UMETNOST PUTOVANJA dobitnik nagrade za Najbolju arheološku fotografiju Narodnog muzeja

UMETNOST PUTOVANJA dobitnik nagrade za Najbolju arheološku fotografiju Narodnog muzeja

 

 

 

 

 

 

UMETNOST PUTOVANJA

 

dobitnik nagrade za Najbolju arheološku fotografiju

Narodnog muzeja u Beogradu

 

 

 

 

 

U holu Narodnog muzeja u Beogradu, 16. aprila 2019. otvorena je izložba Najbolje arheološke fotografije. Izložba je rezultat konkursa koji je organizovao Narodni muzej, a čiji su članovi žirija bili i arheolozi ove najvažnije kulturne ustanove u Srbiji.

 

Umetnost putovanja (autor fotografije © Ivana Dukčević) dobitnik je PRVE NAGRADE na konkursu za Najbolju arheološku fotografiju. Nagrađena fotografija – „Karijatide“, snimljena je u februaru 2018. godine, u Novom muzeju Akropolja, u Atini (New Acropolis Museum) koji danas nosi naziv i samo – Muzej Akropolja, tokom fam/press putovanja na koje sam bila pozvana od strane Ministarstva kulture Grčke i Turističke organizacije Atine i regije Atike (Athens Attica). Muzej u kojem su smešteni predmeti pronađeni na Akropolju, skulpture i delovi frizova sa Partenona, prvi put sam posetila u junu 2010, nepunih godinu dana nakon njegovog otvaranja.

 

Na nagrađenoj fotografiji, vide se tri od ukupno pet originalnih karijatida sa hrama Erehtejon (Erechteion) na Akropolju, koje se nalaze u Muzeju Akropolja (šesta karijatida, i danas je u Britanskom muzeju, u Londonu). Karijatide su stubovi u ženskom obličju koje su prvi put podignute upravo ovde, kao deo jonskog hrama Erehtejon. Iz ovog razloga, svi stubovi na svetu koji imaju oblik ženskog tela, i danas – na svim jezicima, nose naziv „karijatide“ (caryatides). Najčuvenije karijatide u Srbiji su one vajara Ivana Meštrovića na Spomeniku neznanom junaku na Avali, i na stepeništu ulaza u Narodni muzej u Beogradu, istog autora.

 

Osim „Karijatida“, kao značajne žiri je izabrao još dve moje fotografije: Arheološko nalazište Pestum (Paestum) na jugu Italije, sa ostacima antičkih grčkih, dorskih hramova (jul, 2013) i kapitele stubova Arheološkog nalazišta Persepolis iz palate cara Darija I, u Iranu (april 2014).

 

 

 

 

 

Narodni muzej u Beogradu © Ivana Dukčević

 

 

Narodni muzej u Beogradu © Ivana Dukčević

 

 

 

Najbolja arheološka fotografija, Najbolja arheološka fotografija

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.