O meni

 

O meni / About me …

 

Rođena sam u Beogradu, gde i danas živim. Svet sam ugledala jedne hladne februarske noći, nekoliko minuta pre dolaska Kineske nove godine. U Beogradu sam diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna, i master na temu Javanskog teatra senki.

 

Autor sam knjige „Umetnost putovanja“ – priča sa putovanja Japanom, Iranom, čitavom centralnom Anadolijom u Turskoj (od Jedrena do iranske granice), južnom Italijom i Andaluzijom. Knjiga čiji tekst prate moje fotografije, izašla je u septembru 2019. u izdanju beogradske izdavačke kuće SAMIZDAT B92. Autor sam preko 150 putopisa sa mojim fotografijama za National Geographic (onilne izdanje), Travel Magazine, i nekoliko lifestyle i online magazina (2002 – 2021)

 

Autor sam teksta i fotografija 12 knjiga iz prve edicije turističkih vodiča u Srbiji. Knjige se mogu pronaći u gotovo svim knjižarama Srbije i delovima Crne Gore (Atina 2007, Venecija 2007, Rim 2008, Severna Grčka 2008, Španija 2009, Madrid i Toledo 2009, Barselona 2009, Portugal 2009, Lisabon 2009, Beč 2010, Turska 2012, London 2014). Ko-autor sam knjige-vodiča o Srbiji, renomiranog britanskog izdavača BRADT Travel Guides. Do sada sam održala nekoliko predavanja i prezentacija praćenih mojim fotografijama, u Beogradu i nekoliko mesta u Srbiji.

 

Pišem putopise i druge članke iz oblasti kulture i objavljujem fotografije za srpsko online izdanje National Geographic Magazine. Moja fotografija objavljena je u UNESCO Magazine (dolina reke Duro, Portugal) i u nekoliko brojeva časopisa National Geographic / Srbija („Let balonom iznad Kapadokije“ bila je fotografija meseca u maju 2011. godine, „Teheranski metro – vagon za žene“, u septembru 2016, a „Most Si-o seh pol, u Isfahanu“ u maju 2017. godine. U maju 2019, u NGM objavljena je moja fotografija roda na vrhu kapije medine u Fesu, Maroko).

 

U aprilu 2019, Narodni muzej u Beogradu dodelio mi je Prvu nagradu za Najbolju arheološku fotografiju. Do sada sam imala nekoliko samostalnih i učestvovala na više grupnih izložbi. Poslednja velika samostalna izložba putopisnih fotografija „Umetnost putovanja“ održana je u martu 2017, u Velikoj galeriji SKC, u Beogradu.

 

Na beogradskom Oktobarskom salonu 1996. godine, dobila sam Nagradu za dizajn koju mi je dodelio Muzej primenjenih umetnosti iz Beograda. Autor sam idejnog rešenja kostima dve predstave u beogradskim pozorištima („Atelje 212“ i „Zvezdara teatar“) i nekoliko kostimografija emisija na RTS-u.

 

Do sada sam ostvarila uspešnu saradnju sa Kancelarijom Turskog ministarstva za kulturu i turizam (Ambasada Republike Turske, u Beogradu), sa Nemačkom nacionalnom turističkom organizacijom (GNTO), Turističkom organizacijom Portugala i ostrva Madeire, Turističkom organizacijom Tivta i Kotora, Visit Berlin – turističkom organizacijom grada Berlina, Athens Attica – turističkom organizacijom regije Atine i poluostrva Atike, itd. Osim njih, za putovanja koja sam osmislila i organizovala dobila sam pozive na fam/press putovanja i sponzorstvo velikih internacionalnih kompanija kao što su aviokompanije Turkish Airlines i TAP Portugal, Japanske železnice (Japan Rail) sa sedištem u Londonu (Japan Experience), Voyagin (kompanija za individualna putovanja u istočnu Aziju), i velikog broja hotela i restorana koji su mi poklonili poverenje.

 

Istraživanje i put radi izrade moje velike knjige-vodiča o Turskoj podržala je i Ambasada Republike Turske u Beogradu, Njegova Ekselencija ambasador Turske gospodin Čolak i kancelarija turskog Ministarstva kulture i turizma na čelu sa atašeom za kulturu ambasade, gospodinom Šahinom. U okviru projekta, u Galeriji RTS u Beogradu, u oktobru 2010. organizovali su veliku izložbu mojih putopisnih fotografija, nastalih tokom višenedeljnog proputovanja po Turskoj.

 

Honorarni sam profesor britanske internacionalne srednje škole u Beogradu, gde na engleskom jeziku predajem Umetnost i dizajn (Art & Design) sa istorijom umetnosti, prema programu Univerziteta Kembridž (University of Cambridge).

 

Od malena, sa roditeljima sam putovala na način koji u našoj zemlji tada nije bio uobičajen – kolima po Evropi, po nekom otprilike utvrđenom planu. Na taj način, u detinjstvu sam obišla veliku većinu severne, zapadne i srednje Evrope, ali me je ljubav prema arheologiji i antici, Mesopotamiji, Persiji, Grčkoj i Rimu – mestima gde je sve nastalo, postepeno odvela na Jug, a onda i dalje – na Istok. Pred kraj studija, 1991. godine srećnom okolnošću mesec dana boravila sam u Libanu odmah nakon završetka građanskog rata, posetila Siriju i Izrael.

 

 Kada sam bila dete, moj tata – na čiju sam umetničku stranu familije povukla, kupio je komplet za kućnu izradu crno-belih fotografija. U to vreme, naše kupatilo – jedino mesto u stanu bez prozora (mrkli mrak bio je neophodan za kućnu izradu fotografija), i po nekoliko sati bivalo je „van upotrebe“. Iako klinka od jedva pet, šest godina, ponekad bih uspevala da izdržim sedeći u totalnom mraku, i strpljivo čekam da u velikim, pravougaonim sivim plastičnim čamčićima odjednom počnu da se pomaljaju obrisi budućih fotografija… Na dvanaesti rođendan, od roditelja sam na poklon dobila prvi fotoaparat, rusku „Smenu 8“ koja se tada, zajedno sa novinama i žvakama kupovala u trafici. Ipak, mnogo pre Olympus-a i Nikon-a, „Smena“ je tokom desetak godina napravila veliki broj dobrih, putopisnih fotografija.

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.