TURSKA / Tortum kanjon, jezero i vodopadi – „Gruzijska dolina“

TURSKA / Tortum kanjon, jezero i vodopadi – „Gruzijska dolina“

*Tekst i fotografije deo su publikovane knjige „Umetnost putovanja 2“ (ISBN 978-86-82136-01-9) u izdanju Media Sfere, ali i knjige-vodiča o Turskoj (ISBN 978-86-7722-422-6), zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik Republike Srbije, br. 104/2009 i 99/2011. Nije dozvoljeno kopiranje, niti objavljivanje teksta, delova teksta, niti fotografija, bez dozvole autora (Ivana Dukčević) i izdavača (Media Sfera: Gordana Radisavljević-Jočić).

.

*The text and photographs are parts of the published book „Umetnost putovanja 2“ (ISBN 978-86-82136-01-9) and published travel book and the book on Turkey (ISBN 978-86-7722-422-6), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

 

 

U saradnji sa…

 

 

Turkish Airlines / Beograd, Knez Mihailova 9 / I (tel +381 11) 3036 195 / 209 7225 / 209 7226

© Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

Tortum kanjon, jezero i vodopadi

 

„Gruzijska dolina“

 

 

 

Negde u bespuću severoistočnog dela centralne Anadolije, gde se u smeru ka istoku planinska visoravan postepeno penje na dve hiljade metara, stotinak kilometara severno od najvišeg grada Turske – Erzuruma, nalazi se predeo neobično nalik bezvremenim pejzažima severnog Avganistana. Početkom XXI veka, slike vihora rata u ovoj zemlji mnogi od nas su zapamtili gledajući ih u vestima na malim ekranima. Osim rata, neizbrisiv utisak na mene ostavila su sećanja na predele koji su promicali kao scenografija, u pozadini ratnih zbivanja. Okerasto-crvenkasto-sivkaste stenovite planine, u slojevima koji su se nalik filu torte naslagali uspravno ili vodoravno stvarajući neobičan prizor, i neverovatno gusto zelenilo u samom podnožju kraj modro-sivih potoka, stvaraju izvanredan kontrast u oku posmatrača čijoj je lepoti teško odoleti.

 

 

 

 

Jezero Tortum (Tortum Gölü), oko 100 km severno od Erzuruma © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Jezerce sa pastrmkama u selu Jedi Goler (Yedi Göller – tur. „sedam jezera“) © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Gruzijski Manastir-crkva Oškvank (X vek) © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Jezero Tortum, staklena platforma iznad vode © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Najviši u Turskoj – Vodopadi Tortum (Tortum Şelalesi, 48 m), na nadmorskoj visini od oko 1000 metara anadolske visoravni © Ivana Dukčević

 

.

.

 

 

Gruzijski Manastir- crkva Oškvank (X vek) © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Sušen dud, sveže šumske jagode i džem od crnog duda, na tezgi kraj magistrale © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

 

Kanjon-dolina Tortum © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Kanjon-dolina Tortum © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Vodopadi Tortum (Tortum Şelalesi) © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Selo u kanjonu-dolini Tortum (većina kuća ima limene krovove, radi lakšeg otapanja snega) © Ivana Dukčević

.

.

.

 

 

 

Kanjon koji prati reku povremeno se širi i krajolik na oko hiljadu i po metara nadmorske visine postaje nalik polukružnoj zdeli sa valovitim ivicama. Nedugo potom, klanac se sužava, i vijuga prateći potok koji se od siline brzine kojom teče, beli od pene. Kanjon u predelu Tortuma dug je oko pedeset kilometara, i u južnom delu započinje oko četrdeset kilometara severno od Erzuruma nadomak mesta Tortum. Na severu klanac menja smer, kada se lokalna rečica ulije u veću i poznatiju reku Čoruh.

 

Osim neodoljive prirode, ovaj kraj poznat je i po srednjovekovnim gruzijskim manastirima i crkvama, i ponegde nosi naziv „Gruzijska dolina“. U XII i XIII veku, severoistočnim delovima Anadolije vladala je gruzijska kraljica Tamara („kralj Tamar“), koja je u istoriji upamćena kao humanista i izuzetan diplomata. Iako je njena vojska bila slabija od neprijatelja, uspela je da od Turaka Seldžuka povrati osvojene teritorije i dodatno proširi granice Gruzije na prostore današnjih Jermenije i Azerbejdžana – uprkos pretenzijama Vizantije na zapadu i Seldžuka na istoku, i sve do dolaska Mongola koji su sve njih zbrisali pred sobom. U predelima oko kanjona Tortum moguće je videti ostatke nekoliko gruzijskih crkvi, tj. manastira, od kojih su najčuveniji Manastiri-crkve Haho Church – Khakhuli u  selu Bagbaši (Bağbaşı) i Oškvank.

