MEKSIKO – Cenote Suytun

MEKSIKO – Cenote Suytun

 

 

 

 

 

 

Cenote Suytun

 

Prirodno, podzemno krečnjačko jezero Sujtun

 

 

 

 

 

Meksiko… Olmeci, Maje, Asteci, i španski konkistadori; revolucionari Pančo Vilja i Emilijano Zapata; umetnici Dijego Rivera i Frida Kalo; pisci Oktavio Paz i Karlos Fuentes; filmski radnici Entoni Kvin, Giljermo del Toro i Salma Hajek; prava Pokahontas – La Malinče, i prvi predsednik Meksika poreklom starosedelac – Benito Huares (Benito Pablo Juárez García)… Postojbina vanile, kakaovca, paprike, pasulja i kukuruza. I tekile! Meksiko je bez sumnje jedna od najlepših, najraznovrsnijih i najatraktivnijih zemalja na planeti – po broju poseta stranih turista, sedma najposećenija na svetu. Počev od Meksiko sitija (Mexico City), astečke prestonice – Tenočtitlana (Tenochtitlán) i hramova Teotihuakana (Teotihuacán), i magičnog vulkana simpatičnog naziva Popokatepetl (Popocatepetl) u podnožju predivne Pueble… Taska (Taxco), gde se iz rudnika vadi srebro i pravi božanstveni nakit… Savezne države Halisko (Jalisco) iz čijeg grada Gvadalahare (Guadalajara) dolaze čuveni „ajajajaja!“ marijači, i nepregledna polja plave agave od koje je – u istoimenom gradiću Tekili (Tequila), nastalo čuveno meksičko alkoholno piće… Sve do krajnjeg juga (jugoistoka) – poluostrva Jukatan, mesta gde je pre 66 miliona godina pao legendarni meteorit koji je sa Zemlje zbrisao dinosauruse, i formirao jedine na svetu – krečnjačke pećine sa podzemnim, slatkovodnim jezerima i rekama – senote (cenotes). I gde se – na špicu Jukatana, nadomak rezervata prirode Rio Lagartos i rajskog ostrva Holboš (Holbox) sreću predivne, svetlo puder-rezedo zelene boje Meksičkog zaliva, sa tirkiznim nijansama Karipskog mora. Meksiko – četrnaesta po veličini država na svetu, čiji kolonijalni gradovi neodoljivo podsećaju na špansku pokrajinu Andaluziju – oduvek se kotirala visoko na mojoj listi posete, na američkom kontinentu.

 

 

 

 

 

 

 

Senota Sujtun © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

OVDE pogledajte naš video podzemnog jezera Sujtun

 

 

 

 

u saradnji sa

.

 

www.mangatrip.rs

 

 

 

 

 

 

U drugoj polovini XX veka, utvrđeno je da je veliki meteorit koji je pao na Zemlju pre otprilike 66 miliona godina, završio u južnom Meksiku, na severu poluostrva Jukatan (Yucatán). Krater Chicxulub (Čikšulub), nastao je u vreme kada su sa Zemlje nestali veliki dinosaurosi. Kada je pre oko 40 godina mesto udara pronađeno, bilo je to iznenađujuće otkriće jer je krater meteorita izuzetno dobro skriven ispod mekih i veoma debelih (dubine oko kilometra) krečnjačkih stena. Međutim, duž čitavog Jukatana, na površini se vide tragovi kratera u vidu velikog broja vrlo dubokih i velikih ponornica ispunjenih vodom – senota, koje su poravnate uz ivicu bazena kratera.

 

Poluostrvo Jukatan, isprepleteno je podzemnim rekama i slatkovodnim jezerima koja se vide unutar krečnjačkih pećina, i koje nazivaju senote (cenotes). Zanimljivo je da preko 6000 senota postoji samo na poluostrvu Jukatan i više nigde na svetu (nekoliko geoloških formacija nalik senotama, postoji u središnjem Meksiku i na obližnjoj Kubi). Ispunjene su hladnom, slatkom vodom tokom čitave godine i nalaze se širom poluostrva. Tradicionalno su korištene kao izvori pijaće vode ali i kao sveta mesta drevnih Maja. U kraterima – pećinama unutar bazena, pronađeni su majanski ritualni predmeti koji se danas nalaze u muzejima širom Meksika. Na dijalektu majanskog jezika, reč cenote – Ts’ono’ot, znači „rupa ispunjena vodom“.

 

 

 

 

 

 

Senota Sujtun © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Senota Sujtun © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Senota Sujtun (Cenote Suytun) važi za jednu od najlepših i najfotogeničnijih krečnjačkih pećina, sa prirodnim bazenom vode zagasito tirkizne boje. Zanimljivo je da se ova podzemna pećina sa jezerom nalazi potpuno ispod zemlje – skoro bez izvora svetlosti, i do nje se stiže stepeništem. Jedini zrak svetla koji probija kroz tlo – i koji se vidi u mračnom okruženju iznad tirkizne boje vode, pada tačno na mesto u jezeru koje je ozidano i nalik je pozornici, gde se često u redovima čeka na fotografisanje,

 

Nalik drugim senotama, nedaleko od kratera postoji uređeni ulaz u kompleks koji se naplaćuje. Umesto ulaznice, dobili smo papirnu narukvicu (kao na primer, u all inclusive hotelima) sa kojom je moguće kretati se unutar kompleksa, koristiti toalet i svlačionice. Iako i ovde postoje sandučići – lokeri, za ostavljanje stvari, oni su postavljeni u sred dvorišnog dela – na podu i ne ulivaju poverenje da u njima bez zadrške možete ostaviti dragocenosti (iako, nismo čuli da je bilo problema ili nestanka stvari). Nakon što se u slačionici odenete u kupaći kostim, prvo se morate istuširati i odenuti zaštitni prsluk za plivanje. Bez prsluka, nije dozvoljeno plivati u jezeru.

 

Senote Sujtun, nalazi se samo nekoliko kilometara istočno od grada Valjadolida, poznatog po zanimljivoj kolonijalnoj, španskoj arhitekturi.

 

 

 

 

 

Senota Sujtun © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Senota Sujtun

 

 

 

 

Meksiko Cenote Suytun, Meksiko Cenote Suytun, Meksiko Cenote Suytun

 

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.