TURSKA / Aerodrom Istanbul (IST), najveći na svetu

 

umetnost.putovanja

.

.

.

.

VAŽNO OBAVEŠTENJE:

.

 

.

.

.

1. jun 2022.

Počev od 1. juna, ukinute su sve mere i ograničenja ulaska u Tursku, koja su važila tokom dve godine od početka pandemije koronavirusa. Dodatno, Vlada Srbije je na sednici održanoj 9. juna 2022. donela zaključak o utvrđivanju osnove za zaključivanje protokola br. 1 između Srbije i Turske, što će postepeno dovesti do odluke o tome da će građanima Srbije i Turske biti omogućeno da državne granice prelaze sa važećom biometrijskom ličnom kartom.

.

.

 

31. maj 2021:

Počev od 31. maja, osim negativnog PCR testa ne starijeg od 72 h, ili potvrde o revakcinaciji (koja je obavljena minimum 14 dana pre ulaska u Tursku), ulazak u Tursku moguć je i uz posedovanje negativnog brzog antigenskog testa, koji nije stariji od 48 h. Svi putnici koji dolaze u Tursku, podložni su nasumičnom PCR testiranju od strane aerodromskih vlasti, koje je odobrilo Ministarstvo zdravlja Turske.

 

 

14. maj 2021:

Prema najnovijim informacijama objavljenim na stranicama Ministarstva inostranih poslova Srbije, od 14. maja 2021. punoletni građani Srbije mogu ući u Tursku i sa potvrdom o revakcinaciji bilo kojom od vakcina dostupnih u Srbiji. Od revakcinacije do ulaska u Tursku mora da prođe minimum 14 dana.

 

.

15. mart 2021:

Počev od 15. marta 2021, svi putnici koji putuju u Tursku (osim turskih državljana, osoba sa boravišnom dozvolom i putnika u tranzitu), osim negativnog PCR testa ili potvrde o vakcini – obavezni su da najviše 72 h pre putovanja popune online formular na sajtu: https://register.health.gov.tr Popunjen formular, neophodno je sačuvati na svom mobilnom telefonu ili odštampati. Podsećamo da je za nevakcinisane građane, za ulazak u Tursku i dalje neophodan i negativan PCR test ne stariji od 72 sata od ulaska u zemlju.

 

.

30 decembar 2020:

Počev od 30. decembra 2020, za ulazak u Tursku građanima Srbije starijim od šest godina potreban je negativan pcr test na Covid19, ne stariji od 72 sata. Test je obavezan i za one u tranzitu. Pri povratku, na samom aerodromu u Istanbulu, moguće je platiti oko 30 evra i na lični zahtev uraditi brzi pcr test. Na aerodromu u Istanbulu i u avionu, obavezno je nošenje maske, dok rukavice nisu neophodne. Svi putnici Turkish Airlines, u avionu će dobiti mali higijenski set – hiruršku masku i vlažne maramice. Ručni prtljag je limitiran na jednu ličnu torbu težine do 4 kg. Detaljnije informacije pogledajte na sajtu Turkish Airlines.

 

.

.

.

.

 

 

 

Higijenski set: hirurška maska + vlažne maramice, u avionima aviokompanije Turkish Airlines © Ivana Dukčević

.

.

.

.

 

 

.

.

.

.

 

Aerodrom Istanbul (IST)

.

İstanbul Havalimanı

 

 

 

 

 

 

 

.

Počev od 6. aprila 2019. u 14 h po lokalnom vremenu, svi međunarodni i domaći letovi aviokompanije Turkish Airlines (TK / THY) i letovi svih međunarodnih aviokompanija koji su do sada bili obavljani do/od Međunarodnog aerodroma Ataturk, preusmereni su na novi Aerodrom Istanbul (IST). Novotovoreni aerodrom – najveći na svetu, postao je nova vazdušna luka turske nacionalne aviokompanije Turkish Airlines.

.

.

 

 

Prilaz Aerodromu Istanbul, tri nedelje nakon otvaranja u aprilu 2019 © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Aerodrom Istanbul © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Aerodrom Istanbul – sa desne strane na fotografiji vidi se gde pristiže saobraćaj iz grada i zaustavlja se ispred jedne od nekoliko pasarela koje vode ka ulazu u aerodrom © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Avion Turkish Airlines-a na Istanbulskom aerodromu, oslikan motivima Lego junaka koji su tokom 2019. bili glavni likovi Fly safety videa sa instrukcijama pre poletanja aviona © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Aerodrom Istanbul, prizemni deo pre čekiranja na letove © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

.

