MAROKO – Vodopadi Uzud (Ouzoud), drugi najviši u Africi

MAROKO – Vodopadi Uzud (Ouzoud), drugi najviši u Africi

*Tekst i fotografije deo su publikovane knjige „Umetnost putovanja 2“ (ISBN 978-86-82136-01-9) u izdanju Media Sfere, zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik Republike Srbije, br. 104/2009 i 99/2011. Nije dozvoljeno kopiranje, niti objavljivanje teksta, delova teksta, niti fotografija, bez dozvole autora (Ivana Dukčević) i izdavača (Media Sfera: Gordana Radisavljević-Jočić).

.

*The text and photographs are parts of the published book „Umetnost putovanja 2“ (ISBN 978-86-82136-01-9), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.

 

.

.

.

.

.

 

.

.

Vodopadi Uzud (Ouzoud Falls)

.

Očaravajući pejzaži Srednjeg Atlasa

.

.

.

 

 

 

Duž središnjeg dela Maroka, od krajnjeg severa – nadomak Gibraltara i dalje ka jugu, poprečno i uzdužno nižu se četiri venca marokanskih planina. Za najseverniji i najmanji venac Rif, utvrđeno je da je razdvajanjem kopna davno odvojen od svog severnijeg dela u Španiji (Sierra Nevada), kojem pripada. Najčuvenije mesto ovog masiva je “plavi grad” Šefšauen (Chefchaouen). Južno od Rifa, nalaze se tri linije masiva Atlas. Ovaj naziv planine su dobile još u starom veku po antičkom bogu koji je prema grčkim legendama baš u ovim krajevima pokušao da pridrži nebeski svod. Od severa ka jugu, poprečno ređaju se masivi: Srednjeg Atlasa, Visokog Atlasa (sa najvišim planinskim prevojem Tizi n’Tička i drugim najvišim vrhom Afrike – Toubkal, 4165 m) i Anti Atlasa, na samom jugu.

.

.

 

 

 

 

Pejzaži Srednjeg Atlasa. veštačko jezero © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Vodopadi Uzud, drugi najviši u Africi (110 m, Srednji Atlas) © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Vodopadi Uzud, Berberski makaki majmuni © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Pejzaži Srednjeg Atlasa. veštačko jezero © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Srednji Atlas © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Pejzaži Srednjeg Atlasa © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Srednji Atlas, boje Maroka i njegove zastave – crvena zemlja i zelenilo, nadomak Uzud vodopada © Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

.

u saradnji sa

 

 

www.mangatrip.rs

 

.

.

 

 

 

 

Osim ski centra Uikameden (Ouikaimeden) u Visokom Atlasu južno od Marakeša (2600 – 3270 m nadmorske visine) otvorenog od januara do marta, u planinama Srednjeg Atlasa nalazi se drugo po čuvenju i najmodernije uređeno skijalište Mišlifen (Michlifen). Ukoliko putujete kroz Srednji Atlas, i tokom leta će vam sigurno privući pažnju. Kada u valovitim predelima magistralni drum naglo skrene u mesto Ifrane, osim univerziteta, kraljeve palate, kluba u šumovitom predgrađu (Golf & Country Club Michlifen), i oznaka za istoimeni ski centar mnogi se iznenade pre svega arhitekturom samog gradića. Osnovan za vreme francuske vladavine Marokom, zbog klime nalik alpskoj već tada je privukao pažnju kolonijalnih vlasti. Kasnije, kuće zidane u evropskm planinskom stilu postale su obavezan detalj ovog mesta. “Švajcarske kuće” zidaju se danas i u predgrađima, kao deo luksuznog kompleksa apartmana za kupovinu i izdavanje, najčešće u zimskom periodu.

.

.

 

 

 

 

Srednji Atlas, mesto Ifrane sa arhitekturom kuća nalik Švajcarskoj, nadomak ski centra Michlifen © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Srednji Atlas, mesto Ifrane sa arhitekturom kuća nalik Švajcarskoj, nadomak ski centra Michlifen © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Srednji Atlas, mesto Ifrane – kompleks novih apartmana nadomak ski centra Michlifen © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Srednji Atlas, mesto Ifrane nadomak ski centra Michlifen © WIkipedia

.

