MAROKO – Meknes – prestoni grad sultana Mule Ismaila

MAROKO – Meknes – prestoni grad sultana Mule Ismaila

*Tekst i fotografije deo su publikovane knjige „Umetnost putovanja 2“ (ISBN 978-86-82136-01-9) u izdanju Media Sfere, zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik Republike Srbije, br. 104/2009 i 99/2011. Nije dozvoljeno kopiranje, niti objavljivanje teksta, delova teksta, niti fotografija, bez dozvole autora (Ivana Dukčević) i izdavača (Media Sfera: Gordana Radisavljević-Jočić).

.

*The text and photographs are parts of the published book „Umetnost putovanja 2“ (ISBN 978-86-82136-01-9), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.

.

.

.

.

.

 

 

.

.

MEKNES

.

Prestoni grad čuvenog surovog sultana

.

.

.

.

 

Kada je najstarija kćerka francuskog kralja Luja XIV – princeza Marie Ann de Bourbon odbila da se uda za njega, ljutiti marokanski sultan Mula Ismail – Moulay Ismail (1634 – 1727) – drugi po redu vladar dinastije Alauita zarekao se da će u Meknesu – novoj prestonici koju je ovde prebacio iz Fesa sazidati najveću i najlepšu palatu na svetu koja će parirati francuskom Versaju. Sultan inače poznat po svojoj surovosti, sazidao je novi Meknes podižući velelepne palate, kapije, džamije i medrese, usput obezglavljujući radnike i robove na radovima za koje je ustvrdio da su – lenji, i jednom naredio da se zidine grada duge 40 kilometara okruže posečenim glavama 10.000 neprijatelja…. U Meknesu se i danas nalazi najveći kraljevski palatni kompleks Maroka, u čiju je konjušnicu na primer moglo da stane čak 12.000 konja! Nedaleko od zidina smeštene su čuvene cisterne – ogromni rezervoari sveže vode (koji su zidani širom arapskog sveta) i veliki podzemni zatvor (Prison de Kara) u kojem je Mula Ismail držao i do 40.000 ljudi – zarobljenih u osvajačkim ratovima ili uhvaćenih u gusarenju. Zatvor je osmislio portugalski inženjer, koji je i sam bio zatočenik Mule Ismaila.

.

.

 

 

Jedna od kapija starih zidina Meknesa (XVII vek) © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Velike, stare cisterne za čuvanje sveže vode (XVII vek) © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Moderni spomenik vodi u obličju vodonoše, nadomak starih cisterni © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Ulaz u palatni kompleks Meknesa (i rode, večne stanovnice marokanskih tornjeva i zidina) © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Ulaz u veliki podzemni zatvor (Prison de Kara) © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Podzemni zatvor (Prison de Kara) © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Ulaz u veliki podzemni zatvor (Prison de Kara) © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Zidine starog Meknesa © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Meknes, moderno i tradicionalno © Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

u saradnji sa

 

 

www.mangatrip.rs

.

.

.

.

.

 

 

 

Iako spada u manje gradove Maroka, Meknes – na 546 metara nadmorske visine važi za jedan od najznačajnijih trgovinskih centara i važno područje u poljoprivredno obradivom delu Maroka. Njegova nevelika medina sa “sto minareta” deo je UNESCO-ve svetske kulturne baštine i mesto gde je u XVII veku Mula ismail zatražio od arhitekte Al Mansura da sazida grad koji će zaseniti svakoga. Nekadašnja prestonica Maroka nastala je od kamena u okerasto-žutoj boji zbog čega su Meknes još nazivali i “žutim gradom”. Zidanje grada trajalo je i tokom vladavine naredna dva alauitska vladara, i završilo se krajem XVIII veka za vreme sultana Mule Hasana (Moulay Hassan).

.

.

