Pandemija Covid19 – Kada ćemo ponovo putovati?

Pandemija Covid19 – Kada ćemo ponovo putovati?

.

.

.

.

.

Pandemija Covid19

 

Kada ćemo ponovo putovati?

.

.

 

 

 

 

20. maj 2020 – NAJNOVIJA VEST Od 1. juna 2020, za ulazak u Srbiju neće više biti potreban negativan test na Covid19 – ni državljanima Srbije, niti stranim državljanima. Svi građani Srbije, koji žele da se samoinicijativno testiraju na Covid19, mogu to učiniti u nekom od zavoda za javno zdravlje, po ceni od 6000 dinara. Test na Covid19, biće gotov za 24, a najkasnije za 48 sati, i rezultat će biti poslat putem interneta, na e-mail adresu koja bude dostavljena.

.

.

.

 

Do pre samo nekoliko meseci, niko nije ni slutio da će jedan novi virus zaustaviti čitav svet, zatvoriti granice država u svojevrsne karantine i potpuno onemogućiti slobodu putovanja – čak i u okviru matičnih zemalja. O virusu se početkom 2020. nije znalo mnogo, osim da je veoma zarazan i da ima moć inkubacije dužu od bilo kog prethodnog korona virusa do tada (do 28 dana), što je sve zajedno uticalo i na njegovo brzo širenje planetom.  Tako je umesto svih nas koji volimo da putujemo, Covid19 postao „globtroter“. Danas, svi želimo da znamo kada će pandemija prestati. Ono što se pouzdano zna jeste da virus Covid19 slabi, i da će putovanja u nekom svom obliku – makar na severnoj hemisferi naše planete, uskoro ponovo biti moguća. Većina aerodroma i aviokompanija najavljuje skoru obnovu saobraćaja (počev od juna) – ali ne za sve destinacije odjednom, već prvo za one gde su pre zatvaranja zbog pandemije ostvarivali najveći promet. Od 1. juna, Srbija najavljuje otvaranje svojih granica prema nekim od svojih suseda – Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Severnom Makedonijom i Albanijom. Uskoro će verovatno biti moguć ulazak i u Hrvatsku, iako će u početku putovanje prvo biti dozvoljeno u poslovne svrhe i za one koji u Hrvatskoj poseduju nekretnine.

.

 

 

 

Japan, Tokio – Međunarodni Aerodrom Narita, prvi susret s Japanom – plakat koji u aerodromskoj zgradi dočekuje interkontinentalne turiste © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Grčka, ostrvo Krf, Paleokastrica © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Portugal, Lisabon, Elevador da Bica © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Japan, planina Fuđi iz aleje japanskih trešnji, u proleće © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

Prema raspoloživim podacima, osim inkubacije koja može da traje i do skoro mesec dana, Covid19 se osim kapljično širi i vazduhom (česticama aerosola), gde kapljice virusa – umesto da padnu na tlo i osuše se – ostaju u vazduhu i do 20 minuta. Iz ovog razloga, a kako bi se zaštitili, nosimo maske. Ustanovljeno je da se ovaj virus može preneti i preko sluzokože očiju, zbog čega oči ne bi trebalo dodirivati pre pranja ruku. Neka predviđanja naučnika – virusologa i epidemiologa, govore o novom talasu virusa koji će uskoro uslediti, drugi smatraju da će to biti tek na jesen, dok su treći mišljenja da drugog talasa neće ni biti, već će virus oslabiti i da će se – kao i mnogi pre njega, postepeno povući u prirodu i čekati “novu priliku” koja se neće desiti u narednih nekoliko godina.

 

Kada putovanja van zemlje uskoro ponovo budu moguća, u odnosu na saznanja u vezi novog virusa i predstojeće mere biće u skladu sa time. Ono što je najznačajnije su opravdane pretpostavke o tome da će ove mere morati da budu uniformne za gotovo čitav svet, jer će u suprotnom zakomplikovati i samu budućnost putovanja. Najčešće mere o kojima se vode razgovori u poslednjih mesec dana, su one koje predlažu test na virus – bris koji će biti potreban prilikom svakog putovanja u inostranstvo – koji će putnici pribavljati u matičnoj državi i koji neće smeti da bude stariji od 72 sata pre samog putovanja.

.

