IRAN / „Najveća žurka na svetu“ – Persepolis i Pasargad

IRAN / „Najveća žurka na svetu“ – Persepolis i Pasargad

*Tekst i fotografije deo su publikovane knjige „Umetnost putovanja“ (ISBN 978-86-7963-499-3) u izdanju Samizdata B92, zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik Republike Srbije, br. 104/2009 i 99/2011. Nije dozvoljeno kopiranje, niti objavljivanje teksta, delova teksta, niti fotografija, bez dozvole autora (Ivana Dukčević), i izdavača (za Samizdat B92 – Veran Matić).

.

*The text and photographs are parts of the published book „Umetnost putovanja“ (ISBN 978-86-7963-499-3), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.

.
.
.
.
.
.
.
.

 

 

.

.

„Najskuplja žurka na svetu“ šaha Reze Pahlavija

.

u drevnim prestonicama

Persepolisu i Pasargadu

.

.

 

.

.

U centralnom delu Irana – na nadmorskoj visini od oko 1500 metara Iranske visoravni, severno od Širaza posetili smo dve od tri najčuvenije prestonice antičkog Persijskog (Ahemenidskog) carstva (klikom na link: Persepolis i Pasargad, pročitajte o ovim drevnim gradovima). Iranci Persepolis nazivaju i „Džamšidov tron“ (Takht-e Jamshid), prema imenu prvog, mitskog cara Persije. Važio za najglamurozniju prestonicu Persije, gde su ahemendski carevi pravili zabave koje su trajale i po tri meseca – opisane i u Starom zavetu. Verovatno su biblijske zabave dale ideju i poslednjem iranskom šahu Rezi Pahlaviju, da na ovom mestu napravi svoju zvanično – „najveću (i najskuplju) žurku na svetu“. Godine 1971, na lokalitetu koji je zaštitio UNESCO, u njegovoj organizaciji održana je trodnevna žurka kojoj su prisustvovali svi najznačajniji državnici, kraljevi i carevi Evrope i čitavog sveta, među kojim i maršal Tito sa suprugom Jovankom.

.

.

.

.

.

Persepolis (UNESCO) © Ivana Dukčević

.

.

.

 

 

 

Photo credit: akg-images / Hugues Vassal /// Oktobar 1971 – “Najveća žurka na svetu”, prvi red – s leva na desno: Jovanka i Josip Broz Tito, Nikolaj Viktorovič Podgorni (predsednik SSSR), domaćini – iranski šah Mohamad Reza Pahlavi i njegova supruga, carica Fara Diba, i etiopski car Hajle Selasije

.

 

 

.

.

Svečana parada – Persepolis, 12 – 14. oktobar 1971.

.

.

.

.

.

Svečana parada, Persepolis, 1971 © Nik Wheeler / Alamy Stock Photo

.

.

.

.

.

Parada pored zvanica u Persepolisu, na čijem su čelu Fara Diba i šah Reza Pahlavi

.

.

.

 

 

 

Persepolis , Kapija Svih Nacija (V vek pre naše ere) © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

.

*Tekst i fotografije deo su publikovane knjige „Umetnost putovanja“ (ISBN 978-86-7963-499-3) u izdanju Samizdata B92, zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik Republike Srbije, br. 104/2009 i 99/2011. Nije dozvoljeno kopiranje, niti objavljivanje teksta, delova teksta, ni fotografija, bez dozvole autora.

.

*The text and photographs are parts of the published book „Umetnost putovanja“ (ISBN 978-86-7963-499-3), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.

.

.

.

.

 .

 

.

 

Osam godina pre nego što će biti svrgnut, u ogromnim šatorima obloženim mermerom i uz beskrajni švedski sto, Reza Pahlavi je – proslavljajući 2500 godina Persijskog carstva, u Persepolisu priredio velelepnu zabavu i potrošio novac dovoljan za potrebe jednogodišnje socijalne pomoći namenjene Irancima sa prihodima ispod granice siromaštva. Krajem 1960-tih, u Iranu su izbijali protesti protiv njegove vladavine koja je na Zapadu bila poznata po liberalnom odevanju i pravu glasa za žene, ali ne i po ekstremnom trošenju državnog novca, surovoj tajnoj policiji i po korupciji – stvarima na koje je Zapad zarad ekspolatacije iranske nafte svesno zatvarao oči. Iz ovog razloga, njegova belosvetska žurka bila i jedan od početaka njegovog kraja i razlog zbog čega je 1979. godine – nakon progona šaha u izgnanstvo, Homeini je prilično lako preuzeo vlast i otišavši u drugu krajnost, sve okrenuo naglavačke.

