Najduži komercijalni let avionom na svetu

Najduži komercijalni let avionom na svetu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Najduži komercijalni let avionom

na svetu

 

 

 

Počev od 11. oktobra 2018, između Singapura i Njuarka (Newark International Airport) nadomak Njujorka u SJedinjenim Američkim Državama, aviokompanija Singapore Airlines je u promet pustila najduži kontinuirani komercijalni let avionom, na svetu. Tačno 16.737 kilometara leta, avion ove aviokompanije prelazi za 18 sati i 45 minuta.

 

 

 

 

Marina Bay, Singapur / Photo: Ray in Manila, Wikipedia

 

 

 

 

 

Aerodrom Njuark / Nicolas Jehly le_photographe_francais, Wikipedia, unsplash.com

 

 

 

 

 

Do 11. oktobra, najduži let avionom na svetu bio je između Oklanda (Auckland), prestonice Novog Zelanda i Dohe, prestonice Katara, koji je u trajanju od 17 sati i 30 minuta održavao Qatar Airways.

 

U ostale najduže letove na svetu ubraja se let između Londona u Velikoj Britaniji i Perta (Perth) u zapadnoj Australiji koji je pušten u martu 2018, i koji obavlja australijska nacionalna aviokompanija Qantas. U narednom periodu, još jedan dugačak let je u pripremi – od Singapura do Los Anđelesa (Los Angeles) koji će obavljati aviokompanija Singapore Airlines, i koji će trajati 18 sati.

 

 

 

 

 

London, obala Temze © Ivana Dukčević

 

 

 

 

U martu 2020. godine – iz razloga pandemije, najduži komercijalni let postao je onaj aviokompanije Air Tahiti Nui, koji se odvija od Faa’a International Airport u mestu Papete (Papeete), na ostrvu Tahiti u Tihom okeanu, do aerodroma Šarl de Gol (Charles de Gaulle) u Parizu. Naime, do početka pandemije na ovoj liniji je postojalo među-sletanje u Los Anđelesu radi točenja goriva, gde su putnici morali da prođu kroz carinsku proceduru. Međutim, zbog predostrožnosti i straha od zaraze, avioni više ne sleću na teritoriju Sjedinjenih Američkih Država već lete direktno sve do Pariza. Kako bi kontinuirani let bio moguć, reduciran je broj putnika i tereta u avionu, i time potreba za sletanjem – za dodatnim gorivom. Let dužine 15,715 kilometara, smatra se najdužim domaćim letom na svetu, jer se odvija između dva dela francuske teritorije, s obzirom da je Tahiti deo Francuske Polinezije, autonomne oblasti unutar Francuske – francuska prekomorska teritorija i bivša kolonija.

 

 

 

 

 

Pepete, Tahiti – replika kraljevske palate podignuta 1960-tih / Photo: Lizzy Saldana www.flickr.com, Wikipedia

 

 

 

 

Suprotno od navedenih, najkraći komercijalni let avionom na svetu obavlja škotska aviokompanija Loganair, između Vestreja (Westray) i Papa Vestreja (Papa Westray), dva ostrva arhipelaga Orknijskih ostrva (Orkney Islands), na severu Velike  Britanije, oko 10 kilometara od obala Škotske. Ovaj let iznosi ukupno 2,7 kilometara i traje samo 1,5 minuta.

 

 

 

 

Orknijska ostrva

Photo: Guinnog, English-language Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5615306

 

 

 

 

Najduži komercijalni let u pogledu satnice u kratkoj istoriji vazduhoplovstva, bio je onaj australijskog Kvantasa (Qantas), između Perta u Australiji i Šri Lanke (Koggala Lagoon) koji je saobraćao između 1943. i 1945. godine. Let od 5652 kilometra trajao je najmanje 28 sati, a najduži zabeležen je iznosio čak 32 sata i 9 minuta.

 

 

 

 

 

 

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.