O meni

 

O meni / About me …

 

Rođena sam u Beogradu, gde i danas živim. Svet sam ugledala jedne hladne februarske noći, nekoliko minuta pre dolaska lunarne, Kineske nove godine. U Beogradu sam diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna, i magistar sam primenjenih umetnosti.

 

Autor sam knjige „Umetnost putovanja“ – priča i fotografija s putovanja Japanom, Iranom, čitavom Anadolijom u Turskoj, južnom Italijom i Andaluzijom. Knjigu čiji tekst prate moje fotografije, objavila je u septembru 2019. beogradska izdavačka kuća SAMIZDAT B92.

 

Autor sam knjige „Umetnost putovanja II“, koja je izdata i našla se u svim bolje snabdevenim knjižarama Srbije, u martu 2022. U ovoj knjizi, opisana su moja putovanja Marokom, Portugalom, Španijom, Grčkom, severoistočnom Turskom, Sirijom i Libanom.

 

Autor sam preko 300 putopisa praćenih mojim fotografijama, članaka iz oblasti kulture, za National Geographic Srbija, Travel Magazine, Politikin magazin, Javni servis, Politikin zabavnik, PULSE, i nekoliko lifestyle i online magazina – Grazia, Lepa i Srećna, koji su objavljeni počev od 2002. godine.

 

National Geographic (Srbija), objavio je podcast sa mnom i o mom radu, u oktobru 2020. godine.

 

Autor sam priloga iz oblasti putovanja, praćenih mojim video klipovima i fotografijama, koji se emituju svake nedelje u emisiji iz oblasti kulture „Sve boje života“, na TV RTS 2.

 

Autor sam teksta i fotografija 12 knjiga iz prve edicije turističkih vodiča u Srbiji (2007-2012). Knjige su bile u prodaji u gotovo svim knjižarama Srbije i delovima Crne Gore (Atina 2007, Venecija 2007, Rim 2008, Severna Grčka 2008, Španija 2009, Madrid i Toledo 2009, Barselona 2009, Portugal 2009, Lisabon 2009, Beč 2010, Turska 2012, London 2014).

 

Ko-autor sam knjige-vodiča o Srbiji, renomiranog britanskog izdavača BRADT Travel Guides. Knjiga je kao šesto izdanje, u Velikoj Britaniji objavljena u proleće 2022. godine.

 

U aprilu 2019, Narodni muzej u Beogradu dodelio mi je Prvu nagradu za Najbolju arheološku fotografiju. Do sada sam imala nekoliko samostalnih i učestvovala na više grupnih izložbi. Poslednja velika samostalna izložba putopisnih fotografija „Umetnost putovanja“ održana je u martu 2017, u Velikoj galeriji SKC, u Beogradu.

 

Idejni sam autor tri jedinstvene ture za turističku agenciju Manga Trip iz Beograda, koje do tada nisu postojale na našim prostorima, niti u programima turističkih agencija, i na koje sam vodila entuzijaste u saradnji sa ovom agencijom.

 

Do sada sam održala veliki broj predavanja, prezentacija putopisa praćenih mojim fotografijama, u kulturnim centrima Beograda i u nekoliko kulturnih centara u gradovima Srbije.

 

Čest sam gost na televizijama, gde predstavljam zanimljiva putovanja praćena autorskim fotografijama (RTS 1, RTS 2, TV N1, TV Nova S).

 

Moje fotografije objavljene su u UNESCO Magazine (dolina reke Duro, Portugal) i u nekoliko brojeva časopisa National Geographic / Srbija („Let balonom iznad Kapadokije“ bila je fotografija meseca u maju 2011. godine, „Teheranski metro – vagon za žene“, u septembru 2016, „Most Si-o seh pol, u Isfahanu“ u maju 2017. godine. U maju 2019, u NGM objavljena je moja fotografija roda na vrhu kapije medine u Fesu, Maroko.

 

Na beogradskom Oktobarskom salonu 1996. godine, dobila sam Nagradu za dizajn koju mi je dodelio Muzej primenjenih umetnosti iz Beograda.

