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Vile, „hacijende“ mahom u posedu Engleza i Nemaca, nalaze se u brdima, nekoliko kilometara od obale © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Estepona, jutarnji pogled iz predgrađa na gibraltarsku stenu koja pripada Velikoj Britaniji, udaljenu 40 km © Ivana Dukčević

 

.

.

 

.

.

Zbog velikog broja britanskih turista, ali i njihovih državljana – vlasnika placeva i kuća na obali, na četrdeset stepeni u hladu Kosta del Sol i tokom leta obiluje zelenim golf terenima koji se redovno zalivaju kako bi zadovoljili i one najprohtevnije. Zbog ovog, obala je vremenom dobila još jedan nadimak  – Costa del Golf („Obala golfa“). Na obroncima brda iznad mora, nestvarno zelena trava naročito u letnjem periodu u potpunom je nesuglasju sa suncem sprženom okolinom. Iako se stil letovanja u ovom delu Španije prilično razlikuje od onog u na primer nama susednoj Grčkoj, pa čak i onog duž značajno razvijenije Azurne obale (gde između mesta uvek možete naići na skrivene, puste plaže), čak i ako niste ljubitelj ogromne gužve barem jednom u životu trebalo bi posetiti obalu Kosta del Sol.

.

.

.

.

 

 

„Obala sunca“ – „Obala golfa“ © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Estepona © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Estepona, gradska plaža © Ivana Dukčević

 

 

 

.

.

INFO

.

 

Iako ćete na mapi obale Kosta del Sol videti ucrtane manje i veće gradove kao međusobno udaljene tačkice, oni su u stvari većinom spojeni tako da će vam često biti teško da shvatite kad ste izašli iz prethodnog i ušli u sledeće mesto, osim ako pratite table ispred ulaza u iste. Najbliže moru, obalom prolazi bivši glavni autoput koji se izgradnjom novog nekoliko kilometara uzbrdo, više ne naplaćuje, i sad je glavna ulica obale dužien nekoliko desetina kilometara. Ukoliko imate dovoljno vremena, želite da obiđete i upoznate obalu, ili idete u šoping u neki od poznatih tržnih centara, najbolje je da pođete ovom ulicom. Ipak, u „saobraćajnim špicevima“ koji tokom letnje sezone mogu biti bilo kada, ovaj autoput je često zakrčen kolonama velikog broja vozila. Put nosi oznaku A 7 (ali se u nekim delovima poklapa sa Carretera Nacional 340), i u smeru od Gibraltara ka severoistoku, nekoliko kilometara ispred Malage spaja se sa novim autoputem AP 7. Ukoliko želite da izbegenete gužvu, najbolje je da platite putarinu i vozite se „gornjim“, novijim autoputem oznake AP 7 (međunarodna oznaka – E 15), koji se nalazi na oko 3 – 5 km udaljenosti, u brdima iznad obale.

.

.

.

.

.

Estepona, park sa kaktusima na šetalištu kraj mora © Ivana Dukčević

.

.

.

 

 

 

Drvo i plod banane, u parku © Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

ZABAVA

.

.

.

Selwo Aventura – Estepona


U nešto manje turistički razvijenom gradu na obali Kosta del Sol – Esteponi, na autoputu Autovia Costa del Sol, nalazi se Selwo Aventura, zabavni safari park u kome kao u zoološkom vrtu možete videti divlje životinje, lavove, tigrove i leoparde, kako se kreću u prirodi.

 

Parque Aquatico Mijas – Fuengirola

.
Jedan od dva vodena parka na obali koja, u odnosu na broj turista, potražuje barem duplo. Nalazi se na donjem autoputu Carretera Nacional 340, oko kilometar pošto uđete u Fuengirolu sa južne strane. U ovom, manjem vodenom parku, tokom leta je uvek veoma velika gužva, pa se pripremite da za svaki „spust“ stojite u prilično dugačkom redu. Ovde ćete pronaći sve one tobogane koji postoje i u vodenim parkovima Grčke, Turske i Tunisa. U okviru kompleksa postoji i mali Mini-golf teren.

 

Hipodromo Costa del Sol – Mijas

.
Tokom letnjih meseci u Hipodromu mesta Mijas (čita se: Mihas), koje se praktično spojilo sa mestom Fuengirola, možete gledati večernje trke konja. Po ceni od par evra (deca mlađa od 18 ne plaćaju ulaz), dobićete i flamenko šou.

.

.

.

 

Benalmadena, Selwo Marina © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Benalmadena – Selwo Marina, park za decu © Ivana Dukčević

.

.

 

.

Selwo Marina – Benalmadena

.
U mestu Benalmadena, koje je sve samo ne klasično mesto za letovanje, među ulicama koje se strmo odozgo spuštaju ka moru, na ogromnom placu – trgu Parque de la Paloma, između zgrada, smestila Selwo Marina. U jednom delu velikog parka koji je nešto slično zoološkom vrtu (flamingosi i druge egzotične ptice, zmije, krokodili, foke, delfini i pingvini), nalazi se ogromni stakleni bazen u kojem se par puta dnevno  održava 15-minutni šou sa delfinima i sa fokama. Nakon predstave, decu možete odvesti u Poblado Selwo Aventura – dečje igralište u stilu „Robinzon Krusoa“, gde se tobogani-tuneli i kućice-skrovišta nalaze ne samo iznad već i ispod zemlje. Ako rezervišete mesto unapred (i na vreme), uz novčanu nadoknadu možete se slikati u bazenu sa delfinima, ili hraniti pingvine.

 

Crocodile park i Aqua Park – Torremolinos

.
U mestu Torremolinos, u ulici C/ Cuba 14, pored jednog od dva vodena parka na obali Kosta del Sol (onog većeg), nalazi se Crocodile Park Torremolinos. Otvoren je svakodnevno, od jula do septembra. U velikoj „Afričkoj tvrđavi“ (African fortress), koja liči na kuće istočne Afrike, „Selu plemena Masai“ (Masai village) i u muzeju, možete videti emue, patke, krokodile. Deca deca moći će da drže u rukama male krokodile i vide kako se hrane, ili da se izigraju na dečjem igralištu.

 

.

Španija Kosta del Sol, Španija Kosta del Sol, Španija Kosta del Sol, Španija Kosta del Sol, Španija Kosta del Sol, Španija Kosta del Sol

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.