Ostrvo KIPAR – zapadni i južni deo: Akamas, Pafos, Kurion, Afroditine stene, Kolosi, Limasol

Ostrvo KIPAR – zapadni i južni deo: Akamas, Pafos, Kurion, Afroditine stene, Kolosi, Limasol

.

.

.

.

 

 

 

Ostrvo KIPAR – zapadni i južni deo:

.

Akamas, Pafos, Kurion, Afroditine stene, Kolosi, Limasol

.

.

.

.

 

Između nenaseljenog rta Akamas na krajnjem severozapadu Kipra – mesta nekadašnje američke vojne baze – sa stenovitim pejzažima, pustim plažama, i antičkim, arheološkim ostacima „Afroditinih kupatila“ u pećini, pa sve do najvećeg obalskog grada i luke Limasol, na jugu, nalazi se jedan od prirodom najlepših delova Kipra. Između Akamasa i Pafosa na zapadu, ne postoji asfalni put, i ovim delom obale može se samo terenskim vozilom. Isto je i ukoliko na Akamas želite da stignete iz smera sa istoka. Nakon gradića Polis (ili Poli Chrysochous) i Afroditinih kupatila (Baths of Aphrodite) prestaje asfalt, i put do samog rta Kipra odvija se 4WD vozilima, s pogonom na sva 4 točka.

.

.

 

 

Jedini put do rta Akamas © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Put za rt Akamas © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Rt Akamas © Ivana Dukčević

 

 

 

 

.

.

 

 

Pre nego što u aprilu ove predele ispune prve grupe turista, u februaru i martu zelene livade nadomak pustih plaža severno od Pafosa prepune su raznobojnog poljskog cveća. Jedna od njih – plaža Lara, poznata je i po tome što u pesku, na njoj jaja ležu velike morske kornjače Caretta Caretta.

.

.

 

 

 

Plaža Lara, na prašnjavom putu severno od Pafosa © Ivana Dukčević

.

 

 

 

 

Uvala severno od plaže Lare, kod Pafosa © Ivana Dukčević

.

 

 

 

Plantaža banana kod plaže Lare, u februaru

 

 

 

 

Sporedni put sa Troodosa ka Pafosu © Ivana Dukčević

 

 

 

 

Plaža Lara, severno od Pafosa © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

 

Plaža Lara

.

 

 

 

 

Crkva u blizini plaže Lare

.

.

 

 

 

 

Autoput duž jugozapadne obale Kipra, prostire se duž 50 kilometara – od Pafosa do Limasola. Pafos (Paphos) – jedan od najsimpatičnijih gradića na ostrvu, mesto je lokalnog internacionalnog aerodroma na koji mahom sleću čarter letovi iz Evrope. Iako je glavni međunarodni aerodrom grčkog dela Kipra u Larnaki na severu, onaj u Pafosu rezervisan je pretežno za niskobudžetne aviokompanije i čarter letove tokom letnje sezone.

 

U starom delu Pafosa nalazi se stara luka, koja na izvestan način neobično podseća na luku Biblosa u „susednom“ Libanu, na čijem se rtu smestila srednjovekovna tvrđava. Severno od centra nalazi se arheološki park sa očuvanim antičkim amfiteatrom iznad kojeg se na brdu vidi veliki svetionik.

.

.

.

 

 

 

Svetionik kod Pafosa © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Stara luka, Pafos © Ivana Dukčević

.

 

 

 

 

Pafos

.

.

 

 

 

U jednom delu Pafosa, ne treba propustiti veliko arheološko nalazište koje nosi naziv Grobnice kraljeva (Tombs of the Kings). Na novou ispod zemlje, nalik hramovima sa antičkim stubovima ukopane su danas prazne grobnice sa otvorima u kojima su nekada bili postavljeni sarkofazi. Nedaleko od njih, natkriveni i na otvorenom, nalaze se ostaci starorimskih vila čiji podni mozaici su – osim nekoliko zidova, jedni skoro potpuno očuvani delovi nekadašnjih kuća. Čitav stari deo Pafosa – antički (grčki i rimski) i srednjovekovni, UNESCO je 1980. godine zaštitio proglasivši ga delom svetske kulturne baštine.

.

.

.

 

 

Pafos, Grobnice kraljeva (Tombs of the Kings)

.