Ovakva mera će najverovatnije biti primenjena na avionski saobraćaj, jer je pretpostavka da u aerodromske zgrade (i u avion) ulaz neće biti dozvoljen bez potvrde o brisu negativnom na Covid19. Ovu potvrdu, moraćemo da pokažemo i na samom ulasku u zemlju putovanja (aerodromskoj kontroli), kao potvrdu da u zemlju privremenog boravka ulazimo zdravi. Prve najave su da će bris za ovu namenu u Srbiji koštati 6000 dinara, što će (ne)znatno poskupeti putovanje.

.

Pretpostavke su da ukoliko u inostranstvo putujete kopnenim putem – drumom ili vozom, i ako ne pribavite ovu potvrdu, pri ulasku u svaku susednu zemlju ili ćete biti vraćeni, ili testirani na ulasku plativši test po višoj ceni. Takođe, postoji i rizik da bris bude pozitivan, i da umesto odmora na koji ste se uputili – 14 dana provedete u karantinu.

.

 

 

 

 

 

Međunarodni Aerodrom Istanbul © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

Međunarodni Aerodrom Istanbul © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

Jedna od velikih nepoznanica su trenutno i buduća putovanja brodom – krstarenja velikim kruzerima. Dok neki stručnjaci tvrde da ovakav vid putovanja verovatno više neće postojati i da će brodske kompanije koje su ova putovanja organizovala bankrotirati, neki su manje pesimistični. Ipak, ukoliko krstarenja ponovo bude, ovakav vid putovanja verovatno će biti poslednji koji će ponovo biti moguć.

.

Ono što se još uvek ne zna je kako će izgledati putovanje onih čija krajnja destinacija nije samo jedna država već putuju kroz nekoliko, jer u tom slučaju bris koji je važeći 72 sata, ne može biti validan. Da li će ovi putnici biti testirani pri ulasku u svaku pojedinačnu državu prilikom proputovanja, ili će biti osmišljen drugačiji vid provere i zaštite, još nije poznato.

 

 

 

 

 

Voz NEX – Narita Express, koji iz centra Tokija saobraća do Međunarodnog Aerodroma Narita © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Turska, Istanbul , veliki kruzeri na Bosforu © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

Grčka, luka Pirej u Atini – super-brzi trajekt koji tokom 6 sati vožnje prelazi Egejsko more i vozi do ostrva Krita © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Ono što se pouzdano zna jeste da virus Covid19 slabi, i da će putovanja u nekom svom obliku – makar u severnom delu hemisfere naše planete, uskoro ponovo biti moguća. Pretpostavlja se da će svoje granice za turiste otvoriti prvo zemlje čiji nacionalni dohodak veoma zavisi od prihoda od turizma, kao što su nama bliske Grčka, Italija, Španija ili Turska, ali i ne tako daleka Gruzija, i neke druge destinacije koje naši turisti slabije posećuju. Neke od njih najavljuju otvaranje svojih granica za turiste u veoma bliskoj budućnosti, već krajem juna i početkom jula 2020. Pre toga, trebalo bi da se ponovo otvore međunarodni aerodromi, i  aviosaobraćaj ponovo postane dostupan. Turska na primer, najavljuje otvaranje Aerodroma Istanbul za međunarodne letove do 1. juna, ali za sada među letovima koji se najavljuju sa Istanbulom nisu i oni sa beogradskog Aerodroma Nikola Tesla.

.

Kako bi usaglasile svoje mere i omogućile putovanja, države Evropske unije saopštile su svoje prve zajedničke odluke, o tome da će granice EU biti otvorene prvo za one koji u njima imaju zaposlenje, a zatim i za turiste, i da će sa otvaranjem postepeno krenuti od 15. juna. Predloženo je i da kupovanje ulaznica za muzeje i atrakcije u okviru EU, više ne bude omogućeno na licu mesta, već samo online. Zanimljivo je da se u zaključcima sa sastanka, pri ulasku u EU uopšte ne pominju obavezna testiranja na Covid19 – niti za državljane EU, niti za one iz ostatka Evrope (odnosi se i na naš region).

 

 

 

 

 

 

Maroko, Esauira, stara luka © Ivana Dukčević

 

 

 

 

Maroko, kujundžija u staroj prestonici – Meknesu © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.