TURSKA / Etno-selo Širindže (Şirince)

TURSKA / Etno-selo Širindže (Şirince)

 

 .

.

.

.

 

Etno-selo

Širindže (Şirince)

.

.

.

 

Smešteno 20-ak kilometara severno od Kušadasija, turističkog mesta na obali, nalik mnogo poznatijem selu Safranbolu u severozapadnoj Anadoliji, Širindže važi za najčuvenije etno-selo ovog dela Turske. Mnogi stranci još nisu čuli za Širindže, te su u selu tokom dana najčešći posetioci pretežno domaći turisti.  Ipak, u Širindže sve više svraćaju i upućeniji strani turisti na svom letovanju. U predivnim, renoviranim osmanlijskim kućama, pod krošnjama vinove loze, kraj plantaža suncokreta otvoreni su luksuzni pansioni sa ponudom u stilu seoskog turizma i domaćom kuhinjom, koje možete rezervisati i putem interneta.

.

.

.

 

Selo Širindže, sušeno bilje na tezgama © Ivana Dukčević

 

 

Selo Širindže © Ivana Dukčević

 

 

Širindže, renovirana seoska kuća © Ivana Dukčević

 

 

Širindže, restoran © Ivana Dukčević

.

.

.

*Tekst i fotografije deo su publikovane knjige o Turskoj (ISBN 978-86-7722-422-6), zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik Republike Srbije, br. 104/2009 i 99/2011. Nije dozvoljeno kopiranje, niti objavljivanje bez dozvole autora.

.

*The text and photographs are parts of the published book on Turkey (ISBN 978-86-7722-422-6), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.

.

.

.

.

 

 

Svakodnevno, pogotovo u letnjem periodu, kraj starih kuća pretvorenih u letnjikovce, pokraj voćnjaka breskvi, maslinjaka i čuvenih vinograda, u popodnevnu šetnju i na ručak dolaze mnogobrojne turske familije iz obližnje metropole Izmira i drugih mesta u okruženju. Zbog mnogobrojnih turista, neki tvrde da je otkad je i zvanično progašeno etno-selom Širindže možda i izgubilo na autentičnosti. U jeku sezone, u seoskim sokacima, među eleganto doteranim kućama više je turista nego samih seljana.

 

Osim restorančića u etno-stilu sa domaćom kuhinjom, u mnogobrojnim seoskim prodavnicama (namenjenim turistima) možete kupiti domaće vino iz okolnih vinograda, maslinovo ulje i vinsko sirće, ali i sušeno bilje i začine. Na vrhu jednog od brežuljaka nalazi se plato sa restoranom (nekadašnja škola), sa kojeg se pružaju prelepe panorame.  
.

INFO: Širindže se nalazi u brdima, 8 km istočno od Selčuka i 20 km severno od Kušadasija. Na početku sela postoji parking na kojem morate ostaviti vozilo, po ceni od oko 2 evra, dnevno.

.

.

.

.

Širindže © Ivana Dukčević

 

 

Širindže, prodaja lokalnog vina u restoranu © Ivana Dukčević

 

 

Širindže © Ivana Dukčević

.

.

 

 

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.