.

Trodnevna „najveća i najskuplja žurka na svetu“ trajala je od 12. do 14. oktobra 1971, na mestu čuvenih arheloških nalazišta Persepolisa i Pasargada (međusobno udaljenih oko 70 km), i koštala državu Iran 650.000 US$. Zbog proslave, prilaz do nalazišta bio je ukrašen sa 47 kilometra svile koju je čuvalo 60.000 članova garde, gde je u 250 neprobojnih limuzina na proslavu stiglo 69 kraljeva i careva, svetskih državnika, crkvenih poglavara, čak indijanskih poglavica. Za vreme proslave, radi bezbednosti visokih zvanica, tri puna dana granice Irana bile su potpuno zatvorene, kao i državni univerziteti na kojima su hapšeni i zatvarani studenti za koje se znalo da su protivnici šahovog režima, a u šahovom okruženju boravilo je 10.000 pripadnika tajne policije.

.

Osamnaest tona hrane za zvanice, danima je avionima stizalo iz Francuske na aerodrom u Širazu – gradu najbližem Persepolisu, već pripremljeno ili polu-pripremljeno u najčuvenijem restoranu Maxim’s, u Parizu; 180 najboljih kuvara i konobara iz Švajcarske, Italije, Nemačke i Francuske, avionima je doveženo iz Evrope kako bi spravljalo i služilo hranu najvećim svetskim državnicima i kraljevima (ostalo je zabeležno da mnogi od njih nikada pre nisu leteli avionom i bili su uplašeni zbog dugog leta do Širaza ili Teherana); Ukupno 2.500 boca šampanjca, 12.000 boca viskija i 25.000 boca vina, ispijeno je tokom tri dana proslave i pojedeno, na primer 360.000 jaja; Danima, teretni avioni prenosili su ogromne komade leda za hlađenje pića i izbacivali ih na tlo polu-pustinje u blizini Pesepolisa; 40 kamiona i veliki broj aviona, danima su dopremali specijalne francuske šatore od platna (kojim su dodavani unutrašnji zidovi od mermera), kako bi se pored arheološkog nalazišta podiglo „Kraljevsko šatorsko naselje“ gde su tokom tri dana boravile zvanice. Svaki šator bio je opremljen sobom sa krevetima, posebnom kuhinjom i kupatilom, ali i stočićem sa stolicama ispred šatora gde su predsednici i kraljevi sa suprugama sedeli i ispijali popodnevnu kafu ili čaj, međusobno se pozdravljajući sa „susedima“, u šatorima do njihovih. U središnjem delu kampa bio je postavljen ogromni šator gde su održane dve svečane večere za sve zvanice, a nešto dalje i manji šator gde su dežurali doktori i medicinske sestre. Proslavu je opsluživalo 6000 sluga i ličnih poslužitelja odevenih u kostime antičke Persije. Po izboru šaha, jedan od tri moguća naratora dokumentarnog filma o proslavi koji je snimljen, bio je i Orson Vels.

.

Pre podizanja „Kraljevskog šatorskog naselja“, iz Persepolisa su uklonjena i uredno popisana legla otrovnih zmija i škorpiona – stanovnika iranske pustinje, kako bi nakon završetka bili vraćeni; U pustinji, u okviru nalazišta zasađeno je 15.000 mladica drveća koje su redovno zalivane. Iz Španije je doveženo 50.000 vrabaca, koji su na nesreću nakon nekoliko dana većinom uginuli ne uspevši da se prilagode pustinjskoj klimi; Podignuti su i golf tereni; Kraljice nekoliko evropskih zemalja, krenule su u Iran da vide najčuvenije dragulje na svetu šahove supruge Fare Dibe (Kooh-i-Noor – na persijskom: „Planina svetlosti“), koji se danas nalaze u muzeju, u suterenu Nacionalne banke Irana, u Teheranu. Za vreme šahovog svečanog govora pored mauzoleja Kira Velikog u Pasargadu, u momentu dok je govorio o besmrtnosti kralja Kira Velikog – prvog vladara najvećeg internacionalnog carstva na svetu, sa obe strane mauzoleja odjednom se u isto vreme stvorio kovitlac koji je podigao pesak u obliku pijavice, i naveo gosta da pomislile da je i to deo scenografije i specijalnih efekata!

