O meni

 

O meni / About me …

 

Rođena sam u Beogradu, gde i danas živim. Svet sam ugledala jedne hladne februarske noći, par minuta pre dolaska Kineske nove godine. U Beogradu sam diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna i imam zvanje mastera.

 

Od malena, sa roditeljima sam putovala na način koji u našoj zemlji tada nije bio uobičajen – kolima po Evropi, po nekom otprilike utvrđenom planu. Na taj način, zahvaljujući maminoj organizaciji u detinjstvu sam obišla veliku većinu severne, zapadne i srednje Evrope, ali me je ljubav prema arheologiji i antici, Mesopotamiji, Persiji, Grčkoj i Rimu – mestima gde je sve nastalo, postepeno odvela na Jug, a onda i dalje – na Istok. Pred kraj studija, 1991. godine srećnom okolnošću mesec dana boravila sam u Libanu odmah nakon završetka građanskog rata, posetila Siriju i Izrael.

 

Kada sam bila dete, moj tata – na čiju sam umetničku stranu familije izgleda povukla, kupio je komplet za kućnu izradu crno-belih fotografija. U to vreme, naše kupatilo – jedino mesto u stanu bez prozora (mrkli mrak bio je neophodan za kućnu izradu fotografija), i po nekoliko sati bivalo je “van upotrebe”. Iako klinka od jedva pet, šest godina, ponekad bih uspevala da izdržim sedeći u totalnom mraku, i strpljivo čekam da u velikim, pravougaonim sivim plastičnim čamčićima odjednom počnu da se pomaljaju obrisi budućih fotografija… Na dvanaesti rođendan, od roditelja sam na poklon dobila prvi fotoaparat, rusku “Smenu 8” koja se tada, zajedno sa novinama i žvakama kupovala u trafici. Ipak, mnogo pre Olympus-a i Nikon-a, “Smena” je tokom desetak godina napravila veliki broj dobrih, putopisnih fotografija.

U avgustu 2002. kod kolportera sam ugledala časopis Travel Magazine, napisala putopis o Libanu i uredništvu pokazala svoje fotografije. Od tada, za Travel Magazine napisala sam preko stotinu putopisnih članaka praćenih mojim fotografijama. Osim za Travel Magazine, pisala sam i za druge štampane i online časopise.

 

Početkom 2000-tih, uz pomoć interneta počela sam da samostalno organizujem putovanja za porodicu, a zatim i za prijatelje kojima se način na koji organizujem i put putujem dopada. Shvatila sam da samostalna putovanja putniku omogućavaju da mnogo više vidi i doživi. Tokom putovanja, moja želja uvek je bila da obiđem interesantna mesta koja često nisu u klasičnoj turističkoj ponudi; da odsednem u bajkovitim kućama sa nameštajem iz prohujalih vekova; i sve to po najpovoljnijim mogućim cenama. Od tada, organizovala sam veliki broj individualnih putovanja.

 

Knjige koje sam o tim putovanjima napisala praćene mojim fotografijama i putopise, izuzetno su pozitivno ocenjeni od strane više turističkih organizacija nekoliko zemalja, čije su ambasade i kulturna predstavništva sa sedištem u Beogradu počeli da me pozivaju na svoja fam/press putovanja, kako bih onima koji me prate približila određene regije Evrope i sveta (Kancelarija ministarstva za kulturu i turizam Republike Turske, Grčka nacionalna turistička organizacija, Nemačka nacionalna turistička organizacija, Turistička organizacija Portugala i Madeire, Turističke organizacije Tivta i Kotora, Visit Berlin – turistička organizacija Berlina, Athens Attica – turistička organizacije regije Atine i poluostrva Atike, itd). Osim njih, za putovanja koja sam osmislila i organizovala dobila sam pozive i sponzorstvo velikih internacionalnih kompanija kao što su Turkish Airlines, TAP Portugal, Japanske železnice (Japan Rail), Voyagin (kompanija za individualna putovanja u istočnu Aziju), ali i velikog broja hotela i restorana, koji su mi poklonili poverenje.

 

U februaru 2007, moje putopise u Travel Magazinu primetio je privatni izdavač iz Beograda – Intersistem. Moj prvenac bila je knjiga o Atini, a zatim je usledilo još nekoliko knjiga (ukupno 12) o drugim destinacijama – gradovima ili državama, u formi turističkih vodiča praćenih mojim fotografijama. Knjige se mogu pronaći u gotovo svim knjižarama Beograda, Srbije, ali i delovima Crne Gore (Atina, 2007 / Venecija, 2007 / Rim, 2008 / Severna Grčka, 2008 / Španija, 2009 / Madrid i Toledo, 2009 / Barselona, 2009 / Portugal, 2009 / Lisabon, 2009 / Beč, 2010 / Turska, 2012 / London, 2014).

Istraživanje i put radi izrade moje velike knjige-vodiča o Turskoj podržala je i Ambasada Republike Turske u Beogradu, Njegova Ekselencija ambasador Turske gospodin Čolak i kancelarija turskog Ministarstva kulture i turizma na čelu sa atašeom za kulturu ambasade, gospodinom Šahinom. U okviru projekta, u Galeriji RTS u Beogradu, u oktobru 2010. organizovali su veliku izložbu mojih putopisnih fotografija, nastalih tokom višenedeljnog proputovanja po Turskoj.

 

Moja fotografije objavljene su u UNESCO Magazine (dolina reke Duro, Portugal) i u nekoliko brojeva časopisa National Geographic / Srbija (“Let balonom iznad Kapadokije” bila je fotografija meseca u maju 2011. godine, “Teheranski metro – vagon za žene”, u septembru 2016, a “Most Si-o seh pol, u Isfahanu”, u maju 2017. godine. U maju 2019, u NGM objavljena je moja fotografija roda na vrhu kapije medine u Fesu, Maroko). U aprilu 2019, Narodni muzej u Beogradu dodelio mi je Prvu nagradu za Najbolju arheološku fotografiju. Do sada sam imala nekoliko samostalnih i učestvovala na više grupnih izložbi. Poslednja velika samostalna izložba putopisnih fotografija “Umetnost putovanja” održana je u martu 2017, u velikoj Galeriji SKC, u Beogradu.

 

Honorarni sam profesor u britanskoj internacionalnoj, srednjoj školi u Beogradu, gde na engleskom jeziku predajem Umetnost i dizajn (Art & Design) sa istorijom umetnosti, prema programu Univerziteta Kembridž (University of Cambridge).

 

Na Oktobarskom salonu 1996. godine, dobila sam Nagradu za dizajn koju mi je dodelio Muzej primenjenih umetnosti iz Beograda. Autor sam idejnog rešenja kostima dve predstave u beogradskim pozorištima (“Atelje 212” i “Zvezdara teatar”) i nekoliko kostimografija emisija na RTS-u.

U aprilu 2013, održala sam prvo putopisno predavanje o Andaluziji, sa mojim fotografijama, a u januaru 2015. na “Putospektivi” u Bioskopu Rex – o putovanju kroz Iran. Treće putopisno predavanje ostvareno je u oktobru 2015, u Kulturnom centru Čačka pod nazivom “Čarobna Anadolija”. U proleće 2019, u prostoru “Share Square” u Beogradu, održala sam dva predavanja – o Japanu i o Teheranu.

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.