 

 

 

 

 

 

Vertikalni i horizontalni slojevı u stenama, u kanjonu Tortum © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Gruzijski Manastir-crkva Oškvank (X vek) © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Kanjon-dolina Tortum © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Formacije nalik onim u Kapadokiji © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

Smešten u zaboravljenom selu Čamlijamač (Çamlıyamaç) udaljenom osam kilometara od glavnog puta, ušuškan u zelenilu kraj rečice podno golog okerastog kanjona Manastir-crkvu Oškvank ili Ošk Vank (Öşk Vank Manastırı – Öşkhi) podigao je gruzijski kralj bagratidske dinastije David II od Iberije (Gruzijska crkva od osnivanja je pravoslavna, za razliku od jermenske – pretežno evangelističke). Trenutno je u fazi renoviranja, iako je utisak da su popravke za sada samo kozmetičke. Na vrhovima polukružnog tornja-kupole – tipičnog za arhitekturu gruzinskih crkvi, i na delovima krova niklo je rastinje čije korenje – duboko uraslo, vidno pomera osnove konstrukcije i urušava crkvu. U zdanje nije moguće ući, ali se i od spolja na gornjim nivoima vide delovi fresaka u unutrašnjim lukovima. Nakon obilaska, napuštamo selo čiju potpunu, lenju letnju tišinu narušava jedino zvuk potoka u daljini, i vraćamo se na glavni put. Dok na prilazu selu kraj potoka fotografišemo, naš vozač taksija koji nas čeka – dobroćudni sredovečni korpuletni gospodin sa brčićima, spušta se niz strmek do same obale rečice i bere zelje kako bi poneo nazad kući, u Erzurum. Usput, saznajemo i da u severoistočnom delu Tuske, prefiks „Ar“ u imenu geografskog pojma obično označava naziv gruzinskog porekla (na primer: grad Artvin).

 

 

 

 

Gruzijski Manastir-crkva Oškvank (X vek) © Ivana Dukčević

.

.

.

 

 

Gruzijski Manastir-crkva Oškvank (X vek) © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Manastir-crkva Oškvank, ostaci fresaka unutar gornjih delova lukova crkve © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

U kanjonu Tortum, nalaze se mnogobrojni voćnjaci trešanja i kajsija, ali je ipak najzastupljeniji dud. Od crnog duda (na tur. karadut) pravi se džem, a beli se suši ili jede svež. U proleće, duž puteva koji vode kroz sela lokalna deca tek ubrani dud nude slučajnim prolaznicima.

 

Nakon povratka na glavni put, kanjon je prostraniji. Rečica koja sa desne strane prati drum poprima širi tok – iako puna šljunka, ostrvaca gde je njeno korito prazno i bez vode. Posle nekoliko minuta, put se naglo penje uz stene i pred nama se ukazuje deset kilometara dugo i kilometar široko, modro-sivo jezero Tortum (Tortum Gölü). Serpentinama koje se nižu, grabimo dalje ka severu.  Na kratko, zastajemo pored puta i ulazimo u novosazidanu zgradu sa jednom prostorijom na čijem se kraju nalazi isturena terasa iznad jezera, sa dnom od ojačanog stakla. U društvu lokalaca i domaćih turista, slikamo naša stopala i jezero, duboko ispod nas.

 

 

 

 

Jezero Tortum © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Jezero Tortum, novosazidana platforma od ojačanog stakla, sa pogledom na vodu u podnožju © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Jezero Tortum © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Beli dud iz voćnjaka kraj magistrale © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

 

Devojčica prodaje svež dudinje, kraj magistrale © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

Na kraju jezera, klanac se postepeno ponovo sužava. Stotinak metara niže vrtače, sa 48 metara visine uz huk i kao nacrtanu dugu, obrušavaju se Tortum vodopadi (Tortum Şelalesi) – najviši u Turskoj. Na vrhu vodopada, delimično na stubovima sazidan je restoran nalik čardaku ni na nebu, ni na zemlji, sa stolovima tik uz vodu koja juri ka svom neumitnom padu. Tipični turski lokal za potpuno uživanje za sva čula, jedan je od mnogih širom zemlje koji smo posetili, a koji bez sumnje potvrđuje onu hedonističku crtu „pustog turskog“, stvorenog za beskrajno divanjenje uz čašicu crnog čaja, ukusno jelo i pogled na još jedan od inspirativnih pejzaža njihove lepe zemlje.

