ENGLESKA / London – Muzej Šerloka Holmsa (Sherlock Holmes Museum)

ENGLESKA / London – Muzej Šerloka Holmsa (Sherlock Holmes Museum)

 

 

 

 

Muzej Šerloka Holmsa

.

Sherlock Holmes Museum

.

 

 

 

Prema pisanju Ser Artura Konana Dojla (Sir Arthur Conan Doyle), autora koji je osmislio čuveni lik londonskog detektiva Šerlok Holms i njegov prijatelj Doktor Votson (Doctor John Watson), živeli su između 1881. i 1904. u Londonu, u ulici Bejker (Baker Street) na broju 221 B. Baš na ovom mestu, na prvom spratu danas se nalazi dnevna soba poznatog detektiva sa nameštajem i predmetima iz tog perioda.

 

 

 

 

 

Voštane figure Votsona i Holmsa u muzeju © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Londonski policajac „bobi“, ispred ulaza u Muzej Šerloka Holmsa © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Tabla ispred ulaza u Muzej Šerloka Holmsa © Ivana Dukčević

.

.

.

*Tekst i fotografije deo su publikovane knjige o Londonu i okolini (ISBN 978-86-7722-432-5), zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik Republike Srbije, br. 104/2009 i 99/2011. Nije dozvoljeno kopiranje, niti objavljivanje bez dozvole autora.

.

*The text and photographs are parts of the published book on London (ISBN 978-86-7722-432-5), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.

 

 

 

 

Na ovom mestu, u prizemlju i na 2 sprata, danas se nalazi muzej poznatog detektiva. Posetioci mogu da vide dnevnu sobu sa nameštajem i predmetima iz tog perioda, ali i Holmsovu i Votsonovu spavaću sobu, novine i knjige koje su čitali, odeću i obuću, zbirku lupa, lula i drugih upotrebnih predmeta, kao i nekoliko voštanih figura detektiva, doktora Votsona i nekoliko kriminalaca iz najčuvenijih serijala o slavnom detektivu. Za dodatne informacije, na svakom spratu uvek su vam na usluzi „domaćice“ kuće, odevene kao nekada Holmsova kućepaziteljka gospođa Hadson (Mrs. Hudson).

 

 

Dok čekate na ulaz u kuću-muzej, ispred ulaza se možete slikati sa londonskim „bobijem“ odevenog u uniformu s početka XX veka, koji će vam za tu priliku ponuditi da fotografiju upotpunite šeširima Holmsa i Votsona, kao i Holmsovom lulom. Odmah pored ulaza u kuću nalazi se suvenirnica, u kojoj možete kupiti sitnicu u stilu čuvenog detektiva: tablu sa znakom ulice ili kuće, hemijsku čiji gornji deo izgleda kao injekcija kojom je upravo izvađena krv, a tu su i lupe, lule, knjige, društvene igre, razglednice sa njegovim likom, i drugo.

 

.

 

 

 

 

Dnevna soba u Muzeju Šerloka Holmsa © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

Holmsove lule © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

Voštane figure likova iz serijala, u Muzeju Šerloka Holmsa © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Muzej Šerloka Holmsa © Ivana Dukčević

.

 

 

 

Zbog posebnih istorijskih i arhitektonskih vrednosti, kuća Šerloka Holmsa danas je pod zaštitom države, dok je unutrašnjost kuće zadržala svoj viktorijanski stil iz vremena čuvenog pisca.

.

.

INFO

.

221B, Baker Street / Metro stanica Baker Street (Circle, Bakerloo, Metropolitan, Hammersmith & City, Jubilee) /  Svakodnevno, 9.30 – 18 h / Odrasli: £ 6, deca do 16 godina starosti: £ 4 / www.sherlock-holmes.co.uk

 

Interesantno je da je van granica Engleske, čuveni Skotland jard (Scotland Yard) proslavio upravo pisac Artur Konan Dojl u svojim pričama o avanturama detektiva Šerloka Holmsa. Kasnije, isto će učiniti i Agata Kristi, kroz krimi-romane o naturalizovanom Belgijancu, detektivu Herkulu Poarou. Svi oni, u svojim „slučajevima“, sarađivali su sa inspektorima Skotland jarda.

 

 

 

 

Suvenirnica u Muzeju Šerloka Holmsa © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Suvenirnica u Muzeju Šerloka Holmsa © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Suvenirnica u Muzeju Šerloka Holmsa © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

Suvenirnica u Muzeju Šerloka Holmsa © Ivana Dukčević

.

.

.

 

.

Ispred Muzeja Šerloka Holmsa

.

 

 

.

.

.

Beatles Store

It’s Only Rock’n’Roll Memorabilia Store

 

 

Pored Muzeja Šerloka Holmsa, u susednoj zgradi nalazi se izlog u kojem svi izloženi eksponati imaju obeležje čuvene pop-rok grupe iz 60-tih i 70-tih godina XX veka – Bitlsa: Beatles Store.

.

U ovoj oficijelnoj radnji stvari koje se tiču čuvene britanske „četvorke“, možete naći veliki izbor odeće i suvenira sa likovima ili logom Bitlsa: majice, dukserice, priveske, čaše, bubnjarske palice, hemijske olovke, satove, lampe, kišobrane,… ali i (za prave kolekcionare i one debljeg novčanika) – originalne fotografije sa njihovim autogramom.

.

Tačno preko puta, nalazi se još jedna radnja sa odećom i suvenirima koje evociraju uspomene na ostale legende rock’n’roll muzike – It’s Only Rock’n’Roll Memorabilia Store. U prodavnici koja ima isto radno vreme kao i radnja Bitlsa, izaberite neku od majica, postera, japanki, patika, šolja, bedževa, „zlatnih ploča“ i slično, sa likovima ili logom: Pink Floyd, The Who, Sex Pistols, Led Zeppelin, Iron Maiden, Rolling Stones, Queen, Police, Nirvana i drugih. Društvena igra „Monopoly“ sa likovima članova grupe AC/DC, na primer, možda će uveseliti nekog vernog obožavatelja (230 Baker Street,  www.itsonlyrocknrolllondon.co.uk).

 

 

Beatles Store INFO

231 / 233 Baker Street. Metro stanica Baker Street (Circle, Bakerloo, Metropolitan, Hammersmith & City, Jubilee) / Svakodnevno, 10 – 18.30 h / CENE: majice od oko £ 20, dukserice od oko £ 30 / www.beatlesstorelondon.co.uk

 

 

 

 

 

London Beatles Store © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

London Beatles Store © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Šerlok Holms, Šerlok Holms, Šerlok Holms, Šerlok Holms, Šerlok Holms

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.