TURSKA / Manastir Sumela

*Tekst i fotografije deo su publikovane knjige „Umetnost putovanja 2“ (ISBN 978-86-82136-01-9) u izdanju Media Sfere, ali i knjige-vodiča o Turskoj (ISBN 978-86-7722-422-6), zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik Republike Srbije, br. 104/2009 i 99/2011. Nije dozvoljeno kopiranje, niti objavljivanje teksta, delova teksta, niti fotografija, bez dozvole autora (Ivana Dukčević) i izdavača (Media Sfera: Gordana Radisavljević-Jočić).

.

*The text and photographs are parts of the published book „Umetnost putovanja 2“ (ISBN 978-86-82136-01-9) and published travel book and the book on Turkey (ISBN 978-86-7722-422-6), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

U saradnji sa…

 

Turkish Airlines

Beograd, Knez Mihailova 9 / I, (+381 11) 3036 195 / 209 7225 / 209 7226

© Ivana Dukčević

.

 

.

.

.

.

.

.

 

Manastir Sumela

 

u  Kačkar planinama

 

 

 

 

 

Prema raspoloživim podacima, Manastir Sumela (Sümela Manastırı) ili u originalu – Panayia tou Melas (Bogorodica Crnog kamena), osnovao je nadomak Trabzona, 46 km od obala Crnog mora atinski monah Varnava 386. godine. Prethodno, u snu mu se ukazala Bogorodica saopštivši mu da će na dalekom severoistoku Male Azije, na ovom mestu naći ikonu koju je oslikao Sveti Luka. On i njegov nećak Sofronije, uputili su se na dugo putovanje – mesto iz Varnavinog sna, i navodno pronašli ikonu koja je kasnije uzidana u temelje manastira. Tokom vekova, ikona je više puta opisivana kao čudotvorna, te su navodno čak i neki turski sultani dolazili ovde na hodočašće i manastiru ostavljali donacije. Manastir je doživeo najviši stepen prosperiteta u XIII veku, za vreme Trapezuntskog kraljevstva – dela Vizantijskog carstva, sa sedištem u Trabzonu.

 

 

 

 

 

Pogled na manastir sa puta ka vrhu © Ivana Dukčević

 

 

 

 

Unutrašnje dvorište manastira © Ivana Dukčević

 

 

 

 

Ulaz u manastir © Ivana Dukčević

 

 

 

 

Završetak uspona do manastira © Ivana Dukčević

 

 

 

 

Planinska reka, snimljena sa puta ka vrhu – manastiru © Ivana Dukčević

.

.

.

 

 

Najranije freske koje se danas mogu videti u manastiru datiraju iz IX veka, ali je većina njih iz XIX veka. Restauracija manastira počela je 2015. i još uvek nije moguće posetiti njegovu unutrašnjost (osim dvorišnog dela i nekoliko spoljnih prostorija). Manastir je sazidan na strmini, na nadmorskoj visini od oko 1200 metara.

 

Iako potiče iz IV veka, današnji ostaci manastira pretežno su iz XIII i XIV veka – vremena vladavine dinastije Komnena, čiji je centar bio u u 46 km udaljenom Trabzonu. Nakon bolne „razmene stanovništva“ između Turaka i Grka, i pre evakuacije manastira 1923, manastirski rukopisi su sakriveni duboko u zemlji. Jedan monah je 1931. ipak uspeo da neopaženo uđe u manastir, otkopa rukopise i odnese ih u severnu Grčku, ali je po povratku ustanovljeno da su se stranice ubuđale nakon osam godina provedenih ispod zemlje.

 

 

 

 

Freske u unutrašnjem dvorištu manastira © Ivana Dukčević

 

 

 

 

Freske u unutrašnjem dvorištu manastira © Ivana Dukčević

 

 

 

Freske u unutrašnjem dvorištu manastira © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Kako stići…

 

Osim taksijem (povratna iz Trabzona: oko 45 evra), do manastira se najbolje stiže jednodnevnim izletima dolmušem iz centra Trabzona (oko 8 evra za povratnu kartu). Po stizanju do podnožja planine, dolmuši ostaju na velikom parkingu nadomak restorana i rečice, odakle se do manastira može ili pešice – veoma strmom i dugom stazom kroz šumu, ili manastirskim dolmušima po ceni od 2 evra za povratnu kartu (ka vrhu, i nazad, dolmuši polaze kada se popune posetiocima). Po izlasku iz dolmuša na vrhu, do manastira se stiže uzbrdo – stepeništem, još oko 10 minuta pešice. Ulaznica za manastir košta oko 2 evra. U centru Trabzona postoji nekoliko agencija gde dan pred putovanje možete rezervisati izlet. Manastir je otvoren od 9 do 18 h.

 

 

 

 

 

Restoran u podnožju uspona ka manastiru © Ivana Dukčević

 

 

 

Uspon ka manastiru © Ivana Dukčević

 

 

 

Uspon ka manastiru © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

.

.

.

.

.

Turska Manastir Sumela, Turska Manastir Sumela

 

 

 

 

 

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.