GRČKA – ostrvo Milos

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostrvo

 

MILOS

 

 

 

 

 

Osim čuvenijeg Santorinija, ostrvo Milos drugo je najpoznatije ostrvo-vulkan Grčke. Kao i Santorini, deo je kikladskog arhipelaga, i nalazi se oko sto trideset kilometara severozapadno. Za razliku od Santorinija, visokog ostrva sa belim kućama na litici crno-crvenih vulkanskih stena koje se nakon erupcije vulkana razdvojilo i uronilo u more (stvorivši kalderu), vulkan Milos je nakon erupcije ispod mora, “izronio” na površinu.

 

 

 

 

 

Milos @ Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Milos, Tripiti @ Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Milos, čuvena plaža Sarakiniko, sa belim vulkanskim stenama

 

 

 

 

 

 

 

Milos, Plaka @ Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Milos, Plaka @ Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Milos, Adamantas @ Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Milos, Kleftiko – uvala sa vulkanskim formacijama i minijaturnom plažom, do kojih je moguće doći samo vodenim putem @ Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Oko 9 h ujutro, na krstarenju sa Celestyal Cruises – brodom Celestyal Crystal i u organizaciji Grčke nacionalne turističke organizacije (GNTO) i Turističke organizacije Soluna , pristali smo na Milos, neveliko ostrvo dužine oko 21 km i širine oko 14 km, sa plažama od rozikastog, crvenkastog i narandžastog peska. Vulkanske stene ovog ostrva sasvim su drugačije od onih na Santoriniju. Jedna od najčuvenijih plaža nevelikog Milosa sa blistavo belim, stenovitim formacijama nalik mesečevom pejzažu je Sarakiniko na severnoj obali, gde se nalaze pećine koje su nastale erozijom, zbog vulkanske aktivnosti. Pejzaž sa špiljama u kojima su se nekada skrivali gusari, ali i nacisti za vreme Drugog svetskog rata, najviše podseća na “Kanal ljubavi” na Krfu, ili tursku Kapadokiju.

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaža Sarakiniko @ Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Plaža Sarakiniko @ Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Naš brod u zalivu Milosa @ Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

U luci Milosa – Adamantas, živi najveći broj ostrvljana od ukupno njih oko 5000. U Adamantasu se nalazi zanimljiv Muzej rudarstva na Milosu u kojem je objašnjeno neobično geološko nasleđe ostrva (opsidijan, sumpor, gips) i gde postoje predlozi za pešačke rute kojima možete hodati kako biste videli ove geološke formacije. Na Milosu se nalazi i drugi najveći na svetu površinski kop vulkanskog peščara, koji smo videli sa brodića kojim smo plovili duž obale jednog dela ostrva. Ukoliko imate mačku i u kutiji držite pesak za nju, vrlo je verovatno da dolazi s ovog ostrva.

 

 

 

 

 

 

Drugi najveći površinski kop vulkanskog peščara na svetu, nalazi se na Milosu @ Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Adamantas, Muzej rudarstva na Milosu @ Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Adamantas, u najvećem prirodnom zalivu Mediterana @ Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Da li znate zanimljivu priču o najčuvenijoj statui antičke Grčke?

 

Godine 1820, seljanin Georgios Kentrotas, kopajući u svojoj baština ostrvu Milos pronašao je statuu iz II veka pre nove ere, za koju se ispostavilo da predstavlja boginju Afroditu (rimska – Venera). Ne shvatajući njenu vrednost, postavio je dva metra visoku statuu izrađenu od čuvenog, paroskog mermera u svoju baštu, kao ukras. Nedugo potom, francuski mornar Jules Dumont d’ Urville čiji je brod bio usidren na Milosu, ugledao je statuu u dvorištu, i odmah o svom otkriću obavestio francuskog ambasadora u tadašnjoj Osmanskoj imperiji (čijoj je Grčka u to vreme pripadala). Započeli su pregovore sa seljaninom i dogovorili cenu.

 

U međuvremenu, lokalni sveštenik sa Milosa je takođe video statuu, i krenuo u pregovore sa seljaninom da je otkupi i pokloni svom prijatelju koje je tada radio ka prevodilac s grčkog, na dvoru turskog sultana u Istanbulu. Prodaja je već bila dogovorena, i statua ukrcana u brod za Istanbul, kada je pozitivan odgovor o kupovini stigao iz Francuske, te je mornar hitro ubedio miloske vlasti da zaustave brod i statuu ipak prodaju njemu.

 

Tokom prebacivanja s jednog na drugi brod, došlo je do prepirke i ruke statue su polomljene. U jednoj ruci, Venera je navodno držala deo odeće, draperiju, a u drugoj jabuku, koja se u antici smatrala simbolom lepote. Tako je Miloska Venera završila u Parizu, u Muzeju Luvr, dok se njena kopija nalazi u Arheološkom muzeju Milosa. Pre nego što će kupoprodaja biti obavljena, u kući u Plaki koja se danas izdaje strancima preko portala AirBnB, tri noći čuvana je Miloska Venera, o čemu postoji natpis na ploči koja je ovde postavljena. Nije poznato da li današnji vlasnik kuće od ove priče ima nekakvu korist, i da li turisti zbog njene istorije žele da odsednu baš ovde!

