Nova knjiga „UMETNOST PUTOVANJA 2“

Nova knjiga „UMETNOST PUTOVANJA 2“

 

.

.

.

.

.

.

Od ponedeljka 21. marta 2022, u svim većim knjižarama Srbije u prodaji je nova knjiga priča s putovanja „Umetnost putovanja 2“.

 

 

U martu 2022, objavljena je moja četrnaesta knjiga, i ujedno druga knjiga priča s putovanja praćena putopisnim fotografijama.  Kao i prethodne, knjiga se može kupiti u svim većim knjižarama Beograda: u lancu Laguninih knjižara Delfi (trenutno njih 9, u Beogradu), u knjižarama Vulkan (trenutno u bivšem “Mamutu”, u Sremskoj ulici), u knjižarama „Akademija“ i „Roman“, kao i u knjižarama Laguna-Delfi u ostatku Srbije: Novi Sad (2), Subotica, Zrenjanin, Niš (2), Jagodina, Čačak, Kragujevac, Valjevo i Šabac. Knjigu je moguće naručiti online, na internet stranici izdavača MediaSfera, OVDE, i u tom slučaju biće dostavljena u bilo koji deo sveta. Tiraž prethodne knjige „Umetnost putovanja“, je skoro rasprodat, i u knjižarama je ostalo oko 60 primeraka knjige.

 

 

„Kroz Ivanine fotografije, ističu se i neguju lepote Grčke. Kroz njene tekstove, čitalac postaje željan da otkrije širok spektar mogućnosti Grčke kao turističke destinacije. Ivana Dukčević je umetnica koja komponuje slike i osećanja, koja zajedno podstiču ljude da sanjaju. Nadam se da ćemo i ubuduće sarađivati, i pomoći srpskom narodu da otkrije neočekivane i manje poznate delove Grčke, tokom svakog godišnjeg doba. Hvala, Ivana!“
 
Angela Varela,
Direktorka Nacionalne turističke organizacije Grčke, u Srbiji

 

 

 

 

 

 

Maroko, magla se spušta na gradić Esauiru, na obali Atlantika © Ivana Dukčević

 

 

 

 

„Priče s putovanja nastale su kao rezultat dugogodišnjeg, samostalno organizovanog ličnog putničkog iskustva, istraživanja i saznanja o predelima čiji su istorija, umetnost i kultura ostavili dubok trag i obogatili moj um i dušu. Knjiga sadrži lična saznanja i doživljaje, sa putovanja ostvarenih u poslednjih desetak godina, i sastoji se iz pet zasebnih delova – razvrstanih prema destinacijama. U ovoj knjizi, pisanoj u pripovedačkom i putopisnom žanru, inspiraciju za putovanje mogu pronaći zaljubljenici u pejzaže, istoriju, umetnost i kulturu zemalja kao što su Maroko, Portugal, Španija, Grčka, Turska, Liban i Sirija, Ono što povezuje putovanja u svaki od ovih naizgled potpuno različitih delova sveta su: duboko ukorenjena tradicija, istorija koja seže do u daleku prošlost, karakteristike i interesantni običaji ljudi, i bajkoviti pejzaži koji svojom ponekad bezvremenom lepotom nalik scenografiji prate tekst.

 

 

 

 

 

 

 

.
.
.
.
Najveći izazov za izlazak nove knjige, za mene je predstavljalo pronalaženje novog izdavača, nakon što je moj prethodni izdavač – Samizdat B92 na čelu sa Veranom Matićem, nakon 26 godina postojanja doneo odluku da prekine sa izdavačkom delatnošću. U međuvremenu, na sceni se pojavila nova izdavačka kuća MediaSfera, kojoj je moja knjiga tek treći naslov, ali ima velike planove. Moja zahvalnost direktorki izdavačke kuće Gordani Jočić, i lektorki i piscu, Milici Cincar Popović, za trud koji su uložile kako bi moja druga knjiga putopisa ugledala svetlost dana.
.
.
Zahvalnost dugujem svim sjajnim ljudima iz domaćih i međunarodnih kompanija i organizacija, čija je vera u moj rad dovela do ovih putovanja: direktoru Turkish Airlines u Srbiji, vlasniku turističke agencije Manga Travel u Beogradu, Grčkoj nacionalnoj turističkoj organizaciji i direktoratu regije Atike i grada Atine, direktoratu Turističke organizacije ostrva Madeire u Portugalu, direktoru marketinga portugalske nacionalne aviokompanije TAP Portugal, poslednjem ambasadoru Jugoslavije u Libanu, mom poznaniku ornitologu koji mi je pomogao da nazive retkih ptica i riba prevedem na srpski, i mojoj koleginici – profesorki španskog i portugalskog i prevodiocu, koja mi je pomogla sa transkripcijom pojmova sa ova dva jezika. Njihova imena, ovekovečena su u mojoj knjizi. Posebna zahvalnost nekadašnjoj direktorki Grčke nacionalne turističke organizacije – koja je danas direktor ove organizacije u Srbiji, na divnom tekstu koji je napisala u vezi mog rada, a koji se nalazi na koricama knjige.
.
.
error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.