KENIJA – Najrobi – Giraffe Manor – Giraffe Centre

KENIJA – Najrobi – Giraffe Manor – Giraffe Centre

 

 

 

Tekst i fotografije, deo su nove knjige u pripremi „Umetnost putovanja 3“, i zaštićeni su Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik Republike Srbije, br. 104/2009 i 99/2011.

Nije dozvoljeno kopiranje, niti objavljivanje teksta, delova teksta, niti fotografija, bez dozvole autora.

 

 

 

 

 

 

 

 

Giraffe Manor – Giraffe Centre

 

 

 

 

 

 

U Najrobiju, u istom delu grada gde se nalazi Muzej-kuća spisateljice Karen Bliksen, u zelenilu predivnog afričkog drveća čije razgranate horizontalne krošnje imitiraju raširene šake, nalazi se još jedna istorijska kuća prestonice Kenije. Vilu žirafa – “Giraffe Manor”, podigao je 1932. godine škotski aristokrata Ser Dejvid Dankan, kako bi Britancima koji su u Afriku dolazili u lov na životinje, omogućio luksuzan smeštaj. Dvanaest godina nakon sticanja nezavisnosti od Britanije, godine 1974. kuću je kupio bračni par Melvil, kada su pored hotela udomili povređenu žirafu Dejzi, nakon čega je mesto postalo poznato i kao utočište za žirafe. Godine 2009, kuću i utočište za žirafe kupio je britanski bračni par Kar-Hartli. Gospođa Tanja Kar-Hartli, provela je detinjstvo nedaleko od ovog mesta, i često je, jašući konja prolazila pored imanja da bi videla žirafu Dejzi. Godinama kasnije, donela je odluku da se na imanje vrati kao vlasnica.

 

 

 

 

 

Rotšildove žirafe, u Centru za žirafe © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Giraffe Manor – Vila žirafa © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hranjenje žirafa, u Centru za žirafe © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pazi, žirafa može da te udari glavom! © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Hranjenje žirafa i Vila žirafa, u pozadini © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hrana za žirafe © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

Oni koji su spremni da za boravak u ovom zdanju izdvoje oko osamsto evra, dnevno, u prilici su da prisustvuju čuvenom doručku sa žirafama. Za vreme jutarnjeg obroka koji se odvija u prizemlju hotela, kroz širom otvorene prozore, rotšildove žirafe sa imanja, povijenih vratova uvlače glave u prostoriju, i jedu gostima iz tanjira. Iako smo kao obični posetioci, čuveni hotel videli samo u daljini, deo imanja gde se posmatraju i hrane žirafe nismo propustili. Teško je rečima opisati tu vrstu posebne sreće i zadovoljstva, u momentu kada je najviša i najgracioznija životinja na planeti, prvi put spustila svoj veliki vrat i krenula ka mojoj ruci, izbacivši svoj dugačak jezik boje indiga, kako bi dohvatila hranu iz mog dlana. Srećom, ostalo je zabeleženo na kameri.

 

 

 

 

 

Rotšildove žirafe, u Centru za žirafe © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tri vrste žirafa koje žive u Keniji © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rotšildove žirafe, u Centru za žirafe © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U Centru za žirafe © Nemanja Mutić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rotšildove žirafe, u Centru za žirafe © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

Jedno od najprijatnijih iznenađenja tokom boravka u Keniji, bilo je saznanje da je ova zemlja najveći proizvođač i izvoznik cveća, na svetu. Beskrajne rasadnike viđali smo duž ulica gotovo svih kenijskih gradova kojim smo prolazili, ali i pored magistralnih puteva, na prilazima naseljenim mestima. Prodaja biljaka odvija se gotovo svuda. Zato ne čudi zanimljiv podatak koji smo čuli od lokalaca, o tome da se veliki broj lala navodno uzgaja u Keniji, i u određenoj fazi šalje za Holandiju!

 

 

 

 

 

 

Ulaz u Centar za žirafe © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Rotšildove žirafe, u Centru za žirafe © Ivana Dukčević

 

 

 

 

u saradnji sa

.

 

www.mangatrip.rs

 

 

 

 

 

Najrobi Giraffe Manor, Najrobi Giraffe Manor

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.