 

 

 

 

 

Vodopadi Tortum (Tortum Şelalesi) © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Vodopadi Tortum © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Vodopadi Tortum © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

Nekoliko kilometara severnije od vodopada, prelaskom magistrale preko gornje strane klanca pred nama se ukazala još jedna bajkovita dolina. Zastajemo, i fotoaparatom pokušavamo da ovekovečimo očaravajući pejzaž – beživotne stene širokog i izuzetno dubokog klanca, u čijem se dnu u gustom zelenilu nazire selo Jedi Goler (Yedi Göller) i malo modro-tirkizno jezero. Spuštamo se do jezera i dolazimo do još jednog restorana smeštenog u rustičnoj drvenoj kući, oko kojeg su postavljeni bazeni sa pastrmkama, i sa čijeg terasnog dela sa postavljenim stolovima za ručavanje, pogled puca na jezerce i klanac visoko iznad nas.

 

Još dalje ka severu, nakon vožnje najužim delom klanca, nadomak mesta gde se rečica iz kanjona uliva u reku Čoruh, put se razdvaja. Onaj ka zapadu vodi ka simpatičnom mestu Jusufeli (Yusufeli), dok se istočni put polukružno vraća ka jugu – u smeru Erzuruma. Na pola puta, kod mesta Narman drum prolazi kroz krajolik pomalo nalik poznatijoj Kapadokiji, a nešto dalje – kod sela Oltu dolazi do mesta gde se vadi čuveni, istoimeni vulkanski crni kamen koji je u ovom delu zamlje popularan kao dekoracija srebrnog i zlatnog nakita. U Erzurumu, u bedestenu (bezistanu) Rustem-paše iz XVI veka – danas bazaru srebrnog nakita, najveći deo ponude dekorisan je zift crnim oltu kamenčićima.

 

 

 

 

 

 

Jezero sa pastrmkama iz restorana u selu Jedi Goler (Yedi Göller) © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Bazeni sa pastrmkama u restoranu, u selu Jedi Goler © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Pastrmke u restoranu, u selu Jedi Goler © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Oltu, vulkanski kamen kojı se vadı kod istoimenog mesta u regionu Tortuma © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

Severno od kanjona Tortum, anadolska visoravan se postepeno spušta ka vazdušnom linijom oko 120 kilometara udaljenom Crnom moru. Između visoravni centralnog dela Turske i crnomorske obale, na ovim prostorima prostiru se guste, pretežno listopadne zelene šume planina Kačkar, koje zbog prirode ali i arhitekture kuća nalik onim u evropskim Alpima, još nazivaju i Turskim Alpima. Južno od Tortuma, put vodi ka Erzurumu – najvećem gradu severoistočne Anadolije, smeštenom u podnožju travnatih obronaka čuvenog skijališta Palandoken. Ni sredinom juna kada smo ove predele obilazili, sneg od prethodne zime iznad Erzuruma još uvek se nije potpuno otopio. Na zagasito-zelenim livadama visine preko 2500 metara, još uvek ga je bilo u tragovima u nepravilnim belim krpama, nalik šarama alpskih krava.

 

 

 

 

 

Predeli sa magistrale, nadomak Erzuruma © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Magistrala ka severu, nadomak Erzuruma © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Jezero Tortum

 

 

 

 

Kako stići

 

Svakodnevno, iz Istanbula sa novog Aerodroma Istanbul, do grada Erzuruma udaljenog stotinak kilometara od kanjona-doline Tortum saobraća aviokompanija Turkish Airlines (jedan do dva leta, dnevno). Za obilazak doline – jednodnevni izlet, iz Erzuruma možete iznajmiti taksi vozilo po ceni od oko 70 evra, po vozilu.

.

.

.

.

Tortum Erzurum Turska, Tortum Erzurum Turska, Tortum Erzurum Turska, Tortum Erzurum Turska, Tortum Erzurum Turska

 

 

 

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.