Inflacija iranskog riala (IRR) i putovanje u IRAN

Inflacija iranskog riala (IRR) i putovanje u IRAN

 

 

 

Inflacija iranskog riala (IRR) i putovanje u Iran

 

 

Iranski rial (IRR), nacionalna valuta Irana doživeo je veliki pad od jeseni 2018, kada su SAD jednostrano odlučile da vrate ekonomske sankcije Iranu – prelepoj zemlji bogate istorije i kulture koju smo posetili u turi kolima, i o kojoj smo pisali. Iako je Evropska unija saopštila da u poslednje tri godine, tokom kontrola iranskih nuklearnih postojenja nisu primećene apsolutno nikakve nepravilnosti i kršenje međunarodnih dogovora, SAD su po svemu sudeći mislile drugačije.

 

 

 

 

Teheran, jedan od nekoliko klimatizovanih metroa na svetu © Ivana Dukčevič

 

 

 

 

 

Teheran, tržni centar u severnom delu grada (Tadžriš), nadomak „teheranskog Dedinja“ © Ivana Dukčević

 

 

 

 

Za one koji putuju u Iran, pre svega treba reći da je putovanje i dalje potpuno bezbedno. Od partnera u Iranu dobili smo informaciju da strani turisti koji tokom ovog perioda rezervišu putovanje u Iran (smeštaj, prevoz po Iranu), zbog inflacije će moći i da profitiraju – dobiju putovanje po nižim cenama (u evrima / dolarima) nego do sada. Jedini problem može da predstavlja svakodnevna inflacija koja će putnike naterati da menjaju evre ili dolare u iranski rial na dnevnoj bazi, jer je u poslednjih nekoliko meseci stalno gubio na vrednosti. Na početku primene jednostranih sankcija, Iranska banka je objavila da je inflacija koja je počela krajem jula 2018, do kraja avgustu dostigla oko 60 %.

 

U većim gradovima Irana, naročito u Teheranu gde su menjačnice u centru grada česte turistima ovo možda i neće biti problem, ali u manjim mestima gde su one retke moglo bi da predstavlja neprijatnost. Iz ovog razloga, neke agencije su privremeno otkazale putovanja za Iran.

 

 

 

 

Teheran, Mellat Park Cineplex (bioskopi i galerije) © Ivana Dukčevič

 

 

 

 

 

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.