 

 

 

 

 

Plaka, kuća u kojoj je tri dana čuvana Miloska Venera (Afrodita), pre nego što će zauvek napustiti Grčku i zevršiti u Luvru, u Parizu @ Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Plaka @ Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Turistički autobusi na Milosu, sa likom najčuvenije grčke, antičke statue koja je na ostrvu pronađena 1820. godine @ Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

Tokom boravka na Milosu, ukrcali smo se na brod, i na mini krstarenju dva sata proveli kupajući se u uvali zanimljive i veoma popularne plaže Kleftiko. U stvari, ova uvala i ne bi mogla da se nazove uvalom sa plažom, iako šljunkoviti žal širine metra zaista postoji u samom podnožju zanimljivih stena. Stene koje podsećaju na naslage šlaga na torti čiji je oblik neko prvo skroz pokvario, a zatim ostavio da se stegne i osuši, jedna su od glavnih atrakcija ostrva.

 

 

 

 

 

 

Brodić kojim smo plovili duž obala Milosa @ Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Milos @ Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Kleftiko – uvala sa vulkanskim formacijama i minijaturnom plažom, do kojih je moguće doći samo vodenim putem @ Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Kleftiko @ Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Kleftiko @ Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Nakon krstarenja, vratili smo se na kopno i uputili ka selu Tripiti (Trypiti), na ručak u prelepoj taverni. U ovom mestu, nalaze se ostaci nekih od najstarijih ranohrišćanskih katakombi (I vek), mesto gde su nekada sahranjivani stanovnici antičkog Melosa, kako je glasio nekadašnji naziv ostrva. Centar starog dela Milosa – Plaka, smešten je nedaleko od Triptija, na brdu, gde mogu da se vide ostaci venecijanske tvrđave, antičkog amfiteatra uklesanog u padinu brda, i Bogorodičinih crkvi – Panagia Palasitra i Panagia Korfiatisa. Još jedan muzej – Ecclesiastical Museum of Milos, nalazi se unutar jedne od najlepših crkvi na ostrvu.

 

Na putu ka vrhu Plake, uličicama potpuno bez turističke gužve, videli smo kuću u kojoj je pre odlaska za Francusku, tri dana provela statua Miloske Venere, a zatim seli u jednu od malih kafeterija. Za razliku od drugih, poznatijih ostrva koja smo posetili tokom krstarenja, kafeterije Milosa na popodnevnom junskom suncu, gotovo da su prazne.

 

 

 

 

 

 

 

Restoran u selu Tripiti @ Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaka @ Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Plaka @ Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Pogled iz Plake, na pučinu @ Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaka @ Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Plaka @ Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Plaka @ Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Plaka @ Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Miloski zaliv, u kojem se nalazi glavno mesto i luka Adamantas, najveća je kružna, prirodna luka Mediterana. Duž gotovo čitave obale, uzana, ne naročito reprezentativna plaža sa tamarisima u pozadini, ima jednu zanimljivost. Na samoj obali, pored stena u moru koje su bakarno-narandžaste boje, mogu da se vide delovi koji se pene, na mestu gde iz dubine mora, iz vulkana izbija termalna voda. Iz ovog razloga, stene su dobile boje minerala koji se kroz utrobu zemlje probijaju ka površini.

 

Nedaleko od plaže, u jednom delu ostrva nalaze se ostaci starog aerodroma, i pored njega velike, ravne površine – solane odakle se vadila so. Verovatno iz svih ovih razloga, putujući autobusom duž nevelikog Milosa, u kopnenom delu videla sam veliki broj neobičnog, suvog žbunja sa sitnim ljubičastim cvetovima, kojem očigledno odgovara ovakav sastav tla. Obli žbunovi kojih ima svuda pored puta, kao da su zaštitni znak Milosa.

 

 

 

 

 

Miloska luka Adamantas @ Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Zaliv Milosa, plaža sa bakarno-narandžastim stenama, na mestu gde iz zemlje izbijaju termalne vode @ Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Plaža u prirodnom zalivu Milosa @ Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Solana @ Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Ljubičasto, žbunasto cveće, može da se vidi širom Milosa @ Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

PREDLOG za letovanje

 

Ukoliko želite opušten odmor „daleko od civilizacije“, bez velikih hotelskih kompleksa, u malim mestima – praktično selima, sa autentičnom arhitekturom i kristalno čistim morem, Klima i Mandrakia na Milosu, neka su od njih.

 

 

Mandrakia

 

 

 

 

Klima

 

 

 

Grčka ostrvo Milos, Grčka ostrvo Milos, Grčka ostrvo Milos, Grčka ostrvo Milos, Grčka ostrvo Milos, Grčka ostrvo Milos, Grčka ostrvo Milos, Grčka ostrvo Milos

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.