Ostrvo KIPAR – severni deo: Nikozija, Larnaka i Aja Napa

Ostrvo KIPAR – severni deo: Nikozija, Larnaka i Aja Napa

 

.

.

.

.

.

 

Severni deo Kipra

.

Nikozija, Larnaka i Aja Napa

.

.

.

 

 

Tokom nekoliko poseta Kipru 1990-tih, obišla sam čitav grčki deo ostrva. Iz ovog razloga, u postovima o Kipru geografske odrednice se odnose na južni deo ostrva – države Kipar sa većinskim grčkim stanovništvom. Linija razdvajanja između grčkog i turskog dela Kipra, u centralnom delu ostrva prolazi kroz zajedničku prestonicu Nikoziju (na grčkom Lefkosia, a na turskom: Lefkoša), glavni grad i grčke, i turske strane, nezvanično podeljen 1964. godine. Kada je deset godina kasnije, godine 1974. Turska izvršila invaziju na Kipar, vojska je zvanično i trajno postavljena u tampon zonu između dva dela prestonice.

.

 

 

 

 

Nikozija

.

.

 

 

 

 

Nikozija, Nacionalni muzej

.

.

 

 

 

 

 

Zelena linija razdvajanja između severnog – turskog i južnog – grčkog dela / svetlo-ljubičasto – britanske vojne baze

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nikozija, zelena linija

.

.

 

 

 

Nikozija, u ateljeu lokalne umetnice

.

.

 

 

 

 

Tih 1990-tih, lutajući starim delom grčkog dela Nikozije mnogi su se turisti zatekli u ulicama koje se nalaze na zelenoj liniji, i koje su umesto nekom drugom ulicom završavale mitraljeskim gnezdima i mapom podeljenog ostrva. Međutim, početkom XXI veka granice između turskog i grčkog dela ostrva počele su stidljivo da se otvaraju. Jedan od verovatnih razloga ovom potezu koji se desio posle trideset godina, bio je veliki referendum (Annan Plan) koji su organizovale Ujedinjene Nacije (UN) i koji je na Kipru održan u aprilu 2004, pre nego što će Kipar pristupiti punopravnom članstvu u Evropskoj Uniji. Na referendumu, građani i grčkog, i turskog dela Kipra pitani su da li žele da se ujedine i da zajedno pristupe EU. Trideset godina nakon nemilih događaja, Grci koji su 1974. „izgubili“ deo ostrva, velikom većinom (njih 76 %) glasali su protiv ujedinjenja ostrva i zajednički život sa kiparskim Turcima, dok su ovog puta Turci sa 65 % glasali – za. Po svemu sudeći, Grci – stanovnici južnog dela ostrva, nikada nisu zaboravili – niti oprostili. Svoj severni deo zemlje su davno preboleli, prepustli ga Turcima i sva vrata zatvorili.

.

.

 

 

 

Nikozija

 

 

 

 

 

Nikozija, pijaca

.

.

 

 

 

 

Nikozija

.

.

 

 

 

 

 

 

Nikozija

.

.

 

 

 

 

Nikozija

.

.

 

 

 

Kada je početkom XXI veka počelo otvaranje granica, mnogi kiparski Grci – tada već 40-godišnjaci, prvi put su na jedan dan mogli da pređu granicu i vide severni deo Kipra – prelep obalski gradić Kirenju (Kyrenia) na primer. Kasnije je otvaranje nastavljeno, iako i danas postoje pravne nepovoljnosti koje morate znati kako biste izbegli određene neprijatnosti između ove dve zvanično razdvojene države. Jedan od odličnih primera je grupa srpskih turista, koja je 2017. vraćena nazad kada su sleteli na aerodrom u turskom delu Nikozije. Turistička agencija kojoj su poverili svoje letovanje na Kipru, uopšte nije razumela da onima koji slete na teritoriju severnog dela Kipra, kiparske turske vlasti neće dozvoliti da odu na letovanje u južni, grčki deo (u grčkom delu, glavni aerodrom je Larnaka, i nešto manji Pafos).

.

.

 

 

 

Nikozija, sajam

.

.

 

 

 

 

 

Nikozija © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

 

 

Nikozija

.

.

 

 

 

 

U istočnom delu Kipra, na obali, liniju razdvajanja čini nekadašnje najpopularnije ostrvsko letovalište – Famagusta. Od ratnih sukoba, ovo je grad duhova – pustih plaža i napuštenih hotela, betonskih solitera bez prozora i boje na fasadama, na liniji razdvajanja. Nekoliko kilometara južno od napuštene Famaguste, nalazi se malena Aja Napa (Ayia Napa), mesto koje je isključivo zbog blizine Famaguste, nakon razdvajanja postala novi turistički rizort na grčkoj strani ostrva. Osim veoma skromnog starog dela mesta, najveći deo Aja Nape čine hotelski kompleksi duž pretežno peščanih plaža, i tirkiznom bojom vode plićaka koji tek postepeno dobijaju na dubini.

.

.

 

 

 

Aja Napa © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

 

Aja Napa

.

.

 

 

 

Aja Napa

 

 

 

 

Južno od Aja Nape, nalazi se veći grad Larnaka (Larnaca), nakon Limasola najveći obalski grad grčkog dela ostrva. Za razliku od Nikozije, Pafosa ili Limasola, osim peščanih plaža u okolini u Larnaki nema naročito zanimljivih mesta za posetu, osim nekoliko njih manjeg značaja, koje možete da vidite na našim narednim slikama.

.

.

 

 

 

Larnaka

.

.

 

 

Larnaka

.

.

 

 

 

Larnaka, ostaci antičkog Kitiona

.

.

 

 

 

Larnaka, Crkva Sv. Lazara (gde su sahranjene njegove mošti)

.

.

.

.

Ostrvo Kipar Nikozija Larnaka, Ostrvo Kipar Nikozija Larnaka, Ostrvo Kipar Nikozija Larnaka, Ostrvo Kipar Nikozija Larnaka

.

.

 

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.