Tri istanbulska aerodroma postojala su jedno kratko vreme – od januara, do 6. aprila 2019. Aerodrom Ataturk je tog dana trajno zatvoren i na njemu će najverovatnije biti podignut muzej ili tematski zabavni park na temu vazduhoplovstva. Prema drugim izvorima, iako nadomak grada – postaće novi vojni aerodrom. Međunarodni aerodrom Sabiha Gokčen nalazi se na azijskoj strani Istanbula.

 

 

 

 

 

 

 

Aerodrom Istanbul (IST) sazidan je severno od grada, nadomak obala Crnog mora, i njegova udaljenost od centra (53 km) višestruko je veća od Aerodroma Ataturk sa kojeg je do grada bilo moguće stići metroom (dve stanice), a zatim prelaskom na tramvaj T1 na početnoj stanici.

 

Počev od 6. aprila 2019, svi letovi Turkish Airlines i inostranih aviokompanija koji su sletali na Međunarodni aerodrom Ataturk, preusmereni su na novi Aerodrom Istanbul (IST). Sa ovog aerodroma, odvija se i domaći saobraćaj ka 50 aerodroma unutar zemlje, letovima Turkish Airlines i Anadolu Jet.

 

Izgradnja Aerodroma Istanbul još uvek nije završena. Nekoliko velikih aerodromskih zgrada i glavni toranj još uvek se zidaju. Aerodrom Istanbul je ogroman, svetao i prostran. Hodnici su široki i dugi stotinama metara, što može da smeta kada po izlasku iz aviona želite što pre da stignete do pasoške kontrole i izađete iz aerodromske zgrade. Ipak, kada stignete do kraja hodnika, redovi za prolazak kroz pasošku kontrolu su drastično smanjeni velikim brojem šaltera. Smanjenje gužvi važi i za prolazak prtljaga kroz skener pri ulasku u zonu odlazaka, jer je broj mesta povećan u odnosu na Aerodrom Ataturk i raspoređen po zonama (brojevima), za svaki let. Pre čekiranja prtljaga za let – na šalterima internacionalnih polazaka, na velikom broju terminala uvedeno je čekiranje i rezervacija mesta skeniranjem pasoša na touch-screen tablama postavljenim ispred niza šaltera (aerodromski službenici su uvek u blizini, kako bi pomogli putnicima).

 

Zbog veličine aerodroma, pri sletanju / poletanju avionu je često potrebno i 15 minuta da od polazne piste stigne do aerodromske zgrade, i obrnuto – do uzletne piste.

 

 

 

 

Aerodrom Istanbul © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Aerodrom Istanbul © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Aerodrom Istanbul, stotinama metara dugi aerodromski hodnici – bez gužve, koje treba preći kako bi se stiglo do pasoške kontrole i izlaza  © Ivana Dukčević

 

.

.

.

.

.

.

Prevoz od / do Aerodroma Istanbul

 

 

Počev od juna 2019, vlasti su rešile problem prevoza sa aerodroma do centra grada i obratno, koji je postojao na početku, s obzirom da od aerodroma do starog centra Istanbula ima 53 km (45 min – 80 min vožnje, u zavisnosti od gužve). Prevoz od/do aerodroma odvija se sa nultog i sa dve donje platforme aerodroma.

 

 

Aerodromski – narandžasti taksi staje na nivou 0 (odmah po izlasku iz aerodroma, prilikom dolaska u Istanbul). Cena vožnje do centra varira od oko 20 do 27 evra. Isto važi i za žuti taksi koji zaustavljate u gradu, u smeru ka aerodromu. Plava taksi vozila najčešće imaju fiksnu cenu do aerodroma (ugovorena taksi vožnja se naručuje, na pr. iz hotela), koja se u zavisnosti od udaljenosti destinacije od aerodroma kreće između 20 i 30 evra.

 

 

 

 

 

Aerodrom Istanbul – kombi prevoz, najčešće unapred zakazan © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Aerodrom Istanbul, garaža © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Linije predviđenih metro linija sa polascima od novog aerodroma do predgrađa Istanbula (sredinom 2019, planirano je da budu gotove do početka 2022. godine)

 

 

 

.

.

 

Na nivou -1 na prevoz do grada čeka unapred ugovoreni kombi i taksi prevoz (po ceni od oko 35 do 50 evra) ukoliko vožnju naručujete kako bi bili sigurni da ćete na vreme stići. Na ovom nivou aerodroma (kao i na nivou -2) nalazi se ogoromna otvorena garaža na nekoliko spratova.