 

 

 

Jata roda iznad medine, u oktobru © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Meknes, rijad (tradicionalna kuća) pretvoren u restoran © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Žućkasto-okeraste kuće i zidine Meknesa © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Meknes, turističke kočije u starom delu grada © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Meknes, medina © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

 

Preko puta velikog trga nadomak ulaza u medinu (nalik trgu Jemaa el-Fnaa u Marakešu) nalazi se najlepša kapija Meknesa i čitavog Maroka – Bab Mansur (Bab Mansour Laleuj). Kada je po završetku kapije, sultan Mula Ismail upitao arhitektu Al Mansura da li misli da bi on (Mula Ismail) mogao da napravi lepšu kapiju od njega, a umetnik se uplašivši reakcije sultana odlučio da izjasni pozitivno – i pogrešio, Mula Imail mu je odrubio glavu.

.

Glave ovakvih i sličnih neprijatelja koji su se usudili da protivureče Muli Ismailu, osim izložene oko gradskih zidina, nabijene na kolac putovale su kao karavani carstvom i prikazivane kao primer svima. (Neki Marokanci tiho nagoveštavaju da je vladavina bivšeg kralja Maroka – Hasana II bila veoma nalik vladavini Muli Ismailu, ali primerena XX veku, i da se potonji vladar izgleda “ugledao” na svog poznatog pretka).

.

.

 

 

 

 

Glavna kapija starog Meknesa – Bab Mansour, najlepša u Maroku © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Glavna kapija starog Meknesa – Bab Mansour, nadomak velikog trgovačkog trga © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Glavna kapija starog Meknesa – Bab Mansour © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Zidine starog Meknesa, sa otvorima koji pomažu kišnici da oteče  © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Unutar utvrdjenja – kazbe, Mula Ismail sazidao je sebi za života velelepni Mauzolej (Mausoleum of Moulay Ismail) u andalužanskom stilu, u doborezu i dekorativnim keramičkim pločicama. Preko puta mauzoleja, nižu se radnje lokalnih umetnika – zanatlija koji obrađuju nakit i predmete u tehnici damaskin (Damascene), čuvenoj arapskoj tehnici obrade metala kojem se dodaju zlato ili srebro. Za razliku od Toleda u Španiji, najčuvenijeg mesta gde u Evropi može da se kupi nakit u damaskin tehnici – sa dodatkom zlata, u Maroku / Meknesu se ovaj nakit se izrađuje u kombinaciji sa srebrom.

.

.

 

 

 

Ulaz u Mauzolej Mule Ismaila © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Damaskin, tehnika obrade metala kojem se dodaje srebro © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Poslastičarnica u medini – osim kolača, preporuka za odlično slatko i jeftino pecivo koje se ovde skoro isključivo pravi sa bademom © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Meknes, rijad pretvoren u restoran © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Meknes, turističke kočije © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

U okolini…

.

27 kilometara od Meknesa, na obroncima strmog brda (Khyber / Tazga) 788. godine osnovan je Sveti grad Mule Idriza (Moulay Idriss – Zerhoun), najpoštovanijeg sveca Maroka – praunuka proroka Muhameda koji je prema predanju osnovao prvu marokansku državu. Svake godine u avgustu, tokom religioznog festivala hiljade vernika kreće na hodočašće ka ovom mestu gde se nekoliko dana zadrže podižući šatore oko podnožja brda i moleći se svecu u istoimenoj džamiji.  Iako nemuslimanima nije dozvoljen ulaz u svetilišta i džamije, moguće je prošetati medinom i sa samog vrha sagledati panorama krovova ovog svetog grada.

.

Dva kilometara od mesta Mule Idrisa nalazi se najpoznatije i najočuvanije antičko rimsko arheološko nalazište u Maroku – Volubilis.

.

.

 

 

Arheološko nalazište Volubilis © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Sveti grad Mula Idriz (Moulay Idriss), nadomak arheološkog nalazišta Volubilis © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Maroko Meknes, Maroko Meknes, Maroko Meknes, Maroko Meknes

.

 

.

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.