 

 

 

Pafos, Grobnice kraljeva

.

.

 

 

Pafos, Grobnice kraljeva

.

.

 

 

 

Pafos, Grobnice kraljeva

.

 

 

 

 

 

Južno od Pafosa, nedaleko od autoputa na brdu se nalaze ostaci antičkog Kuriona (Kourion – Curium). Veliki antički amfiteatar s kojeg pogled puca na plažu, dopunjuju ostaci lukova ranohrišćanske bazilike, Apolonov hram, Agora, javna kupatila i natkrivena Kuća Eustoliosa (House of Eustolis). U ostacima „gladijatorskih kuća“ iz ranog III veka, vidljivi su podni mozaici sa motivima borbe gladijatora zbog kojih su ove kuće dobile naziv.

.

.

.

 

 

 

Kurion, plaža

.

 

 

 

Kurion, pogled na plažu sa vrha arheološkog nalazišta © Ivana Dukčević

.

.

.

 

 

Kurion, amfiteatar

.

 

 

 

Kurion, ostaci ranohrišćanske bazilike

.

 

 

 

 

Kurion

.

 

 

 

Kurion, plaža

.

.

 

 

 

Nekoliko kilometara južnije, nadomak autoputa naići ćete na deo sa neobično velikim brojem parkiranih vozila. Pogled koji puca na plažu otkriva maleni spud na čijem se kraju – nadomak obale, nalaze velike stene koje izgledaju kao da su na ovom mestu bačene u vodu i ostale da nepomično stoje. Afroditine stene – na grčkom: Petra tou Romiou (Rock of Aphrodite ili Aphrodite’s Rock), mesto je gde je prema legendi iz morske pene rođena boginja Afrodita (Venera). I to nije sve. Veruje se da onaj ko želi da ostvari večnu ljubav, trebalo bi da se okupa nadomak ovih stena, zbog čega se – naročito tokom leta, na sprudu – plaži stvori ogromna turistička gužva, sve u potrazi za večnom ljubavlju.

.

.

 

 

 

 

Afroditine stene © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Afroditine stene

.

.

 

 

 

Jugoistočno od Afroditinih stena, 14 kilometara zapadno od ulaza u Limasol vremenu odoleva srednjovekovno utvrđenje Kolossi Castle (ulaz je slobodan, svakodnevno 8.15 – 17.15 h). Ovu franačku tvrđavu iz ranog XIII veka, obnovili su vitezovi hospitalci iz reda Svetog Jovana Jerusalimskog. Krstaška tvrđava u gotskom stilu, obnovljena u vreme krstaških ratova, zbog blizine „Svete zemlje“ – Palestine i Izraela. Između XI i XV veka, zapadnoevropski vitezovi – templari, hospitalci i drugi, pokušali da „Svetu zemlju“ preotmu od „nevernika“ – Turaka Seldžuka koji su stigli iz Azije i krenuli sa osvajanjem Bliskog istoka. Kipar je u to vreme, bio jedna od baza ovih ratnika.

.

.

 

 

 

Utvrđenje Kolossi Castle, kod Limasola © Ivana Dukčević

.

 

 

 

 

 

Na jugu ostrva, Limasol (Limassol) je poznat kao najveći obalski grad Kipra i najveća luka na ostrvu. Ukoliko s Kipra putujete na veoma popularan trodnevni izlet brodom do Izraela, svi brodovi – trajekti do Haife (Izrael), polaze iz luke Limasola. Grad je poznat i kao sedište sumnjivih offshore kompanija – sa vlasnicima i sa naših prostora, ali i jedno od prvih mesta koje su nakon pada Sovjetskog saveza „okupirali“ ruski tajkuni i turisti. U samom gradu ne postoje plaže – veliki, kilometrima dugi hotelski kompleksi duž obale, mahom kreću od istočnih predgrađa. U Limasolu se tokom letnje sezone odvija i najveći broj turističkih sadržaja, letnjih festivala muzike i igre.

 

 

 

 

Limasol, riva © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Ostrvo Kipar Pafos Limasol, Ostrvo Kipar Pafos Limasol, Ostrvo Kipar Pafos Limasol, Ostrvo Kipar Pafos Limasol, Ostrvo Kipar Pafos Limasol

 

 

 

 

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.