 

 

Sa -2 nivoa, najnižeg sprata aerodroma polazi nekoliko luksuznih aerodromskih autobusa koji saobraćaju u smeru ka jednom od 20 delova grada, te možete izabrati destinaciju koja vam najviše odgovara (u zavisnosti od dela grada, autobusi sa aerodroma polaze na svakih 20, 30 ili 60 minuta). U autobusu, kartu nije moguće platiti u kešu, jer na ulazu u vozilo postoji jedino čitač Istanbulkart (kao Bus Plus). Počev od juna 2019, kiosk Istanbulkart nalazi se na istom nivou aerodroma gde staju autobusi, a sama kartica košta oko 1 evro. Karticu je moguće pribaviti i ubacivanjem novca u automat, na zidu hodnika. Na ovu nepersonalizovanu karticu možete uplatiti novac za autobusku kartu od aerodroma do Istanbula (u zavisnosti od dela grada cena se kreće od 2 do 3,5 evra, na primer do Taksim skvera košta oko 3 evra), i kasnije je dopuniti novcem na automatima u samom gradu – koristiti prilikom vožnje gradskim prevozom (autobusi, tramvaji, brodovi), po pojedinačnoj ceni karte od oko 1 evra. Na internet stranicama aerodroma pronađite autobuski prevoz do dela grada koji vam odgovara (istorijskom centru su najbliži Yenikapı, Taksim i Beşiktaş ), i pogledajte informaciju o tome u kojim vremenskim intervalima autobus koji vam je potreban polazi sa aerodroma.

 

 

U planu je izgradnja dve metro linije, za koje je sredinom 2019. najavljeno da će biti završene do 2022. godine.

 

Na novom delu autoputa koji je sagrađen i vodi od aerodroma do centra Istanbula, na svakih 15 sekundi jedno taksi ili kombi vozilo prolazi vozeći putnike na/sa aerodroma.

 

 

 

 

Aerodrom Istanbul, nivo -2 odakle polazi autobuski saobraćaj © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Aerodrom Istanbul, nivo -2, mesto polaska aerodromskih autobusa ka jednom od 20 delova grada © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Aerodrom Istanbul, nivo -2, tabla sa cenom i rutom autobusa koji voze do dela Istanbula – Sarijer, na severu Bosfora (fotografija je iz juna 2019) © Ivana Dukčević

 

 

 

Aerodromske autobuske linije, voze do nekoliko delova grada © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Aerodrom Istanbul / osim kioska Istanbulkart, postoje i automati gde mogu da se pribave kartice (od proleća 2021, zbog problema sa pandemijom moguće je kupiti pojedinačne IstanbulKart vozne karte – samo za jednu vožnju, ili personalizovane karte koje se aktiviraju unošenjem ličnih podataka iz pasoša, i koje je moguće dopunjavati kreditom za više vožnji) © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Aerodrom Istanbul / čitač Istanbulkart u autobusima koji voze od aerodroma do grada (vožnju nije moguće platiti u kešu) © Ivana Dukčević

 

 

 

 

.

.

.

Snalaženje na Aerodromu Istanbul

 

 

Za domaće i međunarodne dolaske avionskog saobraćaja, rezervisan je prizemni deo zgrade.

Odlasci su na prvom nivou – do kojih se stiže jedinim pokretnim stepeništem unutar zgrade, u ćošku, blizu „Dolazaka“, u prizemlju. Postoji i nekoliko spoljnih liftova na prilazima – pasarelama van zgrade, kojima možete stići na svaki od nivoa aerodroma. Ispred ovih liftova, često se stvara velika gužva.

 

Ukoliko na unutrašnjem letu u okviru Turske zaboravite deo ručnog prtljaga u avionu, pođite do dela – Baggage desk („Izgubljeno-nađeno“) malu šalter salu koja se nalazi u prizemnom delu aerodroma, na dolascima letova domaćeg saobraćaja (Domestic Arrivals), blizu karosela za preuzimanje prtljaga.

 

 

Na samom aerodromu postoji određenbroj volontera – mlađih ljudi odevenih u svetlo-ljubičaste majice, koji su tu da pomognu putnicima u vezi informacija i snalaženja na novom aerodromu (imaju natpis „Ask Me“). Međutim, mali broj njih dobro govori / razume engleski jezik i utisak je da se ne snalaze najbolje.

 

 

 

 

 

Aerodrom Istanbul – displej na delu sa dolaznim inostranim letovima, prikazuje listu skoro stotinak aviona koji su nedavno sleteli, sa pripadajućim brojevima karosela na kojima treba preuzeti prtljag © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Aerodrom Istanbul © Ivana Dukčević

 

 

 

 

Aerodrom Istanbul © Ivana Dukčević

 

 

 

 

Prilaz Aerodromu Istanbul, autoputem iz smera centra grada (aerodromske zgrade samo su delimično završene, i još oko dve trećine dodatnih delova je u izgradnji) © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aerodrom Istanbul (IST), Aerodrom Istanbul (IST), Aerodrom Istanbul (IST), Aerodrom Istanbul (IST)

 

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.