 

 

 

.

.

.

 

 

Carica Fara Diba, Jovanka Broz, šah Reza Pahlavi i Josip Broz Tito

.

.

.

.

.

Iz dokumentarca britanske televizije BBC, o najvećoj žurci na svetu kojoj su zajedno sa 69 predsednika, careva i kraljeva prisustvovali i maršal Tito i njegova supruga Jovanka (na slici)

.

.

.

.

.

Svečana parada – Persepolis, 12 – 14. oktobar 1971.

.

.

.

.

Sluge najveće žurke na svetu, odevene u istorijsku odeću nekadašnjih sluga careva Darija i Kserksa

.

.

.

.

.

 

Persepolis, 12 – 14. oktobar 1971 / Na platou iza arheološkog nalazišta, vidi se šatorsko naselje gde su boravili predsednici i kraljevi sveta

.

.

.

.

.

.

© Abbas /Magnum Photos

U centralnom šatoru, gosti prisustvuju večeri upriličenoj od strane francuske dobrotvorne organizacije / S leva na desno: Princ Renije od Monaka, britanski princ Filip (suprug kraljice Elizabete II), švedski princ Gustrav, potpredsednik SAD-a Spiro Agnew

.

.

.

.

.

.

© Abbas /Magnum Photos

U centralnom šatoru, gosti prisustvuju večeri upriličenoj od strane francuske dobrotvorne organizacije, koju je vodila carica Fara Diba

.

.

.

.

.

.

 

© Abbas /Magnum Photos

U centralnom šatoru, gosti prisustvuju večeri upriličenoj od strane francuske dobrotvorne organizacije

.

.

.

.

.

.

© Abbas /Magnum Photos

Večera upriličena od strane francuske dobrotvorne organizacije

.

.

.

.

.

.

.

Gradnja Persepolisa započeta je u VI veku pre naše ere, na obronku brda, na prethodno ozidanoj veštačkoj terasi visine čak 20 metara, površine 125.000 m2, i trajala je godinama. U biblijskom Starom zavetu opisano je podizanje ovog kompleksa, sa detaljnim podacima o tome koje nacije su učestvovale u poduhvatu i iz kojih sve krajeva poznatog sveta je donešen materijal za gradnju.

.

I danas, nalazište posećuje priličan broj kako domaćih, tako i stranih turista, gde osim „Kapije Svih Nacija“ (Gate of All Nations) i ostataka nekoliko palata, glavnu atrakciju predstavlja „Veliko stepenište“ (Great Stairway) sa reljefima podanika Persijskog carstva iz svih krajeva Azije, koji prikazani u prirodnoj veličini, u redu na stepeništu caru prinose darove. U okviru nalazišta postoji i manji muzej, smešten unutar nekadašnjeg Harema cara Kserksa. Godine 330. pre naše ere, nakon osvajanja Persepolis je uništio i zapalio Aleksandar Veliki. Navodno je slaveći, opijen pobedom i rujnim širaskim vinom, jedna od njegovih konkubina tokom pijanstva koje je trajalo čitave noći predložila da Persepolis treba da gori u plamenu, što se i dogodilo..Danas se od nekadašnje velelepne palate u kojoj su održavane raskošne zabave, naziru tek ostaci nekadašnjeg sjaja, ali arheološko nalazište ipak posećuje priličan broj kako domaćih, tako i stranih turista.

.

.

.

.

 

 

.

.

Persepolis, veštačka terasa visine 20 metara, na kojoj je podignut Persepolis © Ivana Dukčević
.
.
.
.
.
.
Persepolis © Ivana Dukčević
.
.
.

.

 

 

Panorama Persepolisa © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

Persepolis, reljefi Apadane – dela palate za audijenciju, VI – V vek pre naše ere © Ivana Dukčević

.

.

.

.

 

Persepolis, palata cara Kserksa © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Panorama Persepolisa

.

 

 

 

.

Iran Reza Pahlavi, Iran Reza Pahlavi, Iran Reza Pahlavi, Iran Reza Pahlavi, Iran Reza Pahlavi

.

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.