GRUZIJA / Manastir David Gareji – vinska regija Kakheti – Sighnaghi

GRUZIJA / Manastir David Gareji – vinska regija Kakheti – Sighnaghi

Tekst i fotografije, deo su knjige u pripremi i zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik Republike Srbije, br. 104/2009 i 99/2011. Nije dozvoljeno kopiranje, niti objavljivanje teksta, delova teksta, niti fotografija, bez dozvole autora.

🍀

Samostalno istraživačko putovanje Gruzijom, ostvarila sam u saradnji sa dugogodišnjim partnerom – aviokompanijom Turkish Airlines, i uz podršku Ambasade Gruzije u Srbiji. Velika zahvalnost otpravniku poslova diplomatske kancelarije Ambasade Gruzije u Srbiji, gospodinu Koberidzeu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Manastir David Garedža i vinska regija Kaheti (Signagi)

 

 

 

 

Sedamdeset četiri kilometra južno od prestonice, na samoj granici Gruzije sa Azerbejdžanom nadomak uzvišenja nalik Duginim planinama u Kini, na kraju svakog puta nalazi se stenoviti kompleks sastavljen iz devetnaest pećinskih manastira od kojih je određen broj još uvek aktivan. Naziv David Garedža, kompleks je dobio po sirijskom monahu koji je na ovom mestu osnovao prvi manastir u VI veku, gde je kasnije i sahranjen. Jedan deo manastirskog kompleksa gde više nema monaha – sa druge strane brda, zalazi u teritoriju Azerbejdžana i zbog trenutnog spora oko granice od leta 2019. više nije dostupan posetiocima. Pre zabrane, nalik planinskim kozama i u cipelama za planinarenje, oni najuporniji peli su se do najvišeg dela brda – linije granice, i uz prećutnu dozvolu azerbejdžanske pogranične policije uspevali da uđu u najudaljenije pećinske ćelije.

 

 

 

 

Predeli na jugoistoku Gruzije, blizu granice sa Azerbejdžanom © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Na putu ka manastiru David Garedža © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Pogled na čudesne stene sa parkinga kod manastira David Garedža © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Vinska ruta Gruzije © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Vinogradi regije Kaheti © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Ovu informaciju dobili smo na velikom parkingu u podnožju najvećeg, aktivnog manastira, gde je Georgi parkirao automobil i nameravao da nas sačeka dok završimo sa obilaskom. Dok smo tražili mesto za parking, ugledala sam terensko vozilo sa gruzijskim vojnicima u uniformi: “Kuda treba da se popnemo kako bismo posetili manastirki kompleks sa druge strane brda?”, pitala sam simpatičnog, gruzijskog vojnika koji mi je objasnio da je prilaz trenutno nemoguć: “Sa druge strane brda su azerbejdžanski vojnici, vratiće vas nazad”, odgovorio mi je. Iako je bio rad da napravimo fotografiju, kada je čuo da će možda osvanuti na društvenim mrežama i u vojnoj uniformi, brzo se predomislio. Nije trebalo da pomenem, sada to znam. Vojnici su ovde već dugo. Zanimljivo je da je u vreme dok je Gruzija bila deo Sovjetskog saveza, u doba invazije SSSR-a na Avganistan 1979. i 1980. godine, područje u okolini manastira služilo kao vojna baza. Čak i poslednja deonica puste magistrale kojom smo nekoliko kilometara kasnije završili na parkingu manastirskog kompleksa u steni, jednim delom u stvari “ulazi” u Azerbejdžan. Georgi nam je rekao da crtajući granicu nakon pada SSSR-a i osamostaljenja, Gruzija i Azerbejdžan nisu uspeli da pronađu način da izmeste lokalni put, i da stotinak metara druma koji vodi ka David Garedži u stvari pripada susednoj državi.

 

 

 

 

 

 

Manastir David Garedža © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Manastir David Garedža © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Manastir David Garedža – iza se vide vrhovi brda koji čine granicu sa Azerbejdžanom © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

U povratku, jednim delom vraćali smo se istim putem koji je prolazio pored nepreglednih plantaža badema – najvećih u Gruziji, u vlasništvu korporacije Adjara Group, Temuri Ugulave. Osim badema, gospodin Ugulava važi za jednog od najimućnijih ljudi Gruzije, sa najvećim privatnim poljoprivrednim preduzećima, i nekoliko hotela među kojim je i franšiza hotela Holiday Inn. Plantaže badema, završavaju selom koje među livadama i bez ijednog drvceta, podsećaju na predele centralne Mongolije, sa tek dvadesetak kuća – i jednim hostelom na kraju sveta. Pored kuće kojoj je neophodno renoviranje, nalazi se ograđeno dvorište u stilu vesterna, u kojem privezano stoji nekoliko rasnih konja. Na livadama van sela, u predelima nalik mesečevim pejzažima primetili smo krdo bivola: “I oni su u vlasništvu gospodina Ugulave”, dodaje Georgi.

