Inflacija iranskog riala (IRR) i putovanje u IRAN

Inflacija iranskog riala (IRR) i putovanje u IRAN

 

 

 

Inflacija iranskog riala (IRR) i putovanje u Iran

 

 

Iranski rial (IRR), nacionalna valuta Irana doživeo je veliki pad u toku proteklih mesec i po dana, otkad su SAD jednostrano odlučile da vrate ekonomske sankcije Iranu. Iako je Evropska unija saopštila da u poslednje tri godine, tokom kontrola iranskih nuklearnih postojenja nisu primećene apsolutno nikakve nepravilnosti i kršenje međunarodnih dogovora, SAD su po svemu sudeći mislile drugačije.

 

 

 

Teheran, jedan od nekoliko klimatizovanih metroa na svetu / Photo: Ivana Dukčevič
Teheran, tržni centar u severnom delu grada (Tadžriš), nadomak “teheranskog Dedinja” / Photo: Ivana Dukčevič

 

 

Za one koji putuju u Iran, pre svega treba reći da je putovanje i dalje potpuno bezbedno. Od partnera u Iranu dobili smo informaciju da strani turisti koji sada rezervišu putovanje u Iran (smeštaj, prevoz po Iranu), zbog inflacije će moći i da profitiraju – dobiju putovanje po još boljim cenama (u evrima / dolarima) nego do sada. Jedini problem može da predstavlja svakodnevna inflacija koja će putnike naterati da moraju  da menjaju evre ili dolare u iranski rial na dnevnoj bazi, jer je on u poslednjih mesec dana stalno gubio na vrednosti (trenutno iznosi oko 42.105 IRR = 1 $). Iranska banka je objavila da je inflacija koja je počela krajem jula, do kraja avgustu dostigla oko 60 %.

 

U većim gradovima Irana, naročito u Teheranu gde su menjačnice u centru grada česte turistima ovo možda i neće biti problem, ali u manjim mestima gde su one retke moglo bi da predstavlja neprijatnost. Iz ovog razloga, neke agencije su privremeno otkazale putovanja za Iran.

 

 

Teheran, Mellat Park Cineplex (bioskopi i galerije) / Photo: Ivana Dukčevič
error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.