 

Autor sam idejnog rešenja kostima dve predstave u beogradskim pozorištima („Atelje 212“ – „Čovek, zver i vrlina“, Luiđi Pirandela, i „Zvezdara teatar“ – „O miševima i ljudima“, Džona Štajnbeka) i nekoliko kostimografija emisija na RTS-u.

 

Do sada sam ostvarila uspešnu saradnju sa Kancelarijom Turskog ministarstva za kulturu i turizam (Ambasada Republike Turske, u Beogradu), sa Nemačkom nacionalnom turističkom organizacijom (GNTO), Turističkom organizacijom Portugala i ostrva Madeire, Turističkom organizacijom Tivta i Kotora, Visit Berlin – turističkom organizacijom grada Berlina, Athens Attica – turističkom organizacijom regije Atine i poluostrva Atike, Nacionalnom turističkom organizacijom Grčke (GNTO), Ambasadom i Ministarstvom inostranih poslova Republike Jermenije, Ambasadom Gruzije u Beogradu, Ambasadom Alžira u Srbiji, agencijama Manga Trip i SunLine Travel, itd.

 

Za putovanja koja sam osmislila i organizovala dobila sam pozive na fam/press putovanja i sponzorstvo velikih internacionalnih kompanija kao što su aviokompanije Turkish Airlines i TAP Portugal, Japanske železnice (Japan Rail)  i Japan Experience (London), kruzera Celestyal Cruise, Voyagin (kompanija za individualna putovanja u istočnu Aziju), i velikog broja hotela i restorana koji su mi poklonili poverenje.

 

Istraživanje i put radi izrade moje velike knjige-vodiča o Turskoj podržala je i Ambasada Republike Turske u Beogradu, Njegova Ekselencija ambasador Turske gospodin Čolak i kancelarija turskog Ministarstva kulture i turizma na čelu sa atašeom za kulturu ambasade, gospodinom Šahinom. U okviru projekta, u Galeriji RTS u Beogradu, u oktobru 2010. organizovali su veliku izložbu mojih putopisnih fotografija, nastalih tokom višenedeljnog proputovanja po Turskoj.

 

Honorarni sam profesor u dve britanske internacionalne srednje škole u Beogradu, gde na engleskom jeziku predajem Umetnost i dizajn (Art & Design) sa istorijom umetnosti, prema programu Univerziteta Kembridž (University of Cambridge).

 

Od malena, sa roditeljima sam putovala na način koji u našoj zemlji tada nije bio uobičajen – kolima po Evropi, po nekom otprilike utvrđenom planu. Na taj način, u detinjstvu sam obišla veliku većinu severne, zapadne i srednje Evrope, ali me je ljubav prema arheologiji i antici, Mesopotamiji, Persiji, Grčkoj i Rimu – mestima gde je sve nastalo, postepeno odvela na Jug, a onda i dalje – na Istok. Pred kraj studija, 1991. godine srećnom okolnošću mesec dana boravila sam u Libanu odmah nakon završetka građanskog rata, posetila Siriju i Izrael.

 

 Kada sam bila dete, moj tata – na čiju sam umetničku stranu familije povukla, kupio je komplet za kućnu izradu crno-belih fotografija. U to vreme, naše kupatilo – jedino mesto u stanu bez prozora (mrkli mrak bio je neophodan za kućnu izradu fotografija), i po nekoliko sati bivalo je „van upotrebe“. Iako klinka od jedva pet, šest godina, ponekad bih uspevala da izdržim sedeći u totalnom mraku, i strpljivo čekam da u velikim, pravougaonim sivim plastičnim čamčićima odjednom počnu da se pomaljaju obrisi budućih fotografija… Na dvanaesti rođendan, od roditelja sam na poklon dobila prvi fotoaparat, rusku „Smenu 8“ koja se tada, zajedno sa novinama i žvakama kupovala u trafici. Ipak, mnogo pre Olympus-a i Nikon-a, „Smena“ je tokom desetak godina napravila veliki broj dobrih, putopisnih fotografija.

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.