 

 

 

 

 

 

Kod Manastira David Garedža © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

jugoistok Gruzije © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Najveće plantaže badema, u Gruziji © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

Na krajnjem jugoistoku Gruzije, u ranim popodnevnim satima stigli smo u vinsku regiju Kahetiju (Kakheti). Jugoistočni deo Gruzije – blizu granice sa Azerbejdžanom, poznat je kao jedna od najstarijih vinskih regija na svetu. Na području Malog Kavkaza – između Persije i Male Azije (Turska), pronađena su najstarija nalazišta u vezi sa proizvodnjom vina, koja potvrđuju da je na ovom području – u Gruziji, Jermeniji i u Iranu, nastala prva obrada grožđa i upotreba vina. Sa leve i desne strane magistrale koja vodi na jugoistok, kilometrima se nižu valoviti brežuljci ispunjeni vinogradima koji će procesom fermentacije za nekoliko meseci postati čuveni Hvančkara, Kindzmarauli ili Saperavi. Put nas je vodio kroz vinograde, sve do neobično velikog, visokog brda u središtu potpune nizije na čijem smo vrhu i na kraju puta stigli u Signagi ili Signahi (Sighnaghi). Živopisni gradić koji nosi laskavu titulu “grada vina i ljubavi”, centar je vinske regije Gruzije. Ovo elegantno mesto renoviranih starih kuća raznobojnih, kitnjastih isturenih drvenih doksata, neobično me je podsetilo na portugalsku Sintru – bajkovito gorje u blizini Lisabona, koje se – nalik Signagiju, nalazi u bujnoj vegetaciji zelenila, na vrhu brda. U Signagiju smo proveli nekoliko sati, prošetali kaldrmisanim ulicama starog grada, i posetili restoran radi degustacije lokalnog vina.

 

 

 

 

 

 

Signagi © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Signagi, Muzej vina © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Signagi, jedan od restorana vinskih imanja © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Signagi © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Signagi, vinski podrum © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Signagi © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Signagi © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Signagi © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

U povratku i u neposrednoj blizini, svratili smo u Manastir Bodbe, i videli mesto gde je u IV veku sahranjena Sveta Nino, svetica koja je Gruzinima donela hrišćanstvo. Njen specifični krst, koji se sastoji iz izdužene vertikalne crte i dve kose horizontalne koje se od vertikalne spuštaju na dole, nalazi se u obaveznoj suvenirskoj ponudi na mestu njenog večnog konačišta. Pre povratka u Tbilisi, duž magistrale prošli smo pored ogromnog, novog kompleksa Ambassadori, veoma popularnog među stanovnicima prestonice. Veliki hotel sa nekoliko bazena i golf terenima u okruženju vinograda, jedno je od najpoželjnijih mesta za proslave venčanja i korporativne skupove. Mrak je već polako padao na Tbilisi kada smo pristigli nazad u našu kuću sa neravnim podom, popili kafu na isturenoj, romantičnoj lođi sa pogledom na grad, a zatim spakovali stvari kako bi narednog jutra, sa stanice Avlabari maršrutkom krenuli za Jermeniju.

 

 

 

 

 

 

Manastir Bodbe, gde je sahranjena Sveta Nino © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Sveta Nino i njen specifični krst, sa oborenim horizontalnim delovima © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

Manastir Bodbe, grobnica Svete Nino © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

U saradnji sa…

 

Turkish Airlines / Beograd, Knez Mihailova 9 / I (tel +381 11) 3036 195 / 209 7225 / 209 7226

© Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

KAKO STIĆI

 

Za obilazak Gruzije sa bazom u Tbilisiju (jednodnevni izleti) – koristili smo usluge kvalitetne, povoljne i besprekorno tačne agencije GoTrip (klikom na narandžasti naziv, izaći ćete na link za odabir prevoza, izleta). Na ovoj stranici, možete naći bezbroj opcija za izlete, a prilikom rezervacije osim rute izleta izabrati i vozača (u odnosu na koji jezik govori – ruski ili engleski, ali i na recenzije koje je dobio od prethodnih putnika), i samim tim i automobil koji želite (od malog, gradskog vozila, do terenskog). Takođe, vreme polaska i dolaska sami izabirate – sat i minut (dolaze po vas do adrese koju ste naveli, i vraćaju vas). Preko ove agencije mogu se rezervisati transferi od/do aerodroma (što smo takođe koristili), autobuske ili železničke stanice, a vozača i vozilo možete iznajmiti i na nekoliko dana. U odnosu na kvalitet usluge, ovo je bez premca najbolja opcija tokom boravka u Gruziji, i uz to – veoma solidnih cena. Sve preporuke za GoTrip i našeg vozača Samvela, koji nas je vozio nekoliko dana prema našem planu, i od kojeg smo saznali bezbroj zanimljivih podataka u vezi ove lepe zemlje.

 

 

 

 

OVDE pogledajte ponudu agencije za najam vozila sa vozačem, čije usluge smo koristili tokom boravka u Gruziji – za prevoz, transfere i izlete, koje sami kreirate – počev od liste mesta na ruti, vremena polaska i povratka sa bilo koje adrese u Gruziji, sve do toga da sami određujete koliko ćete se zadržati na određenim mestima.

 

 

 

 

 

 

 

 

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.