.

 

 

 

 

Planinska reka, brana, veštačka jezera i predeli koji prosečnog putnika mogu da zbune, pejzaži su uobičajeni za planine Srednjeg Atlasa i središnji deo Maroka. Jedan od stanovnika ovog dela planete je i Berberski makaki majmun (Barbary Macaque – Macaca Sylvanus) vrsta majmuna koji žive u Aziji, i jedino ovde u Africi. Takođe, jedna kolonija ovih majmunia živi i na samom jugu Španije – na vrhu Gibraltarske stene u istoimenoj državici (Britanskoj prekomorskoj teritoriji). Interesantno je da makaki majmuni žive u planinama Atlas zimi u snegu, baš kao i Japanski makaki majmuni u Japanskim Alpima, u središnjem delu ostrva Honšu.

.

Valoviti predeli, žitna polja oivičena velikim kaktusima i slikovita mesta kao Azru (Azrou) ili M’Rirt, u kojem se pazarni dan odvija u šatrama na ogromnoj poljani na obodu grada, magarci i pastiri, svi zajedno čine neke od najlepših predela Srednjeg Atlasa.

.

.

 

 

 

 

Pejzaži Srednjeg Atlasa © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Pejzaži Srednjeg Atlasa. veštačko jezero © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Srednji Atlas,  gradić Azrou © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Srednji Atlas,  pazarni dan u gradiću M’Rirtu © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Pejzaži Srednjeg Atlasa © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Na samom jugu Srednjeg Atlasa, nadomak Visokog, 150 kilometara severoistočno od Marakeša nalaze se drugi najviši vodopadi u Africi nakon Viktorijinih (Zambija/Zimbabve). U krajoliku jarko crvene marokanske zemlje, u neobično skladnom kontrastu sa okolnim zelenilom – boje nacionalne zastave Maroka, nalaze se božanstveni Vodopadi Uzud (Ouzoud Falls). Na berberskom jeziku, reč ouzoud znači “mlevenja žita” jer je starosedeoce ovih prostora huka vodopada podsećala na lokalne mlinove gde se žito mlelo.

.

Vodopadi Uzud nadomak sela Tanaghmeilt, jedna su od glavnih atrakcija ovog kraja, te su od njihovog vrha do podnožja (110 m) duž stepeništa kroz šumarak načičkani restorani i suvenirnice.  Nekoliko slapova uz buku pada sa vrha crvenkaste stene, ispod koji se gnezde i oko slapova lete lokalni golubovi. Skroz u podnožju, u naizgled stajaćoj vodi čamci sa plastičnim sedištima za turiste plove ispod samih slapova vodopada.

.

.

 

 

 

Vodopadi Uzud, drugi najviši u Africi (110 m, Srednji Atlas) © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Vodopadi Uzud, Berberski makaki majmun © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Vodopadi Uzud © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Podnožje Vodopada Uzud, turistički brodići koji plove ispod slapova © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Vodopadi Uzud, Berberski makaki majmuni © Ivana Dukčević

.

.

 

 

 

Tu su i makaki majmuni koji žive u ovim krajevima, i koji tokom dana rado dolaze do stepeništa, vidikovca na pola visine vodopada i do pešačke staze pokušavajući da od turista dobiju hranu ili ostatke iskopaju iz kanti za đubre, oko kojih neretko nastane nered. Na području oko vodopada, makaki mogu da se vide do kasnog popodneva, kada se vraćaju u šumu.

.

.

 

 

 

 

Vodopadi Uzud © Ivana Dukčević

.

.

 

Vodopadi Uzud, majmuni u potrazi za hranom © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Srednji Atlas, Berberski makaki majmuni © Wikipedia

.

.

 

 

Vodopadi Uzud, na vrhu litice, pored slapova

.

.

.

.

Maroko Ouzoud, Maroko Ouzoud, Maroko Ouzoud, Maroko Ouzoud

.

 

 

 

 

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.